Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Επίκαιρη όσο ποτέ η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για Εθνική Συνεννόηση

Επτά  στους δέκα πολίτες αποδοκιμάζουν Παπανδρέου – Σαμαρά 
Του Λ. Αυγενάκη, Βουλευτή Ηρακλείου ΔΗ.ΣΥ. 
      Η χώρα μας βιώνει μοναδικές, ιστορικά κρίσιμες στιγμές. Το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα νοσεί βαριά και σείεται συθέμελα. Είναι γεγονός ότι για χρόνια έχουμε αγνοήσει, καταπιέσει, κακομεταχειρισθεί και αποδυναμώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας: τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να τον βγάλουν απ’ αυτήν την κρίση.
      Είναι επίσης βέβαιο ότι ο δικομματισμός έχει εξαντλήσει τα όρια της ζωής του και ότι ο λαός έχει γυρίσει την πλάτη του σε αυτόν. Πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠΑ Research, καταγράφει ήδη ότι επτά στους δέκα Έλληνες αποδοκιμάζουν το έργο του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου, και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Σαμαρά. Και δύο απορρίπτονται ως μη κατάλληλοι για Πρωθυπουργοί, ενώ μόλις 10,5% των πολιτών θα επιθυμούσε «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» και 7,5% «αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ».
      Ζούμε ιστορικές και κρίσιμες στιγμές, αλλά δυστυχώς οι πολιτική ηγεσία των δύο μεγάλων κομμάτων αρνείται πεισματικά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.
      Ο μεν Πρωθυπουργός παραδέχεται στα λόγια ότι χρειάζεται μια κυβέρνηση πραγματικά άξιων ανθρώπων, αλλά συνεχίζει να άγεται και να φέρεται από το βαθύ ΠΑΣΟΚ και ένα στενό κύκλο συμβούλων, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει τίποτα στον τρόπο με τον οποίο κυβερνά. Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς, συνεχίζει να επενδύει στην χρεοκοπία της χώρας, προσπαθώντας να αντλήσει μικροκομματικά οφέλη. Ακόμα και τώρα, ένα βήμα πριν τον γκρεμό, συνεχίζει να βάζει το μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό. Επαναλαμβάνει συμπεριφορές προδοτικού χαρακτήρα για τη χώρα, όπως άλλωστε έπραξε και το ‘93.
      Σήμερα, η πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης είναι επίκαιρη όσο ποτέ.
      Από την πρώτη στιγμή, εμείς υπογραμμίσαμε ότι τα προβλήματα του σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις νοοτροπίες του χθες. Τονίζουμε ότι τώρα οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχίαομοφωνία και αποφασιστικότητα στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να δείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα και ωριμότητα και να συμφωνήσει για τα βασικά, τα μεγάλα. Να δοθεί ένα τέλος στο λαϊκισμό, τις μικροπολιτικές πρακτικές του παρελθόντος και τις εμμονές σε αναποτελεσματικές και αποτυχημένες πολιτικές.
      Για εμάς, η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Έλληνες από μόνοι τους θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, συνθέτοντας απόψεις και επιχειρώντας από κοινού τις μεγάλες ανατροπές.
      Σήμερα  έχουμε το πείσμα και την πεποίθηση  ότι μέσα από την κρίση προκύπτουν ευκαιρίες. Ότι μέσα από ένα καθαρό, νέο αγώνα, μέσα από την ενεργή δράση και τη συμμετοχή, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αποβάλλοντας κάθε ίχνος λαϊκισμού από τη σκέψη μας, μιλάμε ξεκάθαρα, τεκμηριωμένα και προπάντων έντιμα στους Έλληνες πολίτες, διατυπώνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για όλους.
      Αυτή είναι και η λογική της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Αυτή είναι βασική μας θέση. Τρόπος για την έξοδο από την κρίση υπάρχει. Αυτόν καταθέσαμε με τις προγραμματικές μας κατευθύνσεις στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο, που είναι πλέον και επίσημα οι θέσεις του κόμματος μετά τη ψήφισή τους από τους Συνέδρους. Αυτές θέτουμε στην κρίση του Ελληνικού λαού.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

H oμιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντ. Μπακογιάνννη

Φίλες και φίλοι,

Συμμαχητές απ’ την Αθήνα και από ολόκληρη την Ελλάδα!

Με συγκινεί η προσέλευσή σας!

Με συγκινεί  ο ενθουσιασμός σας!

Θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία κοντά μας των εκπροσώπων των ελληνικών κομμάτων. Χαιρετίζω επίσης την παρουσία του προέδρου των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου, Guy Verhofstadt και της  προέδρου του ELDR , κυρίας Annemie Neyts.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω μέσα απ’ την καρδιά μου το μεγάλο φίλο της Ελλάδος, τον Πατριάρχη των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων, τον πρωταγωνιστή της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον κ.  Genscher.

Σ’ όλους τους Έλληνες και τους ξένους φίλους και επισκέπτες μας, λέμε λοιπόν ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Τους ευχαριστούμε μέσα απ’ την καρδιά μας!

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα εδώ στο ΟΑΚΑ γεννιέται και επίσημα η Δημοκρατική Συμμαχία. Μια σημαδιακή μέρα για την Ελλάδα.

Μέρα που μπήκε οριστικά τέλος στο κομματικό σύστημα της μεταπολίτευσης.
Μέρα που επιβεβαιώθηκε, δυστυχώς, ότι οι πολιτικές ηγεσίες των δύο τέως μεγάλων κομμάτων αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, άβουλες και ανίκανες συνάμα, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ιστορίας.

Φίλες και φίλοι σύμμαχοι,

Όταν ξεκίνησε η Δημοκρατική Συμμαχία στο Badminton πριν από έξι μήνες, δηλώσαμε ευθέως και κατηγορηματικά  ότι είμαστε πολίτες που τους άλλαξε η κρίση.
Κάναμε την αυτοκριτική μας.
Είχαμε το θάρρος να δούμε κατάματα την αλήθεια, κατάματα την κρίση και να αγωνισθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, εντός και εκτός Ελλάδας για να αποφύγουμε την καταστροφή.
Πρώτοι και σε όλους τους τόνους και με όση δύναμη είχε η φωνή μας, μιλήσαμε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Δεν μιλήσαμε για συνεννόηση και συναίνεση με τον κ. Παπανδρέου. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει τελειώσει. Ζητήσαμε συνεννόηση για την Ελλάδα. Συνεννόηση στη βάση μεγάλων τομών που είναι αναγκαίες. Συνεννόηση στη βάση αυτών που δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα από μόνα τους.

Βλέπαμε και ξέραμε ότι
σε μία Ευρώπη που περνάει τεράστια εσωτερική κρίση,
με κοινοβούλια κρατών-μελών της Ένωσης  αρνητικά προς την έννοια της αλληλεγγύης, με λαούς κουρασμένους και πολλές φορές παραπλανημένους για την ελληνική πραγματικότητα, με ένα έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη, αυτό που χρειαζόταν περισσότερο απ’ όλα ήταν να δείξει η Ελλάδα ότι έχει ηγεσία, στόχους και όραμα.

Η ηγεσία προϋποθέτει ότι έχεις σχέδιο να κρατήσεις την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και το πολιτικό θάρρος να οδηγήσεις το λαό στην υλοποίηση του.

Το έκαναν οι Έλληνες πολλές φορές πριν από την δική μας γενιά.
Στην καρδιά του Εμφυλίου ο Τσαλδάρης που είχε την πλειοψηφία, συνεννοήθηκε με τον Σοφούλη για να χειρισθούν από κοινού την κρίση. Και σήμερα επιβεβαιώνεται ότι οι μικροκομματικές λογικές  με τις οποίες γαλουχήθηκαν οι γενιές των πολιτικών της μεταπολίτευσης, οδηγούν την Ελλάδα στην χρεωκοπία.

Ο λαός ασχέτως των ευθυνών, ενστικτωδώς το καταλαβαίνει.
Και στις εκλογές που μετά βεβαιότητας έρχονται, θα στείλει ο λαός το δικό του μήνυμα και θα σαρώσει το κομματικό σύστημα για την ιδιοτέλεια και το κοντόφθαλμο της λογικής του.

Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ξέρει την αλήθεια. Η χρεωκοπία θα έχει καταστροφικές συνέπειες  για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας και καμιά μα καμιά σχέση δεν θα έχει με τις δύσκολες στιγμές που περνάμε σήμερα. Γιατί δεν θα έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις. Θα χάσουμε όλα όσα είχαμε κατακτήσει στη διεθνή σκηνή όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελλάδα θα κατρακυλήσει πολλές θέσεις πίσω.

Στην πραγματικότητα, η μεθόδευση αυτή οδηγεί  στην υπονόμευση της στρατηγικής επιλογής της χώρας να ενταχθεί στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα, στην υποθετική περίπτωση της χρεωκοπίας, χάνοντας για πολλά χρόνια την πρόσβαση στις χρηματαγορές και χωρίς αυτάρκεια στα βασικά αγαθά, θα οδηγηθεί σε ένα σύστημα κλειστής οικονομίας, το οποίο θα την σπρώξει στο περιθώριο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν συμφέροντα πολιτικά και επιχειρηματικά που επενδύουν στην χρεωκοπία. Στην επιστροφή στη δραχμή. Γεμίζουν τα blogs με αναλύσεις που παρομοιάζουν τη χρεωκοπία με σωτηρία! Μας μιλάνε για δήθεν καλό και κακό χρέος, για κακό χρέος που μπορούμε και να μην το πληρώσουμε!

Καταγγέλλω αυτή την εγκληματική λογική. Κανείς δεν εξηγεί στους πολίτες ποια δραχμή θα είναι αυτή.
Η δραχμή δεν θα είναι του 2000. Θα είναι η δραχμή της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου.

Αυτά τα συμφέροντα πρέπει να πολεμηθούν. Και θα πολεμηθούν απ’ όσους σήμερα έχουν απόλυτη συνείδηση ότι το μέλλον μας είναι μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.
Και θέλω εδώ να στείλω στην υπόλοιπη  Ευρώπη και στα κοινοβούλια των εταίρων μας ένα καθαρό μήνυμα.
Ξεχάσατε κύριοι συνάδελφοι, στην Ολλανδία, στη Φινλανδία, στη Γερμανία, την Ευρώπη πριν από την  Ένωσή της. Ξεχάσατε τη δύναμη αυτής της Ευρώπης όταν την εκπροσωπείτε στον υπόλοιπο κόσμο. Ξεχάσατε ότι η οικονομική σας ανάπτυξη στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη αυτής της μεγάλης ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να κάνει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και να σταθεί στα πόδια. Αλλά αν πιστεύετε ότι θα βρείτε την Ελλάδα ως άλλοθι για να υποστηρίξετε αντιευρωπαϊκές λογικές, αν ξεχάσετε ότι βασικό συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οράματος είναι και η αλληλεγγύη, τότε η πολιτική αυτή γρήγορα θα γίνει μπούμερανγκ και θα κτυπήσει και την οικονομία σας και τους λαούς σας.
Είναι ώρα ευθύνης για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Εξίσου όμως είναι ώρα ευθύνης για την Ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία ως σύνολο.

Φίλες και φίλοι
Σύμμαχοι,

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, φόβου, οργής ξεκινάει το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός. Ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος. Όμως εμείς τον διαλέξαμε συνειδητά, διότι πάνω απ’ όλα τώρα είναι η ώρα της ευθύνης.
Τέλος πια με την κομματική ιδιοτέλεια.
Τέλος πια με την ιδιοτέλεια των πολιτικών προσώπων.
Έχουμε ευθύνες ως πολίτες, ως στελέχη, ως ηγεσία.
Ευθύνη απέναντι στα παιδιά και τα εγγόνια μας.
Ευθύνη απέναντι στο νέο άνεργο που του κλέψανε τα όνειρα του.
Ευθύνη απέναντι στην μάνα που δεν μπορεί να πληρώσει τις σπουδές των παιδιών της.
Ευθύνη απέναντι στον παππού και τη γιαγιά οι οποίοι για πρώτη φορά μαζί με τη σύνταξη που χάνεται, χάνεται και η περηφάνια και η αξιοπρέπεια της.
Ευθύνη απέναντι σ’ έναν ολόκληρο λαό που θέλει να ξανανιώσει αξιοπρεπής και περήφανος.
Τελικώς ευθύνη απέναντι στην ιστορία που δεν θέλουμε να μας γράψει με τα μελανότερα χρώματα ως ανάξιους διαχειριστές της κληρονομιάς της Ελλάδας.
Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ.

Δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το χθες.

Για  αλληλοκατηγορίες μεταξύ των πολιτικών μοιάζουν όχι μόνον αδιάφορες, αλλά και εξοργιστικές και ξεπερασμένες! Όλοι ξέρουν και που βρισκόμαστε και γιατί φτάσαμε μέχρις εδώ.

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε στους Έλληνες για το σχέδιο και την πολιτική μας.

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε στους Έλληνες για λέξεις ξεχασμένες, για αξίες σχεδόν λησμονημένες:

Φιλότιμο
Λύση
Νοικοκύρεμα
Αυτοπεποίθηση
Περηφάνια
Πατρίδα
Ευρωπαϊκή Ελλάδα

Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τον πατριωτισμό της δικής μας εποχής. Και πατριωτισμός της δικής μας εποχής είναι η ανατροπή στην πράξη αυτής της εικόνας ντροπής, που δεν αξίζει στην πατρίδα μας και σε όσους αγωνίσθηκαν γι’ αυτή.

Ανατροπή στην πράξη είναι να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια τις αρετές ενός λαού που έχει αντέξει στο χρόνο και την ιστορία.
Ανατροπή στην πράξη είναι να ξαναβρούμε στην ψυχή μας την ενότητα και την σωφροσύνη που απαιτείται, προκειμένου να κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια και να του πούμε: Ναι!

Ενωμένη η  Ελλάδα θα τα καταφέρει!
Ενωμένοι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν!

Λύση στον ορίζοντα υπάρχει. Δεν είναι εύκολη βέβαια. Όμως με ένα ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και πολιτικά θαρραλέο σχέδιο, μπορούμε σε ένα διάστημα 5 χρόνων να βγούμε απ’ τη σημερινή κατάσταση.

Για να γίνει αυτό πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια και να του παρουσιάσουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο.
Να του εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.

Και φυσικά πρέπει να φέρουμε σ’ αυτόν τον τόπο τα πάνω-κάτω. Ανατροπή στην πράξη, αυτό είναι που έχει να προτείνει σήμερα η Συμμαχία στους Έλληνες που αγαπούν τον τόπο τους, στους Έλληνες που δεν έχασαν την πίστη τους, στους Έλληνες της προκοπής και της δημιουργίας.

Ανατροπή στην πράξη και ταυτόχρονα μια μεγάλη και αυθεντική πολιτική αλλαγή, είναι ο τερματισμός του τρόπου διακυβέρνησης που καθιέρωσαν η μονοκομματική νοοτροπία και οι μονοκομματικές κυβερνήσεις.
Η αλαζονεία και ο φόβος του πολιτικού κόστους, που χαρακτηρίζει τις κυβερνήσεις αυτές, δεν είναι καλός σύμβουλος για περιόδους σαν κι αυτές που περνάμε σήμερα. Παράλληλα, είναι πλέον φανερό ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί από μόνο του να σηκώσει στους ώμους του το βάρος των αποφάσεων που απαιτείται προκειμένου ο τόπος να βγει από την κρίση.
Δεν μπορούν γιατί έχουν εκπαιδεύσει διαφορετικά το ακροατήριό τους.
Δεν μπορούν γιατί έχουν δεσμεύσεις απέναντι στους κομματικούς τους στρατούς. Γι’ αυτό, τουλάχιστον για την επόμενη φάση, οι πολίτες πρέπει με την ψήφο τους να επιβάλλουν αυτή την αλλαγή.

Απέναντι σ’ αυτήν την προοπτική θέλω να είμαι ξεκάθαρη σε ό, τι μας αφορά:

Πρώτον: Δεν μας διακατέχει το άγχος της εξουσίας.

Δεύτερον:  Δεν είμαστε συμπλήρωμα, ούτε δεκανίκι κανενός.

Τρίτον: Δεν πάσχουμε από μικρομεγαλισμό. Έχουμε πλήρη συναίσθηση της πολιτικής συγκυρίας. Γι’ αυτό και είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες, αλλά μόνο στη βάση πολιτικών και προγραμματικών συγκλίσεων.

Η στήριξή ή η συμμετοχή μας σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, συνδέεται αποκλειστικά με την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που αποτελούν την ταυτότητα της Συμμαχίας.

Και η ταυτότητα αυτή δεν περιέχει μισόλογα, στρογγυλό πολιτικό λόγο  και άνευρους καθωσπρεπισμούς.
Οι θέσεις μας είναι μια συνολική πρόταση ανατροπής.
Πρόταση ριζικής αλλαγής του ελληνικού κράτους και της κοινωνίας!
-        Πρόταση Ελευθερίας και απελευθέρωσης απ’ τα δεσμά του κράτους. Γιατί για  μας  «Η Ελευθερία δεν είναι το μέσον για έναν ύψιστο πολιτικό σκοπό. Είναι η ίδια ο ύψιστος πολιτικός σκοπός».
-        Αλλά η πρότασή μας είναι προπαντός  πρόταση δημιουργίας: απελευθέρωση του Έλληνα και της οικονομίας απ’ τα σημερινά γραφειοκρατικά δεσμά. Είμαστε ένας λαός με δυνατότητες, με ικανότητες. Το έχουμε αποδείξει όποτε έχουμε βρεθεί  σ’ ένα υγιές περιβάλλον.
Τυχαία κατέχουν Έλληνες την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο;
Τυχαία διαπρέπουν οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, παντού, απ’ τις ΗΠΑ και τον Καναδά ως την Αυστραλία και τη Γερμανία;
Τυχαίο είναι ότι εδώ μέσα, στην Ελλάδα, έχει στραγγαλισθεί η δυνατότητα για δημιουργία;
Και, στο σημείο αυτό, φίλες και φίλοι, γνωρίζοντας ότι, μέσα απ’ το διαδίκτυο, με ακούνε χιλιάδες  απόδημοι  Έλληνες, θέλω να τους απευθύνω έναν θερμό αγωνιστικό και πατριωτικό χαιρετισμό. Σήμερα, στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα, η δική σας συμπαράσταση, το δικό σας παράδειγμα, μας δίνει δύναμη, μας δίνει κουράγιο και-πάνω απ’ όλα-μας δίνει την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουμε κι εμείς. Γιατί κι’ εμείς, όπως κι’ εσείς, είμαστε Έλληνες!
Τέλος, φίλες και φίλοι, η πρότασή μας είναι πρόταση κοινωνικής ευαισθησίας: Αναμορφώνουμε με φαντασία και τόλμη, εισάγοντας την ατομική ευθύνη, την αξιολόγηση και τον ανταγωνισμό στο  Ασφαλιστικό, την Κοινωνική Πρόνοια, την Παιδεία.
Όλα αυτά συνιστούν μια ολοκληρωμένη πολιτική ανάπτυξης για το μέλλον.
Εμείς, μιλάμε  καθαρά,
Σχεδιάζουμε πειστικά
Απαιτούμε δυναμικά
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΑΝΤΟΥ

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ στους θεσμούς  με:
-        Άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
-        Μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.
-        Κατάργηση του ακαταδίωκτου των υπουργών και βουλευτών.
-        Συνταγματικά κατοχυρωμένος, ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
-        Μείωση κατά 40% του χρήματος για την πολιτική και τα κόμματα.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ στην οικονομία με:
-        Συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας ασκήσεως κάθε επαγγέλματος.
-        Πλήρης ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δράση.
-        Έμφαση στην παραγωγή και εξωστρέφεια: Ναυτιλία, Τουρισμό, Επώνυμα προϊόντα.
-        Επιδότηση της εργασίας αντί για επιδότηση της ανεργίας
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  στο φορολογικό με:
-        Ενιαίο φορολογικό συντελεστή επιχειρήσεων 20% και μείωση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης.
-        Νέος τελείως διαφορετικώς  φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
-        Απλοποιημένο και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, με λιγότερους φόρους, αλλά που να τους πληρώνουν όλοι
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ στην ασφάλεια του πολίτη με:
-        Μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Ένταξη  για τους νόμιμους, απελάσεις στους υπόλοιπους.
-        Κατάργηση του ασύλου
-        Σύγκρουση με την ανομία, την ατιμωρησία, τη διαφθορά
Φίλες και φίλοι η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ που προτείνουμε απλώνεται παντού:
Στην Παιδεία, στην Υγεία, στο περιβάλλον , στον πολιτισμό, στα μέτρα στήριξης των αδυνάτων.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ είναι η δική μας απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα τελείωσε. Ότι οι Έλληνες θα τα παρατήσουν.
Η Ελλάδα δεν τελείωσε.
Η Ελλάδα μπορεί.
Όπως μπόρεσε το τολμηρό μεταρρυθμιστικό πνεύμα του Ελευθέριου Βενιζέλου επέτρεψε στην Ελλάδα στις αρχές του 20ου αιώνα να αλλάξει την πορεία της.
Η Ελλάδα μπορεί  και τώρα μέσα απ’ την Ανατροπή.
Η  μαγιά αυτής της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ βρίσκεται εδώ.
Είναι η καθεμιά και ο καθένας από εσάς.
Είμαι περήφανη που η Δημοκρατική Συμμαχία αποτελείται από ανθρώπους σαν και εσάς.
Νιώθω, ταυτόχρονα, θαυμασμό και ευγνωμοσύνη.
Το νιώθω σήμερα, που είμαστε στη δύσκολη αρχή. Θα το θυμάμαι όμως πάντα και στα καλύτερα που έρχονται.
Ξέρω πόσο δύσκολη ήταν η απόφασή σας.
Ιδιαίτερα για  όλους εκείνους που συνδέονται συναισθηματικά με τη Νέα Δημοκρατία. Σας λέω λοιπόν:  δεν χαρίζουμε σε κανέναν τους αγώνες μας, που μερικοί τους πλήρωσαν ακόμα και με αίμα!
Με τους νεοδημοκράτες μας ενώνουν δεσμοί αγώνων για την ευρωπαϊκή Ελλάδα, για ένα μικρό και αποτελεσματικό κράτος, για τον φιλελευθερισμό.

Αρετές ή ιδεώδη που εγκαταλείφθηκαν λίγο-πολύ από τη σημερινή ηγετική ομάδα. Απ’ αυτούς που διοικούν τώρα τη Νέα Δημοκρατία.

Η σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας φοβάται τον λαό. Δεν εμπιστεύεται την ωριμότητά του: γι’ αυτό του τάζει παροχές χωρίς θυσίες!

Εμείς πιστεύουμε στον λαό και τον εμπιστευόμαστε: γι’ αυτό και είμαστε οι μόνοι, επαναλαμβάνω οι μόνοι που του λέμε την αλήθεια.

Αγαπητοί φίλοι
Τις τελευταίες μέρες υπάρχει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις μια κινητοποίηση πολιτών.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών και των επαγγελματικών ομάδων, διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης, εκφράζουν ειρηνικά την αγανάκτηση- και κυρίως την απογοήτευση τους.
Από εδώ, από το ιδρυτικό συνέδριο ενός καινούργιου κόμματος,  της Δημοκρατικής Συμμαχίας, θέλω να εκφράσω όχι απλώς τη κατανόησή μου, αλλά και τον σεβασμό μου.
Γιατί σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο αξίζει σεβασμός.
Εμείς φυσικά δεν είμαστε εδώ, ούτε για κολακείες ούτε για υποδείξεις.
Εύχομαι αυτή η διαδικασία, με τα κινηματικά χαρακτηριστικά, να μην εξαντληθεί σε ουτοπικές αναζητήσεις.
Εύχομαι η απογοήτευση και η οργή να γίνουν η μήτρα της δημιουργικής αναζήτησης.
Μιας ανατροπής στην πράξη των αντιλήψεων και των πρακτικών που έφεραν μια περήφανη χώρα σαν την δική μας σε αυτό το σημείο εξαθλίωσης που βρίσκεται σήμερα.
Μια ανατροπή όχι απλώς καταγγελτική, αλλά με περιεχόμενο και προσανατολισμό.
Αυτό το μήνυμα στέλνουμε από εδώ.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να κάνω μια ειδική αναφορά στη νέα γενιά της πατρίδας μας.
Οι νέοι μας έχουν το μεγαλύτερο αίσθημα αδικίας. Γιατί; Διότι ξέρουν ότι καλούνται να πληρώσουν την κρίση ενώ φταίνε λιγότερο απ’ όλους.

Έχουν χάσει κάθε πίστη στους πολιτικούς. Αυτό εκφράζει η μεγάλη τους σιωπηλή διαμαρτυρία έξω απ’ τη Βουλή.
Θέλουν την ελευθερία και την προσωπική τους πρόοδο και καταξίωση, αλλά η ανάγκη τους βρίσκει κολλημένους με την οικογένεια. Άλλωστε, το ξέρουν καλά αυτό, η γενιά των πατεράδων τους έφερε εδώ την Ελλάδα.
Τα βάζουν λοιπόν συχνά με τους γονείς αλλά ταυτόχρονα εξαρτώνται απ’ αυτούς.

Οι μύθοι της «γενιάς του Πολυτεχνείου» δεν τους αφορούν.
Είναι παιδιά μορφωμένα. Μιλούν γλώσσες. Επικοινωνούν με τον κόσμο γύρω τους, ζουν στην εποχή των σύγχρονων τεχνολογιών, με τις μεγάλες ταχύτητες και τις μικρές αποστάσεις.
Έχω παιδιά απ’ αυτή τη γενιά. Παιδιά πιο τυχερά από άλλα. Γι’ αυτό και η σκέψη μου ως πολιτικού πηγαίνει πια σήμερα περισσότερο στα άλλα παιδιά.  Γι΄αυτά τα παιδιά αξίζει να αγωνιστώ. Σαν μάνα ούτε το χωράει ο νους μου ότι μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους σε μια χρεωκοπημένη πατρίδα. Νιώθω μέσα μου βαθειά την αγάπη για όλα αυτά τα νέα παιδιά.
Τους καταλαβαίνω, τους νιώθω. Αλλά, επειδή τους αγαπώ, δεν θα τους κολακέψω.
Τα καλά δεν είναι αυτονόητα: πρέπει να βγουν και να τα διεκδικήσουν! Όχι με την οχλαγωγία ή την καταστροφή, όπως ίσως θα ήθελαν κάποιες ακραίες δυνάμεις! Αλλά με σκληρή δουλειά, γνώση και θέληση. Με τη συμμετοχή και  την επιλογή τους.  Με την θετική ψήφο τους.
Στους νέους αυτούς λέω: Ελάτε στη Συμμαχία!
Μην «μασάτε» αυτά που σας λένε για εμάς!
Δώστε μας την ευκαιρία να σας μιλήσουμε!
Ελάτε στο κόμμα που θα ανοίξει και πάλι μια προοπτική να βρείτε δουλειά, αλλά και γενικότερα να πάτε μπροστά!
Ελάτε στο κόμμα που μιλά για δουλειές στον ιδιωτικό τομέα, για ανάπτυξη, στο κόμμα που λέει όχι στις συντεχνίες και τα κεκτημένα!
Ελάτε στο κόμμα που μιλά για προσπάθεια, για ρίσκο, για φιλότιμο αλλά και που τις διακηρύξεις του τις κάνει θέσεις, τις κάνει συγκεκριμένες προτάσεις!
Ελάτε λοιπόν, νέοι της Ελλάδας, κοντά στη Συμμαχία!

Μην απέχετε! Μην εφησυχάζετε!

Αυτά είναι για τους βολεμένους και τους συμβιβασμένους.
Σας θυμίζω ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος έλεγε! «για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο πρέπει ν’ αλλάξουμε εμείς πρώτα».

Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό, νέοι της Ελλάδας!

Σύμμαχοι!

Φίλες και φίλοι!

Γύρισα όλη την Ελλάδα.

Αφουγκράστηκα τον παλμό της κοινωνίας.

Μοιράστηκα το παράπονο και τον καημό του κάθε πολίτη που ήθελε να μου πει τι του συμβαίνει: στη Λάρισα και στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα και την Αλεξανδρούπολη, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη, σ’ όλη την Ελλάδα.

Στην πορεία μας αυτή προς τον κόσμο χιλιάδες ευαίσθητοι και αποφασισμένοι άνθρωποι προσήλθαν στις τάξεις της Συμμαχίας!

Το Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας  είναι ένας σημαντικός σταθμός σ΄αυτήν την πορεία προς τον λαό. Αύριο συζητάμε και ψηφίζουμε τις θέσεις μας  με πάνω από 100 ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και μεθαύριο εκλέγουμε τα θεσμικά όργανα της Συμμαχίας.

Θέλω να σας πω μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο, ένα ολόθερμο, ευχαριστώ!

Ευχαριστώ γι΄αυτό το υπέροχο οδοιπορικό! Γι’ αυτό το ταξίδι γνώσης και κατανόησης.

Γνώσης των προβλημάτων.

Κατανόησης των ανθρώπων.

Επαφής.

Συμμετοχής.

Είδαμε παντού πληγωμένη την ελληνική ψυχή. Νέους και νέες, εργαζόμενους και συνταξιούχους, να μας μιλούν για την χαμένη περηφάνια της Ελλάδας.

Για τον φόβο και την ανασφάλεια που νιώθουν.

Για το ότι αισθάνονται σαν να ζουν σε μια φυλακή χωρίς καν φως στο παραθύρι.

Καθώς προχωρήσαμε σ’ όλη την Ελλάδα νιώσαμε τον κόσμο. Φέραμε εκλεκτούς Έλληνες κοντά μας. Ανοίξαμε γραφεία παντού. Κάναμε προσυνέδρια, ετοιμάσαμε θέσεις, τις θέσεις που περήφανα παρουσιάζουμε αύριο και τις θέτουμε υπό την κρίση του υπέρτατου οργάνου μας: Του Συνεδρίου.

Και τώρα ολοκληρώνουμε με το Συνέδριο την οργανωτική μας αποστολή.

Σύμμαχοι,

Απ’ τη Δευτέρα ξεκινά ο κυρίως αγώνας της Συμμαχίας!

Ένας δύσκολος αλλά καλός αγώνας. Με εσάς στην πρώτη γραμμή.

Πείτε σ’ όλους τους Έλληνες ότι μπορούμε να ξανακερδίσουμε την περηφάνεια μας!

Ότι μπορούμε να ξαναδώσουμε όραμα, καταξίωση και προοπτική, στα παιδιά μας.

Γεννήθηκε και δυναμώνει πια η Συμμαχία!

Γεννήθηκε μια νέα ελπίδα!

Δεν μιλάμε απλώς για ελευθερία, για προοπτική, για δημιουργία και προκοπή, για κοινωνική ευαισθησία. Τα σχεδιάζουμε. Παράγουμε θέσεις. Διαμορφώνουμε συγκεκριμένες πολιτικές.


Φίλες και φίλοι,

Σύμμαχοι,

Εμπρός για το ξεκίνημα του αγώνα που θα μας βάλει σε θέση δυνατή στη Βουλή.

Εμπρός να ξαναφέρουμε την περηφάνια, την ελπίδα και την προοπτική σε κάθε ελληνική ψυχή!

Σας ευχαριστώ!

Σας ευχαριστώ μ’ όλη τη δύναμη της ψυχής μου!

Είναι δυνατό το μήνυμα που στείλατε από δω!

Είναι καθαρή η πίστη σας!

Είναι ολοφάνερο το κουράγιο σας!

Είναι μεγάλη η δύναμή σας!

Δώσατε μέσα από εδώ, απ’ τον χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου με τις πρόσφατες αναμνήσεις τόσων και τόσων ελληνικών νικών, μήνυμα νίκης!

Δώσατε και σε μένα νέα δύναμη!

Δύναμη για νέους αγώνες!

Ζήτω η Δημοκρατική Συμμαχία!

Ζήτω η νέα μας πορεία!

Ζήτω η Ελλάδα!

Ζήτω η Δημοκρατία!
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Τα θέματα Παιδείας από το Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια της Βουλής

Απαντά η Υφυπουργός Παιδείας για το Νέο Σχολείο, το πιθανό κλείσιμο των ΤΕΙ, τα Αθλητικά και Ειδικά Σχολεία, το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας

Βασικά θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και φοιτητές, τους καθηγητές και τους γονείς έθιξε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, στην οποία και απάντησε η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου. Ιδιαίτερος λόγος έγινε στα μαθήματα της Ιστορίας, της Πληροφορικής και των Θρησκευτικών, όπως αυτά εντάσσονται στο Νέο Σχολείο, το πιθανό κλείσιμο των ΤΕΙ, το μέλλον των Αθλητικών και Ειδικών Σχολείων, αλλά και το πιθανό κλείσιμο του Τμήματος της Κοινωνικής Θεολογίας.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ 24 ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ

Αναφορικά με το πιθανό κλείσιμο αρκετών Τμημάτων ΤΕΙ, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε:

(…) Εξίσου επίκαιρο θέμα για το οποίο θα ήθελα, παρακαλώ, την απάντησή σας είναι η αιφνιδιαστική σας απόφαση, λίγες μέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις για την απόρριψη των εισακτέων σε 24 τμήματα περιφερειακών, κυρίως, τμημάτων ΤΕΙ, γεγονός που η εκπαιδευτική κοινότητα αναφέρει -όπως λέει και όλοι μας καταλαβαίνουμε- ότι συνεπάγεται τη σταδιακή κατάργησή τους. Τι έχετε να μας πείτε επ’ αυτού;

Ως Δημοκρατική Συμμαχία, κυρία Υπουργέ, είμαστε υπέρ της μείωσης του αριθμού των πολλών τμημάτων των ΤΕΙ, υπέρ της αξιολόγησης, όμως, πρωτίστως όλων των πανεπιστημιακών καθηγητών, αλλά και των προγραμμάτων σπουδών. Είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της λειτουργίας τους. Είμαστε υπέρ μιας ριζικής αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Είμαστε, όμως, αντίθετοι με τον παράλογο τρόπο, χωρίς προηγούμενη αξιολόγηση και τον εντελώς λανθασμένο χρόνο που επιλέξατε να προχωρήσετε στη συγκεκριμένη απόφαση. Είμαστε αντίθετοι, γιατί μέχρι και λίγες ημέρες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις εκατοντάδες μαθητές και οι οικογένειές τους είχαν κάνει τον προγραμματισμό τους για τη δήλωση συγκεκριμένων τμημάτων ΤΕΙ, που πιθανόν βρίσκονται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Για του λόγου το αληθές, κυρία Υπουργέ, επιτρέψτε μου να σας καταθέσω στα Πρακτικά επιστολή γονέα που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα και στο πρόβλημα που δημιουργεί σε εκατοντάδες οικογένειες η αιφνίδια απόφασή σας.

Υπενθυμίζω, κυρία Υπουργέ, ότι η σημερινή αδιέξοδη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που άνοιγε αφειδώς και συνεχώς νέα τμήματα ΤΕΙ σε όλη την Περιφέρεια της χώρας, κυρίως για την ικανοποίηση τοπικών μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Σήμερα, όμως, προσπαθείτε να τα μαζέψετε, λαμβάνοντας, όμως, αιφνιδιαστικές αποφάσεις λίγες ημέρες πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, χωρίς να έχετε στα χέρια σας κάποια πρότερη αναλυτική μελέτη για τη λειτουργία τους. Και, φυσικά, αν κάνω λάθος, διαψεύστε με.

Αντίστοιχα, με το φετινό μηχανογραφικό δελτίο που θα καταρτίσουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ, δεν υπάρχει ούτε μία θέση για το Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας, καθώς θα εισαχθούν τριακόσιοι τριάντα φοιτητές μόνο στο Θεολογικό Τμήμα. Για ακόμη μία φορά και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος προκάλεσε με την απόφασή του όχι μόνο την αντίδραση της ακαδημαϊκής, αλλά και της φοιτητικής κοινότητας. Έρχεται, όμως, και σε αντίθεση με την απόφαση της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, η οποία έχει τονίσει ότι δεν επιθυμεί την κατάργηση του Τμήματος.»

Η Υφυπουργός Παιδείας, κα. Χριστοφιλοπούλου, απάντησε για το θέμα των ΤΕΙ:

«(…) Η συμφωνία έχει να κάνει με το ότι δεν κλείνουμε ΤΕΙ ή οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτική μονάδα χωρίς αξιολόγηση, χωρίς μελέτη και χωρίς διάλογο. Εκείνο, όμως, που κάνουμε είναι ακριβώς αυτό που είπατε. Δεν κλείνουμε κανένα ΤΕΙ. Χτυπάμε ένα κόκκινο καμπανάκι με δεδομένο ότι υπάρχουν ΤΕΙ στη χώρα -στην οποία ιδρύθηκαν την τελευταία 10ετία πάνω από εκατό νέα ΤΕΙ- τα οποία λειτουργούν χωρίς μαθητές, χωρίς σπουδαστές, χωρίς υποδομές και πολλές φορές χωρίς καθηγητές, με δανεικούς καθηγητές μέσω 407 ή καθηγητές από δίπλα. Σε αυτά, λοιπόν, τα Ιδρύματα, κύριε συνάδελφε, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να χτυπήσει ένα καμπανάκι μέσω της αναστολής εισακτέων φέτος.

Σας λέω, λοιπόν –και χαίρομαι που η Δημοκρατική Συμμαχία επιμένει στο θέμα της αξιολόγησης, όπως κι εμείς- ότι αυτούς τους μήνες, ακόμα και τώρα που μιλάμε, η ηγεσία του Υπουργείου και η κα Διαμαντοπούλου και ο κ. Πανάρετος δέχονται αντιπροσωπείες. Κι εγώ η ίδια προχθές εβρισκόμενη στην Ήπειρο, είχα εκτενέστατη συζήτηση και με το συνάδελφο από εκεί για την προοπτική του ΤΕΙ της Ηπείρου, την αναδιαμόρφωση των σχολών και τη διασύνδεσή τους με την τοπική ανάπτυξη, αλλά κυρίως με την παροχή πτυχίων με αντίκρισμα, με επαγγελματική εξειδίκευση και με πραγματικά επαγγελματικά δικαιώματα -κάτι που ξέρετε ότι αυτή η Κυβέρνηση το προχωράει γοργά- που είχαν επί 20ετία μείνει στο συρτάρι.

Άρα, λοιπόν, υπάρχει διάλογος. Ναι, υπάρχει καμπανάκι για πολλά ΤΕΙ στη χώρα. Πρέπει να δουν οι τοπικές κοινωνίες, μαζί με τη δική μας ηγεσία, τους Βουλευτές και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με ποιες προϋποθέσεις υπάρχει βιωσιμότητα με ουσία, με ποιότητα και με σύνδεση με την τοπική ανάπτυξη.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σχετικά με τα Αθλητικά και Ειδικά Σχολεία, ο κ. Αυγενάκης τόνισε:

«(…) Υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με το μέλλον των ειδικών σχολείων της χώρας. Θα υπάρξει τελικώς κατάργησή τους όπως ξεκινήσατε πονηρά τον περασμένο Δεκέμβριο με τα αθλητικά σχολεία;

Τέλος, θα ήθελα –αν είναι δυνατόν- τη σαφή και ξεκάθαρη απάντησή σας για το μέλλον των Ειδικών Σχολείων της χώρας. Θα λειτουργήσουν όλα κανονικά την ερχόμενη σχολική χρονιά ή θα συζητάμε πάλι από το Σεπτέμβριο για την κατάργησή τους;»

Για τα Ειδικά Σχολεία, η κα. Χριστοφιλοπούλου τόνισε:

«(…) Για τα Ειδικά Σχολεία έχουν λεχθεί πολλά και σε πολλές ερωτήσεις. Αυτή η σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα Ειδικά Σχολεία στελεχωμένα, κάτι το οποίο είχαν χρόνια να δουν. Και η Ειδική Αγωγή αποτελεί περηφάνια θεσμοθέτησης αυτής της Κυβέρνησης, αυτής της παράταξης. Δεν θέλω να το δω παραταξιακά. Δεν είναι παραταξιακό. Είναι, όμως, προτεραιότητά μας η Ειδική Αγωγή και θα συνεχίσει να είναι. Θα συνεχίσει να είναι, γιατί νομίζουμε ότι οι κοινωνίες οι οποίες δεν επενδύουν στη διαφορετικότητα και δεν ανέχονται τη διαφορά, είναι κοινωνίες καταδικασμένες να μαραζώσουν.

Θέλω, λοιπόν, με μία λέξη να σας πω: Ο σχεδιασμός έχει ως εξής: Ξεκινήσαμε τις αλλαγές αυτή τη χρονιά. Τις συνεχίζουμε. Πάμε να δημιουργήσουμε κι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή, το οποίο θα έρθει αμέσως μετά το θεσμικό πλαίσιο για την τεχνική εκπαίδευση. Είμαστε, δηλαδή, στη διαδικασία της επεξεργασίας. Και σύντομα θα υπάρξει και πρωτοβουλία από το Υπουργείο Παιδείας διαβούλευσης πάνω στην Ειδική Αγωγή. Όχι μόνο επενδύουμε στην Ειδική Αγωγή, αλλά μαζί θέλω να συμφωνήσουμε και να διαβουλευτούμε -και πριν τη Βουλή και μετά τη Βουλή- ένα νέο και ουσιαστικό πλαίσιο για την Ειδική Αγωγή.

Και, βεβαίως, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τόσο για το σχολικό αθλητισμό και τη μαζικοποίησή του, όσο και για τις νέες μορφές ουσιαστικής διευκόλυνσης στους πραγματικούς μαθητές – αθλητές και όχι να έχουμε την αθλητική διευκόλυνση ως δυνατότητα κάποιοι γυμναστές να βρίσκουν δουλειά. Να πάμε σε ανάπτυξη άλλου τύπου του αθλητισμού για να βρίσκουν οι γυμναστές δουλειές. Όχι, όμως, μέσα από αυτά τα οποία γίνονταν για να υπάρχουν ή για να δίδονται προνόμια. Και ξέρουμε το πώς χρησιμοποιήθηκε η αθλητική αγωγή με ευθύνη πολλών μέχρι τώρα.Αυτό τελειώνει και πάμε σε ένα νέο πλαίσιο αθλητικής διευκόλυνσης για τους πραγματικούς μαθητές – αθλητές».

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ:

Αναφορικά με τα μαθήματα της Ιστορίας, της Πληροφορικής και των Θρησκευτικών εντός του Νέου Σχολείου, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε τα εξής:

«Ως Δημοκρατική Συμμαχία συμφωνούμε απόλυτα με τη βασική αρχή του νέου σχολείου ότι οφείλουμε να απαλλάξουμε τα παιδιά μας από την παπαγαλία και την αποστήθιση αλλά και την απεξάρτηση του Λυκείου από τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ωστόσο, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με τις προωθούμενες αλλαγές.

Αναφορικά με τη θέση του μαθήματος της Ιστορίας στο σχεδιασμό του νέου Λυκείου υπήρχε μια διογκούμενη φημολογία και μια έντονη ανησυχία για την πλήρη απαξίωση και υποβάθμισή του. Σας είχα ρωτήσει τότε αν προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στη μετατροπή του μαθήματος της Ιστορίας στο νέο σχολείο, όπως λέγατε, σε μάθημα επιλογής με μείωση των ωρών διδασκαλίας κάτι που αναμφισβήτητα θα συνεπάγονταν τη σημαντική απαξίωσή του. Ωστόσο, σαφή πληροφόρηση δεν πήρα ποτέ καθώς ήσασταν αόριστη στην εκπρόθεσμη απάντηση που καταθέσατε στις αρχές Φεβρουαρίου. (…) Τελικά όπως αποδείχθηκε οι αντιδράσεις, οι ενστάσεις και οι εποικοδομητικές προτάσεις, κυρία Υπουργέ, που κατατέθηκαν από όλες τις πλευρές μας δικαίωσαν, καθώς σωστά αποφασίσατε το μάθημα της Ιστορίας να συνεχίσει να αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα και στις τρεις τάξεις του Λυκείου με διαφορετική βαρύτητα στη Β’ και Γ’ Λυκείου.

Την ίδια απαξίωση επιχειρήσατε κα με το μάθημα των Θρησκευτικών με την μείωση των ωρών διδασκαλίας και την καθιέρωσή του ως επιλογή. Θετικό ωστόσο ότι μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την πλευρά της Εκκλησίας, των εκπαιδευτικών φορέων αλλά και αρκετών από εμάς τους Βουλευτές, το μάθημα των Θρησκευτικών παρέμεινε υποχρεωτικό στην Α’ τάξη Λυκείου καθώς και στην Β’ με διαφορετικό περιεχόμενο και ονομασία ενώ στην Γ’ Λυκείου θα είναι μάθημα επιλογής.

Δεν κάνατε όμως το ίδιο, κυρία Υπουργέ και με το μάθημα της πληροφορικής. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η σημασία του μαθήματος δεν αντικατοπτρίζεται στον τρόπο ένταξής της στο νέο πρόγραμμα σπουδών. Αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα απαραίτητο εφόδιο στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης ώστε οφείλει κατά την άποψή της Δημοκρατικής Συμμαχίας να αποτελεί υποχρεωτικό μάθημα με κλιμακούμενη εμβάθυνση της ύλης σε κάθε τάξη.

Θα ήθελα επομένως να σας ρωτήσω, μια και το θέμα με το μάθημα της ιστορίας έχει ξεκαθαρίσει, για ποιους λόγους δεν κατατάξατε το μάθημα της πληροφορικής ως υποχρεωτικό. Δε θεωρείτε την πληροφορική παιδεία ως απόλυτο αναγκαίο στοιχείο της γενικής παιδείας που θα πρέπει να παρέχεται στους νέους σε όλες τις βαθμίδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης; (…)»

Η Υφυπουργός Παιδείας, κα. Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε σχετικά με τα μαθήματα του νέου Σχολείου:

«(…) Για την Ιστορία επικαλούμαι τα Πρακτικά της Βουλής και την τοποθέτησή μου στα μέσα Ιανουαρίου. (…) Τότε είχα ξεκαθαρίσει ότι «η γνώση του παρελθόντος ενός λαού, αλλά όχι μόνο ενός λαού αλλά και μιας περιοχής και βεβαίως και της παγκόσμιας ιστορίας, αφορά την γνώση του παρελθόντος ως εργαλείο της κατανόησης του παρόντος και του σχεδιασμού του μέλλοντος. Για μας, η ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης αφορά στην κατανόηση ιστορικών γεγονότων, στη σύνδεση αιτιών και αποτελεσμάτων ενώ η καλλιέργεια ιστορικής συνείδησης αφορά στην κατανόηση της συμπεριφοράς του ανθρώπου σε συγκεκριμένες καταστάσεις και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την εκδήλωση υπεύθυνης συμπεριφοράς στο παρόν και το μέλλον.

Έτσι λοιπόν, με τη διδασκαλία της ιστορίας μπορεί ο μαθητής να αποκτήσει όχι μόνο επίγνωση του τι είναι ο σύγχρονος κόσμος και πως είναι συνέχεια του παρελθόντος που έχει μάθει, αλλά το ότι ο σύγχρονος ιστορικός κόσμος συνδέεται άμεσα με τη δική του ζωή και τη δική του προοπτική. Με βάση τα παραπάνω, όπως είπατε και εσείς και δεν θα πάρω περισσότερο χρόνο, είδατε ότι η Ιστορία αποτελεί βασική επιλογή και βασικό μάθημα στο νέο Λύκειο. Όχι μόνο αυτό, αλλά στις κατευθύνσεις στη Β’ και Γ’ Λυκείου όπου οι μαθητές επιλέγουν κύκλους μαθημάτων που συνδέονται με συγκεκριμένες επαγγελματικές και επιστημονικές επιλογές, όχι μόνο έχουμε περισσότερες ώρες ιστορίας αλλά έχουμε και εμβάθυνση στην ιστορία. Έχουμε και 2 ώρες ιστορίας επιπλέον ακριβώς για να δοθεί στους μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου να μπορέσουν να εντρυφήσουν, να εμβαθύνουν, να συγκρίνουν, να αναλύουν στο μάθημα της ιστορίας».

Από εκεί και πέρα, μιλήσατε για την Πληροφορική στο νέο Λύκειο. Θα σας πω ένα πράγμα το οποίο είναι η ουσία: Η Πληροφορική μπαίνει στο σχολείο ήδη από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Μπαίνει δυναμικά, μπαίνει με παιγνιώδη τρόπο για να μπορεί το παιδί να εξοικειωθεί με τους υπολογιστές. Και τελειώνει η πιστοποίηση της χρήσης εφαρμογής ηλεκτρονικών υπολογιστών, που είναι σημαντικό εργαλείο, στην Γ’ Γυμνασίου με πιστοποίηση κρατική. Αυτό είναι το σχέδιό μας. Και υλοποιείται ήδη ξεκινώντας από τα Δημοτικά και με το νέο Σχολείο που ξεκινάει πιλοτικά σε εκατόν σαράντα Γυμνάσια και Δημοτικά από το Σεπτέμβρη.

Από εκεί και πέρα, η επιστήμη των υπολογιστών είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη χρήση και την εφαρμογή των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η επιστήμη, λοιπόν, της Πληροφορικής είναι χρήσιμη ως μάθημα για τους μαθητές εκείνους που επιλέγουν τη θετική κατεύθυνση. Και υπάρχει αύξηση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος και η δυνατότητα να το επιλέγουν και ως εμβάθυνση, δηλαδή να έχουν επιπλέον δύο ώρες όσοι μαθητές επιλέγουν να πάνε στις κατευθύνσεις εκείνες που συνδέονται με την επιστήμη των υπολογιστών. Άρα, άλλο πράγμα η επιστήμη των υπολογιστών, όπου εκεί την εμβαθύνουμε στις κατευθύνσεις που πρέπει κι άλλο πράγμα η εφαρμογή και η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο νέο Σχολείο, που προσπαθούμε να εφαρμόσουμε στην Γ’ Γυμνασίου.

Η σχετική συζήτηση στη Βουλή βρίσκεται στο σύνδεσμο: http://www.youtube.com/watch?v=UYY4xaF2HR8

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κουβέλης: Ο κόσμος περιμένει από τους πολιτικούς στάση ευθύνης

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.


Κύριε πρόεδρε, πώς αντιλαμβάνεστε την συναίνεση  γύρω από τα θέματα της οικονομίας; Τι θα πείτε στον πρωθυπουργό  εάν ζητήσει την στήριξή σας;

- Από υπεύθυνη  θέση αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη  κατάσταση της χώρας. Ασκούμε  προγραμματική αντιπολίτευση. Κρίνουμε  τα μέτρα με βάση τις θέσεις  μας. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό   από μια αντιπολίτευση περιχαρακωμένη  στην κομματική σκοπιμότητα. Ο κόσμος αντιμετωπίζει το παρόν και το μέλλον με φόβο. Περιμένει από τους πολιτικούς στάση ευθύνης για τον τόπο.  Να αναζητηθούν όλα τα δεδομένα, να βρεθούν κοινοί τόποι, για να δοθεί ένα ενιαίο μήνυμα όλου  του πολιτικού κόσμου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των όποιων μεθόδων  για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.  Δεν μιλώ για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές. Μιλώ για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν από την Ευρώπη αλλαγή πορείας. Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες. Στον πρωθυπουργό θα επισημάνω, με την αναγκαία εξειδίκευση των θέσεών μας, ότι πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας των χειμαζόμενων στρωμάτων της κοινωνίας. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και η άλλη πολιτική, η πολιτική της στήριξης της κοινωνίας, η πολιτική που θα εξασφαλίζει ένα δίχτυ προστασίας των οικονομικά υποβαθμισμένων στρωμάτων. Υπάρχει η πολιτική που πρέπει να αντιμετωπίζει την κρίση με κριτήρια, όρους, πρόγραμμα και σχέδιο ανάπτυξης.


Η Δημοκρατική Αριστερά θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής;

- Έχοντας  καταψηφίσει  το μνημόνιο, δεν αρκούμαστε να  επαναλαμβάνουμε συνεχώς την  αντιμνημονιακή μας στάση, ούτε  να προστρέχουμε σε αντιμνημονιακά μέτωπα. Απέναντι στους κυβερνητικούς μονοδρόμους,  μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική, πολιτική διεξόδου από την κρίση. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι το ξεπέρασμα της κρίσης, θα κριθεί  στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, παράλληλα με την ανεύρεση νέων δυνατοτήτων «ευρωπαϊκής σύγκλισης» στη βάση αναδιανεμητικών πολιτικών με κοινωνικό χαρακτήρα. Στην ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς, με την καταπολέμηση της ακρίβειας και τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης. Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, μέσα από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Θα καταψηφίσω το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο, σύμφωνα με όσα  φαίνεται να περιέχει, βρίσκεται σε απόσταση από τις θέσεις μας.

Ποια  είναι η θέση σας  για τις αποκρατικοποιήσεις;


Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί υπέρ της ανασυγκρότησης των ΔΕΚΟ και όχι υπέρ του περιορισμού των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες. Η κυβέρνηση όφειλε στοιχειωδώς να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και προοπτικής για κάθε ΔΕΚΟ χωριστά, στο οποίο θα μπορούσε να εντάξει και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και ακροτήτων – και των μισθολογικών. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση προχωράει  ισοπεδωτικά,  ερήμην επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις παραινέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας που αξιώνουν την συναίνεση των πολιτικών κομμάτων;

- Οι «παραινέσεις»  από τις Βρυξέλλες παίρνουν  πλέον χαρακτήρα διαταγών και  διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά  δύσκολο πεδίο, αναφορικά με  την αναζήτηση ακόμα και της δόσης του δανείου που περιμένουμε.

Οι φορτικές πιέσεις  των ευρωπαίων εταίρων φαίνεται ότι οδηγούν σε νέα φάση ακόμα  σκληρότερων μέτρων, αν κρίνουμε από  τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εν όψει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αντιληφθούν ότι εκτός  από τις ανάγκες των δανειστών  υπάρχουν και τα όρια των δανειζομένων.

Προβλέπετε  εκλογές;

- Δεν αποκλείω  τις πρόωρες εκλογές, με το  δεδομένο ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια  και η αγανάκτηση συνεχώς μεγαλώνουν. Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται, με το δεδομένο ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται έως εξαφανίζεται και κοινωνικά στρώματα μετατοπίζονται κάτω από τα όρια βιωσιμότητας.

Οι ανακαθορισμένοι  κοινωνικοί συσχετισμοί θα αναζητήσουν την πολιτική τους έκφραση και μπορούν να  ανατρέψουν το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού.
Η χώρα αντιμετωπίζει  έκρηξη ύφεσης, πληθωρισμού, ανεργίας και συρρίκνωσης  της παραγωγικής  βάσης. Η κοινωνία τεμαχίζεται.  Έχει εμπλακεί με ευθύνη της κυβέρνησης σ’ ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση και προ πάντων με μια κοινωνία όρθια. Την κρίση βιώνουν δραματικά οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι,  οι άνθρωποι της μισθωτής εργασίας, οι νέοι και οι γυναίκες, οι μικρομεσαίοι και οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν δεν αλλάξει  άμεσα η ασκούμενη πολιτική, αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αυτή η κοινωνία θα ρηγματώσει την κυβερνητική αντοχή και τότε η μόνη διέξοδος θα είναι οι εκλογές.

Πρέπει  να γίνουν απολύσεις  στον δημόσιο τομέα; Πώς σας φαίνεται η διαδικασία που  θα ακολουθηθεί για  τις μετατάξεις;

- Το ζητούμενο  είναι η ορθή αξιοποίηση του  υπαλληλικού δυναμικού, στο πλαίσιο  αναδιάταξης του δημόσιου τομέα  για την αντιστοίχησή του προς τις πραγματικές ανάγκες και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας.  Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπισθούν υπαρκτά ζητήματα ανορθολογικής κατανομής του υπαλληλικού δυναμικού και ζητήματα σπατάλης που δημιουργεί μια τέτοια κατανομή. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας πρέπει και να αναδιαρθρωθεί και να εκσυγχρονισθεί. Μετατάξεις πρέπει να γίνουν, όχι όμως ως πρόσχημα για απολύσεις. Δεν μπορεί να κρίνεται και να αμφισβητείται η επάρκεια του εργαζομένου μετά από χρόνια εργασίας του. Η χώρα θα γεμίσει ανέργους, η κοινωνία θα διαρραγεί και η στοιχειώδης κοινωνική πολιτική θα αξιώνει πόρους για τη στήριξη αυτών των ανέργων.

Τελικώς πιστεύετε ότι  η χώρα έχει γλιτώσει την χρεοκοπία;

-Η εξέλιξη της  κρίσης δεν είναι γνωστή. Θα  εξαρτηθεί  από το περιεχόμενο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και από τη στάση της Ευρώπης, η οποία δεν έχει  ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό συμφέρον να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Το ζητούμενο όμως είναι να μη χρεοκοπήσει η κοινωνία και να βγεί όρθια από την κρίση. Η κυβέρνηση στερείται ολοκληρωμένου σχεδίου με ιεραρχήσεις και στόχους.  Δεν αρκεί τα μέτρα να αποφασίζονται. Πρέπει και να εφαρμόζονται, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής.

Το  σενάριο της αναδιάρθρωσης  πιστεύετε ότι  παραμένει στο  τραπέζι ως πρόταση  για λύση του προβλήματος της οικονομίας;

- Η χώρα έχει  τεράστιες δυσκολίες να καλύψει  το ποσό που απαιτείται για  την εφαρμογή του μνημονίου  και  την ίδια περίοδο να  διασφαλίσει δάνεια για την  αναχρηματοδότηση του χρέους.

Η κυβέρνηση,  για  το σύνολο  των δανείων της  χώρας, οφείλει να  επιδιώξει την αναδιαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση,  μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων. 

Τι  να περιμένουμε από  την Δημοκρατική  Αριστερά σε περίπτωση  που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές; Αυτόνομη κάθοδο;

- Η Δημοκρατική Αριστερά, όποτε κι’ αν γίνουν εκλογές, θα έχει την αυτόνομη παρουσία της. Με τις δικές της δυνάμεις, το πρόγραμμά της, τις θέσεις της, με σχέση ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας.

Απάντηση στις απορίες του κ. Μ. Καρέλλη για τους τσιγγάνους και την Ενωση Πολιτών



Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Του Λεωνίδα Δρανδάκη 
  http://www.patris.gr/articles/201715
Ας είναι καλά ο συμπαθών τους τσιγγάνους, κατά τα λεγόμενά του, κ. Καρέλλης, που έρχεται και επανέρχεται, δημόσια και μονότονα, στα ίδια απλά ερωτήματα της μισής αλήθειας (βλ. ΠΑΤΡΙΣ 16-5-11) και δίνει έτσι την ευκαιρία να έρθει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα του καταυλισμού των σκηνιτών τσιγγάνων της Ν. Αλικαρνασσού.

Ως μέλος της « Ένωσης Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», δεν θα κουραστώ να δράττομαι της ευκαιρίας, που μου δίνουν οι «απορίες» του κ. Καρέλλη, για την αποκατάσταση ολόκληρης της αλήθειας.

Το νερό

Ερωτά ο κ. Καρέλλης την Ένωση Πολιτών.

«Οφείλουν οι συμπαθέστατοι κατά τα λοιπά τσιγγάνοι να πληρώνουν για το νερό που καταναλώνουν, όπως όλοι οι άλλοι πελάτες της ΔΕΥΑΗ;» Η μη πληρωμή από τους τσιγγάνους, «δεν συνιστά διάκριση, όχι όμως σε βάρος των αλλά σε βάρος όλων των λοιπών που πληρώνουν, αγόγγυστα ή με γογγυσμούς, δεν έχει σημασία;»

Η αναμενόμενη απάντηση είναι ναι.

Όμως είναι ίδιας κατηγορίας πελάτες; Π.χ. οι άλλοι πελάτες της ΔΕΥΑΗ έχουν ένα υδρόμετρο ανά οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο χρεώνεται και πληρώνει ένας κάτοικος, κατά την κρίση της ΔΕΥΑΗ και ο οποίος εισπράττει από τους υπόλοιπους κατοίκους, για να πληρώσει τον λογαριασμό; Γιατί αυτό συμβαίνει στον καταυλισμό.

Μέχρι το 1997 η υδροδότηση του καταυλισμού γινόταν με βυτία ιδιωτών, τα οποία προσέφεραν νερό αμφιβόλου ποιότητας. Αποτέλεσμα τα μισά παιδιά του καταυλισμού να πάσχουν από ηπατίτιδα. Εκείνη την εποχή παρατηρήθηκε και ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας σε ένα παιδάκι του καταυλισμού.

Στις 5-7-1997 ο νεοσύστατος τότε σύλλογος Τσιγγάνων «Η ΕΛΠΙΔΑ», απηύθυνε αίτημα προς την ΔΕΥΑΗ ζητώντας να υδροδοτηθούν «έστω και προσωρινά καταβάλλοντες το σχετικό τίμημα και να πάρουμε υδρομετρητή στο όνομά μας».

Η ΔΕΥΑΗ αντί να χορηγήσει υδρόμετρα σε όλους όσους ζητούσαν, αποφάσισε να χορηγήσει μόνο 12 παροχές, στο όνομα συγκεκριμένων ατόμων, από τα οποία έπρεπε να υδρεύονται όλοι οι κάτοικοι του καταυλισμού. Τα χρήματα για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ θα τα συγκέντρωναν οι Τσιγγάνοι στο όνομα των οποίων μπήκαν οι υδρομετρητές. Μετά την εγκατάσταση των υδρομετρητών ελάχιστοι λογαριασμοί πληρώθηκαν και μέχρι σήμερα οι παροχές λειτουργούν ουσιαστικά ως κοινόχρηστες. Η ΔΕΥΑΗ συνέχισε την υδροδότηση επί δεκαετία και πλέον, χρεώνοντας τους λογαριασμούς στα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα, παρόλο που τα ποσά έγιναν υπέρογκα.

Πριν δύο χρόνια η ΔΕΥΑΗ διαπίστωσε ότι κάθε υδρόμετρο ήταν χρεωμένο από 50.000 ΕΥΡΩ έως 100.000 ΕΥΡΩ! Προσφεύγει στα δικαστήρια και διεκδικεί τα οφειλόμενα από τους 12 Τσιγγάνους. γνωρίζοντας ότι και αν ακόμη καταδικαστούν τελεσίδικα είναι αδύνατον να τα εισπράξει η ΔΕΥΑΗ. Ήδη ο ένας εξ αυτών απεβίωσε.

Σε σύσκεψη που έγινε εκείνη την εποχή στο αστυνομικό μέγαρο με πρωτοβουλία του εισαγγελέα και στην οποία παρευρίσκονταν εκτός του εισαγγελέα ο αστυνομικός δ/ντης, ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Χατζάκης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΗ, ο αντιδήμαρχος Ν. Αλικαρνασσού κ. Κυπραίος, εκπρόσωποι των Τσιγγάνων (Ηρ. Καλαμιώτης, Θ. Κατσαρής κλπ) και το μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας κ. Λ. Δρανδάκης ως παρατηρητής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ ζητούσε τη διακοπή των παρανόμων συνδέσεων με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Όταν ανέφερε το ποσό των 650.000 ΕΥΡΩ που τάχα χρεωστούσαν οι Τσιγγάνοι, ο εισαγγελέας κ. Μαρκάκης τον ρώτησε γιατί άφησε η ΔΕΥΑΗ να ανέβει ο λογαριασμός στο ιλιγγιώδες αυτό ποσό. Η απάντηση ήταν ότι πρόκειται περί «πολιτικής απόφασης»! Μετά από την αποκάλυψη αυτή απέσυρε το έγγραφο με το αίτημα διακοπής της ύδρευσης και προχώρησε η ΔΕΥΑΗ στις δικαστικές διεκδικήσεις του ποσού αυτού.

Η ζωή όμως συνεχίζεται.

Στις 28 Ιουλίου 2010 με απόφαση του ΟΗΕ αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής (αποχέτευση). Στις 6 Οκτωβρίου 2010 σε μια ιστορική συνεδρίαση του ΟΗΕ συμφωνήθηκε ομόφωνα να περιληφθεί αυτή η απόφαση οριστικά μαζί με τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα και να αποτελεί πλέον δεσμευτική νομική υποχρέωση, όλων των κρατών και φυσικά της Ελλάδας. Οι Τσιγγάνοι επανέρχονται με αίτησή τους προς το ΔΣ Ηρακλείου (αρ. πρωτ. Δ.Η.160439/30-12-10) και παρακαλούν προσεπικαλούμενοι την απόφαση του ΟΗΕ «… να χορηγήσετε παροχή νερού, ονομαστικά σε κάθε αιτούντα κάτοικο του καταυλισμού, σύμφωνα με όσα ισχύουν για όλους τους κατοίκους του δήμου Ηρακλείου… να επεκτείνετε το αποχετευτικό δίκτυο, του Αστυνομικού Μεγάρου ώστε να υπάρξει αποχέτευση και στον καταυλισμό». Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει απάντηση. Αντίστοιχη είναι και η ιστορία με το ηλεκτρικό ρεύμα. Οι Τσιγγάνοι ζητούν ατομικές παροχές και η ΔΕΗ με διάφορες προφάσεις αρνείται.

Νομίζω ότι από τα παραπάνω προκύπτει ότι τόσο οι Τσιγγάνοι όσο και η Ένωση Πολιτών, ζητούν το αυτονόητο. Νερό , φως, αποχέτευση, όπως απολαμβάνει κάθε πολίτης, με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Τα δάνεια

Ο κ. Καρέλλης ρωτά την Ένωση Πολιτών «γιατί οι Τσιγγάνοι εισέπραξαν τα εκατομμύρια (σε δραχμές) των εγγυημένων από το κράτος δανείων (όπου, βέβαια, η κρατική εγγύηση σημαίνει στην πραγματικότητα ότι το κράτος θα πληρώσει τελικά για την εξόφλησή των), για να αγοράσουν σπίτια για την εγκατάστασή των, κάτι που, όμως, δεν έκαναν;».

Το θέμα είναι πανελλαδικό σκάνδαλο. Η ελληνική πολιτεία αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των Τσιγγάνων και ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, αποφασίζει να χορηγήσει στεγαστικά δάνεια ύψους 45.000 ΕΥΡΩ σε σκηνίτες Τσιγγάνους (αργότερα έγινε 60.000ΕΥΡΩ).

Παραβλέπει το γεγονός ότι η μεταστέγαση των σκηνιτών Τσιγγάνων δεν γίνεται μόνο για στεγαστικούς λόγους, αλλά πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τις απαραίτητες υποστηρικτικές ενέργειες για την κοινωνική ένταξή τους.

Πρέπει να σημειώσομε ότι:

•Το ποσό ήταν ανεπαρκές για την αγορά οικοπέδου και οικοδόμηση κατοικίας πολυμελούς οικογένειας.

•Η πλειοψηφία των δικαιούχων δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στη συνέχεια να εκταμιεύσει το ποσό.

•Δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το δάνειο (Τα δάνεια χορηγήθηκαν σε σκηνίτες Τσιγγάνους που είχαν εισόδημα 3.000 –12.000 ΕΥΡΩ).

Τα δάνεια είναι με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. (Ποια τράπεζα θα έδινε δάνειο σε έναν που δηλώνει εισόδημα 3.000 ΕΥΡΩ;). Είναι έντοκα με επιδότηση επιτοκίου κατά 80%.

Εδώ παρεμβαίνει το ελληνικό δαιμόνιο. Σε όλη την Ελλάδα στήνεται μια απίστευτη κομπίνα εκταμίευσης των χρημάτων. Με διαμεσολάβηση επιτηδείων γίνονται αγορές σε απίθανα μέρη και εγκαταλελειμμένα χωριά. Εκταμιεύεται το συνολικό ποσόν με πλαστά παραστατικά χωρίς να υπάρχουν τελειωμένα και κατοικήσιμα σπίτια. Ο δικαιούχος παίρνει ένα μέρος σε μετρητά. Τα υπόλοιπα χρήματα πάνε στον μεσολαβητή.

Το παραμικρό ποσό φαντάζει μυθικό στα μάτια των διαβιούντων όχι κάτω από το όριο της φτώχιας αλλά κάτω από το όριο της εξαθλίωσης σκηνιτών. Πλήρης εκμαυλισμός της «ευάλωτης» κοινωνικής ομάδας των Τσιγγάνων, όπως την χαρακτηρίζει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κανένας Τσιγγάνος σε όλη την Ελλάδα δεν φεύγει από τους καταυλισμούς.

Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης. Στις 20-1-2005 αναστέλλεται η υπογραφή νέων δανειστικών συμβολαίων.

Στον καταυλισμό Ν. Αλικαρνασσού επικρατεί εκνευρισμός. Οι περισσότεροι δεν πρόλαβαν το δάνειο.

Με ενέργειες του Δήμου Ν. Αλικαρνασσού (δήμαρχος Σισαμάκης) και της Περιφέρειας Κρήτης (ΓΓΠΚ Τσόκας) δίνεται η δυνατότητα στους Τσιγγάνους Ν. Αλικαρνασσού και Διδυμοτείχου να υποβάλουν αιτήσεις.

Τονίζομε ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας είχαν εισηγηθεί να εκχωρηθούν τα στεγαστικά δάνεια στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για οργανωμένη δόμηση. Η υπόδειξή τους δεν λαμβάνεται υπόψη.

Η δημοτική αρχή θέλει να δοθούν ατομικά. Αναλαμβάνει να συντάξει τους φακέλους των δικαιούχων , οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να τους συντάξουν μόνοι τους. Με αδιαφανείς διαδικασίες συντάσσονται σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου 160 φάκελοι. Σημειώνομε ότι 30 με 40 από αυτούς δεν αφορούσαν κατοίκους του καταυλισμού!

Από πληροφορίες των Τσιγγάνων 5 οικογένειες μόνο έκαναν σωστή διαχείριση του δανείου. Υπάρχουν ακόμα περίπου 25 οικογένειες που δεν είχαν ζητήσει δάνειο ή ζήτησαν και δεν το εκταμίευσαν.

Οι υπόλοιπες 110 οικογένειες εκταμίευσαν το δάνειο αλλά δεν έχουν στέγη!

Εντωμεταξύ άρχισαν οι τράπεζες να ζητούν τις δόσεις και οι περισσότεροι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με κίνδυνο τα αγορασθέντα ακίνητα να πλειστηριασθούν. Επειδή είναι σίγουρο ότι δεν θα πιάσουν τα λεφτά των δανείων, το υπόλοιπο ποσό θα βεβαιωθεί από την εφορεία σε βάρος των Τσιγγάνων. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Το λιγότερο που θα πάθουν είναι να μην μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα, απαραίτητη για χορήγηση αδείας στις λαικές αγορές ή πλανόδιου μικροπωλητή. Οι τσιγγάνοι αρχίζουν να διαισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν και ότι τα «θαλασσοδάνεια» που έλεγε ο δήμαρχος κ. Σισαμάκης, θα γίνουν η καταστροφή τους. Στον καταυλισμό σήμερα υπάρχει οργή και αγανάκτηση.

Η δημοτική αρχή Ν. Αλικαρνασσού παρότι γνωρίζει ή έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν έχουν αποκατασταθεί όλοι οι σκηνίτες ζητάει από την Π.Κ. να ανακαλέσει την απόφαση για τοπικό ρυμοτομικό στο χώρο της μετεγκατάστασης, πράγμα που γίνεται με την 6878/29-12-2008 Απόφαση του ΓΓΠΚ (ΦΕΚ ΑΑΠ22/23-1-2009). Κατά της απόφασης αυτής προσφεύγουν 5 οικογένειες του καταυλισμού που δεν έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο στο Σ.τ.Ε.. Η εκδίκαση εκκρεμεί.

Αυτή είναι η διάκριση υπέρ των Τσιγγάνων. Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι. Οι μεσάζοντες πίνουν στην υγεία των κορόιδων και το ελληνικό δημόσιο, νάναι καλά τα δάνεια των κουτόφραγκων.

Πώς δημιουργήθηκε ο καταυλισμός

Ερωτά ο κ. Καρέλης την Ένωση Πολιτών «αν γνωρίζει “Ιθαγενείς” στους οποίους παραχωρήθηκαν κρατικές εκτάσεις για την εγκατάστασή των, όπως εκείνη που παραχώρησε πριν έτη η τότε νομάρχης κ. Χαρά Αθανασάκη στους Τσιγγάνους της Αλικαρνασσού; Και μήπως αυτή η διαφορά στην αντιμετώπιση “Ιθαγενών” και Τσιγγάνων συνιστά διάκριση και ρατσισμό, εναντίον, όμως, των “Ιθαγενών”;

Η ιστορία έχει ως εξής:

Το 1983 υπογράφηκε η Υγειονομική διάταξη Α5/696/1983 με τίτλο «για την οργανωμένη εγκατάσταση πλανοδίων νομάδων». Η απόφαση αυτή παρόλο που χαρακτηρίστηκε ρατσιστική1 παρέμεινε σε ισχύ μέχρι το 2003 οπότε και τροποποιήθηκε με την Υ.Α. Γ.Π/23641 (ΦΕΚ Β’ 973/15-7-2003) η οποία και ισχύει σήμερα.

Τόσο η αρχική Υγειονομική διάταξη, όσο και η ισχύουσα τροποποίησή της προέβλεπαν τα απαραίτητα έργα υποδομής και υγιεινής.

Συγκεκριμένα η ισχύουσα ΥΔ στην παρ.3 του αρθ.3. αναγράφει ότι «Οι χώροι οργανωμένης εγκατάστασης πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για την υγιεινή διαβίωση, όπως πόσιμο νερό, αποχέτευση, δοχεία συλλογής και μέσα αποκομιδής των απορριμμάτων και δυνατότητες ατομικής καθαριότητας σε κοινόχρηστα λουτρά και πλύσεως ιματισμού ως και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος».

Η Νομαρχία Ηρακλείου το 1983 θέλησε σε εφαρμογή της ΥΔ Α5/696 να συγκεντρώσει τους διάσπαρτους μικρούς καταυλισμούς σκηνιτών γύρω από το Ηράκλειο σε ένα ενιαίο. Έτσι όλοι οι σκηνίτες συγκεντρώθηκαν υποχρεωτικά στη θέση «πίσσες», δίπλα στην Εθνική οδό, όπου προϋπήρχε ένας μικρός καταυλισμός. Ο χώρος είναι συνιδιοκτησία του πρώην Δήμου Ν. Αλικαρνασσού και ιδιωτών.

Δεν φρόντισε όμως η Νομαρχία από τότε μέχρι και σήμερα να δημιουργήσει στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπινη διαβίωση. Από την άλλη μεριά οι δημοτικές αρχές Ν. Αλικαρνασσού από την ίδρυσή του καταυλισμού έως το 2010, θεωρούσαν τον καταυλισμό παράνομο και υπό διαμετακόμιση. Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον διώξουν από τα διοικητικά όρια του τότε Δήμου.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επιχείρησε το 1995 να δώσει μια λύση στο πρόβλημα της μετεγκατάστασης. Όμως παρ’ όλες τις ενέργειες δεν βρέθηκε κανένας τόπος για να μεταφερθεί ο καταυλισμός, γιατί κανένας ΟΤΑ δεν τον ήθελε στην περιοχή του.

Η αρμόδια Νομαρχιακή επιτροπή που συνέστησε ο τότε Νομάρχης (του αρθ.2 της Υγειονομικής Διάταξης με αρ. Α5/696/25-4-83 ΦΕΚ243Β/83), δεν μπόρεσε να προτείνει θέση μετεγκατάστασης του Καταυλισμού αποδεκτή από την τοπική κοινωνία.

Έκτοτε η Ν.Α. απείχε από κάθε ενέργεια είτε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του υφιστάμενου καταυλισμού είτε προς την κατεύθυνση της μετεγκατάστασής του.

Το 1999 ο τότε Δήμαρχος Ν. Αλικαρνασσού κ. Πατεράκης αποφάσισε να ενεργοποιήσει την με αρ. 329/97 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Αλικαρνασσού, για αποβολή όλων των Τσιγγάνων του Καταυλισμού και επέδωσε στις 13-3-99, Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής για 102 οικογένειες Τσιγγάνων, χαρακτηρίζοντάς τους ως καταπατητές δημοτικής περιουσίας, αδιαφορώντας που θα πάνε μια και κανένας δεν τους δέχεται.!.

Κατά της αποβολής ασκήθηκε ανακοπή από τους ενδιαφερομένους.

Η απόφαση 975/1999 της Ειρηνοδίκου Αικατερίνης Χατζηδάκη, παρόλο που αναγνώριζε το δικαίωμα του Δήμου στην έκταση του καταυλισμού, κρίθηκε με ένα σκεπτικό «κόλαφο» προς την Δημοτική Αρχή, ότι «ασκείται κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που τάσσει ο Νόμος και συνεπώς είναι καταχρηστική». Αναγνωρίζει επίσης «ότι η εγκατάστασή τους έγινε σύμφωνα με την Α5/696/1983 Υγειονομική διάταξη …»

Ο Δήμος Ν. Αλικαρνασσού επανέρχεται με την 133/2000 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Κατά του πρωτοκόλλου ασκείται και πάλι ανακοπή στα δικαστήρια. Με την Απόφαση 47/2001 η Ειρηνοδίκης Ηρακλείου Ειρήνη Σταυρουλάκη αποφαίνεται ότι «ασκείται κατά προφανή υπέρβαση των ορίων που τάσσει ο Νόμος για την άσκηση δικαιωμάτων και συνεπώς είναι καταχρηστική».

Επομένως τίποτε δεν χαρίστηκε στους Τσιγγάνους.

Ερώτημα πάντως είναι αν κάτι χαρίστηκε στους «ιθαγενείς». Για να ρωτάει ο κ. Καρέλλης κάτι θα έχει ακούσει για παραχώρηση οικοπέδων σε ορισμένους «πιο ιθαγενείς», ας πούμε τοπικούς συνδικαλιστές. Ας ρωτήσει λοιπόν εκεί που πρέπει και να μας πει και εμάς.

Η Ένωση Πολιτών και οι κήνσορες του τόπου

Ο κ. Καρέλλης ερωτά ακόμα «θα ήθελα να γνωρίζω ποιοι συνιστούν την Ένωση των Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».

Εδώ θα τον απογοητεύσω.

Από την εποχή της Χούντας έχω μια δυσανεξία, λαϊκότερα μου γυρίζουν τα σκώτια, όταν ζητούν οι διάφοροι τοπάρχες, αρμόδιοι, κήνσορες κα, τα ονόματα των μελών του συλλόγου κλπ. Επομένως δεν θα του κάνω τη χάρη.

Πάντως από όσο γνωρίζω η Ένωση Πολιτών τις ανακοινώσεις της τις βγάζει ενυπόγραφα και στο διαδίκτυο υπάρχει ιστοσελίδα της. Εκεί ας ψάξει όποιος έχει την περιέργεια.

1 Προέβλεπε ότι οι χώροι εγκατάστασης «πρέπει να βρίσκονται έξω από κατοικημένες περιοχές σε ικανή απόσταση από το εγκεκριμένο σχέδιο ή από τις τελευταίες συνεχόμενες κατοικίες». Θεωρήθηκε ως φυλετικός διαχωρισμός και η απαγόρευση του φυλετικού διαχωρισμού σύμφωνα με το άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης για την εξάλειψη κάθε μορφής Φυλετικών διακρίσεων είναι κατηγορηματική. Στην ισχύουσα τροποποίηση η διάταξη αυτή δεν υπάρχει.

Ερωτήματα για την Ένωση  Πολιτών κατά ρατσισμού  και ξενοφοβίας 

http://www.patris.gr/articles/201389/

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Του Μανόλη Καρέλλη π. δημάρχου και  ευρωβουλευτή Ηρακλείου

Θα μου επιτρέψετε να ρωτήσω την “Ένωση Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας” που με παρέμβασή της τονίζει ότι “το θέμα του καταυλισμού των Τσιγγάνων (στην περιοχή της Αλικαρνασσού) είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό” (“Πατρίς” 13.5.2011):

Oφείλουν οι συμπαθέστατοι κατά τα λοιπά Τσιγγάνοι να πληρώνουν για το νερό που καταναλώνουν, όπως όλοι οι άλλες πελάτες της ΔΕΥΑΗ;

Oφείλουν, επίσης, οι Τσιγγάνοι του καταυλισμού να πληρώνουν για το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν, όπως κάθε άλλος ιθαγενής πελάτης της ΔΕΗ;

Η μη πληρωμή από τους Τσιγγάνους, συμπαθέστατους κατά τα λοιπά, το επαναλαμβάνω για να παγιωθεί, “δεν συνιστά διάκριση, όχι όμως σε βάρος των αλλά σε βάρος όλων των λοιπών που πληρώνουν, αγόγγυστα ή με γογγυσμούς, δεν έχει σημασία;

Aκόμα, μπορεί η “Ένωση Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας” να μας πληροφορήσει γιατί οι Τσιγγάνοι εισέπραξαν τα εκατομμύρια (σε δραχμές) των εγγυημένων από το κράτος δανείων (όπου, βέβαια, η κρατική εγγύηση σημαίνει στην πραγματικότητα ότι το κράτος θα πληρώσει τελικά για την εξόφλησή των), για να αγοράσουν σπίτια για την εγκατάστασή των, κάτι που, όμως, δεν έκαναν;

Θα ήθελα, ακόμα, να ρωτήσω και πάλι την “Ένωση” αν γνωρίζει “Ιθαγενείς” στους οποίους παραχωρήθηκαν κρατικές εκτάσεις για την εγκατάστασή των, όπως εκείνη που παραχώρησε πριν έτη η τότε νομάρχης κ. Χαρά Αθανασάκη στους Τσιγγάνους της Αλικαρνασσού; Και μήπως αυτή η διαφορά στην αντιμετώπιση “Ιθαγενών” και Τσιγγάνων συνιστά διάκριση και ρατσισμό, εναντίον, όμως, των “Ιθαγενών”;

Ακόμα, θα ήθελα να γνωρίζω ποιοι συνιστούν την Ένωση των Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Και για να μην κατηγορηθώ για ρατσιστικά αισθήματα, οφείλω να τονίσω ότι τους Τσιγγάνους (ή Ρόμα, όπως τους θέλει, μια άλλη ονομασία) τους συμπαθώ απεριόριστα και τους στίχους που έχει γράψει γι’ αυτούς ο Παλαμάς τους έχω στην “προσωπική μου ανθολογία”.

Τους θυμίζω:

Περδικόστηθη τσιγγάνα,

ως μαγεύτρα που μιλείς,

τα μεσάνυχτα προς τ’ άστρα

γλώσσα προσταγής,

που μιλώντας γιγαντεύεις

και τους κόσμους ξεπερνάς

και τ’ αστέρια σου φορούνε

μια κορώνα ξωτικιά! κ.λπ. κ.λπ.

Αγαπώ λοιπόν τους Τσιγγάνους (ή Ρόμα), περισσότερο, όμως, αγαπώ την ισότητα των Ελλήνων που πλήττεται βάναυσα με προνόμια που χορηγούνται σε ορισμένους.

Κατεδαφίσεις στον καταυλισμό

http://www.patris.gr/articles/201187/

  Στην κατεδάφιση επτά νέων παραπηγμάτων στον καταυλισμό των τσιγγάνων προχώρησαν προχθές συνεργεία της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, με σκοπό να μπλοκάρουν την επέκταση του. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, η όλη διαδικασία έγινε σε συνεννόηση με τον υπεύθυνο των τσιγγάνων στον καταυλισμό και τα μηχανήματα του Δήμου Ηρακλείου κατεδάφισαν και απομάκρυναν τα υλικά στη χωματερή.

Στο μεταξύ η Δημοτική Αρχή εξακολουθεί να μην έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το μεγάλο θέμα των τσιγγάνων το οποίο αφήνει να εξελίσσεται χωρίς να ξεκινά το διάλογο που έχει υποσχεθεί με σκοπό να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Το γεγονός αυτό το έχει εύστοχα επισημάνει και με ανακοίνωση της η Ένωση Πολιτών κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που τονίζει ότι η πολιτεία εδώ και χρόνια δεν έχει αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κοινωνία του καταυλισμού, με αποτέλεσμα σήμερα οι άνθρωποι να πληρώνουν τις παρενέργειες προβλημάτων που δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Η Ένωση Πολιτών, επιχειρώντας να συμβάλει στην οριστική λύση του προβλήματος και επειδή το θέμα του καταυλισμού των τσιγγάνων είναι πρωτίστως πολιτικό και κοινωνικό, προτείνει στο Δήμο Ηρακλείου που είναι υπεύθυνος για το πρόβλημα του καταυλισμού να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της πολιτείας και να εργαστεί για μια οριστική λύση με τον καθαρισμό και την ολοκλήρωση των υποδομών όπως ακριβώς προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο του νέου Καταυλισμού. Ταυτόχρονα ζητά από τη Λότζια να δώσει λύση στο θέμα της ύδρευσης, στο οποίο είναι υπεύθυνες οι κατά καιρούς διοικήσεις της ΔΕΥΑΗ, και να φροντίσει για την ασφαλή ύδρευση και αποχέτευση όπως επίσης για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την υγιεινή του χώρου του καταυλισμού μέχρι την μετεγκατάστασή του.

Κάθε συζήτηση για το πρόβλημα του καταυλισμού των τσιγγάνων στη Νέα Αλικαρνασσό θα πρέπει να έχει σκοπό την αποκατάσταση της νομιμότητας που δεν είναι άλλη από την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει στους Ρομά τις απαραίτητες υποδομές υγιεινής και ασφάλειας που έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, το ηλεκτρικό ρεύμα, ο φωτισμός, η αποκομιδή των απορριμμάτων κ.ά.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

ΖΑΡΚΑΛΗΣ: Να μάθουμε από τις επιτυχίες μας, αντί να προσπαθούμε πάντα να μάθουμε από τις αποτυχίες μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του κ. ΝΑΣΟΥ ΖΑΡΚΑΛΗ, CHAIRMAN & CHIEF EXECUTIVE OFFICER, WIND HELLAS στο συνέδριο του ECONOMIST, στο οποίο μίλησαν ο πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπουργοί και στελέχη οργανισμών και επιχειρήσεων.

Την παραθέτουμε ολόκληρη:

            "Είχα το πλεονέκτημα να ακούσω χθες την ομιλία του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος νομίζω πολύ σωστά όπως ανέφερε και ο Υπουργός σήμερα, έβαλε το κεντρικό ερώτημα που μας απασχολεί, όχι με το αν, πώς και πότε θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά έβαλε ένα κεντρικό ερώτημα για την χώρα και το κεντρικό ερώτημα είναι: Θα τα καταφέρουμε;

Σήμερα άκουσα με πολύ μεγάλη χαρά τον Υπουργό να απαντάει σ’ αυτό το ερώτημα με ένα δυνατό «θα τα καταφέρουμε».

Εγώ θα βάλω λίγο το ερώτημα διαφορετικά και θα πω, τα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν; Έχουμε κάνει πράγματα πετυχημένα σ’ αυτή τη χώρα; Και αν ναι, που είμαι σίγουρος ότι η απάντηση είναι ναι, τι κάναμε προκειμένου να τα κάνουμε πετυχημένα; Να μάθουμε από τις επιτυχίες μας, αντί να προσπαθούμε πάντα να μάθουμε από τις αποτυχίες μας.

Εγώ όπως καταλαβαίνετε εκπροσωπώ τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Είμαι 12 χρόνια στις τηλεπικοινωνίες, έχω το προνόμιο να έχω δουλέψει και στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία και βέβαια οι τηλεπικοινωνίες είναι σε κάθε εθνική οικονομία ένας μεγάλος κλάδος.

Αντιπροσωπεύει χονδρικά από 1,5 έως 3% του ΑΕΠ κάθε εθνικής οικονομίας και αποτελεί ένα απ’ αυτό που λέμε πυλώνες ανάπτυξης. Δηλαδή από τους βασικούς κλάδους υποδομών που επιτρέπουν στην υπόλοιπη οικονομία να αναπτύξει ανταγωνιστικότητα.

Στην Ελλάδα η αγορά αυτή είναι αρκετά μεγάλη για τα μεγέθη της χώρας, είναι 7,5 δις ευρώ και έχει δυο βασικά πόδια, το ένα πόδι είναι η σταθερή και το άλλο πόδι είναι η κινητή.

Τα δυο πόδια αυτά είναι σχεδόν ισοδύναμα. Με την έννοια ότι κάνουν περίπου τον ίδιο τζίρο. Αν όμως κάποιος σκύψει και δει τους δυο κλάδους αυτούς θα δει τεράστιες διαφορές στην δομή τους, στη δυναμική τους, στην ιστορία τους, στο πώς βλέπουν το μέλλον.

Ας πάρουμε την κινητή. Η κινητή από το ’92 που ξεκίνησε στην Ελλάδα μέχρι το 2007 επί 15 χρόνια ήταν ένα οικονομικό θαύμα. Πήγε στα 4,5 δις ευρώ τζίρο, έκανε τεράστιες επενδύσεις στη χώρα πάνω από 6 δις ευρώ, συνεισφέρει – αν δεν κάνω λάθος – περίπου δυο δις ευρώ το χρόνο στο κρατικό προϋπολογισμό με φόρους και εισφορές, απασχολεί πάνω από 8.000 ανθρώπους απευθείας και πάνω από 80.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα εμμέσως.

Είναι ο τρίτος διαφημιζόμενος μέσος. Τρεις πρώτους διαφημιζόμενους τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Έχει αναπτύξει 2000 καταστήματα, αλλά έχει και πολύ συγκεκριμένα καλά δυνατά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Άλλαξε τη ζωή μας, άλλαξε τη καθημερινότητά μας, έβαλε νέα πρότυπα εξυπηρέτησης. Και έχει και ένα άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό. Νομίζω οι άνθρωποι που δουλεύουμε σ’ αυτή την αγορά το καταλαβαίνουμε πολύ καλά.

Ενώ συνήθως στην Ελλάδα σ’ όποιον κλάδο δουλεύεις είσαι μαθημένος να είσαι 5, 10, 15 χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη, στην κινητή τηλεφωνία είμαστε στην πρωτοκαθεδρία της Ευρώπης, είχαμε μάλιστα ανθρώπους που έρχονταν από εταιρείες του εξωτερικού να μάθουν από το τι κάνουμε πολύ καλά στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς τι έγινε; Γιατί πήγε τόσο καλά αυτός ο κλάδος; Και αν δει γιατί πήγε τόσο καλά αυτός ο κλάδος, θα δει ότι υπήρχαν δυο βασικές αποφάσεις οι οποίες ληφθήκανε πολύ νωρίς, πριν ξεκινήσει ο κλάδος.

Η μια απόφαση ήταν να δοθούν μόνο δυο άδειες κινητής τηλεφωνίας και ο λόγος ήταν απλώς, ότι έπρεπε να φτιαχτούν ισχυροί παίκτες, κερδοφόροι, βιώσιμοι, να μπορούν να κάνουν τις επενδύσεις που απαιτεί αυτός ο κλάδος στην αγορά.

Η δεύτερη μεγάλη απόφαση ήταν ότι αποκλείστηκε το δημόσιο από το να μπει στην αγορά, γιατί; Γιατί κρίθηκε ότι εάν έμπαινε ο ΟΤΕ που ήταν το κρατικό μονοπώλιο στην κινητή, απλώς θα μετέφερε την αναποτελεσματικότητα της σταθερής τηλεφωνίας και στην κινητή τηλεφωνία και θα καταλήγαμε πάλι να έχουμε μια αγορά χωρίς στοιχειώδη ανταγωνισμό.

Αυτές οι δυο βασικές αποφάσεις δρομολόγησαν μετά τις εξελίξεις. Ήρθαν σοβαροί ξένοι επενδυτές, μπήκε στο χώρο τότε η France telecom, Telecom Italia, Vodafone, φέρανε όχι μόνο κεφάλαια, αλλά φέρανε και τεχνογνωσία που ήταν απαραίτητη στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, συνεργαστήκανε με σοβαρούς έλληνες επιχειρηματίες, αξιοποιήσανε ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Άρα μια σωστή βιομηχανική πολιτική, αποκλεισμός του δημοσίου ως επιχειρηματία και προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Πάμε να δούμε τώρα μια στιγμή τι έγινε η σταθερή τηλεφωνία. Στη σταθερή τηλεφωνία δεν πειραματιστήκαμε, ακολουθήσαμε το κλασικό παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο. Δεν υπήρξε καμία στρατηγική, κανένας σχεδιασμός, η αγορά άργησε να απελευθερωθεί δέκα χρόνια περίπου σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες έμειναν καθηλωμένες για χρόνια στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60 και όταν αποφασίσαμε πλέον να απελευθερώσουμε αυτή την αγορά, έγινε με ένα τελείως άναρχο και αδόμητο τρόπο.

Πολύ απλά ανοίξαμε τις πόρτες και όποιος ήθελε έπαιρνε άδεια να κάνει μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Και φυσικά αυτό που έγινε, εξαπατήσανε τους καταναλωτές. Θα θυμάστε φαντάζομαι όλοι τις ιστορίες φρίκης με τις υπηρεσίες των εναλλακτικών παρόχων όπως τους λέμε και αμαυρώσανε αυτοί οι κύριοι όλο τον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων.

Φυσικά σ’ αυτό το τοπίο δεν μπήκε κανένας σοβαρός ξένος επενδυτής, κάποιοι σοβαροί έλληνες επιχειρηματίες δεν είχαν είτε τα κεφάλαια, είτε την τεχνογνωσία για να πετύχουν σ’ αυτό το χώρο και καταλήξαμε πολλά χρόνια μετά, όλα αυτά τα θνησιγενή σχήματα να κλείσουν.

Από 25 εταιρείες που είχαμε κάποια στιγμή να μείνουν 5, αλλά και αυτές οι 5 έχουν προβλήματα, γιατί καμία δεν έχει την κρίσιμη μάζα για να επιβιώσει στον κλάδο των επικοινωνιών. Και είναι οι περισσότερες απ’ αυτές υπερδανεισμένες και τις βρήκε και η οικονομική κρίση και βέβαια η Ελλάδα έμεινε χρόνια πίσω από την Ευρώπη και αναπτύχθηκε αυτό που λέμε ψηφιακό χάσμα και θα διαβάζετε στις εφημερίδες κάθε τρεις και λίγο, πώς η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη ακόμα και από χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης.

Νομίζω ότι αυτές οι διαφορές των δυο κλάδων, είναι χαρακτηριστικές. Βέβαια στην Ελλάδα επειδή έχουμε μια απέχθεια για την επιτυχία, κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες, όχι να προοδεύσει η σταθερή, αλλά να χειροτερεύσει η κινητή και το έχουμε καταφέρει, γιατί ο κλάδος κινητής τηλεφωνίας τα 3 τελευταία χρόνια έχει χάσει το 40 της κερδοφορίας του, έχει αρχίσει να συρρικνώνεται σε επίπεδο προσωπικού, σε επίπεδο καταστημάτων και το χειρότερο, σε επίπεδο επενδύσεων. Και έτσι, εκεί που ήμασταν ακριβώς στο επίπεδο της Δυτικής Ευρώπης, αν όχι πιο πάνω, αρχίζουμε να αναπτύσσουμε σιγά – σιγά ένα χάσμα και στην κινητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη σ’ αυτό που λέμε κινητή ευρυζωνικότητα.

Τι έγινε; Γίνανε τρία – τέσσερα πολύ απλά πράγματα. Πρώτα απ’ όλα έχουμε ένα χρόνιο πρόβλημα στο κλάδο – θα το ξέρετε – ότι όλες μας οι κεραίες σχεδόν είναι παράνομες, γιατί έχουμε ένα χαώδες θεσμικό πλαίσιο για αδειοδότηση των κεραιών, έτσι ώστε ο κάθε μεγαλοπαράγοντας, ή μικροπαράγοντας της τοπικής αυτοδιοίκησης ή κάθε ακτιβιστής β΄ κατηγορίας να μπορεί να καταφέρεται εναντίον των εταιρειών και για τις κεραίες τις παράνομες κλπ.

Και βέβαια όλο αυτό αποθαρρύνει τρομερά τις επενδύσεις.

Το δεύτερο που έγινε ήταν ότι κάναμε ένα καταστροφικό πόλεμο τιμών οι τρεις εταιρείες μεταξύ τους για δυο χρόνια. Και βέβαια θα μου πείτε καλά κάνατε, αφού τον κάνατε τον πόλεμο τιμών τι μας απασχολούν εμάς τα λάθη των διοικήσεων να τα πληρώνουμε εμείς και να τα ακούμε;

Ναι, σε ένα κλάδο σαν τις τηλεπικοινωνίες μπορεί να γίνονται λάθη, υπάρχει όμως η πολιτεία, υπάρχουν οι Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες είναι για να παρεμβαίνουν όταν υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού και πρέπει να παρεμβαίνουν όταν υπάρχει στρέβλωση του ανταγωνισμού και προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω, όταν γίνονται συστηματικά πωλήσεις κάτω του κόστους.

Σαν να μην έφθανε αυτό το 2009 λίγο πριν από τις εκλογές, υπήρξε η φαεινή ιδέα να μπει το περίφημο ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας το οποίο εκτίναξε την φορολογία στην κινητή στο 45% από 20% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη και βέβαια έτσι χάσανε όλοι. Χάσανε οι καταναλωτές που πληρώνουν περισσότερα, χάσανε οι εταιρείες επειδή οι καταναλωτές μετριάσανε την χρήση και έχασε και το κράτος.

Γιατί; Γιατί ότι πήρε από το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας το έχασε σε απώλεια εισφορών, Φ.Π.Α. και φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων τα οποία εξαφανίστηκαν.

Έχουμε βέβαια και το τελευταίο παράδειγμα, το πιο πρόσφατο, οι άδειες οι αρχικές που δοθήκαν το ’92 λήγουν το 2012 και ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη σε υφιστάμενες άδειες απλώς ανανεώνονται με ένα τίμημα, δεν λέει κανείς να μην πληρώσουν οι εταιρείες, στην Ελλάδα αρχίζουμε και συζητάμε για το ενδεχόμενο να κάνουμε δημοπρασία, άρα τι να γίνει;

Εταιρείες που είναι 20 χρόνια στο χώρο, που έχουν επενδύσει, που έχουν χιλιάδες εργαζόμενους και εκατομμύρια καταναλωτές, να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς άδεια λειτουργίας. Και νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε τι μηνύματα στέλνει αυτό στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Και δεν είναι μόνο η δημοπρασία, έχει μπει και ένα τίμημα στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011 το οποίο ανέρχεται στο αστρονομικό ποσό των 270 εκατομμυρίων ευρώ, που αν ισχύσει, θα κάνει τις άδειες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα τις ακριβότερες σ’ όλη την Ευρώπη.

Βλέπετε λοιπόν πώς η πολιτεία και όταν λέω πολιτεία δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση, εννοώ ότι συνιστά την πολιτεία, τις ρυθμιστικές Αρχές, τα ανεξάρτητα σώματα, πώς επηρεάζει την πορεία των κλάδων. Και ενώ σιχαίνομαι όλη αυτή την ιδέα, του για όλα φταίει το κράτος όπως είπε και ο κ. Τσόλκας προηγουμένως, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στη κρίσιμη χρονική στιγμή για την εθνική οικονομία και ενώ πάμε να ξεκινήσουμε την ανάκαμψη της Ελλάδας, η πολιτεία έχει έναν πολύ – πολύ σημαντικό ρόλο, πολύ παραπάνω ίσως από άλλες χρονικές στιγμές. Και πρέπει η πολιτεία να καταλάβει, να αποφασίσει τι θέλει να είναι.

Φαντάζομαι δεν θέλει να είναι το κράτος, ένα κράτος επιχειρηματίας, φαντάζομαι δεν χρειάζεται να είναι το κράτος, ένα κράτος επενδυτής, δεν χρειαζόμαστε τα κρατικά λεφτά νομίζω στην Ελλάδα για να ξεκινήσει η επένδυση. Το μοντέλο των 30 τελευταίων ετών που πέφτανε λεφτά από τον κρατικό κορβανά για να κινηθούν τα γρανάζια της οικονομίας τελείωσε, όπως είπε και ο Υπουργός, δεν υπάρχει πλέον και δεν χρειάζεται, γιατί; Γιατί λεφτά υπάρχουν.

Λεφτά δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, λεφτά υπάρχουν όμως στο εξωτερικό και πιστέψτε με το ξέρω από πρώτο χέρι γιατί το 2010 βγήκαμε να κάνουμε αναδιάρθρωση του χρέους και να την πουλήσουμε και βρήκαμε επενδυτές, βρήκαμε επενδυτές που αγοράσανε όλο το χρέος της εταιρείας, βρήκαμε επενδυτές που βάλανε 420 εκατομμύρια ευρώ στην εταιρεία, την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει στην Ελλάδα μετά την κρίση και μάλιστα διαγκωνιστήκανε με άλλους 5 υποψήφιους για το ποιος θα πάρει τον έλεγχο της εταιρείας.

Άρα, δεν θέλουμε μια πολιτεία – επιχειρηματία, δεν θέλουμε ένα κράτος – επενδυτή, θέλουμε σίγουρα όμως μια πολιτεία που θα χαράξει στρατηγική και θα βάλει τα σωστά θεσμικά πλαίσια, προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη και νομίζω μετά την ομιλία του Υπουργού σήμερα καταλαβαίνουμε σίγουρα ότι εκατό τοις εκατό υπάρχει η πρόθεση.

Και εάν μου επιτρέπετε μια πρόταση, αυτό που ίσως χρειάζεται να κάνουμε, είναι να επιλέξουμε τους κλάδους εκείνους στην Ελλάδα πάνω στους οποίους θα ποντάρουμε. Και κατά την γνώμη μου τα κριτήρια πρέπει να είναι δυο. Ποιοι κλάδοι βοηθάνε στις υποδομές; Ποιοι κλάδοι μπορούν να βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα; Και σε ποιους κλάδους τυχαίνει η Ελλάδα να έχει κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα; Σε αυτούς τους κλάδους πρέπει να εστιάσουμε, σ’ αυτούς να φτιαχτεί άμεσα με τολμηρές κινήσεις το θεσμικό πλαίσιο και τότε η γνώμη μου είναι ότι στο αρχικό ερώτημα, αν θα τα καταφέρουμε, η απάντηση όλων μας είναι ένα πολύ μεγάλο ΝΑΙ"
Enhanced by Zemanta

Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Θα καούν οι άπληστοι που όρισαν τις τύχες μας

Θα καούν οι άπληστοι που όρισαν τις τύχες μας
Γράφει ο Φίλιππος Πλιάτσικας

Είναι, βέβαιο, πλέον ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα οτιδήποτε και
οποιοσδήποτε είχε σχέση με την εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια θα καεί και θα αποτεφρωθεί, ελπίζω όχι κυριολεκτικά (αν και πολύ το φοβάμαι, δυστυχώς) αλλά μεταφορικά.
Με πολύ βίαιο τρόπο, ακόμα και οι απλοί άνθρωποι, θα προσπαθήσουν να αποκαθηλώσουν  όλα αυτά και όλους αυτούς που θεωρούν ότι εδώ και πολλά χρόνια, με άπληστο τρόπο, έπαιξαν με τις ζωές τους.
Ακούγοντας με προσοχή κουβέντες δεξιά και αριστερά αποφάσισα να καταγράψω όσα μπορώ να θυμηθώ από ........
τις κατηγορίες που καταλογίζει ο κόσμος σε όλους αυτούς που όρισαν την τύχη του μέχρι σήμερα και που, στο δικό μου μυαλό, ηχούν σωστές .
Χωρίς να έχω, φυσικά, μεγαλύτερη ενημέρωση από οποιοδήποτε άλλο πολίτη αυτής της χώρας και με κύριο γνώμονα το ένστικτο μου , παραθέτω μερικά απ’τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα απόψεων και συζητήσεων στα οποία έτυχε να είμαι παρών.
Πριν αρχίσω την καταγραφή θα ήθελα ως προσωπικό συμπέρασμα να πω ότι η οργή οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: ΣΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ.
1. «Πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να υπογράφει μια συμφωνία (νομίζω το Δουβλίνο 2 ) που να δέχεται ότι όποιος παράνομος μετανάστης συλληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και δηλώσει ότι ήρθε από την Ελλάδα , η Ελλάδα να είναι υποχρεωμένη με δικά της έξοδα να τον δεχθεί πίσω, χωρίς  να  έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ισχύσει αυτό  να συμβαίνει το ίδιο  και με τις χώρες που συνορεύει; Δηλαδή, ως το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δέχεται την πίεση από την Ευρώπη  προς τη μεριά της, χωρίς να έχει εξασφαλίσει ότι η Τουρκία ή οποιαδήποτε  άλλη πύλη μεταναστών θα είναι υποχρεωμένη να κάνει το ίδιο! Για να δεχθεί οποιοσδήποτε Έλληνας να υπογράψει  κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει τρομερά μεγάλο προσωπικό συμφέρον ή να είναι βλάκας. Το δεύτερο είναι πιο επικίνδυνο από το πρώτο.
Όλη αυτή η ηλιθιότητα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί σε μία χώρα με τόσα προβλήματα κάποια εκατομμύρια φτωχοί και πεινασμένοι άνθρωποι  επιπλέον,
που έχουν βιώσει πολέμους, βία και εξαθλίωση αλλά δεν διαφέρουν οι περισσότεροι σε τίποτα  από μας με αποτέλεσμα να είμαστε έτοιμοι να κατασπαράξουμε ο ένας τον άλλον. Το παλικάρι στην 3η Σεπτεμβρίου δεν το έφαγαν μόνο αυτοί που κρατούσαν το στιλέτο , αλλά και ο κρετίνος που υπέγραψε αυτή την συμφωνία.»
2 . «Στα Τέμπη βλέπεις δεξιά και αριστερά στο δρόμο μικρά εικονοστάσια που έχουν φτιάξει οι συγγενείς  για να θυμούνται όλους αυτούς  που σκοτώθηκαν σ’αυτή την καρμανιόλα. Ειδικά όταν βλέπεις το σημείο που έφυγαν αυτά τα μικρά παιδιά σε πιάνει τρέλα. Κι όμως στα 30-40 αυτά χιλιόμετρα μέχρι το Λιτόχωρο και για ένα δρόμο που δεν έχει ποτέ φτιαχτεί υπάρχουν 3-4 διόδια  που πρέπει να πληρώσει κανείς 10euro για να περάσει. Αν ήσουν γονιός ενός απ’αυτά τα παιδιά που σκοτώθηκαν εκεί χωρίς να φταίνε, δεν θα ‘θελες να τους βάλεις φωτιά
Πολύ θράσος ρε φίλε…
Το ίδιο ισχύει για τον περίφημο δρόμο Κορίνθου-Πατρών  όπου για να γνωρίσεις τον ορισμό του ‘’δρόμου καρμανιόλας ‘’ πρέπει να πληρώσεις 3.10 euro.»
3 . «Μας ξεζουμίζουν από παντού για να πληρώσουμε – λέει – τις υποχρεώσεις μας. Εντάξει, να το δεχτώ. Αλλά όταν έχεις ένα χρέος πρέπει να ξέρεις από πού προήλθε. Για ποιο λόγο χρωστάς. Εδώ έχουν φτάσει ακόμα και σε δικαστήρια υποθέσεις που ο δανεισμός της χώρας έγινε με απίστευτες λαμογιές και εξαπατήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακόμα και το πιο απλό μυαλό λέει ότι δεν χρωστάς αυτά που θέλει αυθαίρετα ο άλλος να χρωστάς , αλλά αυτά που πραγματικά είναι το χρέος σου. Γιατί δεν γίνεται συζήτηση πολύ γι’αυτό και γίνεται μόνο για το τι θα εισπράξουν. Κι όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά κι από όλη την αντιπολίτευση δεν βλέπω ιδιαίτερο ζήλο πάνω σ’αυτό το θέμα. Οπότε πρέπει να έχει πέσει πολύ μάσα σε πάρα πολλά επίπεδα απ’αυτές τις λαμογιές.»
4 . «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγάλουν από κανένα υπουργό τίποτα στη φόρα. Μόλις πάνε να πλησιάσουν κάποιον, βγαίνει απροκάλυπτα και απειλεί τους υπόλοιπους. Αυτοί μεταξύ τους ξέρουν τα πάντα ο ένας για τον άλλον. Οι παλιότεροι μάλιστα, που είναι και πιο ‘’παλιές πουτάνες’’ πρέπει  να έχουν καταγράψει τους υπόλοιπους  σε κασετοφωνάκια ή κρυφές κάμερες για να είναι καλυμμένοι. Οπότε τους λένε, αν με βουλιάξετε θα πνιγείτε κι εσείς μαζί μου. Πάλι η μάσα στη μέση.»
5 . «Πολύ λίγα από τα δανεικά που μας λένε ότι χρωστάμε έμειναν στην Ελλάδα. Τα περισσότερα μας τα ξαναπήραν κυρίως Γερμανικές , Γαλλικές και Αμερικάνικες εταιρίες οι οποίες δωροδοκώντας Έλληνες πολιτικούς έκαναν αισχροκερδείς συμφωνίες 5 και 6 φορές πάνω από την πραγματική τιμή σε οτιδήποτε μας πουλούσαν. Αλλά στην δωροδοκία υπάρχουν 2 πλευρές. Η πλευρά των διεφθαρμένων Ελλήνων πολιτικών που ξέρουμε ότι είναι λαμόγια, αλλά και η πλευρά αυτών που δωροδοκούν, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει στην αναξιοπρέπεια και στην φτήνια. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε».
6 . «Αν ισχύει ότι έχουν πολλά Ελληνικά ομόλογα Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες, τότε αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει θα κινδυνεύσουν κι αυτές οι χώρες με πολύ άσχημα παρατράγουδα. Αυτό δεν είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο; Κι αν ναι, γιατί δεν το παίζουμε; Το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό όπλο του απελπισμένου είναι ότι δεν έχει να χάσει τίποτα. Εκτός κι αν έχει… Είναι απορίας άξιον που ακόμα και Έλληνες δημοσιογράφοι,  όταν υπήρξε η παραπληροφόρηση για την επιστροφή της Ελλάδας στην δραχμή,  χτυπιόντουσαν  με επιχειρήματα όχι για το πόσο καταστροφικό θα είναι κάτι τέτοιο για την Ελλάδα , αλλά με το πόσο καταστροφικό θα είναι για τις μεγάλες χώρες τις Ευρώπης . Ζούμε το θέατρο του παραλόγου».
7 . «Η Ελλάδα έχει πολύ πλούσιους φυσικούς πόρους . Πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Γι’αυτό θέλουν να την εξαθλιώσουν οικονομικά για να τους αγοράσουν και να τους εκμεταλλευτούν τζάμπα. Κι αν είναι έτσι, υπάρχουν πολιτικοί που ενώ το ξέρουν αυτό δεν κάνουν τίποτα; Το αφήνουν στην τύχη; Πόσα ακόμα θέλουν να φάνε; Τι υπόγειες συμφωνίες έκαναν πάλι με πολυεθνικές εταιρίες; Δεν θα έπρεπε τώρα να ψάξουν να βρουν κάποιους τρόπους να εκμεταλλευτούν για όφελος μιας χώρας που παραπαίει έναν πλούτο που θα της έλυνε τα προβλήματα μέσα σε λίγα χρόνια;»
Θα μπορούσα να συνεχίσω γεμίζοντας βιβλία
μ’αυτά που λέει ο κόσμος αλλά νομίζω ότι αυτό είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του τρόπου που σκέφτονται, πλέον, οι Έλληνες. Το μόνο που θα θελα να συμπληρώσω είναι ότι όλοι αυτοί που κατηγορεί ο κόσμος ότι ευθύνονται για την τωρινή κατάσταση είναι οι πολιτικοί,  τους οποίους οι ίδιοι ψηφίζαμε και εμπιστευόμασταν εδώ και 30 χρόνια. Και, μάλιστα, το κάναμε οι περισσότεροι έχοντας γνώση για το τι συνέβαινε αλλά προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε τους μικρούς και ιδιοτελείς σκοπούς μας.
Ο καθένας από μας που θα τα διαβάσει θα εκτιμήσει αν συμφωνεί σε όλα, σ’ένα μέρος τους ή καθόλου. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι αν υπάρχει δίκιο  σ’όλα αυτά, τότε η αντίδραση και η οργή θα είναι πολύ μεγάλη και βίαιη.

Φίλιππος Πλιάτσικας 
Ο Φίλ.Πλιάτσικας είναι τραγουδιστής και από τα ιδρυτικά μέλη των ΠΥΞ - ΛΑΞ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...