Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Μυτιληναίος: Εθνική υπόθεση η σωτηρία της ΛΑΡΚΟ και της ελληνικής βιομηχανίας

Αίσθηση έχει προκαλέσει το άρθρο του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτηλιναίου στην εφημερίδα το ΒΗΜΑ της Κυριακής το οποίο ουσιαστικά είναι ένα προσχέδιο – μανιφέστο για την επιχειρηματικότητα ενόψει των εκλογών στο ΣΕΒ όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο επιχειρηματίας ενδιαφέρεται να διεκδικήσει την ηγεσία.


Το άρθρο έχει ως εξής:

Το άρθρο έκπληξη της εφημερίδας Αυγή: Οταν η Δέσποινα Βανδή έγινε Δέσποινα Μαλέα



Η Αυγή αγάπησε τη Δέσποινα Βανδή; Περίπου. Αφορμή για ένα ενδιαφέρον άρθρο για τη στάση της τραγουδίστριας υπήρξε η εξέλιξη της συνεργασίας της με τον Νότη Σφακιανάκη. Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Δεν θα αγαπήσουμε ό,τι έχει τραγουδήσει, δεν θα ξεχάσουμε τη λαϊκοπόπ αισθητική και κουλτούρα, αλλά όποιος στον αγώνα κατά του φασισμού ορθώνει το ανάστημά του, γίνεται ένας από μας»

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ο ποπ πρόεδρος και οι πατερούληδες της Κουμουνδούρου

Γράφει ο Ηλίας Κανέλλης | Τα Νέα

Η φράση «το πιο συμπαγές και σταλινικό μπλοκ είναι το μνημονιακό μιντιακό που εκφράζεται κατά κύριο λόγο το βράδυ από το Mega και το πρωί από "ΤΑ ΝΕΑ"», που αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα κι αν ειπώθηκε έτσι δεν σημαίνει τίποτα, δεν είναι παρά βερμπαλισμός. Τι μπορεί, στην πραγματικότητα, να σημαίνει η κατηγορία ότι «ΤΑ ΝΕΑ» είναι σταλινικά; Πώς θα μπορούσε μια εφημερίδα, ένα κανάλι, ένας οργανισμός ενημέρωσης να έχει σχέση με ένα σύστημα κεντρικής εξουσίας που στηρίχθηκε στη χειραγώγηση και στον συστηματικό διωγμό των αντιπάλων, στην ιδεολογική και στην πολιτική καταστολή, στους μηχανισμούς άσκησης εξουσίας, στα στρατόπεδα εξορίας, απομόνωσης ή εξόντωσης αντιφρονούντων;

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

«Οι πολιτικοί «ηγέτες» αχυράνθρωποι των Γερμανών…»

Το πολιτικό σκηνικό στις μέρες μας παρουσιάζει έντονα συμπτώματα εκφυλισμού που προκαλούν την κοινή γνώμη. Τα κρούσματα διαφθοράς και η σκανδαλοθηρία στην πολιτική ζωή της χώρας μας καθημερινά φτάνουν στο φώς της δημοσιότητας και εγείρουν εύλογα την κοινωνική αποδοκιμασία, ιδίως την ώρα που ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται από την στείρα και ανάλγητη πολιτική των Μνημονίων.


Διεφθαρμένοι πολιτικοί εξαρτημένοι από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ή ένα καλοστημένο παιχνίδι μετατροπής πολιτικών σε πειθήνια όργανα για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών ή μήπως και τα δύο μαζί; Ποιο είναι άραγε το παρασκήνιο της εγχώριας πολιτικής σκηνής και από ποιον διαμορφώνεται;

Για ένα Δημοκρατικό Μέτωπο, απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη βία

Του ΚΩΣΤΑ ΧΑΪΝΑ

Μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι από την εγκληματική οργάνωση “Χρυσή Αυγή”, αναπτύχθηκε ένας έντονος προβληματισμός, ανάμεσα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας. Κάποιοι μίλησαν για αντιφασιστικό μέτωπο, αλλά έθεσαν ως βασικό όρο την αντιμνημονιακή διάσταση. 


Δηλαδή σύμφωνα με την άποψη αυτή, στο αντιφασιστικό μέτωπο έχουν θέσει μόνο όσοι είναι κατά του μνημονίου. Δηλαδή όσοι δημοκράτες πολίτες για παράδειγμα, δεν θεωρούν ότι η στάση απέναντι στο μνημόνιο, είναι βασικό κριτήριο ενός αντιφασιστικού μετώπου, αποκλείονται εξ ορισμού. 

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Πάσχος Μανδραβέλης: Πώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει την τέχνη να είναι αντιπαθής

«Ανάγωγη βουλευτή» χαρακτηρίζει την Ζωή Κωνσταντοπούλου του ΣΥΡΙΖΑ ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης σε άρθρο του και υποστηρίζει ότι η Αριστερά βρίζει όποτε την συμφέρει και διαμαρτύρεται ότι υφίσταται τις ύβρεις.


Γράφει ο Μανδραβέλης με τίτλο «Η τέχνη της αντιπάθειας» στην Καθημερινή:

Δεν είναι ανάγκη να ανήκει κάποια στο γυναικείο φύλο για να γίνει αντιπαθής. Μπορεί μια χαρά να το κάνει από μόνη της, με τη συμπεριφορά της. Και είναι απορίας άξιον πώς όλες αυτές οι φεμινίστριες για χάρη της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν είπαν κουβέντα για όσα «σεξιστικά» και «νεκρολαγνικά» ειπώθηκαν και γράφτηκαν με αφορμή τον θάνατο της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αλλά ξεχάσαμε: αυτή είναι δεξιά και συνεπώς εξ ορισμού αντιπαθητική. Αριστερή ανάγωγη δεν μπορεί να υπάρξει. Και αν υπάρχει, δεν φταίει αυτή. Οι άλλοι είναι σεξιστές...

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα


από τον Μιχαήλ Ρωμανό

εικαστικό - μουσειολόγο - επιμελητή εκθέσεων

Με αφορμή το Συνέδριο στο Σίδνεϊ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2013, με επιστήμονες από όλο τον κόσμο και τη νέα μεγάλη διάκριση του Μουσείου Ακρόπολης, δηλαδή την κατάκτηση της Τρίτης θέσης ανάμεσα στα 50 καλύτερα Mουσεία του Κόσμου, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, μετά από αξιολόγηση των σπουδαιότερων Μουσείων της υφηλίου από ειδικούς επιστήμονες, είναι ώρα να απαιτήσουμε ακόμη πιο έντονα την επιστροφή των γλυπτών αριστουργημάτων του Παρθενώνα, στην Αθήνα ! 


Το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα σύγχρονο και υψηλής αισθητικής Μουσείο που πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να στεγάσει τα συγκεκριμένα έργα τέχνης οικουμενικής ακτινοβολίας, είναι έτοιμο και τα περιμένει.

ΝΑΙ είναι ώρα να απαιτηθούν σοβαρά πλέον από την Ελληνική πολιτεία τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το Βρετανικό Μουσείο ΠΡΕΠΕΙ να τα επιστρέψει ακέραια στην Αθήνα.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων, είναι όμως και ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ! Η μοναδικότητα του Παρθενώνα ως παγκόσμιου μνημείου, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθιστά το αίτημα αυτό οικουμενικό.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, κοιτίδα πολιτισμού και πόλος έλξης χιλιάδων ανθρώπων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης είναι το μοναδικό νόμιμο "σπίτι" των γλυπτών του Παρθενώνα και όχι το Βρετανικό Μουσείο ή οποιοδήποτε άλλο Μουσείο του κόσμου, έχει στην κατοχή του, έστω και το μικρότερο κομμάτι από την γλυπτική σύνθεση των αετωμάτων, της ζωφόρου και των μετώπων του παγκόσμιου αυτού μνημείου.

Απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην 34η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι στις 18 Οκτωβρίου 2007:
"...Άλυτο εξάλλου παραμένει και το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Έχοντας πίστη στις αξίες τις οποίες τα μεγάλα μουσεία πρεσβεύουν και θεωρώντας ότι δημιουργείται τελευταία ένα θετικό κλίμα, θέλω να ελπίζω ότι η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο για την οριστική επίλυση αυτής της μακροχρόνιας εκκρεμότητας..."
πηγή: Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας http://www.presidency.gr/?p=809

Ως άνθρωπος των τεχνών και μέσα από τα έργα μου, προσπαθώ να περάσω το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και να ευαισθητοποιήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων φιλότεχνων και μη, ως προς τη διάδοση του στόχου αυτού, η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί...
Enhanced by Zemanta

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Μομφές και ιαχές για την ΕΡΤ

Του Πάσχου Μανδραβέλη

Κορυφαία όλων είναι η δήλωση του κ. Πάνου Καμμένου για την ΕΡΤ: «Οι δυνάμεις κατοχής κατέλαβαν το ραδιομέγαρο. Ο,τι μεταδίδεται από εδώ και πέρα είναι προπαγάνδα της τρόικας, μην τους πιστεύετε». Αλλά και οι υπόλοιπες δηλώσεις του αντιπολιτευτικού τόξου είχαν απερίγραπτες «χαριτωμενιές». Θα σταθούμε σε εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι η κυβέρνηση «εντελώς παράνομα, έγραψε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της δημόσιας τηλεόρασης και της δημοκρατίας στον τόπο μας. Ο λαός μας θα σταθεί απέναντι στην κατάλυση της νομιμότητας, στην υπονόμευση της δημοκρατίας... Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και την παράδοσή του στους εργαζόμενους της».

Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Ενωτικές Λαϊκές Επιτροπές»!!! Νέα «κόλπα» του ΣΥΡΙΖΑ

Του Τάκη Βαρελά*

Μια παροιμία λέει: Να κλέψεις ξέρεις; Ναι!
Να κρυφτείς, ξέρεις; Όχι!
Ε! Τότε, μην κλέβεις!

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, φαίνεται ότι ή τους είναι άγνωστη αυτή η ελληνική παροιμία ή έχει γίνει πλέον καθεστώς η κλοπή θέσεων και προτάσεων του ΚΚΕ, όπως επίσης και ονομάτων.
Αυτή τη φορά την τιμητική τους έχουν οι Λαϊκές Επιτροπές.

Η υπόθεση της ανασυγκρότησης μιας μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης

Γράφει ο
ΚΩΣΤΑ ΧΑΪΝΑΣ


Νομίζω κάθε καλόπιστος, δημοκρατικός, προοδευτικός άνθρωπος, χωρίς παρωπίδες και προκαταλήψεις, έκρινε και αποτίμησε τη πρωτοβουλία των 58+ ως μια θετική ενέργεια, έστω ενδιαφέρουσα, για την υπόθεση της συγκρότησης μιας μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης. Υπήρξαν καλόπιστες κριτικές για τα ελλείμματα του κειμένου και της πρωτοβουλίας, οι οποίες όμως κινήθηκαν σε θετικό, προωθητικό επίπεδο. Τέτοιες καλόπιστες κριτικές συμβάλλουν θετικά στην διόρθωση τυχόν λαθών και την κάλυψη των κενών, που σίγουρα υπάρχουν. Αρκεί να γίνονται καλόπιστα και με σεβασμό στη διαφορετικότητα. Το κλειδί νομίζω για μια συμπόρευση που πάει πολύ μακριά, διαφορετικών ανθρώπων, όπως αυτή που προβλέπεται από την πρωτοβουλία των 58 αν καρποφορήσει, είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας και ο δημιουργικός διάλογος και κυρίως η προωθητική σύνθεση. Ασφαλώς υπήρξαν και μεμψιμοιρίες και κακόβουλες κριτικές, από κάποιους «φίλους» και πραγματικούς αντιπάλους του εγχειρήματος. Οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν, να την υποτιμήσουν, και κάποιοι άλλοι να την συκοφαντήσουν. Προσωπικά έχω εκφραστεί θετικά σε μια τέτοια πρωτοβουλία. Στις σημερινές σκέψεις θέλω να θέσω κάποιους προβληματισμούς σε κάποιες καλόπιστες κριτικές στην πρωτοβουλία.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...