Παρασκευή 9 Αυγούστου 2013

«Γκάρντιαν» προς Ελληνες: Πείτε μας πώς επιβιώνετε

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ enet.gr

Μετά το καυστικό ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της «Guardian» στην Αθήνα Χελένα Σμιθ για την αδυναμία των ανθρωπιστικών οργανώσεων να συντηρήσουν τα συσσίτια, η ελληνική κρίση και οι συνέπειές της και κυρίως οι καθημερινές ιστορίες επιβίωσης των κατοίκων όλης της Ελλάδας...
 Καθημερινές πλέον οι φωνές από την Ελλάδα της κρίσης στην Guardian
Καθημερινές πλέον οι φωνές από την Ελλάδα της κρίσης στην Guardian
...ξεδιπλώνονται στο τμήμα «Guardian Witness» (https://witness.theguardian.com/assignment), δηλαδή «Αυτόπτης Μάρτυρας», που διατηρεί εδώ και αρκετό καιρό η βρετανική εφημερίδα «Guardian», δίνοντας ονλάιν βήμα στους πολίτες του κόσμου.

Με τίτλο «Η Ελλάδα στα συσσίτια - Ιστορίες επιβίωσης», η νέα στήλη (https://witness.theguardian.com/assignment/51f10f83e4b0b43b7713d895) βρίσκεται δίπλα σε δεκάδες άλλες που ζητούν από τους χρήστες να μιλήσουν για τα δικαιώματα των γυναικών, να σχολιάσουν τη γέννηση του βασιλικού μωρού, να καταθέσουν τα πιο σημαντικά επιτεύγματα των τελευταίων 30 χρόνων, να ανταλλάξουν συνταγές, να μιλήσουν για αγαπημένα μέρη διακοπών, να αποκαλύψουν πόσα χρήματα δαπάνησαν για να τελειώσουν το πανεπιστήμιο, αλλά και να θίξουν θέματα ιατρικά, να μοιραστούν (όσοι ήταν οι ίδιοι ασθενείς) την εμπειρία τους με τον καρκίνο και φυσικά να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα.

Η βρετανική εφημερίδα ζητά «ελληνικές συμμετοχές» γράφοντας: «Είστε ελληνική οικογένεια που προσφεύγει σε συσσίτια; Βρίσκεστε σε άμεση ανάγκη; Ανήκετε σε κάποια οργάνωση ή ομάδα που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια; Ζητάμε να μας στείλετε τις δικές σας προσωπικές ιστορίες επιβίωσης, με σκοπό τη δημιουργία μιας εικόνας που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές διαστάσεις της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα σας». Στην ιστοσελίδα διευκρινίζεται ότι προτού δημοσιοποιηθούν τα κείμενα ελέγχονται -προφανώς για την ακρίβεια των στοιχείων, αλλά και του ορθού περιεχομένου.

«Απελπισμένα νοικοκυριά στην Αθήνα», «Τρίτος κόσμος», «Συσσίτιο αγάπης στην Κω», «54χρονος άνεργος», «Καρκινοπαθείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους από το δημόσιο σύστημα Υγείας», «Αδέσποτα στην Ακρόπολη», είναι μερικές από τις 10 πρώτες συμμετοχές που έχουν ανεβεί στη βρετανική ιστοσελίδα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Ο Γιάννης («Απελπισμένα νοικοκυριά στην Αθήνα»), που ανήκει σε 5μελή οικογένεια, γράφει ότι είναι από τους λίγους τυχερούς, γιατί έχει ακόμη τη δουλειά του, ενώ αποκαλύπτει ότι πούλησε το αυτοκίνητό του και πηγαίνει στη δουλειά του χρησιμοποιώντας το ποδήλατο και το Μετρό. «Οι πολίτες δυσκολεύονται να τα καταφέρουν και αυτοί που θα μας σώσουν, που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα... κρύβονται στη Μύκονο. (...)». «Ολοι μας έχουμε ευθύνη για την κατάσταση» γράφει ο Γιάννης, που ελπίζει όμως ότι ο από μηχανής θεός θα εμφανιστεί την κατάλληλη στιγμή.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...