Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Το Ισραήλ πενθεί, η Χεζμπολάχ πανηγυρίζει

image
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - Η εκτεταμένη πυρκαγιά στο όρος Καρμελ, στα περίχωρα της Χάιφα, αποτελεί τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που γνώρισε ποτέ η χώρα. Ο τραγικός θάνατος 42 ανθρώπων και η ανετοιμότητα που επέδειξαν οι ισραηλινές αρχές στην αντιμετώπιση της κρίσης έχουν προκαλέσει σωρεία επικριτικών γιά την κυβέρνηση Νετανιάχου δημοσιευμάτων. Ο ίδιος άλλωστε ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε δημόσια ότι το Ισραήλ «δεν ήταν προετοιμασμένο» γιά το ενδεχόμενο τέτοιας φυσικής καταστροφής.


Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Χάαρετζ» Γιόσι Σαρίντ ξεσπαθώνει κατά της κυβέρνησης: «ο υπουργός (εσωτερικών) δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος. Συνολικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Κάθε κυβέρνηση έχει την ηγεσία της - που ήταν η ηγεσία αυτές τις μέρες;». Την ίδια στιγμή, μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς, πολιτικοί αναλυτές εξέφραζαν

την αγωνία τους σχετικά με το κατά πόσο είναι πραγματικά έτοιμο το Ισραήλ να αντιμετωπίσει μιά πιθανή επίθεση από το βορρά.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που ακόμη και οι δυνατότητες της πανίσχυρης στρατιωτικής μηχανής τής χώρας αμφισβητούνται. «Εάν οι ένοπλες δυνάμεις δεν κατάφεραν να φέρουν υπό τον έλεγχο τους μιά πυρκαγιά, πως θα χειριστούν μιά πιθανή συντονισμένη επίθεση από τρομοκρατικές ομάδες;» είναι ένα ερώτημα που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεντιότ Αχαρονότ», η Χεζμπολάχ δεν κρύβει την ικανοποίηση της γιά την τραγωδία στο Ισραήλ. «Η πυρκαγιά στο όρος Καρμέλ έξεφτέλισε πλήρως τις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ οι οποίες δήλωναν πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση» ανάφερε το (ελεγχόμενο από τη Χεζμπολάχ) λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μανάρ.

Το πραγματικό ζήτημα πλέον, που προκύπτει μετά την τραγωδία, είναι η ικανότητα της κρατικής μηχανής της χώρας να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, πέραν των ανθρώπινων απωλειών και της περιβαλλοντικής καταστροφής, η πύρινη κόλαση στο όρος Καρμέλ αναζωπύρωσε τις ίδιες τις υπαρξιακές ανησυχίες του Ισραήλ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΟΤΤΑΣ
http://www.palmografos.com/permalink/7747.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...