Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:Αναγκαίες οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ

Την πρωτοφανή προσπάθεια των Ελλήνων πολιτών που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, επεσήμανε στο Συμβούλιο Eurogroup, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αναγκαίες αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πώληση της δημόσιας γης.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ανάγκη μείωσης το υψηλού δημόσιου χρέους, ο Γ. Παπακωσταντίνου, επισήμανε ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, με την ανάπτυξη, η οποία θα τονωθεί με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, αλλά και με ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Συνεχίζοντας, ο υπουργός αφού υπενθύμισε ότι η συζήτηση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου δεν ξεκίνησε σήμερα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη λογική πώλησης δημόσιας γης.

«Ουδείς προτίθεται να πουλήσει τους αιγιαλούς, τις ράχες και τα βουνά. Μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο δημόσιο και λειτουργεί αποτελεσματικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.Συνεχίζοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεύθυνη» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, όπως είπε, έκανε λόγο για έσοδα 50 δισ. ευρώ από κρατικοποιήσεις μέσα σε δύο χρόνια και στο πλαίσιο το μνημονίου, ενώ στενοί σύμβουλοί του αναφέρθηκαν σε πώληση ακίνητης περιουσίας της τάξης των 100 δισ. ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά τους πρόσφατους χειρισμούς των εκπροσώπων της Τρόικα στην Αθήνα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η κυβέρνηση παίρνει τις δικές της αποφάσεις και βάζει στόχους για να δώσει στους Έλληνες πολίτες μία λύση που θα μειώνει το δυσβάσταχτο χρέος. «Η λύση δεν έχει να κάνει με κανέναν τρόπο με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους αποφάσεις αφορούν την ελληνική κυβέρνηση και το περιεχόμενό τους το καθορίζει μόνο αυτή.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην εκτενή συζήτηση που έγινε για την ελληνική οικονομία, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε πως τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτίμησαν θετικά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τον Γ. Παπακωνσταντίνου οι προσπάθειες αυτές θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 σε 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014.Στο σημείο αυτό, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με όλα τα κόμματα και τις κοινωνικές δυνάμεις στη χώρα, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση γύρω από τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εξέφρασε, ωστόσο, τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να απορρίψει την πρόσκληση για συμμετοχή στο τραπέζι του διαλόγου.

Σε ότι αφορά την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2010, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι σε ετήσια βάση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάθε τρίμηνο το βάθος της ύφεσης περιορίζεται (-1,9% το πρώτο τρίμηνο, -1,8% το δεύτερο, -1,7% το τρίτο και -1,4% το τέταρτο), κάτι το οποίο επιβεβαιώνει και η αύξηση των εξαγωγών κατά 8% το τελευταίο έτος.

Εξάλλου, ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή έκδοση έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, τριμηνιαίας διάρκειας, καθώς το επιτόκιό τους μειώθηκε από 4,1% στην προηγούμενη έκδοση σε 3,85% σήμερα και σημείωσε ότι το 60% του ενδιαφέροντος προήλθε από ξένους επενδυτές. Σε ότι αφορά τη χθεσινή συμφωνία του Εurogroup για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα 500 δισ. ευρώ που θα δύναται να δανείζει ο μελλοντικός Μηχανισμός, θα πείσουν τις αγορές ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν τα μέσα να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί ο Μηχανισμός να αποκτήσει αυξημένη χρηματοδότηση, μεγαλύτερη ευελιξία (παρεμβάσεις στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά με δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων), καθώς και καλύτερους όρους δανεισμού. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το θέμα της επιμήκυνσης των δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα αποτελέσει μέρος της λύσης - πακέτου που θα δοθεί για τη συνολική σταθερότητα του ευρώ και πως η επιμήκυνση θα αφορά την εναρμόνιση της ωρίμανσης των ελληνικών δανείων με αυτά της Ιρλανδίας.

Καταλήγοντας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καιρό για να καταλήξουν σε μία συνολική λύση - πακέτο. «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει συνολική απάντηση. Αυτή τη φορά πρέπει να υπερβούμε τις προσδοκίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...