Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Κουβέλης: Ο κόσμος περιμένει από τους πολιτικούς στάση ευθύνης

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» και τη δημοσιογράφο Βούλα Κεχαγιά.


Κύριε πρόεδρε, πώς αντιλαμβάνεστε την συναίνεση  γύρω από τα θέματα της οικονομίας; Τι θα πείτε στον πρωθυπουργό  εάν ζητήσει την στήριξή σας;

- Από υπεύθυνη  θέση αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη  κατάσταση της χώρας. Ασκούμε  προγραμματική αντιπολίτευση. Κρίνουμε  τα μέτρα με βάση τις θέσεις  μας. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό   από μια αντιπολίτευση περιχαρακωμένη  στην κομματική σκοπιμότητα. Ο κόσμος αντιμετωπίζει το παρόν και το μέλλον με φόβο. Περιμένει από τους πολιτικούς στάση ευθύνης για τον τόπο.  Να αναζητηθούν όλα τα δεδομένα, να βρεθούν κοινοί τόποι, για να δοθεί ένα ενιαίο μήνυμα όλου  του πολιτικού κόσμου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι έρμαιο των όποιων μεθόδων  για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.  Δεν μιλώ για συναίνεση στις ασκούμενες πολιτικές. Μιλώ για ένα μήνυμα όλων των πολιτικών δυνάμεων που αξιώνουν από την Ευρώπη αλλαγή πορείας. Ένα κοινό μήνυμα προς τους εταίρους. Μια στάση ευθύνης προς τους πολίτες. Στον πρωθυπουργό θα επισημάνω, με την αναγκαία εξειδίκευση των θέσεών μας, ότι πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας των χειμαζόμενων στρωμάτων της κοινωνίας. Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και η άλλη πολιτική, η πολιτική της στήριξης της κοινωνίας, η πολιτική που θα εξασφαλίζει ένα δίχτυ προστασίας των οικονομικά υποβαθμισμένων στρωμάτων. Υπάρχει η πολιτική που πρέπει να αντιμετωπίζει την κρίση με κριτήρια, όρους, πρόγραμμα και σχέδιο ανάπτυξης.


Η Δημοκρατική Αριστερά θα ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής;

- Έχοντας  καταψηφίσει  το μνημόνιο, δεν αρκούμαστε να  επαναλαμβάνουμε συνεχώς την  αντιμνημονιακή μας στάση, ούτε  να προστρέχουμε σε αντιμνημονιακά μέτωπα. Απέναντι στους κυβερνητικούς μονοδρόμους,  μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική, πολιτική διεξόδου από την κρίση. Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι το ξεπέρασμα της κρίσης, θα κριθεί  στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, παράλληλα με την ανεύρεση νέων δυνατοτήτων «ευρωπαϊκής σύγκλισης» στη βάση αναδιανεμητικών πολιτικών με κοινωνικό χαρακτήρα. Στην ανατροπή της σημερινής άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της διαφθοράς, με την καταπολέμηση της ακρίβειας και τον περιορισμό της δημόσιας σπατάλης. Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, μέσα από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Θα καταψηφίσω το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο, σύμφωνα με όσα  φαίνεται να περιέχει, βρίσκεται σε απόσταση από τις θέσεις μας.

Ποια  είναι η θέση σας  για τις αποκρατικοποιήσεις;


Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ταχθεί υπέρ της ανασυγκρότησης των ΔΕΚΟ και όχι υπέρ του περιορισμού των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες. Η κυβέρνηση όφειλε στοιχειωδώς να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης και προοπτικής για κάθε ΔΕΚΟ χωριστά, στο οποίο θα μπορούσε να εντάξει και την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και ακροτήτων – και των μισθολογικών. Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση προχωράει  ισοπεδωτικά,  ερήμην επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τις παραινέσεις των ευρωπαίων εταίρων μας που αξιώνουν την συναίνεση των πολιτικών κομμάτων;

- Οι «παραινέσεις»  από τις Βρυξέλλες παίρνουν  πλέον χαρακτήρα διαταγών και  διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά  δύσκολο πεδίο, αναφορικά με  την αναζήτηση ακόμα και της δόσης του δανείου που περιμένουμε.

Οι φορτικές πιέσεις  των ευρωπαίων εταίρων φαίνεται ότι οδηγούν σε νέα φάση ακόμα  σκληρότερων μέτρων, αν κρίνουμε από  τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού εν όψει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αντιληφθούν ότι εκτός  από τις ανάγκες των δανειστών  υπάρχουν και τα όρια των δανειζομένων.

Προβλέπετε  εκλογές;

- Δεν αποκλείω  τις πρόωρες εκλογές, με το  δεδομένο ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια  και η αγανάκτηση συνεχώς μεγαλώνουν. Το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται. Οι κοινωνικοί συσχετισμοί ανακαθορίζονται, με το δεδομένο ότι η μεσαία τάξη συρρικνώνεται έως εξαφανίζεται και κοινωνικά στρώματα μετατοπίζονται κάτω από τα όρια βιωσιμότητας.

Οι ανακαθορισμένοι  κοινωνικοί συσχετισμοί θα αναζητήσουν την πολιτική τους έκφραση και μπορούν να  ανατρέψουν το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού.
Η χώρα αντιμετωπίζει  έκρηξη ύφεσης, πληθωρισμού, ανεργίας και συρρίκνωσης  της παραγωγικής  βάσης. Η κοινωνία τεμαχίζεται.  Έχει εμπλακεί με ευθύνη της κυβέρνησης σ’ ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση και προ πάντων με μια κοινωνία όρθια. Την κρίση βιώνουν δραματικά οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι,  οι άνθρωποι της μισθωτής εργασίας, οι νέοι και οι γυναίκες, οι μικρομεσαίοι και οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες. Αν δεν αλλάξει  άμεσα η ασκούμενη πολιτική, αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης της κοινωνίας, αυτή η κοινωνία θα ρηγματώσει την κυβερνητική αντοχή και τότε η μόνη διέξοδος θα είναι οι εκλογές.

Πρέπει  να γίνουν απολύσεις  στον δημόσιο τομέα; Πώς σας φαίνεται η διαδικασία που  θα ακολουθηθεί για  τις μετατάξεις;

- Το ζητούμενο  είναι η ορθή αξιοποίηση του  υπαλληλικού δυναμικού, στο πλαίσιο  αναδιάταξης του δημόσιου τομέα  για την αντιστοίχησή του προς τις πραγματικές ανάγκες και τους αναπτυξιακούς στόχους της χώρας.  Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να αντιμετωπισθούν υπαρκτά ζητήματα ανορθολογικής κατανομής του υπαλληλικού δυναμικού και ζητήματα σπατάλης που δημιουργεί μια τέτοια κατανομή. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας πρέπει και να αναδιαρθρωθεί και να εκσυγχρονισθεί. Μετατάξεις πρέπει να γίνουν, όχι όμως ως πρόσχημα για απολύσεις. Δεν μπορεί να κρίνεται και να αμφισβητείται η επάρκεια του εργαζομένου μετά από χρόνια εργασίας του. Η χώρα θα γεμίσει ανέργους, η κοινωνία θα διαρραγεί και η στοιχειώδης κοινωνική πολιτική θα αξιώνει πόρους για τη στήριξη αυτών των ανέργων.

Τελικώς πιστεύετε ότι  η χώρα έχει γλιτώσει την χρεοκοπία;

-Η εξέλιξη της  κρίσης δεν είναι γνωστή. Θα  εξαρτηθεί  από το περιεχόμενο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και από τη στάση της Ευρώπης, η οποία δεν έχει  ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό συμφέρον να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Το ζητούμενο όμως είναι να μη χρεοκοπήσει η κοινωνία και να βγεί όρθια από την κρίση. Η κυβέρνηση στερείται ολοκληρωμένου σχεδίου με ιεραρχήσεις και στόχους.  Δεν αρκεί τα μέτρα να αποφασίζονται. Πρέπει και να εφαρμόζονται, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής πολιτικής.

Το  σενάριο της αναδιάρθρωσης  πιστεύετε ότι  παραμένει στο  τραπέζι ως πρόταση  για λύση του προβλήματος της οικονομίας;

- Η χώρα έχει  τεράστιες δυσκολίες να καλύψει  το ποσό που απαιτείται για  την εφαρμογή του μνημονίου  και  την ίδια περίοδο να  διασφαλίσει δάνεια για την  αναχρηματοδότηση του χρέους.

Η κυβέρνηση,  για  το σύνολο  των δανείων της  χώρας, οφείλει να  επιδιώξει την αναδιαπραγμάτευση για αναδιάρθρωση,  μέσα από την οργανωμένη επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων. 

Τι  να περιμένουμε από  την Δημοκρατική  Αριστερά σε περίπτωση  που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές; Αυτόνομη κάθοδο;

- Η Δημοκρατική Αριστερά, όποτε κι’ αν γίνουν εκλογές, θα έχει την αυτόνομη παρουσία της. Με τις δικές της δυνάμεις, το πρόγραμμά της, τις θέσεις της, με σχέση ευθύνης έναντι της χώρας και της κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...