Τρίτη 10 Μαΐου 2011

«Πρωτογενής τομέας και Τουρισμός ως όχημα ανάπτυξης»

Συγκεκριμένες προτάσεις για τους δύο πυλώνες της Κρητικής  οικονομίας από το Λευτέρη Αυγενάκη στο Προσυνέδριο  της Δημοκρατικής Συμμαχίας...
Συγκεκριμένες προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. τους δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας της Κρήτης και της χώρας γενικότερα, κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο 5ο Προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που έλαβε χώρα την Κυριακή, 8 Μαΐου, στο Ξενοδοχείο Terra Maris στη Χερσόνησο στο ν. Ηρακλείου.
Ειδικότερα, ο Βουλευτής ανέφερε ότι «χαράσσοντας την πολιτική μας στρατηγική, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, λέμε ξεκάθαρα ότι:
πρέπει να μεριμνήσουμε για την αναθεώρηση του ρόλου και της λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών.
Διαθέτουμε ως χώρα το μεγάλο πλεονέκτημα να μπορούμε να επενδύσουμε στην ΠΟΙΟΤΗΤΑ και στην ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και όχι να προσμένουμε απλώς για την επιδότηση.
Κορωνίδα αυτής της επένδυσης βεβαίως είναι η Κρητική διατροφή με το Κρητικό ελαιόλαδο.
Κρίσιμο θεωρούμε επίσης να υπάρξει αντιστροφή της λογικής από την παραχώρηση επιδομάτων στον παραγωγό υπέρ της απόδοσης του προϊόντος του και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας, ενώ
πρέπει να ενισχύσουμε την προώθηση των αγροτικών προϊόντων στην Ελληνική αγορά και τις τουριστικές υπηρεσίες».

Αναφορικά με τον τουρισμό, ανέφερε ότι είναι «εξίσου σημαντικός πυλώνας, τόσο της Κρητικής όσο και της εθνικής μας οικονομίας» και πως «ο τουρισμός, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο βασικούς φορείς ανάπτυξης». Και συνέχιζε ότι «στο πνεύμα αυτό, για την ουσιαστική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και την εξασφάλιση όχι μόνο της βιωσιμότητάς του, αλλά και της περαιτέρω ανάπτυξής του, προτείνουμε μεταξύ άλλων:


Μείωση των φορολογικών συντελεστών ΦΠΑ σε όλους τους τομείς του τουριστικού κλάδου στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών.
Ίδρυση Τουριστικού Επιμελητηρίου.
Ενίσχυση και ενθάρρυνση της ίδρυσης ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού σε επίπεδο Περιφερειών.
Άνοιγμα της χώρας μας και σε νέες τουριστικές αγορές του εξωτερικού, όπως αυτή των Βαλκανικών χωρών ή αυτές της Ρωσίας, της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Επένδυση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα του τουριστικού προϊόντος.
Επιδότηση Ιδιωτικών Επενδύσεων και Χρηματοδότηση Υποδομών.
Σε θεσμικό επίπεδο, αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού, ίδρυση διυπουργικής Γραμματείας Τουρισμού με παραρτήματα στα συναρμόδια υπουργεία, μόνιμος Γενικός Γραμματέας Τουρισμού ή με πενταετή θητεία.
Επενδύσεις στην τεχνολογία και την ψηφιακή στρατηγική, όπως και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο την αρχική όσο και τη συνεχή, που επικεντρώνεται στην κατάρτιση και την εξειδίκευση.
Προώθηση, προβολή και ενίσχυση των δράσεων και των μορφών του εναλλακτικού τουρισμού, που αποτελούν αποδεδειγμένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και πλουραλισμού του τουριστικού προϊόντος και της οικονομίας.

Η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης των σχετικών δράσεων, κάτι που όμως μπορεί να επιτευχθεί με τη σύμπραξη και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Προτείνουμε να εξεταστεί η δυνατότητα πιλοτικής εφαρμογής σε επίπεδο Κρήτης ενός «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ενίσχυσης των Εναλλακτικών Μορφών Τουρισμού». Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι ο Τουρισμός σε όλες τις μορφές του, αποτελεί βασικό πυλώνα και ελπίδα ανάπτυξης της οικονομίας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...