Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Κουβέλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδοσκοπούσε εκλογικά με την άμεση καταγγελία του μνημονίου και τώρα κόπτεται για την επαναδιαπραγμάτευση.

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή

ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε, γιατί όχι επαναδιαπραγμάτευση πακέτο τώρα; Αντί δηλαδή για επαναφορά του προγράμματος και μετά επαναδιαπραγμάτευση και επιμήκυνση;

ΑΠ: Ό,τι ακριβώς είχαμε πει προεκλογικά εφαρμόζουμε και μετεκλογικά.
Μιλούσαμε για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και βήμα – βήμα
επαναδιαπραγμάτευση. Στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή είπα ότι «η
επαναδιαπραγμάτευση δεν θα γίνει σε μια στιγμή, στην πρώτη σύνοδο κορυφής ή στην πρώτη επίσκεψη της τρόικα. Θα είναι συνεχής και επίπονη διιαδικασία». Τώρα από κάποιους εφευρέθηκε το «πακέττο».Το «πακέτο»,όμως,επί της ουσίας ισοδυναμεί με καταγγελία του μνημονίου. Αυτό το είχαμε αποκλείσει.

ΕΡ: Το προγραμματικό πλαίσιο εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και εκεί που
υπερβαίνει το Μνημόνιο; Και μη μου πείτε σε βάθος τετραετίας, καθώς πολύ
δύσκολα θα πιστέψει κάποιος πως αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία;


ΑΠ: Η κυβέρνηση παρά τις δυσκολίες – μάλλον εξ αιτίας και αυτών των δυσκολιών – ξεκινάει για να εξαντλήσει την τετραετία . Τα προβλήματα θα αρχίσουν να επιλύονται αμέσως και, σε βάθος χρόνου, πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός από τις χρόνιες παθογένειες θα έχει αντιμετωπιστεί. Ναι, όπου μπορούμε θα υπερβούμε το μνημόνιο. Όσο πιο αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί γινόμαστε, τόσο πιο εφικτή θα είναι η υπέρβαση.

ΕΡ: Με τους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα και την πολιτική του είστε
ικανοποιημένος; Γιατί ο κ. Βενιζέλος όντως έθεσε θέμα, ανεξαρτήτως αν μετά
επιχείρησε να κλείσει το θέμα…


ΑΠ: Ο κ. Στουρνάρας έχει την εμπιστοσύνη όλων μας. Προφανώς και την δική
μου, χωρίς αστερίσκους. Μόνο μια ενωμένη κυβέρνηση στη βάση του κοινού
προγράμματος μπορεί να είναι αποτελεσματική.

ΕΡ: Με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο θα συναντηθείτε και την άλλη εβδομάδα. Όντως συγκροτείτε «τρόικα εσωτερικού»; Και τι ακριβώς θα είναι η Ομάδα Διαπραγμάτευσης;

ΑΠ: Θα συναντιόμαστε , όσο πρέπει και όταν πρέπει για να βοηθήσουμε
την τρικομματική κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης να προχωρήσει γρήγορα και
απερίσπαστη. Ιδίως τώρα στην αρχή αυτό επιβάλλεται. Δεν με νοιάζει πως θα
ονομάσουν την συνάντηση μας. Αρκετές εξυπνάδες ακούσαμε στο πρόσφατο
παρελθόν και μετά δεν ήξεραν πώς να ανακαλέσουν. Στην Εθνική Ομάδα
διαπραγμάτευσης ελπίζω ότι θα δεχθεί να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση, τώρα που ανακάλυψε, έστω όψιμα, την χρησιμότητα της διαπραγμάτευσης και εγκατέλειψε τη ρητορική της μονομέρειας. Η Ομάδα Διαπραγμάτευσης θα πλαισιώνεται από τους πολιτικούς αρχηγούς, όταν η διαπραγμάτευση απαιτεί συζητήσεις στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο με την Ε.Ε. , αλλά θα στελεχώνεται από εμπειρογνώμονες. Το κομβικό σημείο στη διαπραγμάτευση είναι η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως το έχω αναδείξει όχι μόνο πριν από τις εκλογές, αλλά πολύ ενωρίτερα. Η επιμήκυνση επιφέρει και πρόσθετη χρηματοδότηση. Όσοι τώρα όψιμα ανακάλυψαν και την αξία της επιμήκυνσης και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν θεσμικά να τοποθετηθούν υπεύθυνα και για τα δύο-επιμήκυνση και χρηματοδότηση.

ΕΡ: Τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο τους θεωρείτε απολύτως ειλικρινείς στη
συνεργασία σας; Ή εκτιμάτε ότι υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους, όπως λέγεται κυρίως για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;


ΑΠ: Στην πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς δε ταιριάζει η δίκη προθέσεων.
Δίνουμε προτεραιότητα στις συμφωνίες-το κοινό πλαίσιο- και στην πρακτική
εφαρμογής του κοινού προγράμματος.. Εμείς με σαφήνεια έχουμε πει ότι δεν έχουμε ούτε δεύτερες ούτε τρίτες σκέψεις πάρα μόνο μία: Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι επιτυχία της χώρας, και επιτυχία της Δημοκρατικής Αριστεράς και, προφανώς, και των άλλων κομμάτων. Σε μια πολυκομματική συνεργασία, που πρώτη φορά γίνεται, προφανώς θα προκύψουν και κάποια προβλήματα. Πάντως πιστεύω ότι θα είναι λιγότερα και άλλης τάξης από εκείνα που παρέλυαν τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και σε κάθε περίπτωση θα προσπαθούμε άμεσα να τα επιλύουμε.

ΕΡ: Η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί με όλες τις ιδιωτικοποιήσεις; Π. χ. τη ΔΕΗ;

ΑΠ: Η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί με ό,τι περιέχεται στην προγραμματική συμφωνία των
3 κομμάτων. Το ερώτημα δεν είναι αν συμφωνούμε εμείς να περάσουν τα πάντα στον Ιδιωτικό τομέα. Η απάντηση είναι εύκολη : Προφανώς και δεν συμφωνούμε. Το κρίσιμο ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί σε όσους ισχυρίζονται ότι είναι υπέρ της μικτής οικονομίας και έχουν εγκαταλείψει τον κρατισμό : Ας μας πουν μια αποκρατικοποίηση στην οποία συμφωνούν. Γιατί πχ το Ελληνικό να ρημάζει μαζί με τα Ολυμπιακά ακίνητα. Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν; Για τη ΔΕΗ προηγείται η ολοκλήρωση ρύθμισης της αγοράς ενέργειας και η ισχυροποίηση του εποπτικού ρόλου της ΡΑΕ. Με σαφήνεια έχουμε περιγράψει τη διαδικασία στο κοινό πλαίσιο.Το παραθέτω : «Διαδικασία αποκρατικοποιήσεων
– εγγυήσεις διαφάνειας.
-Σύνδεση με την ανάπτυξη και όχι μόνο με εισπρακτικούς στόχους.
-Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τις ρυθμιστικές αρχές
- Διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές».

ΕΡ: Και με το νόμο Ραγκούση; Θα δεχθείτε αλλαγές στον πυρήνα του;

ΑΠ: Αλλαγές που δεν θα θίγουν την φιλοσοφία του και θα τον καθιστούν πιο
λειτουργικό θα τις συζητήσουμε στη διακομματική Επιτροπή. Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης θα το αντιμετωπίσουμε χωρίς ιδεοληψίες ως πρόβλημα, η λύση του οποίου είναι επιτακτική για την κοινωνική συνοχή. Θα βρούμε λύση με όρους κοινωνίας χωρίς να υποχωρήσουμε σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Ήδη η αντίδραση και των Ανεξ.Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής δείχνουν ότι το κοινό πλαίσιο των τριών κομμάτων είναι σαφώς σε προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση.

ΕΡ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, σας επιτίθεται προσωπικά. Σας χαρακτηρίζει «βασιλικότερο του βασιλέως» ή και «σαμαρικότερο του Σαμαρά»…

ΑΠ: Θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν ασχολούμαι με τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς εκτοξεύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Προτιμώ να ασχολούμαι με την ουσία της πολιτικής. Εξ άλλου δεν είναι η ΔΗΜΑΡ που αλλάζει την πολιτική της . Ζητούσε εντολή για λύση και για επαναδιαπραγμάτευση για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδοσκοπούσε εκλογικά με την άμεση καταγγελία του μνημονίου και τώρα κόπτεται για την επαναδιαπραγμάτευση. Τους καλωσορίσαμε στην πραγματικότητα και τους υποδείξαμε να ολοκληρώσουν το βήμα τους. Αφού εγκατέλειψαν την ρητορική της καταγγελίας, να ενισχύουν τώρα της
διαπραγματευτική δύναμη της χώρας , όχι να την υπονομεύουν.

ΕΡ: Θα ανταποκριθείτε στις προτάσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για διάλογο με στόχο την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς;

ΑΠ: Η υπόθεση της συγκρότησης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Ευρωαριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας είναι κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ μια συνάντηση κορυφής ΔΗΜΑΡ – ΠΑΣΟΚ. Απαιτούνται σοβαρά και μετρημένα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και όχι βιαστικές και αγχώδεις κινήσεις εντυπωσιασμού που θα βλάψουν αντί να προωθήσουν την σοβαρή αυτή υπόθεση. Η συγκρότηση του τρίτου πόλου δεν πρέπει να συγχέεται με διαδικασίες ανασύστασης ενός κομματικού φορέα, ούτε να γίνεται με το άγχος εκλογικών σκοπιμοτήτων και αναζήτησης εκλογικών σχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...