Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ποιος είναι αρκετά μάγκας;

Του Αλεξη Παπαχελα / ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ωραίο παιχνίδι είναι αυτό που παίζουν οι πολιτικοί μας. Θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Να δούμε ποιος κάνει την καλύτερη επαναδιαπραγμάτευση». Ο κ. Σαμαράς κατηγορούσε τον κ. Παπανδρέου και κατόπιν τον κ. Βενιζέλο για δειλία και κακή διαπραγμάτευση. Τώρα ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί τους κ. Σαμαρά και Στουρνάρα ότι δεν κάνουν καμία επαναδιαπραγμάτευση, αναιρώντας τα όσα με συστηματικότητα και πολιτικό θάρρος υποστήριζε τον τελευταίο χρόνο. Να μην ξεχάσουμε, βεβαίως, και την περίοδο Παπαδήμου, κατά την οποία οι επιτυχίες πιστώνονταν στα κόμματα που στήριζαν την κυβέρνησή του και οι αποτυχίες χρεώνονταν αποκλειστικώς στον πρωθυπουργό. Με άλλα λόγια, όλοι κάνουν τους μάγκες εκ του ασφαλούς και όσο βρίσκονται στην αντιπολίτευση ή στο ιδιόμορφο καθεστώς τού μέσα και... έξω από την κυβέρνηση.

Αυτό το γαϊτανάκι δεν συνιστά υπεύθυνη στάση και αν συνεχισθεί, θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις. Οι εταίροι και δανειστές μας έχουν ήδη σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν θα αντέξουν έναν ακόμη γύρο ψευτοβυζαντινισμών και αλληλοϋπομόνευσης των πολιτικών μας. Τους φαίνεται, και δικαιολογημένα, εκπληκτική η ευκολία με την οποία αλλάζουν ρόλους και στυλ...

Το αυτοκαταστροφικό γαϊτανάκι δουλεύει, όμως, πολύ αποτελεσματικά και για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από τις εκλογές, τα σημερινά κυβερνητικά κόμματα φρόντισαν να ανεβάσουν τις προσδοκίες και τον πήχυ για την περίφημη επαναδιαπραγμάτευση. Αν τώρα αρχίσουν να αλληλοκαρφώνονται για το ποιος φταίει που αυτή δεν περπατάει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δικαιωθεί ο κ. Τσίπρας που θα επιχειρήσει να μας πείσει πως «σας τα είπα, μόνο εγώ μπορώ να κάνω τον αληθινό τσαμπουκά με την Ευρώπη».

Η γραμμή της κυβέρνησης είναι έως τώρα υπεύθυνη και σωστή. Ο κ. Σαμαράς, όπως και ο κ. Στουρνάρας, βρίσκονται εκεί που βρέθηκαν άλλοι πριν από αυτούς όταν ήλθαν αντιμέτωποι με το φάσμα των άδειων ταμείων και του ανυπόφορου Eurogroup. Για να κερδίσουν την επιμήκυνση, τη ρευστότητα, το «κούρεμα» του επίσημου χρέους πρέπει να δείξουν πρώτα ότι γίνονται πράγματα στα διαρθρωτικά, τις αποκρατικοποιήσεις, στη μείωση της κρατικής σπατάλης. Ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει τη διαπραγματευτική πραγματικότητα και ρουτίνα καλύτερα από όλους. Ξέρει, για παράδειγμα, πόσο επικίνδυνο είναι να θέτεις ζήτημα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής χωρίς να είσαι σίγουρος ότι η Γερμανία και κάποιοι άλλοι δεν θα το βρουν ως πάτημα για να τραβήξουν το καλώδιο.

Η Ελλάδα έχει υποφέρει από την άνευ ορίων ανεύθυνη αντιπολίτευση, την οποία καθιέρωσε ως πάγια πρακτική ο Ανδρέας. Καιρός να ωριμάσουν οι πολιτικοί μας και αντί να τσακώνονται για το ποιος είναι πιο μάγκας έναντι των Ευρωπαίων, να μας αποδείξουν ποιος είναι αρκετά μάγκας να βάζει το εθνικό πάνω από το προσωπικό συμφέρον, ιδιαίτερα στις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάει αυτός ο λαός.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...