Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η ελληνική Προεδρία και η Ευρώπη-«ποδήλατο» …

TOY ΘΟΔΩΡΟY ΤΣΙΚΑ*    

Η Ελλάδα, όποτε στην ιστορική πορεία της βρέθηκε μόνη, χωρίς συμμαχίες, υπέστη σοβαρές και μεγάλης κλίμακας ήττες, που οδήγησαν σε οπισθοδρόμηση με μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες. 


Στην σημερινή εποχή των περιφερειακών ολοκληρώσεων και της παγκοσμιοποίησης, η απομόνωση και η αγνόηση των διεθνών δεδομένων μπορεί να κοστίσει ακριβά.


Η Ευρωπαϊκή 'Ένωση, παρά τις πολλές αδυναμίες και τα σοβαρά προβλήματα της, αποτελεί σήμερα νησίδα ασφάλειας, ευμάρειας και δημοκρατίας στον πλανήτη. Μόνο μέσα σε αυτήν, η χώρα μας μπορεί να έχει ρόλο στις εξελίξεις.

Αλλά η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει στάσιμη. Είναι σαν το ποδήλατο: αν δεν προχωρήσει, θα πέσει.

Τα όρια μιας νομισματικής ενοποίησης χωρίς οικονομική διακυβέρνηση φάνηκαν. Πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση.

Μόνο έτσι η Ε.Ε. θα αποκτήσει δύναμη στη διεθνή σκηνή. Με ενιαία εξωτερική πολιτική και άμυνα, κοινή οικονομική πολιτική, φορολογική εναρμόνιση, ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο, δημοκρατικά νομιμοποιημένη Κομισιόν, ενισχυμένο κοινοτικό προϋπολογισμό που θα αποτελεί εγγύηση κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας.

*O Θόδωρος Τσίκας είναι πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...