Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Ντόρα Μπακογιάννη: Για να διαπραγματευτούμε δυναμικά χρειάζεται τα κόμματα να μην παίζουν το κρυφτούλι

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και το δημοσιογράφο Άρη Προτοσάλτε. Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης.

Για τη χθεσινή της συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.


Τα δεδομένα είναι ότι είμαστε μπροστά σε μια πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, δεν σας φέρνω κανένα συνταρακτικό νέο. Μια δύσκολη διαπραγμάτευση που θα κρίνει το μέλλον των επόμενων γενεών. Θέλω να το ξαναπώ όχι των επόμενων εκλογών, των επόμενων γενεών. Η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει και τη διαπραγμάτευση του PSI, δηλαδή του κουρέματος, να λειτουργήσει θετικά για την οικονομία της και τη νέα δανειακή σύμβαση. Για να υπάρξει αυτή η νέα δανειακή σύμβαση σε ένα πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό και ασταθές ευρωπαϊκό περιβάλλον, πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουμε και να διαπραγματευτούμε σωστά με τους δανειστές μας ,το οποίο σημαίνει να διαπραγματευτούμε δυναμικά. Για να διαπραγματευτούμε δυναμικά χρειάζεται τα κόμματα, το είπα και χθες μετά από την συνάντηση μου με τον κύριο Βενιζέλο, να μην παίζουν το κρυφτούλι το οποίο παίζουν σήμερα.

Για τη λειτουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου και στη στάση των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή.


Όλα τα κόμματα παίζουν κρυφτούλι. Χθες παρακολουθούσα τηλεόραση και είδα υπουργούς της κυβέρνησης Παπαδήμου, φιλόδοξους δελφίνους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μιλούσαν σαν να είναι τρίτοι σαν να είναι παρατηρητές, σαν να μην συμμετέχουν.
Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ έχει πλέον προχωρήσει σε ένα διαγωνισμό κριτικής δηλαδή όποιος κάνει την μεγαλύτερη κριτική προς την προηγούμενη και την παρούσα κυβέρνηση αυτός έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει αρχηγός. Άρα δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια. Η δε ΝΔ προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να πει ότι δεν έχει καμία ευθύνη στην κυβέρνηση αυτή, αποφεύγει την ευθύνη. Αλλά γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγει, διότι άλλη διαπραγμάτευση εκτός από αυτή δεν θα υπάρξει. Άρα οι προτάσεις τις οποίες έχει η ΝΔ, όποιες έχει, αν τις έχει, οφείλουν να κατατεθούν αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση, για να μπορέσει να βοηθήσει το σύνολο, δηλαδή τη συνολική προσπάθεια προς μια καλύτερη κατεύθυνση. Για το ΛΑΟΣ δεν συζητάω γιατί δεν ξέρω σήμερα το πώς θα τοποθετηθεί, διότι δεν υπάρχει σταθερότητα στις απόψεις του κ. Καρατζαφέρη.

Γι το αν πιστεύει ότι ο κ. Καρατζαφέρης θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση.


Πιστεύω πως κανένας δεν θα φύγει από αυτή την κυβέρνηση. Απλώς προσπαθούν τα κόμματα να είναι και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ, δηλαδή να είναι και συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Και έτσι μας απειλεί κάθε μέρα ο κ. Καρατζαφέρης ότι θα αποχωρήσουν οι υπουργοί του. Έτσι και ο κ. Σαμαράς λέει ότι δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση, αλλά είναι αντιπολιτευόμενος. Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια, θα μου επιτρέψετε να πω, τα οποία δεν αντέχει ο κόσμος. Ήμουν περιοδεία στην Κρήτη τέσσερις μέρες, στα καφενεία και στην αγορά, ο κόσμος ζητάει από εμάς αυτή τη στιγμή να του δώσουμε λύση στο πρόβλημά του. Δεν τον ενδιαφέρει ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, δεν τον ενδιαφέρουν οι εκλογές, δεν τον ενδιαφέρει η επόμενη κυβέρνηση. Τον ενδιαφέρει τώρα να νοιώθει μία ασφάλεια και να νιώσει ότι θα βγούμε από αυτό το λούκι. Και αυτό δεν το έχουν καταλάβει.
Αυτό που λέει σωστό ο κ. Καρατζαφέρης είναι ότι πρέπει να μαζευτούν όλοι και να διαπραγματευτούν. Δηλαδή αυτό είναι η απλή λογική και ορθώς το λέει ο άνθρωπος.


Για το θέμα με τις μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Η γνώμη μου είναι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα, αν δείτε τα νούμερα, δεν είναι τόσο το καθεαυτό μισθολογικό κόστος. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το μη μισθολογικό κόστος και οι απίστευτες επιβαρύνσεις οι οποίες υπάρχουν πάνω στο μισθό του εργαζόμενου, που καθιστούν την πρόσληψη του εργαζόμενου σχεδόν απαγορευτική. Αυτά τα φωνάζουμε εμείς εδώ και δύο χρόνια. Δεν μπορεί με αυτές τις εισφορές, αυτές τις φορολογικές επιβαρύνσεις να προσλάβει κάποιος έναν εργαζόμενο. ¶ρα αν χρειάζεται να δούμε το θέμα των ωριμάνσεων, πρέπει οι κοινωνικοί εταίροι να το δουν. Διότι πράγματι αυτό μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει το μισθολογικό κόστος σε πολύ υψηλότερα σημεία. Το μη μισθολογικό κόστος όμως πρέπει να αντιμετωπισθεί. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα μαζί με όλα τα αντικίνητρα. Ακόμα συζητάμε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, ακόμα συζητάμε το θέμα των αδειοδοτήσεων, δύο χρόνια θέλεις για να πάρεις μία άδεια σε αυτή τη χώρα. Έχεις «σκοτώσει» την επιχειρηματικότητα με το «καλημέρα».

      Για το σενάριο επιστροφής στη δραχμή.

     Οι ευθύνες των τριών αρχηγών και του κ. Παπαδήμου προσωπικών, είναι πλέον πάρα πολύ μεγάλες. Αν ο κ. Παπαδήμος νιώσει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα τότε θα πρέπει ευθέως και κατηγορηματικά να πει στον ελληνικό λαό ποιος είναι ο λόγος. Πιστεύω ότι ο κ. Παπαδήμος μπορεί να θέτει τους αρχηγούς, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους μπροστά στις ευθύνες της και να ληφθούν οι αποφάσεις. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν έχουμε καιρό. Δεν έχουμε χρόνο. Υπάρχουν συγκεκριμένες πλέον ημερομηνίες, φτάσαμε στην κυριολεξία τον κόμπο στο χτένι. Τώρα πλέον πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, κανείς δεν θα μπορέσει να κρυφτεί από την αλήθεια.
Όλα τα συμφέροντα τα οποία επιθυμούν την επιστροφή στη δραχμή είναι εμφανή, όπως ταυτόχρονα και πάρα πολύς υπόγειος πολιτικός λόγος ο οποίος ακούγεται στα καφενεία της Ελλάδας, αλλά δεν αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη να βγει και να το πει. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι υπόγεια διαδίδουν, προσπαθούν να παραμυθιάσουν τον κόσμο ότι αν επανέλθει η δραχμή δεν θα χρωστάμε θα είμαστε άρχοντες της χώρας μας και θα μπορέσουμε να τυπώνουμε όσα λεφτά θέλουμε. Αυτό που ξεχνούν είναι ότι τότε η Ελλάδα δεν θα μπορεί να ανοίξει καμία πίστωση προς καμία χώρα του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...