Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ΓΟΥΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Ένα παρακμασμένο εμπόριο, ένα χρόνιο πρόβλημα που ζητάει άμεση, βιώσιμη λύση!


Με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Γούνας (METROPOLITAN EXPO, Αθήνα, 26-29 Μαρτίου), όλοι εμείς οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες που αγωνιζόμαστε για τα Δικαιώματα των Ζώων, στοχεύοντας σε μια ριζικά διαφορετική και πιο δίκαιη κοινωνία, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ακολουθούμενη πολιτική προνομιακής μεταχείρισης του κλάδου της γούνας και των υψηλών επιδοτήσεων σε βάρος του φορολογούμενου, προς μια παρωχημένη, μη βιώσιμη και απαξιωμένη –ηθικά και πολιτικά– από το παγκόσμιο προοδευτικό οικολογικό κίνημα, οικονομική δραστηριότητα. Και μάλιστα τη στιγμή που oι αντιδράσεις κατά του εμπορίου γούνας πληθαίνουν σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η εκτροφή και η θανάτωση ζώων για τη γούνα τους είναι μια άχρηστη για τον σημερινό άνθρωπο, μη βιώσιμη και καταδικαστέα οικονομική δραστηριότητα!

Λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό, για μια πολιτισμένη κοινωνία, ζήτημα της ευζωίας των ζώων (ήδη από τον Δεκέμβριο 2001, η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για την Υγεία και την Ευζωία των Ζώων δημοσίευσε έκθεση για τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων που εκτρέφονται για τη γούνα τους, όπου επισημαίνονται πολύ σημαντικά προβλήματα http://ec.europa.eu/food/animal/welfare/international/out67_en.pdf) και σεβόμενες τη βούληση των πολιτών τους, πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Κροατία, η Δανία, η Ολλανδία, η Σλοβενία κλπ. έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και απαγορεύσεις της εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Επίσης στη Σουηδία, πριν από 20 χρόνια υπήρχαν περίπου 500 φάρμες μινκ ενώ σήμερα λειτουργούν μόνο 75, και η οριστική απαγόρευση είναι ορατός στόχος.

Ζητάμε από την πολιτεία να βάλει άμεσα φρένο στην ίδρυση νέων και στην επέκταση των υφιστάμενων μονάδων εκτροφής γουνοφόρων, καθώς και στην επιδότηση κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται με το γουνεμπόριο, και ταυτόχρονα να θέσει ως στόχο, σε λελογισμένο βάθος χρόνου, τον τερματισμό της εκτροφής ζώων για τη γούνα τους.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, καθώς και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι επιβάλλεται η διαφοροποίηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου στην περιοχή, στα μέτρα της οικονομίας των αναγκών –όπως επιβάλλει άλλωστε η εποχή κρίσης που διανύουμε– και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ένα ολοκληρωμένο οικονομικό σχεδιασμό, με πρόβλεψη μεταβατικού σταδίου προσαρμογής στις νέες παραγωγικές συνθήκες.

Είναι ευθύνη της πολιτείας η προετοιμασία των επαγγελματιών του κλάδου της γούνας για το πέρασμα σε εναλλακτικές, προσοδοφόρες οικονομικές δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν βασανισμό ζώων και παράλληλα εξασφαλίζουν ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον στις επόμενες γενιές.

Θέμης Δημητρακόπουλος
Μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...