Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

«Ετοιμοθάνατη» η δημόσια υγεία…

Την ώρα που οι κοινωνικές δομές του κράτους συρρικνώνονται δραματικά, δεν θα μπορούσε να μην μπει στην μνημονιακή «γκιλοτίνα» και η δημόσια υγεία, που αποτελεί πρωταρχικό πυλώνα της κοινωνίας μας.


Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή έρευνα για την κατάταξη υγείας σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα βρίσκεται στη 25η θέση στον φετινό πίνακα κατάταξης, γεγονός που την κατατάσσει στον πάτο κυριολεκτικά της υγειονομικής περίθαλψης.

Ας μην εθελοτυφλούμε άλλο. Η δωρεάν δημόσια υγεία στην Ελλάδα των Μνημονίων μοιάζει με κακόγουστο αστείο, αφού η υγειονομική περίθαλψη των πολιτών από αναφαίρετο δικαίωμα έχει καταντήσει «απαράδεκτη πολυτέλεια».Η Κυβέρνηση υπακούοντας απαρέγκλιτα στις ανάλγητες μνημονιακές απαιτήσεις έχει θεσπίσει μια σειρά επώδυνων μέτρων που οδηγούν σε βέβαιο «θάνατο» το δημόσιο σύστημα υγείας, υπονομεύοντας την υγεία του ελληνικού λαού. Κυρίως, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες δέχονται διπλό πλήγμα από τις ακολουθούμενες πολιτικές τόσο με την μείωση των εισοδημάτων, όσο και με τη μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Η πολιτική υποτέλειας της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην κατάργηση ή στην συγχώνευση πολλών Νοσοκομειακών Μονάδων, στην μείωση του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού, σε απλήρωτο προσωπικό, σε ιατρικό εξοπλισμό υπό κατάρρευση, σε εργαστήρια με αυξανόμενες ελλείψεις αναλωσίμων, στην εισαγωγή ανώνυμων επικίνδυνων γενόσημων φαρμάκων, στην υποχρέωση των ασφαλισμένων να πληρώνουν επιπλέον χρήματα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές για αναλώσιμα, για ιατρικές εξετάσεις, για εγχειρήσεις ακόμα και για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία και στην διαρροή προς το εξωτερικό πολλών Ελλήνων γιατρών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η δωρεάν δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των πολιτών, όπως οφείλει εκτός από την επικέντρωσή της στις υποχρεώσεις των πολιτών προς το κράτος, να δει και τις δικές της υποχρεώσεις προς τους πολίτες. Η δημόσια υγεία αποτελεί βασική προϋπόθεση του κοινωνικού κράτους και πρωταρχικό παράγοντα μείζονος σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών, συνεπώς δεν μπορεί να θυσιάζεται στον «βωμό» της στείρας δημοσιονομικής λιτότητας κατ’επιταγή των δανειστών.

Η επένδυση στο ανθρώπινο «κεφάλαιο» της χώρας μας είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, γεγονός που δεν επιτυγχάνεται με ένα εξαθλιωμένο σύστημα υγείας που απειλεί την υγεία του ελληνικού λαού!
Γιώργος Δρακούλης
Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...