Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Εγκώμια γερμανικής εφημερίδας για τον Βενιζέλο

Evangelos Venizelos, Minister for National DefenceImage via Wikipedia
Το εγκώμιο του υπ. Οικονομικών Ε. Βενιζέλου πλέκει πορτρέτο του που φιλοξενεί στις σελίδες της η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ (13.7.11). Το υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Κάι Στριτμάτερ επισημαίνοντας ταυτόχρονα και το δύσκολο έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
«Βρίσκεται τώρα στην πρώτη γραμμή. Εκεί όπου πάντα ήθελε να είναι. Ο άνδρας με τη μεγάλη ρητορική δεινότητα και την οξυδέρκεια αισθανόταν στη δεύτερη γραμμή τις περισσότερες φορές υποβαθμισμένος», γράφει η εφημερίδα. Ειδικά σήμερα, κάθε υπ. Οικονομικών στην Αθήνα θεωρείται ότι είναι «προάγγελος κακών ειδήσεων, διεκπεραιωτής όλων των αγριοτήτων, τις οποίες οι παγκόσμιες αγορές, όπως και Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι απαιτούν από τους Έλληνες». Ο προκάτοχος του Βενιζέλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως προς αυτό απέτυχε. «Οι Ευρωπαίοι τα πήγαιναν καλά με τον ικανό οικονομολόγο, όμως το τελευταίο διάστημα δεν μπορούσε να πείσει ούτε το ίδιο το υπουργικό συμβούλιο όχι επειδή του έλειπαν οι οικονομικές γνώσεις αλλά η δύναμη της πειθούς», σημειώνει η εφημερίδα.
Για την κυβέρνηση μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό γράφει ότι είναι μια «ασυνήθιστη ομάδα». Υπενθυμίζει ότι το 2007 ο κ. Βενιζέλος θέλησε να πάρει από τον Παπανδρέου την προεδρία του κόμματος αλλά ηττήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές. «Ήταν οι δύο μεγαλύτεροι αντίπαλοι στο κυβερνών κόμμα, τώρα τους έχει ενώσει το πεπρωμένο και αγωνίζονται από κοινού για τη σωτηρία της Ελλάδας και την επιβίωση της κυβέρνησης», σημειώνει ο ανταποκριτής. Διαπιστώνει πάντως ότι «ο Βενιζέλος πέρασε επιτυχώς την πρώτη δοκιμασία: Πριν ακόμα αναλάβει Υπουργός Οικονομικών είχαν αρχίσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι αναταράξεις που μύριζαν ανταρσία. Ο Βενιζέλος επανέφερε τους δυσαρεστημένους στην τάξη, η κίνηση του Πρωθυπουργού να πάρει δίπλα του τον αντίπαλο απέδωσε θετικά αποτελέσματα. Ήταν όμως το εύκολο κομμάτι της δουλειάς».
Για το νέο του πόστο σημειώνει ότι «ειδικός περί τα οικονομικά δεν είναι, όμως αυτή τη στιγμή η χώρα χρειάζεται μάλλον έναν ειδικό για τους επίμονους γραφειοκράτες και αντιρρησίες κομματικούς φίλους. Ο Βενιζέλος διαθέτει την ικανότητα να τους αντιμετωπίσει», τονίζει η εφημερίδα. Καλοπροαίρετοι αναγνωρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει «το ταλέντο του να αγωνίζεται για το ακατόρθωτο». Και σήμερα «δεν του ζητείται τίποτα λιγότερο», λέει, καθώς «τα οικονομικά στοιχεία του Ιουνίου δεν είναι καλά. Και πάλι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Οι μεγάλοι φοροφυγάδες συνεχίζουν να διαφεύγουν. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου δήλωσε χθες ότι ο στόχος των 50 δις. από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2015 είναι ουτοπικός και αναμένει πολύ λιγότερα».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...