Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ


Συντρόφισσες  και σύντροφοι θα ξεκινήσω την ομιλία μου, με τις αλήθειες  που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι.

Έως σήμερα έχουν  ψηφιστεί  στο Μνημόνιο ΙΙ 
  • Αύξηση  25% στα εισιτήρια.
  • Μείωση 150. 000 δημοσίων υπαλλήλων.
  • Αναπροσαρμογή ΕΦΑΠΑΞ.
  • Μείωση στις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις.
  • Για να υπάρξει αύξηση μισθού πρέπει η ανεργία να πέσει 10%
  • Μείωσης κοινωνικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
  1. Κόκκινες Γραμμές

Σας υπενθυμίζω την συνέντευξη του Δημήτρη Χατζησωκράτη στο  στην Χρ. Κοραή, Realnews, στις 12/08/2012.
«Επειδή, οργιάζουν τα σενάρια και η μετρολογία, θεωρώ  υποχρέωσή μας πλέον να αναδείξουμε  βασικά σημεία τα οποία επιμένουμε ότι δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Εξηγούμαι: η αύξηση από τα 65 στα 67 του ορίου συνταξιοδότησης, οι περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ, η μείωση του ΕΚΑΣ, οι μειώσεις στις συντάξεις από 1400 ευρώ και κάτω, η μείωση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, η κατάργηση ειδικής παροχής μητρότητας, η αύξηση κατά 20% των εισιτηρίων στους συγκοινωνιακούς φορείς. Και βεβαίως η καταφυγή με οποιονδήποτε τρόπο στην εφεδρεία, που εντελώς ξαφνικά, προέκυψε τη βδομάδα αυτή.»

Όπως επίσης και το Δελτίου Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ 11/9/2012 : Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το πακέτο των  11,5 δις ευρώ και τα ισοδύναμα μέτρα στις 11/9/2012
«Τα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν:
  1. Οι Περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. )
  2. Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων(2,2 δις )
  3. Η Αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. )
  4. Η Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. )
  5. Η Αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. )
  6. Η Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. )»

Που πήγαν αυτές οι κόκκινες γραμμές ;
  1. Προγραμματική Συμφωνία

Ψηφίσαμε ναι στη  κυβέρνηση, με στόχο όμως  την προγραμματική συμφωνία.

Τώρα ερχόμαστε αντιμέτωποι, σύμφωνα με όσα γράφονται, με το 54% που λέει ότι η συμμετοχή στην κυβέρνηση δεν έχει αντίκρισμα.

 Η προγραμματική συμφωνία λέει :
  1. «Έτσι, ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και την στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.
  3. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους).
  4. Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.
  5. Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.
  6. Όχι απολύσεις στο δημόσιο.
  7. Γενική επιδίωξη, όχι άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι άλλοι φόροι
  8. Αγροτική Τράπεζα Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.
  9. Για το τραπεζικό σύστημα λέγαμε : Βασική επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Εκτιμούμε ότι ο εν λόγω πυλώνας μπορεί να προκύψει από τη σύμπραξη Εθνικής, Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Έχουμε τη πεποίθηση ότι οι τράπεζες είναι αναγκαία και χρήσιμα μέσα για την εφαρμογή των πολιτικό-οικονομικών μας επιλογών ώστε το χρηματοοικονομικό σύστημα να υπηρετήσει τη πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας.»
  • Επίσης, η Προγραμματική Συμφωνία δεν λέει ότι τα 11,6 δις πρέπει να είναι από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
  • Από αυτά που λέει το μνημόνιο ήδη έχουν παρθεί από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα παραπάνω από ότι έπρεπε .
  • Είχαμε πει στην αρχή για 5,5 δις και ήδη έχουν πάει 8 δις.
  • Λέγανε για 11,6 δις μέτρα και ήδη έχουν πάει 14 δις, ενώ έπρεπε κανονικά 10,5 δις μόνο εφόσον το ΑΕΠ από τα 211 δις το Φεβρουάριο έπεσε στα 189 δις το Σεπτέμβρη.
  1. Τα ισοδύναμα
Είχαμε πει για ισοδύναμα. Σας  υπενθυμίζω το δελτίο τύπου στις 11/9/2012 «Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για το πακέτο των  11,5 δις ευρώ και τα ισοδύναμα μέτρα»

«Στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ:
• Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών (μείωση λειτουργικών δαπανών , Κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. €.
• Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. €.
ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
• Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών Υγείας , καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200€, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 ΕΚΑΤ. €
ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
• Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός  Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. €
ΣΥΝΟΛΟ: 1.233 εκατ. €»

Παρεμπιπτόντως, σας καταθέτω τα δικά  ηθικά Εθνικά Ισοδύναμα

  1. Καπνός 
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της KPMG που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, έφθασε το αστρονομικό ποσό των 11 δισ. Ευρώ.

  1. Καύσιμα
Το λαθρεμπόριο καυσίμων αποτιμάτε στα 3 δις ευρώ το χρόνο. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά, το  20% του πετρελαίου που πωλείται ως κίνησης είναι νοθευμένο με θέρμανσης ή ναυτιλίας και το 2% των πωλήσεων βενζινών είναι νοθευμένες με συστατικά που δεν έχουν ΕΦΚ. Εφόσον στην Ελλάδα τα διυλιστήρια είναι 4 και οι χονδρέμποροι καυσίμων 10, άραγε πόσο χρονοβόρα είναι η ηλεκτρονική διασύνδεση τους με τα πρατήρια και το ΣΔΟΕ ώστε να αποδοθούν άμεσα τα προσδοκώμενα οφέλη ;   Πόσο χρονοβόρα είναι η εφαρμογή των Υπουργικών αποφάσεων ;

  1. Παραεμπόριο
Είναι  γνωστό ότι η χώρα μας  δεν έχει κανένα μηχάνημα X-RAY Scanner στα τελωνεία της, όπως δεν έχει και μηχάνημα ελέγχου καθαρότητας ποτών (κόστους 5.000 ευρώ ), μηχανήματα που βοηθούν τόσο στην πάταξη του παραεμπορίου γενικότερα, όσο και στην πάταξη του λαθρεμπορίου ποτών ειδικότερα. Με το παραεμπόριο να στερεί δημόσια έσοδα 6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο και 25 δισ. ευρώ τζίρο από το νόμιμο εμπόριο και το λαθρεμπόριο ποτών να στερεί περί τα 50 εκ. ευρώ, η υπογραφή για αγορά των παραπάνω μηχανημάτων, απαιτεί περισσότερο χρόνο από την υπογραφή μείωσης μισθών ; 
  1. Τζόγος
Στην Ελλάδα λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού και 150.000 ηλεκτρονικοί υπολογιστές οι οποίοι παρέχουν παράνομα παιχνίδια. Υπολογίζεται ότι ο παράνομος τζόγος είναι 7 δισ. περίπου και άλλα 7 δισ. αντιστοιχούν στο νόμιμο τζόγο.

  1. Σκάφοι 
Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία μέχρι το τέλος του 2012, εάν ολοκληρώνονταν εγκαίρως οι έλεγχοι στα περισσότερα από 4.000 σκάφη αναψυχής.  Αξίζει να σημειωθεί ότι  μέχρι το Μάιο σε 600 ελέγχους επί συνόλου 4.500, όποτε και ατόνησαν έως και διακόπηκαν, είχαν εισπραχθεί φόροι ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ρυθμό είσπραξης φόρων από τους ελέγχους στα σκάφη, ο οποίος  ήταν εντυπωσιακός, θα μπορούσε να μπουν στα κρατικά ταμεία άλλα 500 έως 700 εκατομμύρια ευρώ, αν δεν σταματούσαν οι έλεγχοι.

  1. offshore εταιρίες
Οι offshore εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είναι 18.310.

  1. Χρήματα εξωτερικού
Το ΣΔΟΕ διαθέτει τα ΑΦΜ 54.000 Ελλήνων οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό, με τα συνολικά κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό να υπερβαίνουν τα 20 δισ. ευρώ. Μετά από ελέγχους μόνο σε 230 από αυτές, το ελληνικό δημόσιο, κέρδισε 850 εκατομμύρια ευρώ.

  1. Μη εισπραχθέντα 8,2 δις.
  2. Εκκρεμούν σε δικαστήρια 170.000 υποθέσεις.
  3. Βεβαιωμένα στο ΣΔΟΕ 3,75 δις
  1. ΡΗΤΡΑ

Ρήτρα Κουβέλη σημαίνει, ΕΚΑΣ (114 εκατ.), κατάργηση εποχικού (50 εκατ.), δώρο δημοσίου (339 εκατ.), πάγωμα δώρων κύριας και επικουρικής (2,2 δις), στο σύνολο 2,74 δις ευρώ. Όλα τα παραπάνω επώδυνα, να κατανεμηθούν στους προϋπολογισμούς του 2014-2015-2016 και αν έως τότε έχουμε εισπράξει αυτά που πρέπει, από εκεί που πρέπει, τότε γλιτώνουμε αυτά τα επώδυνα μέτρα.

Που πήγε η ρήτρα ;
  1. Προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Κεφάλαιο δημοσιονομικής πολιτικής παράγραφος 6, που πήγε ;
  1. Μιλούσαμε για τρίτο πόλο, που πήγε ο τρίτος πόλος ;
  1. Από πού προκύπτει εξαήμερο, αποζημίωση, προειδοποίηση στις απολύσεις ;

  1. Είχαμε πει για φερέγγυα πρόσωπα. Οι καλαματιανές επιλογές του Σαμαρά είναι τα φερέγγυα πρόσωπα ;
  1. Είχαμε μιλήσει για διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τι έγινε ;
  1. Συμμετέχουμε ή όχι στην αντιδημοκρατική λειτουργία  απαξίωση του Υπουργικού Συμβουλίου από την τριάδα πολιτικών αρχηγών ;
  1. Στην δέσμευση του Σαμαρά ότι στις πρώτες έξι εβδομάδες θα έχει ψηφιστεί ασφαλιστικό, φορολογικό, υποκατάσταση επιδομάτων, αναπτυξιακό που πιέσαμε ώστε να γίνει ;
  1. Ποια είναι η Κοινοβουλευτική συνέπεια όταν ψηφίσαμε παρών στα υπερχρεωμένα χωρίς να κατεβάσουμε εμείς νόμο, στα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας και ποια ήταν εχθές η θέση μας για την ΑΟΖ
Μιλώντας για τα υπερχρεωμένα σας υπενθυμίζω, στα 57 δις ευρώ ανέρχονται τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα.
Από την έρευνα της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ :
  • Οι μισοί απαντήσαντες εμφάνισαν προβλήματα υγείας
  • Το 40% κρατάει την υπερχρέωση κρυφή από τον κοινωνικό περίγυρο.
  • Το 40% έχει δανείσει φίλους που δεν τα επέστρεψαν άρα έχουν διαρραγεί αυτές οι φιλικές σχέσεις.
  • Ένας στους τρεις οφειλέτες αναγκάζεται να αποζητά τη συνεισφορά των εργαζόμενων ή συνταξιούχων γονέων του, πολλές φορές ατόμων υπερηλίκων και με μικρές συντάξεις.
  1. Τι απαντάμε στους πολίτες, όταν ρωτάνε εάν τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία ;
  1. Τι απαντάμε στους πολίτες στο επιχείρημα, «δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε εάν δεν ψηφιστούν τα μέτρα», όταν οι ίδιοι οι ευρωπαίοι ομολογούν, ότι η Ευρώπη θα χάσει από εμάς 1,3 τρις ;
  1. Τι απαντάμε στους πολίτες, όταν μέχρι τώρα έχουν μπει 72 διαφορετικοί φόροι, 9 έκτακτες εισφορές, 40% μείωση μισθών, 31% αύξηση των τιμών ;
  1. Τι απαντάμε στο άρθρο 668, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει ότι βάλετε το όριο επιβίωσης των αγροτών ;
  1. Τι απαντάμε σε αυτούς που λένε, ότι η 337 συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ότι σε έκτακτη ανάγκης βάζουμε δασμούς στα εισαγόμενα ;
  1. Τι απαντάμε στους αγρότες, όταν τους ελαττώνουμε 60 από τα  350 , αυξάνουμε την φορολογία στο αγροτικό εισόδημα, αυξάνουμε την εισφορά υγείας στον ΟΓΑ ;
  1. Τι λέμε στους νέους όταν αυξάνουμε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και επιβαρύνουμε τους φοιτητές στην αγορά βιβλίων ;
  1. Τι απαντάμε στους άνεργους με το τέλος των ειδικών και το τέλος των εποχικών επιδομάτων ;
  1. Τι απαντάμε στα ΑμεΑ που τα γυρίζουμε στο 2008 ;
Συντρόφισσες και σύντροφοι, όσο αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Όταν από το προσχέδιο του προϋπολογισμού περιμένουμε δημόσιο χρέος 182,5% του ΑΕΠ.
Όταν την ύφεση την περιμένουμε στο 3,8% και την ανεργία στο 24,7%.
Όταν η ακρίβεια καλπάζει, για παράδειγμα το λάδι στην χώρα μας είναι πιο ακριβό και από χώρες που δεν το παράγουν.
Όταν από τα 7,8 δις που θα κόψουν το 2013, αν τελικά μείνουν εκεί, διότι ήδη διεκδικούν άλλα 4 δις, κόβουν μισθούς 1,1 δις, συντάξεις 3,8 δις, κοινωνικά επιδόματα 347 εκατ., οικογενειακά επιδόματα 427 εκατ., υγεία 803 εκατ., παιδεία 132 εκατ. και διαθεσιμότητα δηλαδή απόλυση 172 εκατ., όταν αυξάνουν τα συντάξιμα έτη στα 67, κόβουν από το ΕΚΑΣ 114 εκατ., από τους νεφροπαθείς 82 εκατ, από τα ειδικά εποχικά επιδόματα 50 εκατ. και από τα ειδικά επιδόματα ανεργίας 30 εκατ.,  καταλαβαίνετε που πάμε.

Επίσης σύντροφοι λόγω της κρίσης στην Ελλάδα.
Τουλάχιστον το 70% των 800.000 έχουν ετήσιο κέρδος 10.000 ευρώ.
Απλά μαθηματικά.
  1. Το 35% των 10.000 ευρώ είναι 3.500 ευρώ.
  2. Αν υποθέσουμε ότι είναι νέος πρώτου χρόνου, έχουμε φόρο 3.500 ευρώ επί 55% για προκαταβολή, ίσον  1.925 ευρώ.
  3. Ασφαλιστική εισφορά 5.000 ευρώ.
Όλα τα παραπάνω αν αθροιστούν έχουμε, 3.500 + 1.925 + 5.000 = 10.425 ευρώ.
Δηλαδή βγάζει το χρόνο 10.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει 10.425 ευρώ.
Διαπραγματεύομαι σημαίνει διεκδικώ.
Τι διαπραγμάτευση να κάνουν, όταν αδυνατούν να ξεκαθαρίσουν τι έγινε  με:
  1. τα 2 δις της Siemens
  2. τα 2 δις των υποβρυχίων
  3. τους εργολάβους των Ολυμπιακών Αγώνων, 13,5 δις
  4. τα 15 δις της Αγροτικής Τράπεζας
  5. τα 300 δις της πράσινης ανάπτυξης της ΛΑΓΗΕ
  6. την περίεργη υπεξαίρεση του PSI
  7. τα λεφτά στην Ελβετία
  8. τα 163 δις των τραπεζών για τα έτη 2009 – 2012  και τα 40 δις για το 2012
Διεύρυνση ακριβώς σημαίνει ότι αυξάνω σε εύρος και επεκτείνομαι σε μεγαλύτερο πολιτικό χώρο. Η διεύρυνση, για να γίνει σωστά, πρέπει πρώτα να υπάρχει διείσδυση, που σημαίνει ότι προχωρούμε σε βάθος και ότι επιβαλλόμεθα σε έναν χώρο μέσω των ιδεών μας. Σημαίνει επίσης διήθηση, που είναι κάθετη διαδικασία, η οποία αν τυχόν δεν γίνει με αυστηρούς ταξικούς χαρακτήρες και στόχους, θυμίζει καρκίνο, δηλαδή θάνατο.

Συντρόφισσες και σύντροφοι για τους παραπάνω λόγους και επειδή θέλω να είμαι συνεπής στο πρόγραμμα που εκλέχτηκα, συνεπής στην προγραμματική συμφωνία που ψηφίσαμε και συνεπής στην συνείδηση μου, θα καταψηφίσω τα μέτρα, εάν και εφόσον έρθουν, όπως ακούγονται.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...