Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ανοικτό αν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό


Λίγες ώρες πριν λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ΔΗΜΑΡ στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και για τη στάση του κόμματος στις κρίσιμες ψηφοφορίες των μέτρων και του προϋπολογισμού, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης «ανοίγει τα χαρτιά του» στο « Έθνος της Κυριακής». Εκφράζει την επιμονή του σε δύο βασικά θέματα: τόσο στην απόρριψη των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις που προτείνει η τρόικα όσο και στη στήριξη της κυβέρνησης. Δηλώνει πως δεν θέλει να ρηγματωθεί η σχέση της ΔΗΜΑΡ με τον κυβερνητικό συνασπισμό και «δείχνει» ως υπεύθυνους για το πολιτικό αδιέξοδο την τρόικα αλλά και τους τελευταίους χειρισμούς του πρωθυπουργού.

Ο Φ. Κουβέλης αφήνει να εννοηθεί ότι ακόμα υπάρχει χρόνος να βρεθεί λύση για το θέμα των εργασιακών, εκτιμώντας ότι μπορεί να πιεστούν οι εταίροι προκειμένου να αποσύρουν τις αλλαγές στα εργασιακά και να μετατεθεί η συζήτησή τους σε εύθετο χρονικό διάστημα, όπως προτείνει. H συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη στην εφημερίδα Έθνος και τον δημοσιογράφο Νίκο Τσίτσα έχει ως εξής:

- Κύριε πρόεδρε,  η ΔΗΜΑΡ επαναλαμβάνει διαρκώς  τη θέση της ότι δεν θα  ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά.  Τις επόμενες ώρες θα κατατεθεί  το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα. Τι προτίθεστε να πράξετε την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή;

Η θέση μας παραμένει αμετακίνητη στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, δεν θα ψηφίσουμε τα συγκεκριμένα μέτρα. Η επιλογή μας αυτή έχει σχέση με τη σοβαρότητα του ζητήματος να προστατευτούν τα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα. Τα εργασιακά δεν έχουν συμμετοχή στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Η επιμονή της τρόικας να υπάρξουν αυτά τα μέτρα είναι μια επιμονή ξεκαθαρίσματος του εργασιακού τοπίου σε βάρος των εργαζομένων και στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα καταδυναστεύει τον εργαζόμενο. Οι αξιώσεις της τρόικας εμπεριέχουν ιδεολογικό στοιχεία στη διαμόρφωση ενός πεδίου με απομειωμένη την εργασία. Η ίδια η Κομισιόν ονομάζει ασυμβίβαστες με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις θέσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Ακόμα και εάν τα μέτρα (δημοσιονομικά και εργασιακά) κατατεθούν σε ένα άρθρο, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση, θα επιμείνετε στη θέση σας;

Είχα καταστήσει σαφές, με απόλυτη πολιτική ειλικρίνεια, ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταψηφίσει τα εργασιακά μέτρα και αυτό το ήξερε και ο πρωθυπουργός, και η τρόικα. Θα επιμείνω να καταψηφιστούν τα εργασιακά. Διαφωνώ απόλυτα με τον χαρακτηρισμό που επέλεξε ο υπουργός των Οικονομικών να χαρακτηρίσει το ζήτημα των εργασιακών περί όνου σκιάς. Αυτά που θα σκιάζονται συνεχώς θα είναι τα εργασιακά δικαιώματα. Επιμένοντας εξαρχής στα εργασιακά δεν αναζητούσα το αριστερό αντίβαρο στο πακέτο των μέτρων για τα δημοσιονομικό. Εκείνο που διεκδικούσα και διεκδικώ είναι να μην αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι αξιώσεις της τρόικας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ούτε στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αλλά ούτε και στο επίπεδο των κινήτρων για επενδύσεις. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για παράδειγμα, είναι ένα τεράστιο ζήτημα.

Θα υπερψηφίσετε τα δημοσιονομικά μέτρα στα οποία περιλαμβάνονται δυσβάστακτες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, εάν διαφοροποιηθούν από τις αλλαγές στα εργασιακά;

Τα δημοσιονομικά μέτρα, αναμφισβήτητα, είναι βαριά και δεν διστάζουμε να αναλάβουμε την ευθύνη μας γιαυτά, με τη βεβαιότητα ότι υπηρετούν την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας σε σχέση και με την ανάπτυξη που πρέπει να υπάρξει για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την προοπτική εξόδου από την κρίση. Θέλουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αναδιαρθρώσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μη υπολογίζοντας αντιδράσεις, αντιστάσεις όσο και αρνήσεις για την ύπαρξη της όποιας μεταρρύθμισης. Μέχρι αυτήν τη στιγμή πάντως που μιλάμε, υπάρχει η εικόνα της δημιουργίας ρήγματος στην κυβέρνηση και της απομάκρυνσης της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Όσο θέλω εγώ και η ΔΗΜΑΡ να μη ρηγματωθεί η κυβέρνηση με ό,τι συνεπάγεται θετικά για τον κοινό μας στόχο, άλλο τόσο τουλάχιστον πρέπει να νοιάζεται και ο κ. Σαμαράς.

Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι την ερχόμενη Κυριακή. Ποια στάση θα κρατήσει τελικά η ΔΗΜΑΡ στην κρίσιμη ψηφοφορία;

- Εξετάζουμε τον προϋπολογισμό και θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση όταν αυτός θα έρθει στη Βουλή.

- Πόσο υπεύθυνος αισθάνεστε εσείς και η ΔΗΜΑΡ για την εικόνα που δίνει σήμερα ο κυβερνητικός συνασπισμός;

- Δεν αισθάνομαι να έχω ευθύνη για αυτό που αναφέρετε ως ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή. Ευθύνη θα ένιωθα εάν προσχωρούσα στην υποχώρηση από το πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Όσο κι αν ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τέλειωσαν οι διαπραγματεύσεις, θεωρώ ότι ακόμα και τώρα αυτά τα ζήτημα πρέπει κορυφωμένα να αναζητήσει τη λύση του στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Στον χρόνο που απομένει θεωρώ ότι πρέπει να πιεστούν οι εταίροι για να απομακρυνθούν και να εγκαταλείψουν τις αξιώσεις τους, για τις οποίες έχω δηλώσει ότι είναι απαράδεκτες.

- Υπονοείτε ότι έχει και ο πρωθυπουργός ευθύνες για την κυβερνητική κρίση; Εκτιμάτε ότι μπορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την άρση του σημερινού αδιεξόδου;

Η δήλωση του κ. πρωθυπουργού ότι έχει λήξει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, που την έκανε με τον πιο επίσημο τρόπο, δεν διευκολύνει και έχει δημιουργήσει προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η τελευταία απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ αλλά και αλλεπάλληλες δηλώσεις σας απευθύνονται όχι προς την κυβέρνηση ή την τρόικα, αλλά προς τους ηγέτες των χωρών της EE. Γιατί οι διαρκείς αναφορές στους εταίρους και όχι στην τρόικα που διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση;

Γιατί ακόμα και τώρα μπορεί να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση. Οφείλουν να συνυπολογίζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι αυτή η κοινωνία σηκώνει βάρη δυσβάσταχτα. Αυτό το στοιχείο οφείλουν να το ξέρουν ως πάρα πολύ σημαντικό, προκειμένου να αντιληφθούν ότι σι πολίτες της χώρας έχουν τις αντοχές τους. Η περιφρόνηση αυτής της αντοχής αποτελεί άρνηση να καταλάβουν ότι χρειάζεται η αναγκαία κοινωνική όσο και η πολιτική ισορροπία της Ελλάδας.

Με επιμονή έχετε ζητήσει ως κόμμα και στο Κοινοβούλιο να υπάρξει διαφάνεια και να ελεγχθούν άμεσα οι λίστες Ελλήνων καταθετών στο εξωτερικό. Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, την οποία χειρίστηκε και ο Ευ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών, έχει επηρεάσει τις σχέσεις σας με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ;

Η ανάδειξη του ζητήματος της λίστας Λαγκάρντ όσο και της λίστας του Λιχτενστάιν αφορά τη σταθερή επιλογή της ΔΗΜΑΡ να υπάρξει διαφάνεια και αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που έχουν σχέση με παραοικονομία και παράνομες πράξεις. Δεν ήταν προσωποποιημένη η ενέργειά μας και αφορούσε τη διάσταση όπως τη θέτω και δεν προσωποποιήθηκε.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πάντως καταγράφεται μια επίθεση απέναντι στη ΔΗΜΑΡ για τη στάση που έχετε κρατήσει στο θέμα των εργασιακών. Γίνεται λόγος από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για αντιφατικές ή υποκριτικές, επαμφοτερίζουσες ή ενδιάμεσες θέσεις που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των περιστάσεων, υπονοώντας σαφέστατα τη στάση που έχετε επιλέξει για το θέμα των εργασιακών.

Ερμηνεύω τα όσα λέγονται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, όμως δεν τα κατανοώ και προφανώς δεν τα δικαιολογώ. Ο καθένας και τα όπλα του.

- Είχατε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα συμβάλλετε στη διαμόρφωση κυβέρνησης συνεργασίας, θα αποτελούσατε μέρος της λύσης. Τελικά, κ. πρόεδρε, ύστερα από μια τετράμηνη διαδρομή ως κυβερνητικός εταίρος έχετε μετανιώσει που η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει την κυβέρνηση συνεργασίας;

Όχι. Εξακολουθεί τη συμμετοχή μας και τη στήριξη στην κυβέρνηση να τις συνέχει η πολιτική μας επιλογή έναντι της χώρας και της κοινωνίας.

Κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο, εάν σας δινόταν η δυνατότητα θα αλλάζατε κάποιες από τις αποφάσεις που έχετε λάβει το τελευταίο κρίσιμο τετράμηνο;

Ένα μέρος των ενεργειών μας θα μπορούσαν να αλλάξουν. Εκείνο όμως που δεν αλλάζει είναι η κεντρική μας επιλογή να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και σε τελευταία ανάλυση στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Είχατε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξη σας στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος ότι η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά είναι μια πολιτική ευθύνης, συνευθύνης. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επιμένετε στην εκτίμησή σας;

Βεβαίως. Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι έχω διαφορετική θέση για τη σπουδαιότητα των εργασιακών ζητημάτων.

Είστε σε επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά τις τελευταίες ημέρες;

Η επικοινωνία μου με τον πρωθυπουργό είναι υπαρκτή. Βεβαίως, το μεγαλύτερο μέρος των όσων συζητά με είναι προφανές ότι αναφέρεται στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και στη θέση που έχω διατυπώσει αναφορικά με την καταψήφισή τους. 

Διαβλέπετε να υπάρχει διάθεση από την πλευρά του πρωθυπουργού για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης;

Συμβιβαστική λύση είναι αυτή που έχω προτείνει. Σε κάθε περίπτωση, να αποκοπεί από τα δημοσιονομικά το σκέλος των εργασιακών ζητημάτων και να αντιμετωπιστεί σε εύθετο χρόνο στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό προϋποθέτει επίμονη διεκδίκηση του από τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...