Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ξηροτύρη: Επανασχεδιασμός της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας

Τοποθέτηση  της βουλευτού Α' Θεσσαλονίκης Ασημίνας Ξηροτύρη στη συζήτηση στη Βουλή  για τον προϋπολογισμό του 2013

Επανασχεδιασμός της ακολουθούμενης πολιτικής  ύφεσης   και λιτότητας για να μη καθηλώνεται  η ανάπτυξη και εφαρμογή της ρήτρας ισοδυνάμου και της πολιτικής διαπραγμάτευσης για να ανασάνει η κοινωνία

Στην ομιλία της επί του προϋπολογισμού 2013, η βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη τόνισε την αδήριτη ανάγκη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εξόδου, που υπαγορεύει τον ριζικό επανασχεδιασμό της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και λιτότητας. Μιας στρατηγικής εξόδου που πρέπει να επιμερίσει δίκαια τα βάρη, να ανανεώσει και να ανασυγκροτήσει τη χώρα θεσμικά, δημοκρατικά και να συμβάλει άμεσα στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, επισημαίνοντας ότι στη δυσμενέστατη εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας η συνεχιζόμενη ύφεση οφείλεται πλέον κατά κύριο λόγο στην έλλειψη της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση οφείλει να κινητοποιήσει όλους εκείνους τους κρατικούς μηχανισμούς για την προώθηση παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών (αναθεώρηση ΕΣΠΑ, υλοποίηση συμφωνίας με την ΕΤΕπ, ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων, έργων και την ενίσχυση του προγράμματος Δημ. Επενδύσεων, την απλοποίηση των διαδικασιών κ.ά), για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση, ώστε να υπερβούμε θετικά τους στόχους που τίθενται στον προϋπολογισμό το 2013.

Ανέδειξε την βαθειά κοινωνική πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα βαρύτατα μέτρα των 11,5 δις, για τα οποία παρατήρησε ότι η λήψη τους είναι εξαιρετικά εμπροσθοβαρής, γεγονός που μπορεί να ακυρώσει στη πράξη τόσο τη ρήτρα ισοδυνάμων όσο και την επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ζήτησε την ουσιαστική ενσωμάτωση της πρότασης στον Προϋπολογισμό του 2013, όταν μάλιστα και ο Πρωθυπουργός πολλαπλώς αναφέρθηκε σε αυτή <ότι αποτελεί τμήμα της πολιτικής συμφωνίας>.

Τελειώνοντας της εισήγησή της, και αφού τοποθετήθηκε επί των επιμέρους θεμάτων του προϋπολογισμού, απαντώντας σε κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ ως μία δύναμη σταθερής πολιτικής διαχείρισης, μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, στήριξε την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με θέσεις και προτάσεις, προκειμένου να αλλάξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονιακών πολιτικών και όχι να το εφαρμόσει. Η στήριξη που δίνει στη Κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι χωρίς αντίκρισμα· είναι υπέρ του λαού, των εργαζομένων, των πολλών και κοινωνικά αδυνάμων. Για να προσθέσει προς τις άλλες δυνάμεις να μην επιχειρούν να ταυτίσουν την εθνική ευθύνη με την πολιτική γραμμή για απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου. Αυτή η γραμμή δεν φάνηκε αποτελεσματική ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά. Και αυτή δυστυχώς η διαπίστωση διαπερνά με ειλικρίνεια τον Προϋπολογισμό, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει πολλά για να ξεπεραστούν οριστικά πλέον τα προβλήματα. Γι’ αυτό και η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ ως προς τη ψήφιση του προϋπολογισμού έχει καθοριστεί με πολιτικά κριτήρια, κι αφού έχουν συνυπολογιστεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος αφενός τα στοιχεία του προϋπολογισμού και η αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις και κυρίως η εφαρμογή της ρήτρας ισοδυνάμου και αφετέρου για να καταβληθεί από την κυβέρνηση ως σύνολο μια εργώδης προσπάθεια πρώτα απ΄ όλα για τη διασφάλιση του συνόλου της δόσης των 31,5 δις ευρώ και την αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους κοινοτικούς εταίρους για τη λύση της βιωσιμότητας του χρέους. Για τις αλλαγές-εξυγίανση στο πολιτικό σύστημα και την αναδιοργάνωση του κράτους. Είναι το σχέδιο και η πορεία όπως την έχουμε, από κοινού και τα τρία κόμματα, προδιαγράψει και συμφωνήσει στην Προγραμματική Συμφωνία»
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...