Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Α. Λοβέρδος : δυστυχώς η δημοκρατική παράταξη δεν ειναι πια μεγάλη

Ομιλία προς τα μέλη της κεντρικής του επιτροπής πραγματοποίησε το πρωί ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις εξελίξεις με βάση τη συγκυρία στη χώρα σε Πολιτικο, οικονομικό και κοινωνικο επίπεδο. 

Ο προεδρος της συμφωνίας για τη νέα ελλαδα, είπε μεταξυ άλλων :

Το κόμμα που με πραγματικό ηρωισμό ιδρύσαμε, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες στις 15/4/21013, ένα κόμμα λαϊκό, ευρωπαϊκό, πατριωτικό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό, του Κέντου και της Κεντροαριστεράς που τοποθετήθηκε στην υπεύθυνη αντιπολίτευση, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, αποτελεί πλέον πολιτική πραγματικότητα, με πολιτικές θέσεις, παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, με πανελλήνια οργάνωση, συντεταγμένα όργανα και δημοσκοπική καταγραφή.

Μιλώ για αντίξοες συνθήκες και κυριολεκτώ: συνθήκες παρακμής για τη Δημοκρατική Παράταξη, λόγω της διαχείρισης της εξουσίας την ώρα που ξέσπασε η κρίση, αλλά και εξαιτίας των μετέπειτα χειρισμών της, που χαρακτηρίζονται από την έλλειψη στρατηγικής, συνθήκες απογοήτευσης του λαού από τα οικονομικά του προβλήματα, αλλά και από την έλλειψη ελπίδας, αλλά και συνθήκες δύσκολες ειδικότερα για μας, λόγω της έλλειψης οικονομικών πόρων που θα στήριζαν το έργο μας, ώστε να κάνουμε περιοδείες ταυτόχρονα πολλά στελέχη σε όλη την Ελλάδα,να αποκτήσουμε κάποιες στοιχειώδεις υποδομές και λίγους ανθρώπους που θα βοηθήσουν επαγγελματικά τις δραστηριότητές μας.

Δίνουμε έναν αγώνα άνισο αλλά δίκαιο, κι έχουμε θάρρος, πείσμα, πίστη, υπομονή, αγωνιστικότητα και σοβαρότητα.

Είμαστε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, που παλεύει γι’ αυτό που είναι επιθυμία όλων μας, δηλαδή τη ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Πραγματοποιούμε σήμερα τη δεύτερη σύνοδο της Ε.Ε.Α. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω, ότι εφαρμόσαμε σχεδόν όλες τις αποφάσεις που πήραμε στην 1η σύνοδό μας, στις 29/7/2013:

πραγματοποιήσαμε σειρά περιοδειών. Ρόδος, Χανιά, Ηράκλειο Ρέθυμνο δύο φορές, Καρπενήσι, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Αιγίνειο Πιερίας, Βόλος, Ν.Ιωνία, Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Σουφλί, Κατερίνη, Κίτρος Πιερίας δύο φορές, Πάτρα. Και έπεται συνέχεια, σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά και το περιορισμένο αλλά πεντακάθαρο κομματικό μας βαλάντιο.

Ανοίξαμε τα κεντρικά μας γραφεία στην Αθήνα και μέσα στον Οκτώβριο εγκαινιάζουμε και τα γραφεία μας στην Θεσσαλονίκη.

Το site του κόμματος είναι ο καθρέφτης μας. Το επισκέφθηκαν, πχ τον μήνα Σεπτέμβριο, 351.861 πολίτες!!!!!!!!

Ταυτοχρόνως στο site της ΡΙΚΣΣΥ, δημοσιεύονται μια σειρά από άρθρα-παρεμβάσεις, ελεύθερα, δίχως ψευτο-λογοκρισίες.

Παρεμβήκαμε αποτελεσματικά στο θέμα των πλειστηριασμών, δημιουργώντας με την τροπολογία μας μείζον πολιτικό θέμα.Και ο Πρωθυπουργός απέσυρε την πολιτική των υπουργών του!

Θέσαμε τις βασικές αρχές της ημερήσιας διάταξης για τον Δήμο της Αθήνας και ετοιμάσαμε τις θέσεις μας για τις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές. Όταν ο δημόσιος διάλογος το επιτρέψει θα δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις αυτές με συνέντευξη Τύπου.

Παρακολουθούμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, μήνα-μήνα, και δημοσιοποιήσαμε τις θέσεις μας για το πρωτογενές πλεόνασμα, στα ΜΜΕ, κατά τις περιοδείες του κλιμακίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος.

Διατυπώσαμε την πιο ολοκληρωμένη και συστηματική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Πήραμε την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δώσαμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα το στίγμα της στάσης της ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην Χρυσή Αυγή με σειρά παρεμβάσεών μας.

Αυτά τα τρία τελευταία θέματα, δηλαδή η κατάσταση στην οικονομία, η επανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης, καθώς και η ποινική δίωξη κατά της Χ.Α. κορυφαίων στελεχών της, συνθέτουν την ημερήσια διάταξη των εργασιών της Ε.Ε.Α. σήμερα, εδώ.

Πριν, όμως, αναπτύξω την εισήγηση της ΠΟΣΣ (Πολιτικής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού) προς την ΕΕΑ για τα θέματα που μόλις αναφέρθηκαν, επιτρέψτε μου να επισημάνω και τις αδυναμίες μας , αλλά και τις παραλείψεις που υπήρξαν από τα τέλη Ιουνίου έως σήμερα.

-Ο στόχος για έναν πυρήνα ή κάποια μορφή οργανωτικής δομής ανά νομό δεν προχωρά γρήγορα. Έχουμε παντού μέλη, αλλά όχι και δομές.

-Η εκπροσώπησή μας στο δημόσιο διάλογο ανά νομό δεν έχει προχωρήσει, παρά μόνο σε ορισμένες λίγες περιπτώσεις, αλλού λόγω απειρίας των μελών μας, αλλού λόγω έλλειψης κατευθύνσεων από τα κεντρικά όργανα του κόμματος.

-Η συλλογή των συνδρομών, αλλά και η διακίνηση των κουπονιών περιορίζεται μόνο στα στελέχη του κέντρου, με περιορισμένη προς το παρόν αποδοτικότητα.

-Σταματήσαμε τη δραστηριοποίηση της ΡΙΚΣΣΥ και του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των μελών της.

-Οι Ομάδες Πολιτικής Ευθύνης δεν δραστηριοποιούν όλα τα μέλη τους, ενώ δεν μπορούμε να συνδέσουμε τα μέλη και τους φίλους μας που ζουν στην περιφέρεια, με τη λειτουργία μας εδώ στο κέντρο.

- Καθυστερούμε στη διατύπωση των βασικών μας θέσεων για ορισμένες θεματολογικές ενότητες του προγράμματός μας. Πρέπει όμως να επιταχύνουμε την επεξεργασία των θέσεων, που θα αποτελέσουν τη βάση του προσυνεδριακού μας διαλόγου.

Προτεινόμενος χρόνος διεξαγωγής του Συνεδρίου μας, ο Φεβρουάριος του 2014.

Ι. Η Ελλάδα στο τέλος του 2013, όλα δείχνουν πως θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα. Θα είναι περιορισμένο, αλλά πραγματικό. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα, πως ξεπερνάμε ως χώρα τον κίνδυνο. Το πλεόνασμα όμως αυτό δεν είναι προϊόν ανάπτυξης, αλλά προκύπτει από τις θυσίες του ελληνικού λαού, καθώς και από τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών με τον περιορισμό της διαφθοράς και της σπατάλης. Το βασικό μέρος αυτής της πολύ σημαντικής αλλά και σκληρής πολιτικής παρέμβασης έγινε από το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου. Οι πολιτικές που στήριξαν τη χώρα ήταν η βασική αιτία της παρακμής της μεταπολιτευτικής εκδοχής της Δημοκρατικής Παράταξης, που ίδρυσε το 1974 ο Α. Παπανδρέου.

Τώρα, σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση στο τέλος Αυγούστου το εμφάνισε στο ποσό των 2.9 δις Ε.

Εμείς, από τον Απρίλιο του 2013, με πολύ αναλυτικό τρόπο υποστηρίξαμε πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει απαό τα στοιχεία που η ίδια ή κυβέρνηση έδινε στη δημοσιότητα, αφού δεν υπολογιζόταν το ύψος των μειωμένων εσόδων, ενώ συγκρατούνταν ταμειακά οι δαπάνες.

Με την έλευση, όμως, της τρόικα, άρχισε η διαρροή δύο ειδήσεων: σύμφωνα με την πρώτη, το ύψος του πλεονάσματος υπολογιζόταν στα 385 εκατομ. Ε.,

ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη το πλεόνασμα θα ήταν κάτι παραπάνω από 100 εκατομ. Ε.

Τελικώς δηλαδή επιβεβαιώθηκε η δική μας εκτίμηση, πως ενώ οι αριθμοί που έδινε η κυβέρνηση ήταν πραγματικοί, η εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν και είναι προβληματική, λόγω της τεχνητής συγκράτησης των δαπανών, δηλαδή με την μη πληρωμή οφειλών που όμως έχουν δραματική επιρροή στην πραγματική οικονομία, λόγω της στέρησης της αγοράς από ρευστότητα.

Παρ’ όλα αυτά όμως ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ υποσχέθηκε παροχές. Είμαστε σε αναμονή της κίνησης των εσόδων του τελευταίου τριμήνου για να εκτιμήσουμε το ύψος του πλεονάσματος.

Ταυτοχρόνως, όμως, ενώ η χώρα σταθεροποιείται, η ύφεση και η ανεργία δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Ακόμη κι αν τον Ιούνιο του 2014 η ύφεση μηδενιστεί , αυτό θα σημάνει πως η κατάσταση θα είναι όπως είναι σήμερα, δηλαδή απλώς δεν θα χειροτερεύσει. Οι προβλέψεις της ΤτΕ για την ανεργία το 2014, είναι δυσοίωνες. Θα είμαστε ακριβώς όπως και το 2013.

Ο αποκλεισμός εισόδου στην επιχειρηματικότητα, αλλά και η στήριξη των υφισταμένων επιχειρήσεων παρέμειναν στα λόγια.

Καταθέσαμε πρακτικές και αδάπανες προτάσεις άμεσης εφαρμογής και για τον ένα και για τον άλλο τομέα της οικονομικής ζωής, αλλά η κυβέρνηση είναι μακρυά από τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Διοίκηση, Δικαιοσύνη, φορολογικό σύστημα υπό την εποπτεία αυτής της κυβέρνησης ακολουθούν τη συνήθη αποτυχημένη πεπατημένη σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.

Η επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση με βάση τον απαραίτητο επαναπροσανατολισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας παραμένουν απλώς διακηρύξεις. Ο αρμόδιος υπουργός, ο χειρότερος των τελευταίων περιόδων στον τομέα αυτόν, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ούτε και τα βασικά θέματα της λειτουργίας των συνεταιρισμών.

Κι ακόμη, από την εμπειρία μας από τις περιοδείες μας, σε κάθε νομό της χώρας υπάρχουν δύο-τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια που τα κολλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια η γραφειοκρατία και η κυβερνητική αναβλητικότητα.

Και η Ελλάδα κοιτά ανήμπορη κι αμήχανη τις αναπτυξιακές ευκαιρίες να περνούν.

Τέλος, η ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών, που θα οδηγούσε σε στοχευμένη παροχή μιας κάποιας ρευστότητας στην αγορά, παρέμεινε λόγος χωρίς περιεχόμενο.
Φίλες και φίλοι ,

δεν ασκούμε απλώς κριτική. Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με υπευθυνότητα και με συνείδηση πως δεν είναι ώρα για δημαγωγίες και αναλήθειες, αλλά για προτάσεις με κυβερνητικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, δηλαδή για προτάσεις άμεσης εφαρμογής.

Αυτό μας δίνει τη δύναμη αλλά και τη νομιμοποίηση να ασκούμε σοβαρή κριτική για όσα δεν γίνονται, αλλά πρέπει αμέσως να γίνουν.

Αν η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος δημιουργήσει απλώς τους όρους για επανάλειψη του κακού παρελθόντος, με την απόπειρα εξαγοράς ψηφοφόρων ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών, η κυβέρνηση απλώς θα ξοδέψει τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα υποθηκεύσει το άμεσο μέλλον μας.

Ο πρώτος στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί το 2014, είναι η αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης, που σκοτώνει την αγορά και, όπως φαίνεται να αποδεικνύεται με την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και τη μετέπειτα μείωσή του, οδηγεί και σε μείωση των εσόδων του Δημοσίου. Η διατύπωση των θέσεών μας επ’ αυτού, θα γίνει τις επόμενες ημέρες, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού.

Η κριτική μας στο κυβερνητικό έργο δεν περιορίστηκε,βέβαια, μόνο στα θέματα της οικονομίας και της ανάπτυξης. Κατευθύνθηκε σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης και ειδικότερα σε αυτούς της παιδείας, της δημόσιας διοίκησης, της εξωτερικής πολιτικής, όπου ήμασταν πάρα πολύ προσεκτικοί στις διατυπώσεις και τον τόνο μας, για ευνόητους λόγους, της δημόσιας τάξης κλπ. Η οικονομία του χρόνου της παρούσας συνόδου της Ε.Ε.Α., δεν επιτρέπει, όμως, εκτενέστερες αναφορές στα πολύ σημαντικά αυτά θέματα.

Περνώ ,λοιπόν, αμέσως στο δεύτερο θέμα της σημερινής μας συνεδρίασης.

ΙΙ. Η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι πια μεγάλη. Οι πολίτες, ο κόσμος της όμως είναι εδώ. Τηρούν στάση αναμονής. Δεν τους καλύπτουν οι δημαγωγίες, τα ψεύδη, οι υποσχέσεις χωρίς νόημα. Δεν τους καλύπτουν η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ που ίσως ψήφισαν το 2012. Πολλοί πολίτες του χώρου μας σκέφτονται να μην ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Και οι νέοι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους δεν ασχολούνται με την πολιτική, ή την περιφρονούν, ή στρέφονται, αφού δεν έχουν άλλη δίεξοδο, στις ψευδο-ιδεολογίες των άκρων.

Από την ίδια την ημέρα της ίδρυσής μας προτάξαμε ως στόχο μας την επανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Με αυτό το πρόταγμα οργανώσαμε τις περιφερειακές μας συνδιασκέψεις, αυτό το στόχο καταγράψαμε ως βασικό και στην πρώτη σύνοδο της Ε.Ε.Α.

Απευθυνόμαστε στο χώρο που ορίζουν οι κεντρώοι ψηφοφόροι της Ν.Δ., έως και οι σοσιαλδημοκράτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρουμε πως η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα ξαναγίνει μεγάλη αμέσως. Χρειάζεται πολλή πολιτική δουλειά, με βάση συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν την ύφεση και την ανεργία, χρειάζονται πολιτικές συγκλίσεις, αλλά και η αποκάλυψη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, του ψεύδους που κρύβεται πίσω από το δημαγωγικό λόγο και την καλλιέργεια των ψευδαισθήσεων.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να τον περπατάμε.

Γι’ αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία στις 3/9/2013 και απευθυνθήκαμε σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους βουλευτές του χώρου.

Η πρωτοβουλία μας αγκαλιάστηκε από την ΔΗΜΑΡ, εξετάζεται από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκε.

Έως τώρα, οι αποφάσεις που έχουμε λάβει και τις οποίες σας ζητώ να εγκρίνετε είναι οι εξής:

-Δεν διαλύουμε τα κόμματά μας, αλλά αποφασίζουμε να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο των δυνάμεων του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Εμείς, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, θα είμαστε έντιμοι και σοβαροί στη συνεργασία μας.

Θα παλέψουμε για τη συνεργασία και ταυτοχρόνως θα αγωνιζόμαστε για να δυναμώσουμε τη δική μας φωνή.

-Βάση της Συμπαράταξης θα είναι οι θέσεις μας για τον άνθρωπο, τον πολίτη, την αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας. Θα δώσουμε τη μάχη του εφαρμόσιμου και του συγκεκριμένου.

-Πέραν των δύο κομμάτων θα συνεχίσουμε το διάλογο με τις πολιτικές κινήσεις και τις προσωπικότητες του χώρου.

-Η δημιουργία της Συμπαράταξης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.

-Στόχος μας να καταστούμε ο τρίτος πόλος του πολιτικού μας συστήματος και να ανατρέψουμε τη σειρά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α.

Οι ακρότητες των τελευταίων ημερών απέδειξαν πόσο ανάγκη υπάρχει για το δικό μας πολιτικό χώρο.

Θα παλέψουμε για όλα αυτά εδώ και τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αν καθυστερήσουμε τώρα και σπεύσουμε προεκλογικώς, τότε ο πολίτης θα δει στις κινήσεις μας ίχνη απόπειρας διάσωσης κινδυνευουσών πολιτικών σταδιοδρομιών κι όχι ελπιδοφόρα προσπάθεια να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών και της χώρας.

Δεν θα καθυστερήσουμε λοιπόν. Θα προχωρήσουμε με το δημόσιο πολιτικό μας λόγο, δίχως ίντριγκες και λοβιτούρες, ανοικτά, έντιμα και γρήγορα.

Την πολιτική αυτή διαμορφώσαμε στην ΠΟΣΣ και τη συζητούσαμε και στο πλαίσιο των Συντονιστών των Ο.Π.Ε. Σήμερα ζητάμε την έγκρισης της Ε.Ε.Α. για να προχωρήσουμε.

Πρώτη κοινή εκδήλωση με την ΔΗΜΑΡ θα οργανωθεί τώρα τον Οκτώβριο, στη Λάρισα, όπου θα ανακοινώσουμε τις θέσεις μας για τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση των προϊόντων του.

ΙΙΙ. Τις τελευταίες ημέρες σημάδεψαν τα γεγονότα που επακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από χέρια οπλισμένα από ναζιστικό μίσος στο Κερατσίνι.

Προσοχή, όχι σε κάποιο πλούσιο προάστιο κάποιου αστικού κέντρου, αλλά στην περιοχή που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία.

Από την πρώτη στιγμή κρατήσαμε αποφασιστική, αλλά ψύχραιμη και σοβαρή στάση.

Πέραν της αυτονόητης καταδίκης του στυγερού εγκλήματος, καταδικάσαμε τα γεγονότα και τις πρακτικές της μισαλλοδοξίας, που καλλιεργούνταν από διάφορες πλευρές από το 2010.

Και τονίσαμε την ανάγκη να επιβληθεί η νομιμότητα με τον πιο αυστηρό τρόπο και να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να αποκλειστούν τα αντίποινα, που θα μας οδηγήσουν σε μία πορεία βίας με τις λογικές του εμφυλίου ή του διχασμού, που με τόσο κόπο και θυσίες αφήσαμε πίσω μας.

Οι επίσημες διαρροές, ήθελαν την κυβέρνηση να δίνει τέλος στην ανοχή!!!

Προσέξτε το επιχείρημα: έκαναν τα στραβά μάτια σε διαπραττόμενα εγκλήματα, αλλά τώρα θα σταματήσουν να κάνουν.

Η απόπειρα να φλερτάρει με τη Χ.Α. η Ν.Δ. ελάμβανε τέλος και σειρά έπαιρνε η τήρηση του νόμου, αφού χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή.

Στη συνέχεια, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά της Χ. Α. ως εγκληματικής οργάνωσης που προσωποποιήθηκε σε στελέχη της, αλλά και σε βουλευτές της και στον ίδιο της τον αρχηγό.

Ζούμε για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση την ποινική δίωξη κατά στελεχών και βουλευτών ενός κοινοβουλευτικού κόμματος. Οι θέσεις που πήραμε και αναγνωρίστηκαν ως έγκυρες, ψύχραιμες και διεξοδικές συνοψίζονται στα εξής:

-Η καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού πρέπει να είναι σαφής και απόλυτη.

-Η ποινική δίωξη των εγκλημάτων πρέπει να γίνει αμέσως, αλλά με την τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου.

-Η εμπιστοσύνη μας στη Δικαιοσύνη είναι πλέρια, με την υπογράμμιση πως αυτή δραστηριοποιήθηκε στο ανώτατο επίπεδό της, γρήγορα και αποτελεσματικά. Αν οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ευσταθούν, αυτό θα το αποδείξει η Δικαιοσύνη και μόνο αυτή.

-Η στήριξη στη Δικαιοσύνη σημαίνει πως η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία αποφεύγουν να αναμειχθούν στο έργο της και πως ανάμειξη στο έργο της Δικαιοσύνης είναι τόσο οι έπαινοι, όσο και οι μομφές εναντίον της για τις αποφάσεις της.

-Η στήριξη στη Δικαιοσύνη σημαίνει,επίσης, πως πρέπει τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας να αποφεύγουν να προκαταλαμβάνουν τις αποφάσεις της, ή να σχολιάζουν το περιεχόμενό τους. Υπό την έννοια αυτή, οι δηλώσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας, από επίσημα χείλη για την πορεία της όλης υπόθεσης απεδείχθη μέγα λάθος.

-Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά μελών του κοινοβουλίου και η έρευνα αν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα συνιστά εγκληματική οργάνωση, επιβάλλει την τήρηση των κανόνων του κοινοβουλευτικού δικαίου ως αυτοί έχουν κι όχι την αλλαγή τους για να εφαρμοστούν οι απόψεις της πλειοψηφίας στην Βουλή. Αν εκ των υστέρων αλλάζουν οι κανόνες του κοινοβουλευτικού δικαίου, τότε είναι πολύ εύκολο να αρχίσουν να καλλιεργούνται υποψίες για μεροληπτική στάση τόσο της εκτελεστικής όσο και της νομοθετικής εξουσίας στην προκείμενη περίπτωση. Για μας είναι καθαρό: εκτός από τη διακοπή της χρηματοδότησης, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να δεχτούμε στη Βουλή, για κάθε άλλη εκ των υστέρων αλλαγή του κοινοβουλευτικού δικαίου θα είμαστε αρνητικοί με το λόγο και την ψήφο μας στην Βουλή.

-Η Ελληνική Δημοκρατία τηρεί τη νομιμότητα και κανείς δεν μπορεί να την εκβιάσει ή να την αποσταθεροποιήσει.

Και θέλω σήμερα να προσθέσω και μία ακόμη εκτίμηση: οι υποψίες περί μεροληψίας θα συσπειρώσουν τις δυνάμεις της Χ.Α.

Πολλοί ακόμη στην Ελλάδα δεν έχουν συνειδητοποιήσει, πως τη Χ.Α. ενισχύουν οι πολίτες κατά βάση λόγω της ατιμωρησίας της διαφθοράς, της παράνομης μετανάστευσης, του παραεμπορίου και της έλλειψης ασφάλειας, αλλά και της δραματικής οικονομικής κατάστασης ή της απότομης μεταβολής της ποιότητας ζωής πολλών συμπατριωτών μας λόγω της κρίσης.

Φίλες και φίλοι,

Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Είμαστε σε καλό δρόμο.

Είμαστε στην πιο καλή στιγμή, από τη στιγμή της ίδρυσής μας.

Αγωνιζόμαστε να φτάσει το μήνυμά μας παντού. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Θέλει δουλειά και αγώνα.

Τον Δεκέμβριο θα μετρήσουμε την απήχησή μας στον ελληνικό λαό. Μας ικανοποιεί η δημοσκοπική καταγραφή μας, αλλά την θεωρούμε μόνο ως καλή αρχή.

Ας δουλέψουμε κι ας αγωνιστούμε με πίστη και αυταπάρνηση.

Ας δώσουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας σε μια προσπάθεια που σε λίγο θα αποδώσει καρπούς.

Η Ελλάδα χρειάζεται τις δυνάμεις της ευθύνης, της λογικής,

τις δυνάμεις του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα το απέδειξαν.

Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα αποδεικνύεται ως μία χρήσιμη για τον τόπο πολιτική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...