Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

DW: Διατεθειμένο για εκτεταμένες υποχωρήσεις φέρεται το Βερολίνο

Σε «εκτεταμένες παραχωρήσεις» προς την Αθήνα φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει, το προσεχές διάστημα, το Βερολίνο, προκειμένου να μην αναβιώσει η κρίση και να στηριχθούν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.


Όπως αναφέρει η Deutsche Welle σχετικά με το δημοσίευμα, κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, την οποία επικαλείται το περιοδικό, «οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι τεράστιες: βασικά προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης δεν έχουν ξεπεραστεί, οι φορολογικές αρχές λειτουργούν ‘"αναξιόπιστα", η κατάρτιση Κτηματολογίου παραμένει στάσιμη, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν, ενώ η αγορά εργασίας δεν είναι τόσο ευέλικτη, όσο θα έπρεπε».

Λόγω των ελλείψεων, επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, «οι εταίροι απορρίπτουν την πληρωμή δύο δόσεων, ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που θα πρέπει, όμως, να εκταμιευθεί το αργότερο, ως τον Μάιο, διαφορετικά η Αθήνα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει υποχρεώσεις της, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ - εκτός αυτού η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξοικονομήσει για φέτος 2 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει τους όρους της τρόικας σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό».

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το δημοσίευμα του Spiegel επισημαίνει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να αξιοποιήσει αυτές τις ανάγκες ως «μοχλό πίεσης» προς την Αθήνα, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Μπροστά όμως στον κίνδυνο αναβίωσης μιας νέας κρίσης του ευρώ, αλλά και για να στηρίξει τις πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το ενιαίο νόμισμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται διατεθειμένος να κάνει εντός των επόμενων εβδομάδων «εκτεταμένες παραχωρήσεις», μεταφέρει η DW, από το Spiegel.

«Στην έκθεση του υπουργείου αναφέρονται τρία σχετικά μέτρα, τα οποία όμως θα μπορούσαν και να συνδυαστούν μεταξύ τους: ένα «περιορισμένο συμπληρωματικό πρόγραμμα, ύψους 10-20 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΜΣ, χωρίς όμως το ΔΝΤ, να εκδώσει η Ελλάδα ξανά ομόλογα, τα οποία, εκ των πραγμάτων, θα έχουν μεγαλύτερη απόδοση από εκείνη άλλων ευρωπαϊκών κρατών, και παρά τις διαψεύσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, που αυτή τη φορά θα επωμιστούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης», αναφέρει η DW.

Στο ίδιο άρθρο του Spiegel επισημαίνεται, σύμφωνα με την DW, ότι το Βερολίνο δεν σκοπεύει να περιοριστεί στην χρηματική βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά «σε ένδειξη καλής θέλησης, η γερμανική κυβέρνηση θέλει να δώσει νέα ώθηση στην υπάρχουσα διμερή συνεργασία με ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται, όλα τα γερμανικά υπουργεία θα πρέπει να καταθέσουν τις επόμενες εβδομάδες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συγκεκριμένα σχέδια εργασίας. Από το υπουργείο Εργασίας είναι γνωστό ότι θα κατατεθούν προτάσεις που θα αφορούν την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών θα αφορούν την λειτουργία των φορολογικών αρχών.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις ενάμιση μήνα μετά το σχηματισμό της, η νέα γερμανική κυβέρνηση προχωρά σε άμεση υλοποίηση σχετικής δέσμευσης της κυβερνητικής συμφωνίας, όπου αναφέρεται ρητά η στήριξη της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο αλλά και η αναβάθμιση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ενός θεσμού συνεργασίας των ελληνικών και γερμανικών δήμων», αναφέρει η Deutsche Welle.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...