Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ανακτώντας πολιτισμό - Του Γ. Τσούκαλη

«Κλείνοντας ένα χρόνο από την κυκλοφορία του βιβλίου μου Λαθρέμποροι ιστορίας όπου θυμήθηκα μερικές από τις πιο τρανταχτές υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας στη χώρα μας μπορώ να πω ότι αυτό που μένει χαραγμένο μέσα μου από τον αγώνα κατά της αρχαιοκαπηλίας, που ξεκίνησα μικρός και θα τον συνεχίσω για πάντα, είναι η αίσθηση δικαίωσης κάθε φορά που φτάνω στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 


Είναι καθήκον υποχρέωση και ύψιστη τιμή να περιφρουρούμε τον πολιτισμό μας. Θησαυροί που είναι κρυμμένοι στο υπέδαφος κειμήλια που έχουν συνδυαστεί με την εξέλιξη του έθνους μας κομμάτια που αποτελούν κινητά μέρη της παράδοσης μας όλα αυτά τα μέρη του συνόλου που περιγράφεται με μια μόνο λέξη πολιτισμός μας ανεβάζουν ως λαό. Μας διαφοροποιούν ως έθνος. 


Μας εξυψώνουν σαν οντότητες. Περιφρουρούμε λοιπόν με κάθε τρόπο τον πολιτισμό μας και ανακτώντας τον γινόμαστε πιο πλήρεις στην κοινωνία των εθνών όπου έτσι κι αλλιώς η θέση μας ήταν είναι και πρέπει να μείνει πρωταγωνιστική. Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάχθηκε πρίν από μερικές ημέρες ο δημοφιλής ηθοποιός Τζόρτζ Κλούνεϊ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την τελευταία του ταινία, «Μνημείων άνδρες»... «Νομίζω έχετε πολύ καλά επιχειρήματα για να στηρίξετε την υπόθεση της επιστροφής στην Ελλάδα των μνημείων που σας ανήκουν» δήλωσε o Αμερικανός ηθοποιός. «Ίσως να μην ήταν κακό αν επιστρέφονταν ... είναι πολύ καλή ιδέα... Θα ήταν πολύ δίκαιο και ωραίο και θεωρώ ότι είναι σωστό να γίνει» συμπλήρωσε στην απάντησή του. Το να ανακτά κάποιος τον πολιτισμό του θεωρώ ότι είναι έργο υψίστης σημασίας. Ξεπερνά τη ζωή σου τους στόχους την καριέρα σου τα πάντα. Το κίνητρο στην περίπτωση αυτή είναι μεγάλο. Βρίσκοντας αρχαία από κάθε πολιτιστική περίοδο έχεις ποικίλα οφέλη. Πάνω από όλα και πέρα από οποιεσδήποτε  συνήθεις υποθέσεις που μπορεί να απασχολήσουν έναν ιδιωτικό ερευνητή εντοπίζοντας και διασώζοντας κομμάτια από τον πολιτισμό ανεβαίνεις σαν άνθρωπος. Αναπτερώνεται το ηθικό σου. Νιώθεις περηφάνια. Ο εντοπισμός και η επαναφορά αρχαιοτήτων και η επιστροφή τους στον φυσικό τους χώρο σε συνδυασμό με την υπέροχη αίσθηση της συμμετοχής σε έρευνες αλλά και η προσφορά έργου εθνικής σημασίας και υπέρτατης πολιτιστικής αξίας σου δίνουν σαφέστατα άλλη ώθηση. Ανακτώντας πολιτισμό βρίσκεις νόημα στην ύπαρξη σου. Κατακτάς μεμιάς τη δικαίωση ακόμη κι αν χρειαστεί να πολεμήσεις πάρα πολύ. Με διάφορα μέσα και με ποικίλους τρόπους. Δεν αναλώνεσαι σε ιδιωτικές υποθέσεις που μπορεί και να χαθούν μέσα στην καθημερινότητα. Ξαναδίνεις στον κόσμο και στη χώρα αντικείμενα ιστορίας και πολιτισμού που ανήκουν στο σύνολο και που οφείλουν όλοι να γνωρίζουν ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμα ούτε φυσικά εμπορεύσιμα γιατί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας μας δηλαδή της ίδιας μας της ύπαρξης».


Γιώργος Τσούκαλης
Συγγραφέας - Ερευνητής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...