Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα


από τον Μιχαήλ Ρωμανό

εικαστικό - μουσειολόγο - επιμελητή εκθέσεων

Με αφορμή το Συνέδριο στο Σίδνεϊ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Νοεμβρίου 2013, με επιστήμονες από όλο τον κόσμο και τη νέα μεγάλη διάκριση του Μουσείου Ακρόπολης, δηλαδή την κατάκτηση της Τρίτης θέσης ανάμεσα στα 50 καλύτερα Mουσεία του Κόσμου, που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Sunday Times, μετά από αξιολόγηση των σπουδαιότερων Μουσείων της υφηλίου από ειδικούς επιστήμονες, είναι ώρα να απαιτήσουμε ακόμη πιο έντονα την επιστροφή των γλυπτών αριστουργημάτων του Παρθενώνα, στην Αθήνα ! 


Το Μουσείο της Ακρόπολης, ένα σύγχρονο και υψηλής αισθητικής Μουσείο που πληρεί όλες τις προδιαγραφές για να στεγάσει τα συγκεκριμένα έργα τέχνης οικουμενικής ακτινοβολίας, είναι έτοιμο και τα περιμένει.

ΝΑΙ είναι ώρα να απαιτηθούν σοβαρά πλέον από την Ελληνική πολιτεία τα Γλυπτά του Παρθενώνα και το Βρετανικό Μουσείο ΠΡΕΠΕΙ να τα επιστρέψει ακέραια στην Αθήνα.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων, είναι όμως και ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ! Η μοναδικότητα του Παρθενώνα ως παγκόσμιου μνημείου, είναι ο καθοριστικός παράγοντας που καθιστά το αίτημα αυτό οικουμενικό.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, κοιτίδα πολιτισμού και πόλος έλξης χιλιάδων ανθρώπων από όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικουμένης είναι το μοναδικό νόμιμο "σπίτι" των γλυπτών του Παρθενώνα και όχι το Βρετανικό Μουσείο ή οποιοδήποτε άλλο Μουσείο του κόσμου, έχει στην κατοχή του, έστω και το μικρότερο κομμάτι από την γλυπτική σύνθεση των αετωμάτων, της ζωφόρου και των μετώπων του παγκόσμιου αυτού μνημείου.

Απόσπασμα ομιλίας του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην 34η Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι στις 18 Οκτωβρίου 2007:
"...Άλυτο εξάλλου παραμένει και το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Έχοντας πίστη στις αξίες τις οποίες τα μεγάλα μουσεία πρεσβεύουν και θεωρώντας ότι δημιουργείται τελευταία ένα θετικό κλίμα, θέλω να ελπίζω ότι η ολοκλήρωση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό κίνητρο για την οριστική επίλυση αυτής της μακροχρόνιας εκκρεμότητας..."
πηγή: Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας http://www.presidency.gr/?p=809

Ως άνθρωπος των τεχνών και μέσα από τα έργα μου, προσπαθώ να περάσω το μήνυμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και να ευαισθητοποιήσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μερίδα ανθρώπων φιλότεχνων και μη, ως προς τη διάδοση του στόχου αυτού, η οποία πρέπει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί...
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...