Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Λυκούδης: Ο Σαμαράς δεν κυβερνά, συγκυβερνά

"Ο κ. Σαμαράς εκπροσωπεί την πρωτεύουσα δύναμη στην κυβέρνηση αλλά δεν κυβερνά, συγκυβερνά" τονίζει σε συνέντευξη του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτή Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρος Λυκούδης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα fm». 

Και συμπληρώνει:  "Αν έχει αυτήν την άποψη κάνει λάθος. Αλλά εγώ θέλω να είμαι πιο επιεικής στις κρίσεις. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι περισσότερο σοβαρά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Να βλέπουμε τις φυσιολογικές δυσκαμψίες σε σχήμα συγκυβέρνησης με περισσότερη ψυχραιμία".

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερώτηση: Το ΠΑΣΟΚ έχει την αντίληψη ότι ο κ. Σαμαράς θέλει να κυβερνά ως πρωθυπουργός μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, μιας συντηρητικής κυβέρνησης. Εσείς της Δημοκρατικής Αριστεράς έχετε την ίδια αντίληψη;

Απάντηση: Αν έχει αυτήν άποψη ο κ. Σαμαράς κάνει λάθος. Ο κ. Σαμαράς εκπροσωπεί την πρωτεύουσα δύναμη στην κυβέρνηση αλλά δεν κυβερνά, συγκυβερνά. Επομένως εάν έχει αυτήν την άποψη κάνει λάθος. Αλλά εγώ θέλω να είμαι πιο επιεικής στις κρίσεις. Πολλές φορές νομίζουμε ότι τα πράγματα είναι περισσότερο σοβαρά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα. Να βλέπουμε τις φυσιολογικές δυσκαμψίες σε σχήμα συγκυβέρνησης με περισσότερη ψυχραιμία.

Ερώτηση: Έχετε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση αυτή έχει ένα έλλειμμα συγκεντρωτικής λειτουργίας;

Απάντηση: Έχει όλα τα προβλήματα, που έχει μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τρία κόμματα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε εμπειρία τέτοιων κυβερνήσεων και ειδικά σε περιόδους κρίσιμων καταστάσεων αλλά και στο παρελθόν όταν συγκυβερνούσαν δυνάμεις προβλήματα υπήρχαν. Αν θυμηθούμε λίγο την περίοδο 1989 – 1990 και τότε υπήρχαν προβλήματα. Είναι βέβαιο ότι όπως μια κυβέρνηση που στηρίζεται από ένα κόμμα μπορεί να μην είναι εύρυθμη, πολύ περισσότερο αυτό μπορεί να συμβαίνει και με μια κυβέρνηση τριών κομμάτων. Το θέμα είναι εάν υπάρχει η άνεση, η πολιτική ευχέρεια και ελαστικότητα ώστε να ξεπερνιόνται. Και αυτό από πλευράς Δημοκρατικής Αριστεράς επιδιώκεται.

Ερώτηση: Στο θέμα της συνεργασίας με τον κ. Σαμαρά διαπιστώνεται έλλειμμα εμπιστοσύνης;

Απάντηση: Η ενημέρωση που έχω εγώ από το κόμμα μου και τον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη είναι ότι τέτοιου τύπου προβλήματα, σε έκταση δεν υπάρχουν. Η συνεννόηση είναι επαρκής και με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Βενιζέλο. Θα σας έλεγα ότι δεν αποκλείεται , και σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια, ότι είναι πιθανό να έχουμε φαινόμενα δυσκαμψίας από μια δύναμη που επειδή ξέρει πως είναι πολιτικά κυριαρχική στο σχήμα η πολιτική της συμπεριφορά να φεύγει καμιά φορά έξω από ισορροπημένες καταστάσεις. Δεν είναι όμως προβλήματα που έχουν ταράξει, που έχουν δημιουργήσει τρικυμία μέχρι τώρα.

Ερώτηση: Σας προβληματίζει όλο αυτό το κλίμα της κλιμακούμενης διαμαρτυρίας;

Απάντηση: Προφανώς μας απασχολεί, ξέρουμε ότι η κοινωνία είναι σε μία αναστάτωση. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ο κόσμος που είναι στους δρόμους έχει δίκιο και κινητοποιείται και ξέρουμε ότι αυτό αγγίζει εάν θέλετε και το δικό μας πολιτικό προφίλ και τις δικές μας πολιτικές ευαισθησίες. Τα ξέρουμε όλα αυτά, τις ξέρουμε τις δυσκολίες, τα ξέραμε πριν αναλάβουμε το μεγάλο εγχείρημα αλλά σας λέω με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι η αντίληψή μας είναι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τη χώρα παρά να προσπαθήσει μέσα από μία παρά πολύ δύσκολη πορεία να διαπραγματευτεί με τους εταίρους. Είναι η μόνη επιλογή που μας διασφαλίζει την παραμονή σε μ ια Ευρώπη, που ενδεχομένως βρισκόμαστε στην αρχή της αλλαγής της. Η πρόταση του Μάριο Ντράγκι χθες που δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, αλλά εάν δούμε το βήμα αυτό στην προοπτική του είναι πολύ μεγάλο, επιβεβαιώνει την άποψη μας ότι τώρα είναι που πρέπει να μείνουμε οπωσδήποτε μέσα στην Ευρωπαϊκή τροχιά.

Ερώτηση: Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση, πως είναι καλύτερα να είχαμε γίνει Αργεντινή.

Απάντηση: Εντάξει. Ξέρετε μερικές φορές και με την εμπειρία που έχουμε όλοι και εγώ μέσα από την Αριστερά, αισθάνομαι ότι θα ήταν καλύτερα αυτή η γραμμή να κερδίσει για να δούμε τα τραγικά της αποτελέσματα. Από την άλλη μεριά σκέφτομαι ότι αν πάει η χώρα κατά διαβόλου για να αποδειχθεί πόσο άκαιρες και πόσο επιφανειακές είναι αυτές οι επιλογές, αυτό κι αν θα είναι τραγικό.

Ερώτηση: Κ. Λυκούδη θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Σε σχέση με τα μέτρα πρόκειται να θέσει ο Φώτης Κουβέλης στη σύσκεψη της Κυριακής κάποιες κόκκινες γραμμές;

Απάντηση: Κοιτάξτε να σας πω. Ο Φώτης Κουβέλης, την Κυριακή το απόγευμα θα επαναλάβει μερικές βασικές επιλογές δικές μας. Δεν συμφωνούμε με τη μείωση των συντάξεων…

Ερώτηση: Καμίας σύνταξης;

Απάντηση: καλά κάνετε και με ρωτάτε. Η ερώτησή σας είναι διεισδυτική. Είναι διαφορετικό να περικόπτεται μια σύνταξη των 600 € και είναι άλλο να πιέζεται μια σύνταξη των 3.000 € το μήνα. Δηλαδή αυτού του ανθρώπου η ζωή δεν θα αλλάξει εάν η σύνταξη πάει στα 2.700 €. Αλλά του χαμηλοσυνταξιούχου των 600 € το πενηντάρι θα του αλλάξει τη ζωή.

Σε αυτά όλα θα χρειαστεί μία συζήτηση όχι μόνο με το νου, αλλά και με την καρδιά. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν την κάνουμε αυτή συζήτηση.

Ερώτηση: Θα ψηφίσετε κατά περίπτωση τα μέτρα;

Απάντηση: Θα δούμε πως θα έρθουν. Ακόμη δεν το έχουμε συζητήσει.

Ερώτηση: Θα έρθουν εξειδικευμένα ανά άρθρο ή όλα μαζί;

Απάντηση: Δεν το ξέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...