Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΕΠΠΑ ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ KAI Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Παρέμβαση από τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστο Αριστοτέλους

"Οι λαοί μας δεν θα ήθελαν να εμπλακούν σε περιπέτειες ή ιμπεριαλιστικές εκστατείες ή επιχειρήσεις που ξεφεύγουν από το πνεύμα, το γράμμα και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών" . Αυτά υπογράμμισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Αριστοτέλους τονίζοντας τη σημασία του δημοκρατικού ελέγχου της Ευρωπαίκής Ασφάλειας και Πολιτικής Άμυνας, που ήταν το θέμα της ημερησίας διάταξης κατά την απογευματινή σύνοδο των εκπροσώπων των κοινοβουλίων των χωρών μελών της Ε.Ε χθες στις Βρυξέλλες.

Πιο αναλυτικά http://aristosaristotelous.blogspot.com

Ολες οι επιχειρήσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο των αρχών και αξιών των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο βουλευτής Αριστος Αριστοτέλους ενώπιον της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) στις Βρυξέλλες.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του θέματος του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στον τομέα του δημοκρατικού ελέγχου των δραστηριοτήτων των κρατών μελών στο συγκεκριμένο τομέα, γιατί αφορά σε κρίσιμα θέματα ειρήνης, ασφάλειας και επιβίωσης.

Μίλησε επίσης για την ανάγκη ύπαρξης θεσμών και εργαλείων τα οποία να διασφαλίζουν τη συστηματικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα του ελέγχου ο οποίος θα διεξάγεται τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο διακοινοβουλευτικό και εθνικό επίπεδο.

Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος να οργανώσει και να διασφαλίσει τον έλεγχο του συγκεκριμένου τομέα, στο κοινοτικό και στο διακοινοβουλευτικό επίπεδο, αλλά και να γίνονται τακτικές συναντήσεις κοινοβουλευτικών επί του θέματος οι οποίες να επιτρέπουν την υιοθέτηση σχετικών εκθέσεων και απόψεων/συστάσεων σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Εφόσον, είπε, η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας παραμένει μια διακρατική δραστηριότητα, η διακοινοβουλευτική παρακολούθηση και ο έλεγχος σε ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο παραμένουν επιβεβλημένες διαδικασίες.

Ο κ. Αριστοτέλους σημείωσε ότι οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας και αν υιοθετηθεί θα πρέπει να διασφαλίζει τη διαφάνεια των δράσεων, είτε αυτές αφορούν στον έλεγχο των πολιτικών είτε στην αποδέσμευση σχετικών κονδυλίων.

Αναφέρθηκε δε στην παράλληλη δραστηριοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία, όπως είπε, είναι όχι μόνο θεμιτή, αλλά και αναγκαία, λόγω της εξειδίκευσής του στην ευρωπαϊκή διάσταση των πολιτικών αυτών και της συνεχούς συνεργασίας του με τους αρμόδιους φορείς και θεσμούς στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...