Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Πρώτη η Ελλάδα στη διαφθορά στην ΕΕ

Στην 78η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς το δείκτη αντίληψης της διαφθοράς «έπεσε» φέτος η Ελλάδα από την 71η  που ήταν το 2009, σύμφωνα με τη σχετική λίστα που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα στο Βερολίνο η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.
Η Ελλάδα, που βρίσκεται στην τελευταία θέση από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχώρησε στην κατάταξη μετά τη φετινή δημοσιονομική κρίση, με τη χώρα μας να έχει δείκτη προσδιορισμού της διαφθοράς στους οργανισμούς, όμοιους με την Κίνα, το Λεσότο και την Κολομβία.
Οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως η ΗΠΑ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ουγγαρία, είδαν την εμπιστοσύνη στους δημόσιους οργανισμούς να αποδυναμώνεται, σύμφωνα με την έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ), Διεθνής Διαφάνεια (TI).
Η Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε τα μέλη της G20, της Ομάδας των 20 ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και των αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης, με τη δημοσιοποίηση του Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. 
Η Ουγκέτ Λαμπέλ, η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας εξήρε τις προσπάθειες της Ομάδας των 20 για τις «ισχυρές δεσμεύσεις στη διαφάνεια και την ακεραιότητα ενόψει της συνόδου κορυφής της G20 το Νοέμβριο στη Σεούλ».«Αλλά η ίδια η διαδικασία της μεταρρύθμισης πρέπει να επιταχυνθεί», είπε η Λαμπέλ.

Η Ουγγαρία και η Ιταλία έπεσαν και οι δύο τέσσερις θέσεις, στην 50η και στην 67η θέση αντίστοιχα. Οι ΗΠΑ έπεσαν στην 22η θέση στο 2010 από τη 19η που ήταν πέρυσι. Ο δείκτης προσδιορισμού της διαφθοράς υπολογίζεται από 13 διαφορετικές εξειδικευμένες και επιχειρηματικές έρευνες που ρωτούν διευθύνοντες συμβούλους, εμπειρογνώμονες και δημοσιογράφους μεταξύ άλλων για το πόσο εκτεταμένη είναι η διαφθορά και πόσο διαδεδομένη θεωρείται η δωροδοκία σε μια συγκεκριμένη χώρα. 
Σύμφωνα με την έκθεση, από τις 36 χώρες που έχουν υπογράψει τη συνθήκη κατά της διαφθοράς του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι 20 παρουσίασαν πλημμελή τήρηση ή μη εφαρμογή των κανονισμών. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση της ορθής διακυβέρνησης στον κόσμο», εξηγεί η Λαμπέλ.
«Είναι απαράδεκτο να δεχόμαστε ότι η διαφθορά εξακολουθεί να υπάρχει. Πολλοί άνθρωποι πτωχοί και ευάλωτοι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες αυτές. Πρέπει να υπάρξει μια αυστηρότερη εφαρμογή των κανονισμών και των ισχύοντων Νόμων», πρόσθεσε. Για την Εντα Μίλερ, την επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας στη Γερμανία, η διεθνής κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική». «Η ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να εδραιώσει  αξιόπιστες κυβερνητικές δομές στις χώρες, έχει αθετηθεί».
«Αυτό είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικό με τη διάθεση δισεκατομμυρίων ως αρωγή στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.  Στην κορυφή της λίστας η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη έχουν το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς. Στον αντίποδα, με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς είναι η Σομαλία στην 178η θέση, ενώ ακριβώς πριν από αυτήν είναι η Μιανμάρ, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Στην 154η θέση είναι η Ρωσία, σε χειρότερη θέση από το Ιράν, τη Ζιμπάμπουε και το Μεξικό. Η Αϊτή προκάλεσε την έκπληξη ανεβαίνοντας στην 146η θέση από την 168η που ήταν πέρυσι, πιθανώς ως αποτέλεσμα της οργάνωσης της χώρας στις προσπάθειες διάσωσης επιζώντων μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Το Κουβέιτ επίσης βελτίωσε τις επιδόσεις του στην καταπολέμηση της διαφθοράς καταλαμβάνοντας την 54η θέση μαζί με τη Νότια Αφρική από την 66η που ήταν πέρυσι, μετά τις πολιτικές αλλαγές μεταξύ των οποίων η εκλογή γυναικών στο κοινοβούλιο, που άρχισαν να εφαρμόζονται το 2009.
Ο δείκτης προσδιορισμού της διαφθοράς αποτελεί ένα χρήσιμο δείκτη για τη σημερινή κακοδιαχείριση. Η μείωση του βαθμού επίδοσης (κατά της διαφθοράς) μιας χώρας και συνεπώς της θέσης της στην κατάταξη μπορεί επίσης να αποκαλύπτει ότι η διαφθορά δεν καταγράφεται,  όπως συνέβη με τις οικονομικές δραστηριότητες που αποκαλύφθηκαν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. 
«Αυτός ο δείκτης δεν μετρά τη διαφθορά γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταμετρηθεί αντικειμενικά ένα φαινόμενο που εκ φύσεως καλύπτεται», επισημαίνει ο Φρανσουά Βαλεριάν της Διεθνούς Διαφάνειας. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών, αρχίζοντας από εκείνες που είναι σε πόλεμο όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, θεωρούνται ως ιδιαίτερα διεφθαρμένες, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η ΜΚΟ προειδοποιεί επίσης τις κυβερνήσεις ότι η διαφθορά επιβαρύνει τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση των χρηματαγορών, την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την εξάλειψη της φτώχειας.  Στις 178 χώρες που εξέτασε η Διεθνής Διαφάνεια, σχεδόν τα τρία τέταρτα παρουσιάζουν δείκτη εμπιστοσύνης χαμηλότερο του μέσου όρου.

Ο σχετικός πίνακας παγκόσμιας κατάταξης 2010 για τη Διαφθορά, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα στο Βερολίνο η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Ο δείκτης ξεκινά από το 10 για μια χώρα που θεωρείται «καθαρή» και φθάνει στο μηδέν για μια χώρα που θεωρείται ότι πλήττεται από τη διαφθορά.
1. Δανία 9,3
-. Νέα Ζηλανδία 9,3
-. Σιγκαπούρη 9,3
4. Φινλανδία  9,2
-. Σουηδία 9,2
6. Καναδάς 8,9
7. Ολλανδία 8,8
8. Αυστραλία 8,7
-. Ελβετία 8,7
10. Νορβηγία 8,6
11. Ισλανδία  8,5
-. Λουξεμβούργο  8,5
13. Χονγκ Κονγκ 8,4
14. Ιρλανδία  8,0
15. Γερμανία  7,9
-. Αυστρία  7,9
Στην 20η θέση βρίσκεται η Βρετανία με δείκτη 7,6, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο στην 22η θέση με δείκτη 7,1 ενώ η Γαλλία στην 25η θέση με δείκτη 6,8.
Η ΜΚΟ που δημοσιεύεται την ετήσια λίστα της από το 1995 υπογραμμίζει ότι ορισμένες χώρες , εκ των οποίων το Μπουτάν, η Χιλή, ο ισημερινός, η FYROM η Γκάμπια, η Αιτή, η Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ βελτίωσαν τις επιδόσεις τους κατά της διαφθοράς από το 2009.
Αντίθετα η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μαδαγασκάρη, ο Νίγηρας και οι ΗΠΑ θεωρούνται πιο διεφθαρμένες σε σχέση με πέρυσι.
164. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό  2,0
-. Γουινέα-Κόνακρι  2,0
-. Κιργιστάν 2,0
-. Βενεζουέλα 2,0
168. Αγκόλα  1,9
-. Ισημερινή Γουινέα  1,9
170. Μπουρούντι  1,8
171. Τσαντ 1,7
172. Ουζμπεκιστάν 1,6
-. Σουδάν 1,6
-. Τουρκμενιστάν 1,6
175. Ιράκ 1,5
176. Αφγανιστάν 1,4
-. Μιανμάρ 1,4
178. Σομαλία 1,1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...