Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Σχέδιο διάλυσης της Ευρωζώνης

thumb
Μια άνευ προηγουμένου παρα­σκηνιακή επίθεση υφίσταται η Ευρωζώνη τις τελευταίες ημέρες, μέσω εκδοτικών συγκροτημάτων, οίκων αξιολόγησης και διεθνών αναλυτών. Ρόλο σ’ αυτό το παιχνίδι παίζει και η Ελλάδα – ηθελημένα ή όχι – με αφορμή το κρυφτούλι κυβέρνησης - Ε.Ε. για πιθανή αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.
Μιλώντας για κρυφτούλι αναφέρουμε μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι πλέον η τρόικα υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς το ΔΝΤ διαχώρισε τη θέση του από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σιωπηλά χαράσσει τη δική του πολιτική για τη χώρα μας. Δυστυχώς, όμως, η Ελλάδα αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του παζλ. Στόχος είναι το ίδιο το ευρώ και η διάλυση της όποιας πολιτικής ένωσης υπάρχει στη Γηραιά Ήπειρο. Ας δούμε κάποια σημαντικά γεγονότα που εξελίχθηκαν παράλληλα τις τελευταίες 48 ώρες:

1Την Τρίτη 28.9 οι «Financial Times» (που μαζί με την «Wall Street Journal» θεω­ρούνται τα οχήματα πίεσης συγκεκριμένων επενδυτικών συμφερόντων) δημοσίευσαν την άποψη του (συμβούλου του πρωθυ­πουργού!) Τομάζο Πάντοα Σκιόπα και άλ­λων τριών οικονομολόγων ότι η Ευρωζώνη πρέπει να αντικαταστήσει το τριετές Ταμείο Στήριξης – που λήγει το 2013 – με ένα μόνιμο.
Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι ο Δον Τομάζο συντονίζεται απλώς με την πρόταση της Κομισιόν, όμως οι καλά γνωρί­ζοντες μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι το επι­τελείο Μπαρόζο προωθεί την πρόταση αυτή μόνο στα χαρτιά και για τα μάτια των αγο­ρών, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι δύσκολα οι 16 θα αποφασίσουν κάτι τέτοιο.
Ωστόσο τα επικοινωνιακά τρικ της Ευρωζώνης έχουν γίνει πλέον αντικείμενο εκμε­τάλλευσης από τους επιτελάρχες του ΔΝΤ, όπως ο Σκιόπα, που κακώς από κάποιους θε­ωρείται άνθρωπος της ΕΚΤ. Οι Αμερικανοί θε­ωρούν ότι, λόγω του χρέους - ρεκόρ σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ένωσης, τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αλλαγές στα κυβερνητικά σχήματα που, όπως η Σλοβακία, θα υπόσχο­νται απαλλαγή από τέτοιες υποχρεώσεις. Και δεν χάνουν ευκαιρία να προωθούν τέτοιες προοπτικές.
2Στο ίδιο φύλλο, σε άλλη σελίδα, οι «F.T.» υποστήριζαν ότι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία ακολουθούν τον δρόμο της Ελλάδας και συντόμως θα ζητήσουν την ένταξή τους στον «μηχανισμό στήριξης» της Ευρωζώνης. Φιλοξένησαν μάλιστα και απόψεις ανα­λυτών επί τούτου.
3Την ίδια μέρα το πρακτορείο Reuters μετέδωσε «διαρροές» ότι ο οίκος αξι­ολόγησης Moodys σκοπεύει μέσα στην εβδομάδα να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας. Η είδηση είχε α­ποτέλεσμα την εκτόξευση των ισπανικών και πορτογαλικών CDS.
4Την ίδια μέρα, με διαφορά ωρών, οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P προειδοποί­ησαν για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής δυνατότητας της Ιρλανδίας, με αποτέλεσμα τα spreads των ομολόγων της χώρας να χτυ­πήσουν κόκκινο.
5Μια μέρα νωρίτερα, στις 27.9, οι «Finan­cial Times» έγραψαν ότι κατά 90% η Ελλάδα θα πτωχεύσει, παρά τα σκληρά μέτρα. Όλα αυτά μετά τo road show του Παπακωνσταντίνου στην Ευρώπη, την παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τις απανωτές δηλώσεις όλων των υψηλά ιστάμενων της Ε.Ε. ότι δεν πρόκειται να γίνει αναδιάρθρωση χρέους ή να πτωχεύσει μια χώρα της Ευρωζώνης.
6Την ίδια μέρα, σε άλλη σελίδα, οι «F.T.» είχαν δημοσίευμα - αποκάλυψη, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ ειδοποίησε τη Γερμανία και τη Γαλλία (τους μεγάλους δα­νειστές δηλαδή) ότι πρέπει να ετοιμάζονται να στηρίξουν οικονομικά την Ισπανία και την Ιρλανδία διότι βρίσκονται στο χείλος της χρεοκοπίας.
Όμως, κατά το δημοσίευμα, η ΕΚΤ το ξανασκέφτηκε και πήρε πίσω την απόφασή της να εντάξει τις δύο χώρες στον «μηχανισμό στή­ριξης». Να σημειώσουμε ότι η ΕΚΤ δεν έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίσει κάτι τέτοιο και ότι, για να μπει μια χώρα στον «μηχανισμό», πρέπει να το ζητήσει η ίδια και να το επικυ­ρώσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ έχει συμβουλευτικό ρόλο.
Την ίδια μέρα η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» προέβαλε μια «απο­κάλυψη - σοκ» (κατά την ίδια), ότι στην Ευ­ρώπη υπάρχει μια λέσχη - ελίτ με το όνομα «Η λέσχη που δεν υπάρχει», στην οποία συμμετέχουν Γερμανία, Γαλλία και Βρυ­ξέλλες και η οποία στην ουσία αποφασίζει για την τύχη του ευρώ.
Η εφημερίδα μάλιστα επικρίνει τη «λέ­σχη» ότι καθυστέρησε να αποφασίσει τη βοήθεια προς την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υποστεί ισχυρό πλήγμα η αξιοπιστία (και η αξία...) του ευρώ. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί ότι το κλαμπ σκοπίμως το έπραξε, διότι επιθυμούσε τη χαλάρωση της ισοτι­μίας του ευρώ, που κόστιζε ακριβά στους μεγαλοεξαγωγείς.
Για τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και τη συνεδρίαση του Ιουνίου στην Ισπανία, όμως, όπου έγινε συζήτηση για την Ελλά­δα και το... μέλλον της, ούτε λόγος. Σας υπενθυμίζουμε ότι στη συνάντηση εκείνη συνυπήρξαν και οι Σκιόπα και Παπακωνσταντίνου και καλό θα ήταν να μας πει κάποια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών τι συμπέρασμα βγήκε τότε από τη συνεδρία­ση, για να δούμε αν συνάδει με τις μετέπει­τα εξελίξεις...
Γυμνή η Ευρωζώνη
Με λίγα λόγια, οι αγορές – και ιδιαίτερα ο αγγλοαμερικανικός άξονας – έχουν αρχίσει να σπρώχνουν πιεστικά τις Ιρλανδία, Πορ­τογαλία και Ισπανία προς τον «μηχανισμό στήριξης» της Ευρωζώνης και, εάν συνε­χιστεί η πίεση στα ομόλογα και τα CDS, οι χώρες αυτές δεν θα έχουν άλλες επιλογές και θα ζητήσουν προστασία. Τότε θα φανεί η αδυναμία της Ευρωζώνης να βρει τα 740 δισ. ευρώ που έχει εγκρίνει για τον «μηχα­νισμό».
Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αντέξει άλλη Ελλάδα, πόσο μάλλον... τρεις. Και οι χώρες του Βορρά (με ηγέτιδα τη Γερμανία) δεν είναι διατεθειμένες να καλύψουν τις τρύπες του πτωχού Νότου. Αυτό ακριβώς περιμέ­νουν το ΔΝΤ και τα επενδυτικά κέντρα που εξυπηρετεί, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια προ­οπτική θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή και εν τέλει διάσπαση στην Ε.Ε.
Παράλληλα το Νομισματικό Ταμείο πο­ντάρει στην «εγωμανή» επιδίωξη του Βερο­λίνου και του Παρισιού, που υπολογίζουν ότι θα αδράξουν την ευκαιρία και θα δημιουρ­γήσουν τη «μικρή οικονομική διακυβέρνη­ση» της Ευρώπης που τόσο επιζητούν. Βέ­βαια η εγωμανία αυτή θα αναδείξει το ΔΝΤ σε παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη, τη μοναδική με ρευστό για δανεισμό... topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...