Των άκρων φαίνεται ότι είναι τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, αφού από τη λογική που είχε πριν από έναν χρόνο, ότι θα φτιάξει το δικό του κόμμα και θα κυβερνήσει με τους δικούς του ανθρώπους, πέρασε στο «όλοι μέσα στα κομματικά όργανα και ό,τι γίνει». Η «σκιώδης κυβέρνηση» του Σαμαρά είναι ίσως η πιο πολυπληθής των τελευταίων χρόνων – αξιοποίησε τους 66 από τους 86 βουλευτές του κόμματός του –, χρίζοντας πολλούς αναπληρωτές τομέων ή κομματικών οργάνων.
Όπως σχολίαζαν μάλιστα κάποιοι πικρόχολα, μόνο η... Ντόρα λείπει από τη νέα άτυπη «κυβέρνηση» της Ν.Δ., αλλά δεν θα πρέπει να έχει κανένα παράπονο, αφού ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε αξιώματα σε όλους τους φίλους της.
Ο φόβος φυλάει τα έρμα, φαίνεται ότι σκέφτηκε ο Σαμαράς και, αντί να μείνει αγκυλωμένος στην πρώτη του επιλογή περί κομματικής καθαρότητας, άνοιξε τις πύλες της... Συγγρού για όλους ξεχνώντας ακόμα και κάποιες υπονομευτικές κινήσεις εις βάρος του. Έκλεισε τα αυτιά του στις σειρήνες που του έλεγαν ότι θα πρέπει να έχει ένα κόμμα έτσι όπως το θέλει αυτός – έστω και αν συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο – και βρήκε κώδικα επικοινωνίας ακόμη και με αυτούς που στο κομματικό παιχνίδι ήταν ορκισμένοι φίλοι της αιώνιας αντιπάλου του, της Ντόρας Μπακογιάννη.
«Τώρα πια κανένας δεν θα μπορεί να πει ότι είναι αποκλεισμένος και εκτός κομματικού μηχανισμού», έλεγαν συνεργάτες του προέδρου. «Τα περισσότερα στελέχη έχουν έναν συγκεκριμένο τομέα και είναι στο χέρι τους να κάνουν σωστή και αποδοτική αντιπολίτευση».
Συντηρητικά πλαίσια
Φυσικά το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από το κομματικό σχήμα Βαβέλ που δημιουργήθηκε είναι το ποια κομματική γραμμή θα ακολουθηθεί. Ο Σαμαράς και η στενή ομάδα των συνεργατών κινείται στα στενά συντηρητικά πλαίσια ενός δεξιού κόμματος, αντίθετα με τις απόψεις που έχουν καταθέσει κατά καιρούς κάποια από τα στελέχη του κόμματός του, τα οποία ανήκουν στον φιλελεύθερο ή κεντροδεξιό χώρο. Δηλαδή:
♦ Οι αντιμνημονιακές κορώνες που χρησιμοποίησε η Ν.Δ. το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες αμφισβητήθηκαν από πολλά πρόσωπα της νέας ηγετικής ομάδας θα έχουν θέση στη νέα ρητορική ή θα αλλάξει και η κεντρική πολιτική γραμμή της Ν.Δ.;
♦ Και τελικά μέσα από αυτό το νέο σχήμα τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς;
♦ Κέρδισε η κεντροδεξιά πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από έναν ιστορικό συμβιβασμό ή στην πραγματικότητα τώρα θα αρχίσουν τα όργανα;
Ένα ακόμα ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι θα συντονίζουν όλο αυτό το πολυπληθές σχήμα, στο οποίο μόνο ο τομέας της οικονομίας έχει έξι αναπληρωτές και ο τομέας πολιτισμού πέντε.
Χρυσώνει το χάπι
Παρ’ όλα αυτά στη Ν.Δ. είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την απήχηση που είχε ο ανασχηματισμός στον κομματικό μηχανισμό. Οι όποιες γκρίνιες ότι απλώς χρυσώνει το χάπι στους ανθρώπους της Ντόρας και κατάφερε με αυτό τον τρόπο να κλείσει πολλά στόματα φαίνεται να μην απασχολούν σε αυτή τη φάση το επιτελείο Σαμαρά.
Ακόμα και την κριτική του Γιάννη Βαρβιτσιώτη την αντιμετώπισαν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, εκτιμώντας ότι τα οφέλη από αυτό το σχήμα θα είναι πολύ περισσότερα. Το ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. πάντως σε συνέντευξή του είπε ότι «δεν κατάλαβα κανέναν ανασχηματισμό. Κατάλαβα ένα χύμα πράγμα που επί εβδομάδες διαφημιζόταν. Είναι δυνατόν να έχουμε γραμματείες και τόσους τομεάρχες; Πώς θα συντονιστεί αυτό το πράγμα;».
Αναφερόμενος στο ιδεολογικό προφίλ του κόμματός του και στις απόψεις κάποιων συνεργατών του Α. Σαμαρά πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να πάμε δεξιά, όπως θέλουν μερικοί στη Ν.Δ. Πρέπει να ασκήσουμε μία ριζοσπαστική πολιτική που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες».
Οι συνεργάτες του προέδρου θεωρούν πάντως ότι τα κέρδη που θα έχει το κόμμα από αυτή την κίνηση είναι πολλαπλά.
◆ Κατ’ αρχήν θεωρούν ότι θα μειωθεί κατά πολύ η εσωστρέφεια η οποία υπήρχε το τελευταίο διάστημα μέσα στο κόμμα.
◆ Θα ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές προς το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και, με δεδομένο ότι η Δημοκρατική Συμμαχία δεν πηγαίνει δημοσκοπικά καλά, η άποψη είναι ότι μετά βίας θα κατορθώσει η πρώην υπουργός να μπει στη Βουλή στην περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές.
◆ Εάν τελικά γίνουν πρόωρες εκλογές, θα είναι πολύ πιο εύκολη η κινητοποίηση στον κομματικό μηχανισμό.
◆ Με ανοικτό το ενδεχόμενο των εκλογών τα στελέχη που ανέλαβαν διαφόρους τομείς θα θέλουν να εργαστούν προκειμένου να φανεί η δουλειά τους στην κοινή γνώμη ώστε να έχουν και προσωπικά οφέλη.
◆ Το νέο σχήμα δίνει τη δυνατότητα σε πολλά στελέχη να αποκτήσουν πείρα σε διάφορα θέµατα ώστε η Ν.Δ. να είναι έτοιµη σε κάθε ενδεχόµενο.
Όµως υπάρχει και κάτι ακόµη που συγκαταλέγεται στα συν αυτής της κίνησης. Το γεγονός ότι έχει δώσει κοµµατική καρέκλα σε παρά πολλά στελέχη έχει αποτέλεσµα και ότι ο Σαµαράς δεν δίνει ουσιαστικά σε κανέναν την απόλυτη εξουσία. Δηλαδή µε αυτό τον τρόπο μειώνει τις πιθανότητες να δηµιουργηθούν εσωκοµµατική αντίπαλοι που θα του δηµιουργήσουν προβλήµατα.
«Σοβαρή οργάνωση»
«Από τη στιγµή που δεν υπάρχει η Ντόρα, που ο Μεϊμαράκης είναι σχεδόν απών, που ο Άρης Σπηλιωτόπουλος τώρα µπαίνει στο παιχνίδι κα του Στυλιανίδη - ως εκφραστή της νέας γενιάς - του έκοψε τα φτερά, είναι πολύ δύσκολο σε αυτή τη φάση να δηµιουργηθεί µέσα στο κόµµα οµάδα που θα τον αµφισβητήσει», έλεγε στέλεχος της Ν.Δ. Επεσήµαινε δε και το γεγονός ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βγαίνει από αυτή τη διαδικασία αποδυναµωµένος, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος είχε ζητήσει να µην έχει την ευθύνη του τοµέα εξωτερικής πολιτικής.
Αρκετοί ωστόσο µέσα στο κόµµα ισχυρίζονται ότι δεν φτάνει ένας κοµµατικός ανασχηµατισµός για να ανατραπεί η εικόνα που έχει η κοινή γνώµη για τη Ν.Δ.: «Χρειάζεται πολιτική στόχευση και σοβαρή οργάνωση για να ανατρέψουµε την κακή µας εικόνα», έλεγε κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. «Δεν είναι δυνατόν καθηµερινά να συµβαίνουν δεκάδες γεγονότα και εµείς να απουσιάζουµε. Δεν γίνεται το θέµα του Πάγκαλου, αντί να το αναδείξουµε εµείς, να παρακολουθούµε ως θεατές την κυβέρνηση να τον καταδικάζει και να κρατά αποστάσεις απ’ ό,τι λέει ο αντιπρόεδρός της. Στην πραγµατικότητα δεν έχουµε έναν Καρχιμάκη – την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση – ώστε να αποκαλύπτει και να αναδεικνύει διάφορα θέµατα».
Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ακόµα ότι το βάρος θα πέσει αυτή την περίοδο στην επικοινωνιακή πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και γι’ αυτό εξέφραζαν την άποψη ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα έπρεπε να έχει επιµείνει στην επιλογή του Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος αρνήθηκε την πρόταση για προσωπικούς λόγους χωρίς να θεωρούν ότι ο Γιάννης Μιχελάκης είναι απαραίτητα µια κακή επιλογή.
Εμπάθεια ή αίσθημα αυτοσυντήρησης;
Ακόμα και αν ξέχασε τα όσα του έκαναν στο παρελθόν οι ορκισμένοι φίλοι της Ντόρας, ακόμα και αν έριξε νερό στο κρασί του για τους φανατικούς εκφραστές του μεσαίου χώρου βάζοντάς τους στο άτυπο ηγετικό σχήμα, δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο και με τους εκφραστές του καραμανλικού στρατοπέδου.
Οι μόνοι που έμειναν εκτός ανασχηματισμού είναι οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή καθώς και συνεργάτες του. Εμπάθεια ή αίσθημα αυτοσυντήρησης; Μάλλον το δεύτερο, λένε πολλά στελέχη της Ν.Δ. που εισέπραξαν τα παράπονα των πρώην συνεργατών του Κ. Καραμανλή. «Ο πρόεδρος κινήθηκε με βάση το κοινό αίσθημα» λένε στενοί του συνεργάτες. «Το διάστημα που βρίσκεται στην αρχηγία της Ν.Δ. έχει εισπράξει τη δυσφορία και την αντίδραση του κόσμου για το επιτελείο Καραμανλή. Εάν τους έβαζε και πάλι στο παιχνίδι, θα ήταν σαν να μην έχει λάβει το μήνυμα. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το μερίδιο της ευθύνης που έχουν οι κυβερνήσεις του πρώην πρωθυπουργού στην κρίση».
Κάποιοι από τους συνεργάτες του Α. Σαμαρά χαρακτήριζαν τους κυρίους Παπαθανασίου, Σιούφα, Αντώναρο και Παυλόπουλο βαρίδια της Ν.Δ., από τα οποία θα έπρεπε ο πρόεδρος του κόμματος να απεγκλωβιστεί πάση θυσία. «Βαρίδια είναι όμως και ο Θ. Γιαννόπουλος και ο Μ. Γιακουμάτος και άλλοι πολλοί, αφού πολεμούσαν τις κυβερνήσεις Καραμανλή όταν την εξουσία είχε η Ν.Δ.» απαντούν από το καραμανλικό στρατόπεδο, και προσθέτουν ότι αυτή η απόλυτη στάση του Σαμαρά απέναντι στην εποχή Καραμανλή δεν βοηθάει την ενότητα του κόμματος.
Από το στρατόπεδο Σαμαρά, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση για αλλαγή της στάσης τους. Προ καιρού μάλιστα διεμήνυσαν στον Προκόπη Παυλόπουλο να σταματήσει να κάνει πολλές δηλώσεις, ενώ αποστασιοποιήθηκαν από τα λεγόμενα του Γιάννη Παπαθανασίου για την οικονομική κρίση. Υπήρξε δε και διαρροή που έλεγε ότι στις σκέψεις του προέδρου της Ν.Δ. είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας - όπου, όπως είναι γνωστό, θέση κατέχουν οι κύριοι Σιούφας και Αντώναρος - να υπάρξουν αλλαγές αν και εφόσον γίνουν πρόωρες εκλογές.
Πληροφορίες λένε μάλιστα ότι την περασμένη Δευτέρα τον κομματικό ανασχηματισμό παρακολουθούσαν από το γραφείο του Κώστα Καραμανλή στην πλατεία Μαβίλη όλοι οι στενοί του συνεργάτες και οι άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα δίπλα του. Τα σχόλια μάλιστα ήταν ότι έγινε «πολύ κακό για το τίποτα» και ότι «πολύ σύντομα θα ξαναρχίσουν τα όργανα στη Ν.Δ.». Ακόμα παρατηρούσαν ότι, παρά τους έξι αναπληρωτές στον τομέα της οικονομίας, η Ν.Δ. εμφανίζεται αδύναμη αφού οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν είναι άπειροι και στα πολιτικά θέματα και στα οικονομικά.
http://topontiki.gr/article/13073
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !