Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Μιχελογιαννάκης: Στηρίζω το μεταβατικό σχήμα - Οι ενστάσεις μου για συγκυβέρνηση με ακραίους ιδεολογικούς χώρους

Είναι αλήθεια  ότι την τελευταία διετία έγιναν σημαντικές προσπάθειες αναμόρφωσης και μεταρρύθμισης του ελληνικού κράτους.
Είναι αλήθεια  ότι την τελευταία διετία υπήρξαν  σημαντικές καθυστερήσεις, λάθη και παραλήψεις, που δημιούργησαν σύγχυση στον ελληνικό λαό, όσο αφόρα τη σκοπιμότητά μας.
Είναι αλήθεια  ότι το δυσβάστακτο χρέος και τα ελλείμματα που κληρονομήσαμε την τελευταία 12ετία, σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση και την ευρωπαϊκή ατολμία να πετύχει πραγματική ευρωπαϊκή ενοποίηση, δημιούργησαν τις συνθήκες σκληρών και δυσβάστακτων μέτρων, στραγγίζοντας τους ιδίους και τους ιδίους, με αποτέλεσμα να φτάσουμε από τη δυνατότητα του ζειν ή ευ ζειν στη δυνατότητα του επιζείν.
Είναι αλήθεια  ότι υπήρξε τεράστια αγανάκτηση του κόσμου, η οποία δημιούργησε τεράστια δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα και που εκφράστηκε εις βάρος θεσμών και σύμβολων, με αποκορύφωμα την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
Είναι αλήθεια  ότι αν είχαν από την αρχή παρθεί μέτρα για επιστροφή του κλεμμένου πλούτου, για την πάταξη της φοροδιαφυγής (14.000 άτομα χρωστούν 37 δις), για τις ευθύνες του τραπεζικού συστήματος, για τις ευθύνες του γκρίζου τοπίου των ΜΜΕ και του κάθε είδους λαθρεμπορίου, γι αυτούς που επένδυαν στην επιστροφή στη δραχμή, γι αυτούς που επένδυαν στη χρεοκοπία του ευρώ, για το αίσθημα δίκαιου με κυρώσεις σε αυτούς που έκλεψαν, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Σήμερα είμαστε  αναγκασμένοι και την 6η δόση να πάρουμε  και τη δανειακή σύμβαση να κάνουμε  πράξη και το νέο προϋπολογισμό  να ψηφίσουμε, καθώς και όλα τα απαραίτητα νομοθετήματα που απορρέουν  από αυτές τις υποχρεώσεις.
Ο λαός αυτές τις μέρες καλείται να πληρώσει φόρο αλληλεγγύης, φόρο επιτηδεύματος, έκτακτη εισφορά, τέλη ακινήτων, φόρο αυθαίρετων.
Ο λαός θα δει  στον νέο προϋπολογισμό και τους μισθούς να ελαττώνονται περίπου 1,3 δις, τις συντάξεις 1,8 δις, από τα λουκέτα οργανισμών να εξοικονομούνται περίπου 350 εκατομμύρια, από τις φοροαπαλλαγές 1,9 δις, από την επιστροφή των αποδείξεων περίπου 1 δις, από την ειδική εισφορά 1,3 δις και από τα τέλη επί των ακινήτων 1,8 δις.
Θα δει  επίσης αυτές τις μέρες τα νομοσχέδια για απελευθέρωση επαγγελμάτων, τις απαραίτητες αποκρατικοποιήσεις, την εφεδρεία, τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ στο χώρο της Υγείας και στο χώρο της Παιδείας την εφαρμογή του νέου συναινετικού σχεδίου που έχει ψηφιστεί και πολλά άλλα.
Ακόμη, κατάργηση οργανικών μονάδων, περιορισμό διοικητικών δομών, επιτέλους αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και λειτουργία της περιφερειακής ανάπτυξης διαμέσου του Καλλικράτη.
Ο λαός όμως επίσης βιώνει ήδη το 18,5% ανεργίας και δεν έχει δει ακόμα φως στο τούνελ για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και μια αξιόπιστη πρόταση ανάπτυξης.  
Μετά τη σύγχυση  των προηγούμενων ήμερων, με περισσότερη  νηφαλιότητα, καταλαβαίνω ότι η  κορυφαία πράξη του δημοψηφίσματος θα έφερνε ένα δεδικασμένο όπλο στην Ευρώπη, που πολεμήθηκε από τις αγορές μιας και η αυτοδιάθεση των λαών είναι επικίνδυνη για αυτές. Το διάγγελμα Παπανδρέου για θεσμική λύση μεταβατικής κυβέρνησης δεν ερμηνεύτηκε από τον κόσμο ως ασπίδα και μονό, προστασίας του πολιτικού συστήματος, αλλά επικράτησε η τεχνοκρατική και όχι πολιτική αντίληψη. Παρόλα αυτά είμαι πεπεισμένος ότι το εγχείρημα της μεταβατικής κυβέρνησης είναι μονόδρομος.
Όμως επειδή πάντοτε στη ζωή μου υπερισχύει η ιδεολογία και όχι η ιδιοτέλεια δεν μπορώ να μην δηλώσω δημόσια την ένστασή μου για την παρουσία ακραίων ιδεολογικών χώρων μέσα στο μεταβατικό σχήμα, όπως του ΛΑΟΣ, τα οποία είναι αντίθετα και στις αρχές μου και στην κοσμοθεωρία μου.
Είμαι σίγουρος ότι αν το διακύβευμα της εθνικής σωτηρίας δεν ήταν τόσο ισχυρό, αν η επικράτηση της λογικής και όχι του συναισθήματος δεν ήταν τόσο αναγκαία, αν η επιθυμία να πετύχουν επιτέλους συνεργασία υγιείς δημοκρατικές δυνάμεις δεν ήταν τόσο απαραίτητη, αν η διαφύλαξη του υγιούς πολιτικού συστήματος και η αναμόρφωσή του έναντι καλοθελητάδων εκτός του πολιτικού συστήματος, τεχνοκρατών, εντολοδόχων συμφερόντων, δεν αποτελούσε για μένα θέμα αρχής, θα ήμουν πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση στο να συμμετάσχω κι εγώ με την ψήφο μου στη συγκατοίκηση με ακραίους ιδεολογικούς χώρους.
Στραγγίζω για τα παραπάνω την  ψυχή μου και ψηφίζω, καταθέτοντας όμως και  δημόσια τις ενστάσεις μου. Άλλωστε, πολιτική δεν είναι μόνο διαχείριση, πολιτική είναι και ιδεολογία και συναίσθημα. 

Με τιμή,

Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης                                                                                         Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...