Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

«Η Σιωπηλή Σχολή- Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε με στόχο την μελέτη, διάσωση και καταγραφή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η ερευνητική ομάδα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. διεξάγει έρευνα κάνοντας χρήση τόσο πρωτογενών πηγών και στοιχείων (συνεντεύξεις, μαρτυρίες, ιστορικά κειμήλια) όσο και δευτερογενών. Βασική δραστηριότητα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. αποτελεί η έκδοση επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων αλλά και η δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ.

Στην εκδήλωση του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας την Παρασκευή 11/11/11 παρουσιάστηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή- Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Η κ. Ελένη Λετώνη,Διευθύντρια ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. στην εμπεριστατωμένη ομιλία της ανέφερε τα εξής:
"Η διάσωση και καταγραφή της νεώτερης ιστορίας μας μέσα από τη μελέτη και συλλογή πρωτογενών πηγών και ιστορικών κειμηλίων αποτελεί βασικό αντικείμενο του ΙΔΙΣΜΕ.

Τόσο το ντοκιμαντέρ «Η Σιωπηλή Σχολή», που θα παρακολουθήσετε (να σημειώσω ότι προκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο) σε σκηνοθεσία των Ειρήνη Σαρίογλου - Μαρίνα Λεοντάρη, με πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Δημητρίου, όσο και το σύγγραμμα για την επιρροή της Τουρκικής πολιτικής στην εκπαίδευση της Πόλης, της Ειρήνης Σαρίογλου, αποτελούν δυο σημαντικά τεκμήρια της νεώτερης ιστορίας μας που έχουμε την τιμή και την χαρά να παρουσιάζουμε απόψε στο Ίδρυμα Ευγενίδη.
Ενδεικτικά επιτρέψτε μου να σας αναφέρω και κάποια από τα πιο πρόσφατα έργα του Ιδρύματός μας.
Το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία» με θέμα τα εργατικά τάγματα του 1943 στην Τουρκία που παρουσιάσαμε το 2010, απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας. Βασισμένο στο ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου, στα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας του Άσκαλε, αποτελεί το πρώτο ιστορικό τεκμήριο για την άγνωστη αυτή πτυχή του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Δούλοι, ελεύθεροι πάντως εκτελέσαμε το Χρέος μας Παλέψαμε
αναφέρει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος Κωνσταντινουπολίτης ποιητής, βραβευμένος 4 φορές από την Ακαδημία Αθηνών, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου. Τα Ποιητικά Άπαντα του Παπακωνσταντίνου εκδώσαμε και στη συνέχεια παρουσιάσαμε με τον κ. Στέφανο Ληναίο και τον κ. Γιώργο Νταλάρα, φίλοι του Ιδρύματος, σε μια ιδιαίτερη ποιητική βραδιά πριν από ένα χρόνο.

Για τη συνέχιση του έργου μας χρειαζόμαστε τη συμπαράσταση και αρωγή σας. Οι εκδόσεις μας είναι στη διάθεση αυτών που θα ήθελαν να ενισχύσουν το έργο του ΙΔΙΣΜΕ.

Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στην ΕΡΤ, στο διακεκριμένο χορηγό της Σιωπηλής Σχολής την Εθνική Τράπεζα, και σε όλους του χορηγούς που πίστεψαν στο έργο που επιτελούμε.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς που τιμήσατε με την παρουσία σας την αποψινή βραδιά και να σας καλέσουμε να γίνετε μέλη του ΙΔΙΣΜΕ αφήνοντας μας μόνο τα στοιχεία επικοινωνίας σας, με σκοπό να σας ενημερώνουμε για τις εκδηλώσεις του ΙΔΙΣΜΕ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...