Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Εθνικός Στόχος η επιτυχία της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης

Του Λευτέρη Αυγενάκη
Βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας νομού Ηρακλείου

Η θετική εξέλιξη σχηματισμού μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης, για την οποία η Δημοκρατική Συμμαχία αγωνίσθηκε εδώ και μήνες, ήταν πλέον όρος επιβίωσης για την Ελλάδα. Εάν η προσπάθεια αποτύγχανε, είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μας εγκατέλειπαν στην τύχη μας, με άμεση συνέπεια την έξοδο της χώρας μας από την ζώνη του Ευρώ και την Ευρώπη.

Τις τελευταίες κρίσιμες ώρες, λίγο πριν από ένα νέο «ναυάγιο» συνεννόησης των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα ήταν καταστρεπτικό για τη χώρα, επικράτησε η δύναμη της λογικής και της υπευθυνότητας, την οποία εδώ και μήνες εκφράζει η Δημοκρατική Συμμαχία, για μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης. Έστω και στο χείλος του γκρεμού, κέρδισε η φωνή της Λογικής επί της αλαζονείας του δικομματισμού.

Είναι δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που σχηματίστηκε πρέπει να απολαμβάνει της στήριξης ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων, γιατί θα έχει αναμφισβήτητα πολύ δύσκολο και σημαντικό έργο μπροστά της.

Παρά τα όσα ξεστομίζουν ορισμένα κομματικά στελέχη του σκληρού πυρήνα των παλαιών κομμάτων, σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται απλώς για μια μεταβατική κυβέρνηση που θα λειτουργήσει ως διαχειριστής ορισμένων μόνο θεμάτων μέχρι τις επερχόμενες Εθνικές εκλογές. Δεν πρόκειται δηλαδή για μια μεταβατική κυβέρνηση, με εξαιρετικά περιορισμένες αρμοδιότητες, αλλά για μια κυβέρνηση εθνικής ευθύνης που θα λάβει ιδιαιτέρως κρίσιμες αποφάσεις για την επόμενη δεκαετία. Η ιστορική ευθύνη της είναι να λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανακόψει την πορεία μας προς τη χρεοκοπία και την έξοδό μας από το Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τούτη την ώρα ακόμα και τα πρόσωπα έχουν την ιδιαίτερη αξία τους. Όλοι όσοι μπορούν να κοιτάξουν ευθεία στα μάτια τους Ευρωπαίους και να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, όλοι όσοι διαθέτουν διεθνές κύρος και μπορούν με άνεση να διαπραγματευτούν με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για το καλό της χώρας, είναι παραπάνω από χρήσιμοι.

Σε αυτήν την φάση, οι πολιτικές αντιλήψεις του παρελθόντος και τα μικροκομματικά συμφέροντα δεν πρέπει να τορπιλίσουν την πολιτική που αποφασίστηκε. Γιατί στο δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικούς ή προσωπικούς υπολογισμούς και εγωισμούς, για «καρέκλες» ή για «προεκλογικές υποσχέσεις». Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αποτυχίας. Γιατί το διακύβευμα είναι πλέον Συλλογικό, είναι Εθνικό.

Ως Δημοκρατική Συμμαχία καλωσορίζουμε και στηρίζουμε το σχηματισμό μιας Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης που εξασφαλίζει άμεσα την πολιτική ομαλότητα, την παραμονή της χώρας στη ζώνη σταθερότητας του Ευρώ, όπως και τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας για την αποφυγή της στάσης πληρωμών. Ταυτόχρονα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το θέμα μας δεν είναι η συμμετοχή. Ως Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζουμε μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, γιατί αυτό υπηρετεί το Εθνικό Συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...