Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Wall Street Journal: «Βέβαιη, αλλά δύσκολη η αναδιάρθρωση»

Δεδομένη είναι για πολλούς οικονομολόγους η ιδέα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος παγίδες, επισημαίνει σε δημοσίευμα της τη Μ. Δευτέρα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της, σημειώνεται, αλλά αντίθετα, προστίθεται, αυτό αναμένεται να αυξηθεί έως στο 2013 και να φτάσει στα 375 δισ. ευρώ, από 298 δισ. ευρώ το 2009.

Χωρίς την αναδιάρθρωση, τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και από την ΕΕ δεν επαρκούν, λέει η WSJ, «γεγονός που θα οδηγήσει και σε δεύτερο πακέτο στήριξης».

Όμως, όπως επισημαίνει αυτό σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες υλοποίησης, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που θεωρείται απίθανο, καθώς οι 15 χώρες που χρηματοδότησαν τη βοήθεια της Ελλάδας δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν, με αποτέλεσμα να τα χρεωθούν οι φορολογούμενοι.

Μία πιθανή μορφή αναδιάρθρωσης είναι το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, αλλά, όπως λέει στην εφημερίδα ο επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas για την Ευρωζώνη, αυτή θα προκαλούσε αναταράξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συμφέρει τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού θα σημάνει ότι οι 15 δανειστές θα χάσουν τα χρήματα τους (80 δισ. ευρώ).

Το αποτέλεσμα θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό κόστος για τις κυβερνήσεις, καθώς οι ψηφοφόροι δεν ενέκριναν την βοήθεια στην Ελλάδα. Κυριότερα παραδείγματα «αντιρρησιών» θα είναι η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία με τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.

Οι χώρες της Ευρωζώνης ελπίζουν να βγει η Ελλάδα ξανά στις αγορές προκειμένου να απαλαχθούν απο την υποχρέωση στήριξης της χώρας, καταλήγει η WSJ, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει αυτό με βάση τα σημερινά δεδομένα, αφού η χώρα θα πρέπει να βρει χρήματα από κάπου και από τις αγορές δεν υπάρχει ενδεχόμενο δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με χαμηλά επιτόκια.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...