Image via Wikipedia |
Ο Dominique Strauss-Kahn |
H βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι μετά το οικονομικό πακέτο των 110 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με μία επιπλέον ταπείνωση, αναγκαζόμενη να πουλήσει εθνικά περιουσιακά στοιχεία, ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που σημειώθηκαν ποτέ στην ιστορία.
Το άρθρο ξεκινά υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο Καστελλόριζο: "Η χώρα μοιάζει με πλοίο που βυθίζεται. Βασανίστηκε από το τεράστιο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, σφυροκοπήθηκε από τις αγορές και η Αθήνα, μην έχοντας άλλη επιλογή, δέχθηκε τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, προκειμένου να δώσουν στην Ελλάδα ένα ασφαλές λιμάνι. Ταυτόχρονα, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, ότι η ΕΕ προστατεύει τα κοινά συμφέροντά της και το κοινό νόμισμα".
Η διάσωση, σχολιάζεται στο άρθρο ως η μεγαλύτερη ταπείνωση για την Ελλάδα μετά την επιστροφή της δημοκρατίας το 1974. Αλλά καθώς αυξάνονταν οι φωνές για αναπόφευκτη χρεοκοπία στην Αθήνα και για την κρίση του χρέους της Ευρώπης που πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, η Ελλάδα έφτασε στο έσχατο σημείο να αποφασίσει να ξεπουλήσει "ακίνητη περιουσία και ηλιόλουστα νησιά", καθώς οι εκτιμήσεις για το χρέος της έλεγαν ότι θα φτάσει στο 160% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.
Οι αντιδράσεις από τους Έλληνες πολίτες και τα συνδικάτα είναι συνεχείς και έντονες. Οι Κερκυραίοι είναι εξοργισμένοι με τις φήμες για πώληση του καζίνου και των παραλιών του νησιού. Ο Σπύρος Απέργης, κάτοικος του νησιού δηλώνει: " Η χώρα μας είναι σαφώς σε πτώχευση, ακόμη και αν οι πολιτικοί δεν το παραδέχονται ανοιχτά. Αλλά είναι τελείως λάθος ο εν λόγω πλούτος να πωληθεί. Αυτά είναι τα πλούτη μας. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολέμους για να μπορέσουμε να τα αποκτήσουμε". Ωστόσο τα συνδικάτα αναμένεται να αντιδράσουν έντονα με συνεχείς απεργίες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει εξαγγείλει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.
Η άλλη πλευρά του νομίσματος, υποστηρίζει ότι είναι ο μόνος τρόπος για να βγει η Ελλάδα από το φαύλο κύκλο του χρέους της. Ο Dominique Strauss-Kahn και οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες επιμένουν ότι το πρόγραμμα αποτελεί ευκαιρία για μια καλύτερη Αθήνα, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των επενδυτών και την αποφυγή της αναδιάρθρωσης του χρέους. "Οι Έλληνες είχαν πάντα μια παρασιτική σχέση με το κράτος. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάντα εξαρτώνται από αυτό, επιδεικνύοντας μικρή εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο Σπύρος Βούγιας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.
Το άρθρο αναφέρεται στην αποφασιστικότητα του Γιώργου Παπανδρέου να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως στην ιδιωτικοποίηση ζημιογόνων οργανισμών, π.χ. του ΟΣΕ, αλλά οικονομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι το πρόγραμμα είναι επίσης υπερβολικά φιλόδοξο, αντικατοπτρίζοντας μια οικονομία σε ελεύθερη πτώση σε μια εποχή που το πακέτο διάσωσης φαίνεται, όλο και περισσότερο, ότι έχει αποτύχει.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πελαγίδη, καθηγητή οικονομικών στην Αθήνα, η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους, "ακόμα και αν το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων φέρει 20 δισ. ευρώ ή 30 δισ. ευρώ που κατά τη γνώμη μου είναι αισιόδοξο σενάριο, δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι, αργά ή γρήγορα, η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να επιβληθεί, εάν η Ελλάδα αποφύγει να γίνει η Lehman Brothers της Ευρώπης".
Πηγή: www.newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !