Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Spiegel: Το ελληνικό χρέος διχάζει την Ευρώπη

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διαστάσεις παρατηρούνται μεταξύ της ΕΚΤ και κάποιων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Ένα μέρος των υπουργών Οικονομικών φέρεται να έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για τις δυνατότητες της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές το 2012. Το περιοδικό αναφέρεται σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν, που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα είχε νόημα να δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, κάτι που ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, φέρεται να απέρριψε κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναδημοσιεύει η DeutscheWelle, ο κ. Τρισέ φοβάται ότι σε περίπτωση αναδιάταξης του ελληνικού χρέους θα δεχθεί πλήγμα η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και ότι οι τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα θα περιέλθουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη μεριά του φέρεται να θεωρεί υπερβολικές τις ανησυχίες του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη για τις αντιδράσεις των αγορών.

Αναφορικά με τα κίνητρα του κ. Τρισέ, το περιοδικό παρατηρεί ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξής της προς την Ελλάδα αγόρασε ελληνικά κρατικά ομόλογα για μερικά δις. ευρώ. Αποτελεί επομένως και η ίδια πιστωτή και θα μπορούσε να πληγεί από ενδεχόμενη παραίτηση των αξιώσεών της. Οι απώλειες θα μείωναν αισθητά τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας.
epikaira.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...