Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Εκλογές και Δικαιοσύνη

Tου Παντελη Μπουκαλα

«Κάποια σκοτεινά κέντρα, παράκεντρα εξουσίας, θα συνεχίσουν τις αήθεις, ανοίκειες και κακόβουλες επιθέσεις στο πρόσωπό μου, ενώ γνωρίζουν ότι η κατηγορία που με βαραίνει είναι τελείως υποβολιμαία και αβάσιμη».

Το ισχυρίστηκε ο υποψήφιος, με τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας, για να δικαιολογήσει την αποπομπή του από τη λίστα, λόγω της εναντίον του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, για εμπλοκή του στην υπόθεση του κυκλώματος που αποκαλύφθηκε στην Πολεοδομία της Σύρου.

Δεν κατονόμασε βεβαίως τα κέντρα που βυσσοδομούν εναντίον του, αλλά εκείνο που έμεινε σ’ όποιον διάβασε τις δηλώσεις του είναι ότι η Δικαιοσύνη λειτούργησε ως το μακρύ χέρι όλων εκείνων που επιδιώκουν την πολιτική του εξόντωση. Ωστόσο, ο κ. Μπάιλας δεν είναι ο πρώτος που αφήνει αιχμές για ανάμειξη εισαγγελέων και δικαστών στις δημοτικές εκλογές με την άσκηση διώξεων και τις καταδίκες, τροφοδοτώντας καχυποψία περί διαπλοκής Δικαιοσύνης και πολιτικής. Η αναίρεση της απόφασης για απαλλαγή του κ. Πέτρου Μαντούβαλου από τις κατηγορίες περί συμμετοχής του στο παραδικαστικό κύκλωμα συνέπεσε με την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για τη δημαρχία του Πειραιά, γεγονός που σχολιάστηκε εκ μέρους του με υπονοούμενα ότι πίσω από την εξέλιξη κρύβεται το πρώην κόμμα του. Ο κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης έχει πάψει προ πολλού να ασχολείται με τις αλλεπάλληλες διώξεις και καταδίκες του από τα δικαστήρια. Τα θεωρεί όλα σκευωρίες των πολιτικών του εχθρών και δεν διστάζει να δηλώνει ότι γι’ αυτόν ο μόνος θεσμός είναι ο λαός και αυτός με την αγάπη του τον προστατεύει από τους διώκτες. Τα ίδια λένε και πολλοί άλλοι που έχουν δικαστικές εκκρεμότητες ενόψει εκλογών.

Εχουμε λοιπόν μια χειραγωγούμενη από την εκτελεστική και γενικότερα την πολιτική εξουσία Δικαιοσύνη, η οποία επιστρατεύεται για πολιτικά παιγνίδια και την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων; Κάποιοι πολιτικοί αυτό μας λένε. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και δεν τη συναρτά με την πολιτική συγκυρία και τις εξελίξεις της, θα πει κάποιος. Πολύ καλά, είναι ο αντίλογος, αλλά τέτοιες και τόσες συμπτώσεις; Γιατί έπρεπε να συμπέσει η αναίρεση της απόφασης απαλλαγής του κ. Μαντούβαλου με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του; Γιατί να οριστεί η κατ’ έφεσιν δίκη του κ. Ψωμιάδη για παράβαση καθήκοντος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου; Δεν σκέφθηκε η ηγεσία της Θέμιδος ότι οι διώξεις, οι δίκες και οι καταδίκες θα χρησιμοποιηθούν στην εκλογική αντιπαράθεση και οι θιγόμενοι για να αμυνθούν θα καταλογίσουν σε αυτές πολιτικά κίνητρα; Πώς να εμπιστευθεί ο πολίτης τον δικαστή ή τον εισαγγελέα όταν οι πολιτικοί ηγέτες του, που υποτίθεται ότι πρώτοι εκείνοι σέβονται τους θεσμούς, υπονομεύουν ελαφρά τη καρδία την αξιοπιστία τους; Δεν απαξιώνεται έτσι η Δικαιοσύνη;

Του Παντελή Μπουκάλα στην Καθημερινή στην 8/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...