Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ντόρα: Γιατί δεν προχώρησαν άμεσα στην πώληση του ΟΤΕ πριν πέσει η τιμή και χάσουν 300 εκατ. ευρώ;

Συνέντευξη έδωσε η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ στο BHMA FM  και στην εκπομπή των Β. ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.


Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

Για την κατάσταση της οικονομίας:
Δικαιούμαι να μιλήσω, διότι είμαι σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους συνεχώς. Δεν είμαι ο πολιτικός που έκοψε τις γέφυρες προς την Ευρώπη ούτε ο πολιτικός που θα λαϊκίσει λέγοντας διάφορες αηδίες περί «τετάρτου Ράιχ» ή όλα αυτά που ακούγονται από ανεγκέφαλους σ’ αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από την ευρωπαϊκή στήριξη για την επόμενη δεκαετία. Αν υπάρχει άλλος οργανισμός που είναι διατεθειμένος να βοηθήσει την Ελλάδα; Δεν υπάρχει. Από εκεί και πέρα, όμως, στις συζητήσεις πριν από δύο χρόνια μάς είπαν να περικόψουμε δαπάνες. Εμείς, αντί να τις περικόψουμε, τις αυξήσαμε και από εκεί και πέρα ερχόμαστε τώρα πλέον που το μαχαίρι μπήκε στο κόκαλο και επιλέγουμε τον εύκολο δρόμο της ισοπεδωτικής ενιαίας λογικής. Είναι έγκλημα, πώς να το κάνουμε; Διότι ο κ. Πάγκαλος απέτυχε να κόψει τους οργανισμούς του, διότι αποτύχαμε να κόψουμε το πάρτι στην υγεία, διότι αποτύχαμε να περικόψουμε περιττές δαπάνες, διότι διαβάζω τώρα για μυστικά κονδύλια. Έχω διαχειριστεί ως υπουργός Εξωτερικών μυστικά κονδύλια και είναι τρέλα. Έδωσα τα μισά πίσω στον κ. Παπανδρέου τον περασμένο Νοέμβριο. Ποιος ο λόγος να αυξήσει τα μυστικά κονδύλια; Δεν τον καταλαβαίνω.

Για τη δική της στάση:
Εδώ διαγράφηκα από τη Ν.Δ. Δεν επέτρεψα ποτέ στον εαυτό μου να μπει στη λογική του λαϊκισμού. Όταν ξεκινάς πριν από δύο χρόνια, δεν υπήρχε λόγος να μην προχωρήσεις. Θα σας πω τρία παραδείγματα: γιατί δεν προχώρησαν άμεσα στην πώληση του ΟΤΕ πριν πέσει η τιμή και χάσουν 300 εκατ. ευρώ; Γιατί – και το είπα χθες στον κ. Ρέππα – λένε ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς για τα τρένα; Λάθος... Γιατί, αντί να προχωρήσουν σωστά και να αποκρατικοποιήσουν τη ΔΕΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια, οι τιμές έφτασαν στον πάτο; Δεν το καταλαβαίνω. Γιατί πρέπει να διαλυθεί η οικονομία, να μην μπορεί να αντεπεξέλθει ο πολίτης στο μηνιάτικό του, ώστε να προχωρήσει (η κυβέρνηση) και να έχει προσφορές (για τις αποκρατικοποιήσεις);

Για το αν θα στηρίξει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου:
Θα το δω. Θα δω πώς θα είναι το άρθρο 37. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι Έλληνες στη φάση αυτή. Το ξέρετε ότι είναι αρχή μου και δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει εξαίρεση για τους τραπεζικούς πχ υπαλλήλους σε σχέση με άλλους υπαλλήλους σ’ αυτή τη χώρα. Είναι ένα πλέγμα διατάξεων για τις οποίες ο κ. Βενιζέλος είπε χθες ότι θέλει να τις δει προς συζήτηση. Θα τοποθετηθώ όταν δω ποια θα είναι η τελική μορφή του άρθρου.
Δεν λέω εξαρχής όχι, για έναν απλό λόγο: δεν ζω στο Παρίσι. Έχω απόλυτη αίσθηση τι γίνεται σήμερα.

Για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων για τη συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα»:
Ένιωσα οργή και βαθιά απογοήτευση. Και αν θέλετε να είμαστε και τελείως ξεκάθαροι, καμία μα καμία δημοκρατική χώρα στην οποία θα συνέβαινε αυτό δεν θα είχε άμεσο αποτέλεσμα την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο.

Για το αν υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης:
Συμπαθώ ιδιαιτέρως τον κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει και τη λιγότερη ευθύνη, δεδομένου ότι είναι τρεις μήνες υπουργός. Αλλά υπάρχουν δύο υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο, εκείνος και ο κ. Καστανίδης, οι οποίοι δεν αντελήφθησαν ότι πέρασε το 18μηνο για κάποιους που υπάρχει κατηγορία δολοφονιών και η σύλληψή τους θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ και σήμερα είναι ελεύθεροι και δεν τρέχει τίποτα σ’ αυτή τη χώρα.

Για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη Δημοκρατική Συμμαχία εκτός Βουλής:
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτό, αλλά δεν πρόκειται να τσακωθώ με τα νούμερα. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία σήμερα να αναλύσεις μια κοινωνία που κατά το 60% δεν σου απαντά. Τα νούμερα δείχνουν ότι η Ν.Δ., παρά την απόλυτη κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει τη δύναμη να φτάσει σε επίπεδα για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό λέω. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι η έκπληξη των δημοσκόπων και των αναλυτών, διότι έχει ένα διακριτό πολιτικό λόγο και από τη Ν.Δ. και από τον ΛΑΟΣ. Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ακριβώς τι εννοεί ο κ. Καρατζαφέρης, που χθες μας έλεγε ότι θα μας σώσει η Ρωσία. Εάν επρόκειτο, όμως, να προσχωρήσω και εγώ στο χώρο του λαϊκισμού, δεν θα είναι νόημα η ύπαρξή μου.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και το χρόνο που τις προσδιορίζει η ίδια:
Έκανα μια πρόταση να υπάρξει άμεση σύγκληση του τέως Συμβουλίου Δημοκρατίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δηλαδή να πάνε οι πολιτικοί αρχηγοί με τους τρεις τελευταίους πρώην πρωθυπουργούς που έχουν μια εμπειρία και από την ώρα που η χώρα καταρρέει και αυτό που συζητούν στην Ευρώπη είναι οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα. Δεν προχώρησε, διότι ο μεν κ. Παπανδρέου δεν θέλει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Σημίτη και περισσότερο ο κ. Σαμαράς με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Μητσοτάκη, δεν το συζητάμε. Αυτό δείχνει ότι η χώρα έχει μια πολιτική ηγεσία που είναι άξια της τύχης της. Είναι κατώτερη των περιστάσεων και φοβάμαι ότι μαζί με την κατάρρευση του γενικότερου συστήματος θα πάμε πραγματικά σε εκλογές και το αποτέλεσμα τότε θα είναι για την οικονομία να επιβληθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Για το αν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας:
Προσωπική φιλοδοξία δεν έχω καμία. Είμαι έτοιμη, όμως, να στηρίξω οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα και ένα σχέδιο.

Για το αν θα συμμετείχε σ’ αυτήν, ακόμη και αν πρωθυπουργός ήταν ο κ. Σαμαράς:
Βεβαίως, αλίμονο. Οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο. Φτάνει αυτό το σχέδιο να είναι ρεαλιστικό. Με τρομάζει περισσότερο από όλα η έλλειψη σχεδίου που παρουσιάζεται σήμερα. Δεν υπάρχει σχέδιο για τη χώρα. Η μεν Ν.Δ. δεν έχει συνομιλητές διότι ό,τι έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα τής έχουν πει ότι αυξάνει το έλλειμμα αντί να το μειώνει, το δε ΠΑΣΟΚ κάνει μια προσπάθεια – ένα μέρος της κυβέρνησης, διότι ένα άλλο απλώς λουφάρει – και καταλήγει σε σπασμωδικά μέτρα, ακριβώς διότι επί δύο χρόνια δεν έχει προετοιμάσει το σχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...