Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Οι θέσεις και προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ

ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Τις βασικές θέσεις και προτάσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις», κατέθεσε το βράδυ της Τρίτης, 11 Οκτωβρίου, από το βήμα της Ολομέλειας ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΔΗ.ΣΥ., Λευτέρης Αυγενάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμμαχία στηρίζει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που συμβάλλει στη μείωση του κράτους, αλλά και την ουσιαστική περικοπή των δημοσίων δαπανών.

Ταυτόχρονα όμως, τόνισε ότι «η μείωση των δαπανών και η συγχώνευση φορέων δεν πρέπει να συνεπάγεται αναγκαστικά με την ουσιαστική και δραματική πτώση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης και της εξυπηρέτησης των πολιτών».

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Βουλευτή βρίσκεται στο σύνδεσμό:

http://www.youtube.com/watch?v=EKaQws3mMSM

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ Λ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:

«(…) Βασική θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι η μείωση του κράτους, αλλά και η ουσιαστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, που αποτελεί και επιτακτική ανάγκη και επιτακτική προτεραιότητα. Από αυτήν την άποψη το παρόν σχέδιο νόμου έχει αναμφισβήτητα θετικά στοιχεία.

Η αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας με τη σωστή και προετοιμασμένη συγχώνευση σε όλη την επικράτεια δημοσίων φορέων πρόνοιας, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας, η μείωση της γραφειοκρατίας, η διεκπεραίωση ομοίων εργασιών με ταχύτερες διαδικασίες, αλλά και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού και των πόρων του συστήματος είναι θεμιτοί αλλά και σωστοί στόχοι. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι η μείωση των δαπανών και η συγχώνευση φορέων δεν πρέπει να συνεπάγεται αναγκαστικά με την ουσιαστική και δραματική πτώση της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Αντίστοιχα, δεν είναι προτεραιότητα η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται προς τους ασφαλισμένους. Ως εκ τούτου επισημαίνουμε ότι πρέπει να υπάρξει ορθολογική κατανομή και στη συγχώνευση των δομών όχι με μοναδικό κριτήριο τη μείωση του λειτουργικού κόστους, αλλά και με βάση τη δυνατότητα παροχής ποιοτικών υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Η συγχώνευση πρέπει να γίνει με σαφές πλάνο και σχέδιο και με εκ των προτέρων γνωστούς όρους, αλλά και προϋποθέσεις, διαφορετικά θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα και κυρίως θα προκαλέσει δυσλειτουργία.

Η Δημοκρατική Συμμαχία συμφωνεί με την ένταξη των ΚΑΦΚΑ και των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο ΕΣΥ, αλλά και με τη συγκρότηση για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια εθνικού συστήματος φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης. Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η ενσωμάτωση των γιατρών των ΚΑΦΚΑ και των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο ΕΣΥ οφείλει να συνοδευτεί με την υιοθέτηση ίδιων κανόνων και γι’ αυτούς ώστε να ισχύουν για όλους οι ίδιες βαθμίδες. Δεν μπορεί να έχουμε γιατρούς στο ίδιο νοσοκομείο με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Ως θετική παρέμβαση θεωρούμε, επίσης, την καθιέρωση των ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών στον τρόπο παροχής νοσοκομειακής περίθαλψης που πραγματοποιείται διεθνώς και της αναζήτησης εναλλακτικών δομών νοσηλείας. Περιμένουμε, βεβαίως, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα καθοριστούν οι όροι και οι προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων ημερήσιας νοσηλείας, αλλά και τη σχετική ΚΥΑ, με την οποία θα προβλεφθεί η σύναψη συμβάσεων με ασφαλιστικούς οργανισμούς και η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων.

Πάγια θέση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την ενεργή συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της υγείας. Αντιθέτως, μόνο κέρδη έχουμε να αποκομίσουμε και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα, αλλά κυρίως στο επίπεδο των υπηρεσιών νοσηλείας».

Επιτρέψτε μου, όμως, και μια αναφορά στα νέα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια που εφαρμόζονται εδώ και λίγες εβδομάδες.

Δυστυχώς, η προχειρότητα που διακατέχει για ακόμα μία φορά την Κυβέρνηση έχει ως θύματα και πάλι τους ασθενείς, καθώς τα λάθη των ρυθμίσεων σε αρκετές περιπτώσεις είναι κραυγαλέα. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου σας, όλες οι νοσοκομειακές μονάδες του ΕΣΥ οφείλουν να υποβάλλουν τιμολόγια προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία των παρασχεθέντων νοσοκομειακών υπηρεσιών τους χρησιμοποιώντας τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια ώστε οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν αναγκαστικά εξιτήριο όταν ξεπερνούν τις ημέρες νοσηλείας που προβλέπουν οι νέοι κανόνες, τα πρωτόκολλα, αλλά και τα τιμολόγια του Υπουργείου.

Σημειώστε ότι κατά περιπτώσεις τα νέα κλειστά νοσήλια προβλέπουν ελάχιστες ημέρες νοσηλείας σε σχέση με τη ρεαλιστική εικόνα των ασθενειών, αλλά και την ιατρική πρακτική με απόκλιση ακόμα και 100%. Συμφωνώ ότι για μια απλή ασθένεια μπορεί να προβλέπεται μια ημέρα νοσηλείας, όμως, στην πράξη –εσείς οι γιατροί μπορεί να το γνωρίζετε πολύ καλύτερα- μπορεί ο ασθενής να χρειάζεται να παραμείνει περισσότερο στο νοσοκομείο εξαιτίας και άλλων προβλημάτων. Παρά ταύτα, οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι με την εγκύκλιό σας ακόμη και να δώσουν εξιτήριο σε περίπτωση που ο ασθενής χρειαστεί να παραμείνει περισσότερο.

Ως εκ τούτου, κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, οφείλετε να εξετάσετε άμεσα τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται ήδη από την εφαρμογή των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων και να διορθώσετε συγκεκριμένες διατάξεις της σχετικής εγκυκλίου, προκειμένου να μην μείνουν στο δρόμο ασθενείς που ενδεχομένως έχουν ανάγκη για επιπλέον ημέρες νοσηλείας, καθώς είναι δεδομένο ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα της νοσηλείας τους ή πιθανόν τα δικά τους ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι υπάρχουν σοβαρές και εν πολλοίς δικαιολογημένες ενστάσεις από την ιατρική κοινότητα, αλλά και από σημαντική μερίδα των ασφαλισμένων. Η Δημοκρατική Συμμαχία επαναλαμβάνει ότι πρέπει να διορθώσετε τις όποιες στρεβλώσεις δημιουργούνται από τη λειτουργία του Οργανισμού κι εκεί βεβαίως θα μας βρείτε υποστηρικτές. Διαφορετικά, ο ΕΟΠΥΥ θα αποδειχθεί θνησιγενής, μια και βασίζεται αποκλειστικά στη μείωση των δαπανών, αγνοεί το ποιοτικό στοιχείο και αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών που επί δεκαετίες ήταν στην υπηρεσία του πολίτη και οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια και το γνωρίζετε πολύ καλά.

Η θέση μας, επίσης, είναι ότι οφείλετε να εξετάσετε την εφαρμογή της αρχής της κατά πράξη και κατά περίπτωση πληρωμής των γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ. Εξίσου χρήσιμο είναι να υπάρχει εν δυνάμει ένταξη στον Οργανισμό όλων των γιατρών όχι μόνο ορισμένων που θα εργάζονται με αντιμισθία, όπως επίσης να υπάρχει και έλεγχος στον αριθμό των επισκέψεων που δικαιούνται οι ασθενείς. Γνωρίζει η ιατρική κοινότητα και γνωρίζουν –είμαι βέβαιος- και οι σύμβουλοί σας, κύριοι Υπουργοί, πόσες ιατρικές επισκέψεις δικαιούνται ή δικαιολογούνται ανά ασθενή κατά περίπτωση.

Επίσης, πρόταση της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι να ενσωματωθούν στην ιατρική επίσκεψη και οι συμπληρωματικές παρακλινικές εξετάσεις, ενσωμάτωση που όχι μόνο θα επιτρέψει τη μείωση των δαπανών, αλλά θα έχει και οικονομικά οφέλη και για τους ασθενείς.
Και κλείνοντας, επιτρέψτε μου μία κουβέντα για την τροπολογία που είναι άσχετη με το θέμα που συζητούμε σήμερα και αναφέρεται στο ζήτημα της λειτουργίας των ΑΕΙ, αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας. Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι και η Δημοκρατική Συμμαχία και άλλα Κόμματα συμφώνησαν για πρώτη φορά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας μας. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η ευθεία σύγκρουση της Υπουργού με τους Πρυτάνεις και η σχεδόν εκβιαστική επιβολή για την έναρξη εφαρμογής του νόμου δεν ωφελεί αυτήν την ώρα κανέναν μα κανέναν. Σίγουρα δεν ωφελεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και σίγουρα η όποια ευθεία και ανοικτή σύγκρουση δεν συμβάλλει στην ταχύτερη εφαρμογή του νόμου που ψηφίσαμε άπαντες εδώ μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...