Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Λυκούδης: Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την ανάγκη στρατηγικής σύμπλευσης της σύγχρονης αριστεράς με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας

Χαιρετισμός του γραμματέα  της Κεντρικής  Επιτροπής της  Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρου Λυκούδη, στο  συνέδριο των Οικολόγων  Πράσινων Αγαπητοί φίλοι και φίλες , σας φέρνω το θερμό χαιρετισμό της Κ.Ε της Δημοκρατικής Αριστεράς και του προέδρου του κόμματός μας, Φώτη Κουβέλη και εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας.

Το Συνέδριό σας συγκαλείται σε μια κρίσιμη περίοδο, την κρισιμότερη περίοδο που έχει περάσει η χώρα στις μεταπολεμικές δεκαετίες.

Αγαπητές φίλες και φίλοι

Ύστερα από 24 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, μετά από 19 μήνες από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μετά τον καταιγισμό μέτρων για εφαρμογή του Μνημονίου και των επικαιροποιήσεών του, αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και των εκτελεστικών νόμων, που ενσκήπτουν με ρυθμό πυροβόλου, η χώρα μας αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και οπισθοδρόμησης της παραγωγικής βάσης και έχει εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση και προ πάντων με μια κοινωνία όρθια. Η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, η ακρίβεια γιγαντώνεται, τα συστήματα διαπλοκής, γραφειοκρατίας και διαφθοράς παραμένουν κυρίαρχα, δομές και θεσμοί καταρρέουν, εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα, το κράτος έχει κηρύξει, πέρα από τα τεχνικά της αποπληρωμής του χρέους προς διεθνείς ομολογιούχους του, μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση.

Με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, μαζί και με το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε χθες, διέξοδος από την πολύπλευρη κρίση όχι μόνον δεν διαφαίνεται, αλλά η χώρα είναι σήμερα αντιμέτωπη με τον άμεσο κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης, όσο και αν καταβάλλονται εργώδεις προσπάθειες που προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο.

Θέλω να τονίσω ότι για εμάς την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, το Δημόσιο Έλλειμμα, το Χρέος, η δυνατότητα Δανεισμού και οι όροι του Δανεισμού δεν είναι προβλήματα που αφορούν το απρόσωπο Κράτος, αλλά είναι προβλήματα που αφορούν πρωτίστως τους ανθρώπους, τους εργαζομένους, τους δοκιμαζόμενους ανέργους, τους νέους που χάνουν από τα μάτια τους την ελπίδα για το αύριο. Γνωρίζουμε βεβαίως πως η πραγματικότητα είναι σύνθετη, οι ανέξοδες κραυγές άχρηστες και τα μεγάλα λόγια κούφια. Εμείς η Δημοκρατική Αριστερά δεν εκφραζόμαστε από την άποψη, όσο χειρότερα τόσο καλύτερα, δεν επενδύουμε στη καταστροφή της χώρας και δεν πιστεύουμε πως μπορεί να γεννηθεί ούτε η παραμικρή ελπίδα πάνω σε ερείπια.

Η χώρα και η κοινωνία χρειάζονται αλλαγή στις πολιτικές και εκείνο που προέχει είναι η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και η εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Χρειάζονται άρα νέες δυνάμεις στο προσκήνιο και νέες ριζοσπαστικές προτάσεις.

Επιμένουμε ότι υπάρχουν πολιτικές που ανοίγουν το δρόμο για δημοκρατική και συντεταγμένη διέξοδο από τη σημερινή κρίση. Με επιλογές και πραγμάτωση όλων εκείνων των ώριμων μεταρρυθμίσεων που δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αναβάλλουμε άλλο. Ελαχιστοποιώντας τις αναπόφευκτες επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Κατανέμοντας δίκαια τα βάρη. Προετοιμάζοντας μια Ελλάδα δημιουργίας και προόδου, με ισονομία και κοινωνική συνοχή.

Είναι σήμερα επομένως περισσότερο αναγκαίο από ποτέ οι ζωντανές σύγχρονες και πολιτικά τολμηρές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας να αποκτήσουν κοινούς βηματισμούς.

Η ΔΗΜΑΡ έχει βαθειά την πεποίθηση, ενσωματωμένη στον πυρήνα της συγκρότησής της, ότι η σύγχρονη Αριστερά και η Οικολογία ως δυνάμεις σφαιρικού μετασχηματισμού δεν είναι πλέον δυνατό να λειτουργήσουν σε απόσταση. Μαζί μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτό σημαίνει βαθιές αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δράσης, στα οράματα, στις αξίες, στις προτάσεις.

Έχουμε επίγνωση των ορίων τα οποία η στενή ταξική οπτική θέτει στην ανάλυση των μεγάλων σύγχρονων οικουμενικών προβλημάτων. Η ΔΗΜΑΡ αναζητά να φωτίσει τα προβλήματα αυτά πέρα από την ομπρέλα του καθολικού «οικονομισμού» της παραδοσιακής αριστερής σκέψης. Πιστεύει ότι το αδιέξοδο συνεχές κυνήγι της αυξημένης διεκδίκησης και της μεγέθυνσης φτωχαίνει την ποιότητα της ζωής, προάγει τον παραγωγισμό και όχι την παραγωγή, απομυζά τους φυσικούς πόρους υπονομεύοντας ή και ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα αειφορίας, εχθρεύεται την φύση, καθηλώνει την ανάπτυξη σε μη δημιουργικά πεδία, απονευρώνει την πολιτική διεκδίκηση από αιτήματα που εμπλουτίζουν τα ποιοτικά στοιχεία της ζωής, όσα δηλαδή έχουν δημιουργικό, πνευματικό, πολιτισμικό περιεχόμενο. Ας αναγνωρίσουμε επιτέλους τη φύση ως αυταξία και ως υποκείμενο του δικαίου.

Με αυτές τις σκέψεις θέλω να σας δηλώσω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την ανάγκη στρατηγικής σύμπλευσης της σύγχρονης αριστεράς με τον χώρο της πολιτικής οικολογίας και εύχεται και ελπίζει να συναντηθούμε με το κόμμα σας σε κοινές προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...