Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΑΡ - Λυκούδης: "Θα πιέσουμε όσο μπορούμε να μην υπάρξουν ευρείες αποκλίσεις από την προγραμματική συμφωνία"

"Θα υπάρξει παρέκκλιση στο πρόγραμμα (Σ.Σ. προγραμματική συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης) και θα υπάρξουν μέτρα με τα οποία η Δημοκρατική Αριστερά και επί της ουσίας και τυπικά θα διαφωνεί. Θαλλά από εκεί και πέρα θα ήθελα να σας πω με μεγάλη ειλικρίνεια ότι πολλές φορές η πραγματικότητα συγκρούεται με τις συνεννοήσεις και τις απόψεις που είχαμε διαμορφώσει. Εμείς βεβαίως ως Δημοκρατική Αριστερά θα αντιδράσουμε σε μέτρα που δεν είμαστε σύμφωνοι. Πάντως πρέπει να επαναλάβω κάτι που έχουμε πει πολλές φορές εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά, ότι υπέρτερη αξία σε αυτή τη φάση είναι να διατηρήσουμε τη χώρα στην ευρωζώνη, να προσπαθήσουμε να πετύχει η μεγάλη και πολύ δύσκολη προσπάθεια που γίνεται. Και υπό αυτή την έννοια θα είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, στον τρόπο με τον οποίο θα αποκρούσουμε μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε".

Αυτό τόνισε στη Συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real 97,8 και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς , Σπύρος Λυκούδης.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης: 

Ερώτηση:  Θα υπάρξει παρέκκλιση από την προγραμματική συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης;
Απάντηση: Νομίζω ότι θα υπάρξει παρέκκλιση στο πρόγραμμα και ότι θα υπάρξουν μέτρα με τα οποία η Δημοκρατική Αριστερά και επί της ουσίας και τυπικά θα διαφωνεί. Θα πιέσουμε όσο μπορούμε να μην υπάρξουν ευρείες αποκλίσεις αλλά από εκεί και πέρα θα ήθελα να σας πω με μεγάλη ειλικρίνεια ότι πολλές φορές η πραγματικότητα συγκρούεται με τις συνεννοήσεις και τις απόψεις που είχαμε διαμορφώσει. Εμείς βεβαίως ως Δημοκρατική Αριστερά θα αντιδράσουμε σε μέτρα που δεν είμαστε σύμφωνοι. Πάντως πρέπει να επαναλάβω κάτι που έχουμε πει πολλές φορές εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά, ότι υπέρτερη αξία σε αυτή τη φάση είναι να διατηρήσουμε τη χώρα στην ευρωζώνη, να προσπαθήσουμε να πετύχει η μεγάλη και πολύ δύσκολη προσπάθεια που γίνεται. Και υπό αυτή την έννοια θα είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί, στον τρόπο με τον οποίο θα αποκρούσουμε μέτρα με τα οποία δεν συμφωνούμε.
Ερώτηση: Αυτό που λέτε δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Έχει μία ουσία, εγώ καταλαβαίνω ότι δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση, δεν θα αποχωρήσετε δηλαδή από τον κυβερνητικό σχηματισμό.
Απάντηση: Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία κυβερνητικής κρίσης.
Ερώτηση: Όταν λέτε ωστόσο ότι θα αντιδράσετε, ποια θα είναι αυτή η αντίδραση από τη στιγμή που θα ψηφίσετε τα μέτρα;
Απάντηση: Περιμένετε να έρθει εκείνη η στιγμή που θα δούμε τα μέτρα. Θα σας θυμίσω π.χ. την κατηγορηματική αντίδραση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, στο θέμα της εφεδρείας όπως ήταν έτοιμη να εφαρμοστεί. Και νομίζω ότι με την μεθοδευμένη προσπάθεια που κάναμε να πείσουμε τους κυβερνητικούς συνομιλητές μας, πάρα πολλά πράγματα άλλαξαν.
Ερώτηση: Κύριε Λυκούδη, η μετονομασία της εφεδρείας, σε κάτι άλλο γιατί περί αυτού πρόκειται, δεν θα λέγεται εφεδρεία αλλά κάπως αλλιώς νομίζω ότι δεν αλλάζει την ουσία. Χιλιάδες άνθρωποι θα φύγουν από το δημόσιο.
Απάντηση: Να μου επιτρέψετε να μη συμφωνήσω με αυτό που λέτε. Η οριζόντια εφεδρεία έτσι όπως εφαρμόστηκε, που έθεσε εκτός δημοσίου ικανότατους ανθρώπους και δεν συνεισέφερε οικονομικά, δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση να υπάρξουν συνταξιοδοτική ωρίμανση, μετατάξεις, μετακινήσεις, αξιολογήσεις κλπ. Ασφαλώς δεν γίνεται μια ευρέος χαρακτήρα ανατροπή αυτής της κατεύθυνσης αλλά με δεδομένο, ότι η παρέμβαση στο δημόσιο πρέπει να υπάρξει αφού το ομολογούν οι πάντες, η εφαρμογή με ηπιότερο χαρακτήρα αυτής παρέμβασης έχει μια αξία.
Ερώτηση: Για τα ειδικά μισθολόγια αντιδράτε γενικά;  Ή σε συγκριμένες κατηγορίες;
Απάντηση: Ρωτάτε ένα πολιτικό στέλεχος της Αριστεράς. Και σας λέω κατηγορηματικά αστυνομικός που είναι στο δρόμο με τα 650 € δεν αντέχει  μείωση. Είναι άδικη κοινωνικά, είναι άδικη πολιτικά, από άποψη ανθρωπιστικής προσέγγισης, από κάθε άποψη.
Ερώτηση: Δηλαδή αντιδράτε για τα σώματα ασφαλείας να υποθέσω.
Απάντηση:  Το έφερα ως παράδειγμα κ. Μακρή γιατί υπάρχει ένα ζήτημα.
Ερώτηση:  Για τους πανεπιστημιακούς, τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ;
Απάντηση: Μια κατηγορία εργαζομένων που έχει εισοδήματα 60.000  - 65.000 € τον χρόνο ας προσπαθήσει και αυτή να μετάσχει στην μεγάλη εθνική προσπάθεια.  Δεν είναι το ίδιο με τον αστυφύλακα των 600 €.
Ερώτηση: Φοβάστε ότι μέσα στην Κοινοβουλευτική σας ομάδα, θα υπάρξουν αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας;. Έχουμε ακούσει ήδη τον κ. Οδυσσέα Βουδούρη, έχουμε ακούσει τον κ. Μιχελογιαννάκη, «ΠΑΣΟΚογενείς» βουλευτές που έχουν μεταφερθεί στη ΔΗΜΑΡ. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει μία γενικευμένη αντίδραση;
Απάντηση: Δεν θέλω να κάνω προφήτη, ούτε τον απόλυτο φύλακα της συνοχής της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Κάθε βουλευτής έχει τη δική του αντίληψη, έχει τη δική του προσέγγιση όμως νομίζω  ότι η Δημοκρατική Αριστερά, η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα αντιμετωπίσει  αυτό το εξαιρετικά δύσκολο θέμα, βεβαίως με τις ευαισθησίες που έχουν όλοι αλλά και με δεδομένο ότι η πατρίδα μας, η χώρα μας περνάει δύσκολες στιγμές και οφείλουμε όλοι να είμαστε σε κάποιο ύψος ευθύνης. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Αντιλαμβάνεστε τι λέω.
Ερώτηση: Θα τεθεί θέμα, κομματικής πειθαρχίας;
Απάντηση:  Ο δικός μας ο χώρος δεν λειτουργεί…
Ερώτηση:  Με αυτή την κουλτούρα, αλλά δεν ξέρεις ποτέ..
Απάντηση: Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση ως βουλευτές – πολιτικά στελέχη και όχι ως πολιτευόμενοι.
Ερώτηση: Ο κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του στην Real news, είπε ότι πρέπει να τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης  της κυβέρνησης για την πορεία των μέτρων. Είναι ενδιαφέρουσα πρόταση;
Απάντηση:  Έχει ενδιαφέρον ως πρόταση αφού κατατίθεται από ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Όμως  επειδή βρίσκομαι στη συνεδρίαση μιας επιτροπής της Βουλής σχετικά με το θέμα υποδοχής των μεταναστών, δεν ξέρω τι έχει πει ο κ. Βενιζέλος για αυτό το θέμα σήμερα.
Ερώτηση: Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον κ. Σαμαρά, γιατί δεν έθεσε σθεναρότερα  το θέμα επαναδιαπραγμάτευσης και της επιμήκυνσης που είναι καθοριστικής σημασίας. Θα ήθελα το σχόλιο σας. Υπάρχει καθυστέρηση, χάθηκε επικοινωνιακός  χρόνος και έπρεπε να τεθεί σθεναρότερα το θέμα της επιμήκυνσης;
Απάντηση:  Συνολικότερα έχουμε μια διακυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο επί Σαμαρά, που έχει καθυστερήσει σε πάρα πολλά πράγματα. Τώρα το θέμα της επιμήκυνσης είναι προτιμότερο να το θέσει αφού έχει αποκατασταθεί σε όποια περιθώρια έχει, η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Θα μου επιτρέψετε να αφήσουμε να κρίνουμε την πορεία της κυβέρνησης σε αυτή τη φάση αφού πρώτα γίνει η αυριανή συνάντηση. Εγώ θέλω να έχω ακριβή και πλήρη ενημέρωση από τον πρόεδρο του κόμματός μας μετά την αυριανή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.  Θέλω να είμαι πλήρως ενημερωμένος. Δεν μου αρέσει ως στέλεχος της Αριστεράς να σχολιάζω απλώς, θέλω να έχω πολιτική άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...