Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Άμεση είσπραξη χρημάτων χωρίς νέα μέτρα.

Άρθρο του Βουλευτή Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη.


Τα οποιαδήποτε νέα μέτρα θα είναι δυσβάστακτα για τον έλληνα.

Στις συναντήσεις με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, όλοι αναφέρθηκαν στο ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν πλέον οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Με τις δυο παρακάτω προτάσεις, λύνεται άμεσα το πρόβλημα, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.

Είναι δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή, τόσο στην άμεση, όσο και στην έμμεση φορολογία και ειδικότερα στο Φ.Π.Α. Δεδομένο είναι επίσης, ότι η φοροδιαφυγή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στα πολύ μεγάλα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η αρχή της οριζόντιας και της κάθετης φορολογικής ισότητας.

Η απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α., οφείλεται στην μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων, στην χρήση εικονικών στοιχείων, στην υποβολή ανακριβών δηλώσεων, στην μη υποβολή δηλώσεων και στην αδυναμία του φοροελεγκτικού μηχανισμού να προβεί σε διασταυρώσεις.

Η φοροδιαφυγή λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει την βάση επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, ενός προβλήματος, του όποιου η επίλυση δεν θα επιτευχτεί με την εκ νέου επιβολή φόρων όπως υπολογίζουν ορισμένοι.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, το Κ.Ε.Π.Ε. και ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλής Γρηγόρης Νιώτης, έχουν κάνει πρόταση για ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα, άμεσης και ταυτόχρονης είσπραξης του Φ.Π.Α. με τις συναλλαγές. Η λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος, βασίζεται στην καθιέρωση χωριστού λογαριασμού Φ.Π.Α. εμπόρων, από όπου το γενικό λογιστήριο του κράτους θα εισπράττει άμεσα ποσοστό του Φ.Π.Α. μέσω λογισμικού προγράμματος, το οποίο θα κληθούν να ενσωματώσουν - εφαρμόσουν οι τράπεζες, για τον αυτόματο διαχωρισμό του Φ.Π.Α. από το υπόλοιπο ποσό εισπράξεων. Την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, θα αναλάβουν οι εταιρίες που διαχειρίζονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Στην ουσία δηλαδή, προτείνεται η θέσπιση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συναλλαγής, με την χρησιμοποίηση χρεωστικών καρτών αντί μετρητών, σε κάθε συναλλαγή που αφορά ποσά 300 ευρώ και κάτω. Τα ποσά από την αύξηση των εσόδων θα κατευθυνθούν ως αντιστάθμισμα στις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Ενώ τα επιπλέον ωφέλει προς τον πολίτη, θα είναι, η μείωση του Φ.Π.Α. κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και η συμμετοχή του σε αυτόματη μηνιαία κλήρωση, με χρηματικό έπαθλο, το οποίο θα πιστώνεται αυτόματα στην χρεωστική του κάρτα.

Όσον αφορά, τους όψιμους αντιρρησίες για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος, αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει εφαρμοστεί σε Βόρεια Κορέα, Αργεντινή και Αμερική με επιτυχία.

Άρα, όταν η απώλεια εσόδων από Φ.Π.Α. στη χώρα μας υπολογίζεται στα 12 δις και η ηλεκτρονική συναλλαγή αντιστοιχεί μόνο στο 9%, καταλαβαίνουμε το άμεσο εισπρακτικό όφελος για το κράτος και μάλιστα, χωρίς νέες επιβαρύνσεις, προς τους ήδη δυσανάλογα επιβαρυμένους πολίτες του.

Είναι σε όλους γνωστό, ότι την τελευταία δεκαετία έχουν φύγει περισσότερα από 200 δις ευρώ στο εξωτερικό, με τα 80 δις να έχουν φύγει μόλις την τελευταία διετία. Κατά την διετία 2009 - 2010 κατατέθηκαν στην βουλή 3.500 ονόματα με καταθέσεις στο εξωτερικό, εκ των οποίων, μετά από έρευνες και διασταυρώσεις ΣΔΟΕ και Εφορίας, διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει καταθέσεις από 1 έως 15 εκατομμύρια ευρώ καθώς επίσης και ότι έχουν δηλωμένα λιγότερα από αυτά που έπρεπε. Με δεδομένο επίσης, ότι το 2011 έγινε από την Ελληνική Βουλή άρση του τραπεζικού απορρήτου, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής έκανε και σε αυτόν τον τομέα συγκεκριμένη πρόταση.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα πρέπει άμεσα, όλες οι Ελληνικές Τράπεζες να δώσουν στην δημοσιότητα όλα τα ονόματα που έβγαλαν χρήματα πάνω από 100.000 ευρώ την τελευταία δωδεκαετία. Η αναφορά στην δωδεκαετία γίνεται, καθώς οι φορολογικές απαιτήσεις του δημοσίου παραμένουν «ζωντανές» μόνο για δώδεκα χρόνια. Εν συνεχεία, τα στοιχεία αυτά θα δοθούν στο ΚΕΠΥΟ το οποίο θα μας δώσει ακριβώς τα δηλωθέντα των εν λόγω καταθετών. Με τον τρόπο αυτό θα ελέγξουμε αν τα χρήματα του εξωτερικού είναι νόμιμα φορολογημένα ή όχι.

Στην περίπτωση που οι κάτοχοι των συγκεκριμένων καταθέσεων θελήσουν να γυρίσουν εθελοντικά τα χρήματα, να φορολογηθεί μόνο το 20% με την προϋπόθεση να κλειστούν στις Ελληνικές Τράπεζες για μια 5ετία. Διαφορετικά, θα φορολογηθούν βάσει νόμου με το 45% συν τις όποιες νόμιμες προσαυξήσεις. Οι οποίες, να είστε βέβαιοι, ότι ανεβάζουν το ποσοστό φορολογίας αρκετά.

Οι παραπάνω προτάσεις είναι σίγουρο ότι θα αποδώσουν. Η προσυπογραφεί τους, ήδη, από βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Αν θέλουμε, ο Σαμαράς δεν μπορεί να πει όχι .

Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ν. Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...