Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Βασικό μέλημα μας η προστασία της αποταμίευσης και της παρακαταθήκης.

Άρθρο του Βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. 
Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη.

Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της Τράπεζας Κρήτης, αποφασίζεται από Κρητική Πολιτεία η ίδρυση ενός ακόμα πιστωτικού ιδρύματος στο νησί. Στις 10 Δεκεμβρίου 1900 υπογράφεται από τον Ύπατο Αρμοστή της Κρητικής Πολιτείας, ο νόμος περί ίδρυσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Έτσι το 1902 έχουμε την επίσημη έναρξη των εργασιών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το 1909 επεκτείνει τις δραστηριότητες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το 1914-1915 μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα. Στην συνέχεια το 2002 η εταιρική μορφή του μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρία, το 2006 του χορηγείται άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος και εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο του μεσοπολέμου στην χρηματοδότηση δημοσίων έργων και προσπάθησε να εμπεδώσει την έννοια αποταμίευση στου έλληνες.

Σήμερα το Τ.Τ έχει ύψος ενεργητικού 13,1 δις με 145 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 840 συνεργαζόμενα καταστήματα ΕΛΤΑ. Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στο 34% ενώ η εξάρτηση του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Ελλάδος είναι η μικρότερη από της άλλες τράπεζες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει επιβαρύνει ποτέ το Ελληνικό Δημόσιο και την τελευταία πενταετία το Ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από 3 δις.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν το PSI ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και το τρίτο στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια ενώ με το κούρεμα των Ελληνικών ομολόγων υπέστη ζημιά 3 δις ευρώ.

Τα παραπάνω σημαίνουν ένα και μόνο ένα, προσοχή στην αποταμίευση.

Πριν το 1919, προβλέπονταν περιπτώσεις στις οποίες ήταν υποχρεωτική η παρακατάθεση στο δημόσιο ταμείο, χρηματικών κεφαλαίων ή αξιών, με σκοπό την προστασία του παρακαταθέτη και εκείνου στον οποίο γινόταν η παρακατάθεση. Αυτή την διαφύλαξη της δημόσιας παρακατάθεσης ανέλαβε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο ιδρύθηκε το 1839. Μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δανειοδοτεί έδρα ύδρευσης, αποξήρανσης, οδοποιίας, κατασκευή λιμένων, στρατώνων και σχολείων. Από το λήξη του πολέμου έως τις αρχές του ’80 ασκεί την ταμειακή υπηρεσία των δήμων, κοινοτήτων, νομαρχιών και άλλων ταμείων, χορηγεί δάνεια σε δημόσιους υπαλλήλους για τις στεγαστικές του ανάγκες. Τις δεκαετίες ΄80 – ’90 προωθεί την τοπική ανάπτυξη, αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση, του πρώτου και δεύτερου αναπτυξιακού προγράμματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνάπτει δάνεια με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων τα οποία μεταβιβάζει στους δήμους. Επίσης, αποκτά μετοχές των Τραπεζών, Ελλάδος, Ιονικής, Εθνικής, Εμπορικής, Αττικής και άλλων.

Ρίχνοντας μια ματιά στα οικονομικά μεγέθη του, βλέπουμε ένα σύνολο ενεργητικού – παθητικού 6,6 δις το 2010 και καθαρά κέρδη 81 εκατομμύρια ευρώ.

Τα παραπάνω σημαίνουν ένα και μόνο ένα, προσοχή στην Παρακαταθήκη.

Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, είναι το χρηματοοικονομικό σύστημα, να υπηρετεί την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας. Το Ελληνικό Δημόσιο, να προστατεύει την περιουσία, να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίζει την κάθε μορφή απομείωσης και απαξίωσης. Είναι σημαντικό το Τραπεζικό Σύστημα να είναι υγειές πόσο μάλλον όταν συσχετίζεται με τους ιστορικούς όρους της αποταμίευσης και της παρακαταθήκης.


Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ν. Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...