Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΑΡ - Λυκούδης: Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να έχουν ένα «δια ταύτα»

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής  και βουλευτή Επικρατείας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Σπύρου Λυκούδη, στο ραδιοφωνικό σταθμό   Alpha 989 .  

Για τις «κόκκινες  γραμμές» της Δημοκρατικής Αριστεράς:
      Το  κόμμα μας έχει υπογράψει κι έχει συμφωνήσει με τους άλλους δύο εταίρους της κυβέρνησης ένα κείμενο προγραμματικής σύγκλισης για να συγκροτήσουμε την κυβέρνηση. Σ’ αυτό το πρόγραμμα ήταν δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, δεν θα υπάρξουν απολύσεις και ότι  θα μπούμε σε προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Έχω την εντύπωση- θέλω να είμαι ειλικρινής,  δεν μπορώ να κρύψω τίποτα γιατί δεν χρειάζεται να κρύβουμε τίποτα-  χωρίς βεβαίως ακόμη να έχουμε μπροστά μας το πακέτο των μέτρων, ότι είναι πιθανό να υπάρξουν παρεκκλίσεις στην  προγραμματική συμφωνία. Μπορεί να υπάρξουν μέτρα που η ΔΗΜΑΡ θα είναι επί της ουσίας και τυπικά αντίθετη. 

Τι  θα κάνει η ΔΗΜΑΡ  στην πιθανότητα μείωσης  των συντάξεων:
      Όπως  αντιδράσαμε στο θέμα της εφεδρείας.  Κάτι που αποδεικνύει και τη χρησιμότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς.  Θα αντιδράσουμε ή και θα «αντισταθούμε» σε μέτρα τα οποία θεωρούμε ότι δεν είναι σύμφωνα με τις δικές μας κοινωνικές ευαισθησίες. Θέλω, όμως, να προσθέσω όντας  επίσης απολύτως ειλικρινής. Με δεδομένες αυτές τις αντιρρήσεις , τις αντιστάσεις, τις επιφυλάξεις μας, οι οποίες θα είναι καθημερινές και μαχόμενες , υπάρχει, ωστόσο,  μια υπέρτερη αξία. Να μην  κινδυνεύσει η συνολική προσπάθεια που γίνεται τώρα. Να μην υπάρξει πολιτική κρίση στη χώρα. Γιατί, κατά την ταπεινή μας γνώμη, άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Εάν οι αλλαγές στην εφεδρεία θα είναι μόνο για  τους τύπους:
      Αυτή  είναι μία προσέγγιση από δυνάμεις με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε και οι οποίες θα αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο σε κάθε μέτρο που θα λαμβάναμε, ακόμη και θετικό. Δηλαδή αν υπάρξει έναντι της εφεδρείας, που ήταν οριζόντια, που ήταν «φιάσκο», όπως είπε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αν υπάρξει συνταξιοδοτική ωρίμανση,  αξιολόγηση και μετατάξεις, αυτό  δεν είναι κάτι τελείως διαφορετικό, για  ένα Δημόσιο που χρειάζεται παρεμβάσεις; Εκτός αν κανείς πιστεύει ότι δεν χρειάζεται στο Δημόσιο καμιά  παρέμβαση. Εμείς θα κάνουμε προσπάθεια να υπάρξει  μια διαδικασία διαφανής και τίμια. Εάν ξεκινάμε με δεδομένο ότι το επί δεκαετίες σάπιο πολιτικό σύστημα θα συνεχίσει να είναι τέτοιο, δεν θα γίνει καμία παρέμβαση και  δεν θα βγάλουμε άκρη. Την απόλυση 150.000 υπαλλήλων την αρνούμαστε,  γιατί θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το χορό των ανέργων στην Ελλάδα.

Για πιθανές αντιδράσεις  εντός της ΔΗΜΑΡ, για τις απόψεις Οδ. Βουδούρη:
      Σέβομαι απολύτως οποιαδήποτε άποψη όπως  και τη διαφορετικότητα των απόψεων. Αλλά μια προσωπική γνώμη δεν  αλλάζει τη συνολική εικόνα του κόμματος. Ποτέ δεν θα κατηγορούσα π.χ. συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι η χρεωκοπία είναι καλό πράγμα. Οπότε δεν μπαίνω ποτέ στη διαδικασία να κατακρίνω τις διαφορετικές απόψεις. Απλώς τις αποκρούω με επιχειρήματα, αν δεν τις θεωρώ σωστές. Στο δικό μας το κόμμα οι διαφορετικές απόψεις είναι ανεκτές και  η συντροφικότητά μας δεδομένη. Αλλά θέλω να ακούω και το «δια ταύτα». Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να έχουν ένα «δια ταύτα». Εγώ, όταν κάνω  διαπιστώσεις, έχω κι ένα «δια ταύτα». Όλοι συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν δυσάρεστα μέτρα.  Εγώ όμως δηλώνω στο «δια ταύτα» ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν τη ΔΗΜΑΡ στην κατεύθυνση κυβερνητικής και πολιτικής κρίσης, γιατί θα είναι επικίνδυνο για τη χώρα. Σ΄ αυτό το «δια ταύτα» υπάρχει άλλη άποψη;  Δεν την έχω ακούσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...