Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Κουβέλης για λίστα φοροφυγάδων: Ποιοί τους ανέχονταν ;

Toποθέτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς , Φώτη Κουβέλη, κατά τη διάρκεια της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον υπουργό Οικονομικών με αντικείμενο τη «λίστα» με τις ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές

Κατατέθηκαν για πολλοστή φορά, για 14ή φορά από το 2009, φορολογικές ρυθμίσεις. Παρόλα αυτά και πέρα από τις ανισότητες και τις αδικίες που είναι υπαρκτές σε σχέση με τα όσα προωθούνται, σε βάρος ιδιαίτερα των αδύναμων στρωμάτων της χώρας, υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα: γιατί προέκυψε και πώς προκύπτει η φοροδιαφυγή. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα ,είναι βέβαιο ότι συνεχώς θα μιλάμε για τη μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής μαζί με την παραοικονομία, η οποία εξακολουθεί να λυμαίνεται το 30% του ΑΕΠ, αλλά και της διαφθοράς, η οποία, με επίσημα στοιχεία, κατέχει το 8% του ΑΕΠ.

Με βάση τη λίστα που έχετε δώσει, υπάρχουν 1513 ΕΠΕ με οφειλές 7.541 δις ευρώ. Έχουμε 752 ομόρρυθμες εταιρίες να χρωστάνε 1 δις 615 εκ ευρώ. Έχουμε 26 αθλητικές εταιρίες να χρωστάνε 291 εκ ευρώ και ο χορός καλά κρατεί. Το μεγάλο θέμα είναι ποιοι έλεγξαν αυτές τις δραστηριότητες και ποιοι τις ανέχονταν με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί αυτές οι τεράστιες οφειλές. Αποδεικνύεται ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση των ελεγκτικών μηχανισμών. Άραγε αυτοί οι μηχανισμοί ελέγχονταν, ελέγχονται, θα ελεγχθούν, θα παρέμβει επιτέλους ένας εισαγγελέας και αναφέρομαι στους μεγαλοφειλέτες που έπαιρναν και πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας;

Δεν αναφέρομαι στους οφειλέτες με μικρά ποσά, δεν αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν καταθέσεις που αποτελούν το προϊόν ενός τίμιου μόχθου. Αναφέρομαι σε όλους εκείνους οι οποίοι έχουν τεράστια ποσά, κατατεθειμένα σε ελληνικές ή ξένες τράπεζες, σε πλήρη αναντιστοιχία προς όλα εκείνα που έχουν δηλώσει. Έχουμε, επίσης, αυτή τη μάστιγα της φοροδιαφυγής, η οποία δεν παρήχθη σε πολιτικό κενό, γεννήθηκε με την ανοχή, την υπόθαλψη ελεγκτικών μηχανισμών, δηλαδή με την ανοχή του ίδιου του κράτους και των κυβερνήσεων.

Από την άλλη έχουμε ένα ματωμένο λαό, έχουμε ένα λαό που φορτώνεται με βάρη που δεν μπορεί να αντέξει. Η κυβέρνηση έχει βρει τη σταθερή πηγή εσόδων: Υστέρηση φορολογικών εσόδων από τη μία, περικοπή μισθών, αποδοχών, κοινωνικών δαπανών και συντάξεων από την άλλη.

Συνεπώς τίθεται το ερώτημα γιατί γεννήθηκε η φοροδιαφυγή, με ποιες πολιτικές ευθύνες, τι θα κάνετε για αυτή τη φοροδιαφυγή και αν επιτέλους θα ελέγξετε όλους εκείνους που εμπλέκονται σε ένα σύστημα κάλυψης όλων εκείνων που έκλεβαν φόρους και φοροδιέφυγαν.

Εάν αυτά δεν αντιμετωπιστούν, τότε δεν θα υπάρξει η αντιμετώπιση του εγκλήματος της φοροδιαφυγής.

Αποσπάσματα δευτερολογίας του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη
Είμαστε αντίθετοι, είμαστε απέναντι στη φοροδιαφυγή. Εγώ προσωπικά κάλεσα την κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει το λεγόμενο κίνημα των αποδείξεων. Να εξορθολογιστεί, να διασφαλιστούν όλα εκείνα τα στοιχεία και τα μεγέθη που θα το καταστήσουν αποτελεσματικό και δίκαιο.

Μακριά από τη Δημοκρατική Αριστερά η οποιαδήποτε ανοχή σε οποιαδήποτε φοροδιαφυγή και φοροκλοπή. Δεν μπορεί σταθερά ένα φορολογικό σύστημα να είναι προσανατολισμένο για να επιβαρύνει τους οικονομικά αδύνατους. Διότι τότε ρηγματώνεται η σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη προς το φορολογικό σύστημα και εντέλει προς την Πολιτεία. Γιατί δεν θεσπίζετε κύριε Υπουργέ ένα φορολογικό πόθεν έσχες; Να ελεγχθούν όλες οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, σε τράπεζες του εξωτερικού και να αντιστοιχηθούν με τι ο καθένας δήλωνε όλα αυτά τα χρόνια και πώς προκύπτει η ικανότητά του να έχει τεράστιες καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...