Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

"Το βάρος της υποκρισίας και της καχυποψίας στην πολιτική"


Του Δημήτρη Ζαφειριάδη
Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμμαχίας


Το πολιτικό σύστημα, ( θεσμοί, κόμματα και  πρόσωπα) έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση της κοινωνίας. Στην κοινωνία υπάρχει οργή και θυμός για την πολιτική, τους πρωταγωνιστές και τους εκφραστές του πολιτικού κόσμου.


Με πρώτο σύμπτωμα οι αντιπολιτικές συμπεριφορές να αποκτούν δυναμική και ισχυρή φωνή. Να γίνονται πολιτικό ρεύμα και να διαμορφώνουν ατζέντα. Και ένα βασικό θέμα αυτής είναι  τα προνόμια των βουλευτών, το κόστος λειτουργίας της δημοκρατίας, τις υλικές απολαβές των 300.

Είναι προφανές ότι, είτε  μέσα από μια λογική ηθικής στάσης είτε μέσα από τον εκδικητικό μηχανισμό του «κοινωνικού αυτοματισμού»,  όλο και πιο συχνά στη δημόσια συζήτηση επανέρχεται η αντίληψη ότι δεν μπορεί η εθνική αντιπροσωπεία να περικόπτει τα εισοδήματα των Ελλήνων χωρίς να θίγει τα δικά της.

Μερίδα  του πολιτικού κόσμου, με θετικές πρωτοβουλίες,  ανταποκρίνεται. Αντιδρά και ανακοινώνει ότι παραιτείται από τις πρόσθετες αμοιβές για τη συμμετοχή των επιτροπών, ανακοινώνει ότι επιστρέφει το αυτοκίνητο που του παραχωρεί το κράτος, ανακοινώνει πρωτοβουλίες. Και άλλοι υιοθετούν αντίστοιχες επιλογές χωρίς ανακοινώσεις.

Έχει αξία αυτή η συμπεριφορά και δεν πρέπει να μηδενίζεται. Η αλήθεια είναι όμως ότι τα οικονομικά αποτελέσματα , αν αυτός είναι ο στόχος  είναι περιορισμένα.  Το πρωτεύων όμως είναι να υπάρξει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση με μεγάλες θεσμικές αλλαγές  για τα θέματα διαφάνειας και διαφθοράς , για το  ρόλο του βουλευτή, για το πλαίσιο των σχέσεων κομμάτων και βουλευτών με τα διάφορα κέντρα εξουσίας,  για το πολιτικό  χρήμα.

Η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει  ότι βασικό μέλημα όλων πρέπει να είναι ο πολιτικός κόσμος να ανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα στα ζητήματα διαφάνειας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τα οικονομικά των κομμάτων και των δημοσίων προσώπων. Για να γίνει αυτό χρειάζονται αποφάσεις, τώρα.

Βασικός άξονας αυτής  της αλλαγής  είναι οι αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Δημοκρατική Συμμαχία.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται άμεσα από το λαό, ώστε  το πολίτευμά μας  να αποκτήσει ισορροπία και να περιοριστεί ο συγκεντρωτισμός του πρωθυπουργοκεντρικού μοντέλου. Άμεση ψήφιση της μείωσης των βουλευτών από 300 σε 200. Κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης διάλυσης της Βουλής με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού πριν ολοκληρωθεί η τετραετία. Κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος «περί ευθύνης υπουργών» και της ασυλίας των βουλευτών. Οι υπουργοί ελέγχονται και δικάζονται, όπως κάθε πολίτης, από την τακτική δικαιοσύνη.

Δεύτερος άξονας είναι η ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των εσόδων και εξόδων των πολιτικών κομμάτων. Χωρίς πλασματικούς περιορισμούς που οδηγούν στην καταστρατήγηση, στην υποκρισία και στην αδιαφάνεια. Αλλά και χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Η δημοσίευση θα πρέπει να γίνεται άμεσα και στο διαδίκτυο, ώστε όλα τα στοιχεία να είναι προσβάσιμα για κάθε πολίτη, ανά πάσα στιγμή.

Τρίτος άξονας είναι  η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα πολιτικά κόμματα.  Το 2010, χρονιά κρίσης,  όλα τα κόμματα εισέπραξαν  48,8 εκατομμύρια ευρώ. Το 2011 χρονιά βαθιάς ύφεσης, τα πολιτικά κόμματα εισέπραξαν το πρώτο τρίμηνο 13,5 εκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει ότι σε όλο το έτος θα πλησιάσουν ξανά τα 50 εκατομμύρια.  Αυτή η ροή δημόσιου χρήματος,  δεδομένου ότι τα κόμματα είναι υπερδανεισμένα από το τραπεζικό σύστημα με 250 εκατομμύρια ευρώ, πρέπει να σταματήσει. Παράλληλα πρέπει τώρα με τροπολογία να σταματήσει αμέσως ο δανεισμός των πολιτικών κομμάτων από τις  τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις πέραν αυτής της βουλευτικής περιόδου. Και τέλος ,  να γίνει  πλήρης εκκαθάριση των χρηματοδοτήσεων και του δανεισμού όλων των κομμάτων που συμμετείχαν στις εκλογές την τελευταία δεκαπενταετία.

Τέταρτος  άξονας, να ανοίξουμε το δρόμο στη διαφάνεια και να  καθιερώσουμε τακτικούς ετήσιους προληπτικούς ελέγχους  των περιουσιακών στοιχείων και των αντίστοιχων μεταβολών, για βουλευτές, κομματικά στελέχη, εκπροσώπους  στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλων των κομμάτων. Όλοι όσοι εκλέγονται ή συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια, πρέπει όχι μόνο να δηλώνουν, αλλά και να τεκμηριώνουν επαρκώς το πόθεν έσχες τους. Ο έλεγχος θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο, διεθνή ελεγκτικό Οίκο, ώστε να διασφαλίζεται πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα στη διαδικασία και στα αποτελέσματα.

Πέμπτος,  να επανασχεδιασθεί  όλο το οικονομικό πλαίσιο των αποδοχών, αποζημιώσεων, παροχών προς τους βουλευτές. Να εξεταστεί  από μηδενική βάση το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης και το σύνολο των σχετικών παροχών. Γνώμονας θα πρέπει να είναι η σημερινή οικονομική θέση της χώρας σε συνδυασμό με την ανάγκη να κρατήσουμε ανοικτό το δρόμο για να είναι οι βουλευτές ανεξάρτητοι, ελεύθεροι και αδέσμευτοι από συμφέροντα, μικρά και μεγάλα.

Αυτό το είναι ένα  πλαίσιο  αλλαγών που απαιτούν  ευρύτερη συναίνεση και συμφωνία στην κοινωνία και μεταξύ όλων των κομμάτων, προκειμένου να απαλλαγεί η  πολιτική μας ζωή από το βάρος της υποκρισίας και  της καχυποψίας.


 http://briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...