Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Ολομέλεια της Βουλής φέρνει η ΔΗ.ΣΥ. την ανάγκη λήψης μέτρων κατά της έξαρσης της εγκληματικότητας


Τα προβλήματα αστυνόμευσης στην Κρήτη καταθέτει ο Λευτέρης Αυγενάκης Το ζήτημα της αναγκαίας λήψης συγκεκριμένων μέτρων κατά της αύξησης της εγκληματικότητας έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής η Δημοκρατική Συμμαχία με επερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χ. Παπουτσή, η οποία συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 5 Σεπτεμβρίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Βουλευτής Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναγκαία λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών και την εμπέδωση αισθήματος δημόσιας ασφάλειας στην κοινωνία, ενώ δεν παρέλειψε να καταδικάσει το γεγονός του θανάτου του 21χρονου Ηρακλειώτη κατά τη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής οπαδών τα ξημερώματα της Δευτέρας. Επιπλέον, ζήτησε ενημέρωση για τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. και το σχεδιασμό του Υπουργείου αναφορικά με (α) την ενίσχυση της αστυνόμευσης, (β) την κάλυψη των σημαντικών υλικοτεχνικών ελλείψεων των αστυνομικών υπηρεσιών, (γ) την αξιοποίηση των υπαλλήλων της Αγροφυλακής, (δ) τη λειτουργία ΕΚΑΜ στην Κρήτη, αλλά και τη λειτουργία των Κεντρικών υπηρεσιών της Τροχαίας του ΒΟΑΚ στην Επισκοπή Ρεθύμνου.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ του κ. ΑΥΓΕΝΑΚΗ:
«(…) Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν δράσουμε τώρα άμεσα και αν δεν συνειδητοποιήσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν κατόπιν θα μπορούμε να ανασχέσουμε το κύμα έξαρσης της εγκληματικότητας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται φαινόμενα πρωτοφανούς βίας για τα ελληνικά δεδομένα όπου συμπολίτες μας δολοφονούνται για μία κάμερα, να έχουμε περιστατικά που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών μας ή ακόμα και συμπλοκές όπου νέα παιδιά μαχαιρώνονται θανατηφόρα.

Ναι καλά ακούσατε, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί. Υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ οπαδών στο Ηράκλειο κατά τις οποίες ένας 21χρονος Ηρακλειώτης δέχθηκε θανάσιμη μαχαιριά στην καρδιά και άλλοι δύο νοσηλεύονται. Βεβαίως, η Δημοκρατική Συμμαχία καταδικάζει απερίφραστα τέτοια φαινόμενα βίας και όπως φαίνεται και στην ανακοίνωση που εκδώσαμε νωρίς το πρωί μόλις ενημερωθήκαμε, φαινόμενα βίας που στρέφονται κατά της ανθρώπινης ζωής, αλλά και κατά της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Θεωρώ αυτονόητο ότι το ίδιο κάνουν και οι συνάδελφοι από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Ας μην κρυβόμαστε όμως άλλο πίσω από τα δάκτυλό μας. Δεν είναι μόνο οι αλλοδαποί, αλλά και οι λαθρομετανάστες που ευθύνονται για την έξαρση της εγκληματικότητας, όπως κάποιοι ψελλίζουν. Έχουν και εκείνοι μέρος της ευθύνης, αλλά όχι μόνο αυτοί. Δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου εντοπίζονται τέτοια φαινόμενα. Είναι, δυστυχώς, περιστατικά που λαμβάνουν χώρα και στην περιφέρεια και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, πρέπει να μεριμνήσετε άμεσα, κύριε Υπουργέ. Παρακαλώ, δεχτείτε την πρόσκληση για τη σημερινή συζήτηση από μέρους μας και ως πρόταση συνεργασίας, όπου απαιτηθεί. Άλλωστε, η πάταξη της εγκληματικότητας δεν είναι θέμα πολιτικής αντιδικίας και διαξιφισμών.

Δεν θέλουμε πάλι σήμερα να μας μιλήσετε για καλές προθέσεις, για ένα γενικό σχεδιασμό του Υπουργείου. Αντίθετα, θέλουμε, κύριε Υπουργέ, πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία σήμερα εντός της κοινωνίας εξελίσσεται, αλλά και την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας που καθημερινά πλέον κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

Επιπλέον, ενημερώστε μας, σας παρακαλώ, για την υλικοτεχνική υποδομή και ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τις πιστώσεις που προγραμματίζετε να διαθέσετε για την κάλυψη σημαντικών ελλείψεων που υπάρχουν. Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι τα μισά σχεδόν περιπολικά και μοτοσικλέτες βρίσκονται ακινητοποιημένα από βλάβες που δεν μπορούν να αποκατασταθούν λόγω έλλειψης χρημάτων; Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν πιστώσεις ούτε για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καύσιμα και ότι οι αστυνομικοί μας επαφίενται στον πατριωτισμό των κατά τόπους πρατηριούχων που τους βάζουν καύσιμα δωρεάν; Γνωρίζετε ότι δεν αλλάζουν ελαστικά λόγω κόστους; Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι αρκετές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν έλλειψη ακόμα και σε αναλώσιμα υλικά, σε χαρτί Α4 και σε μελάνι φωτοτυπικού;

Δεύτερον, ποιες είναι οι προθέσεις σας, κύριε Υπουργέ, για την Αγροφυλακή; Ερωτώ γιατί κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχει καμία στρατηγική για την αξιοποίηση των δεκάδων αγροφυλάκων. Μπορείτε να μας πείτε με βεβαιότητα σήμερα ποιος είναι ο ρόλος, η αποστολή, οι αρμοδιότητες των μεταταγμένων υπαλλήλων της Αγροφυλακής στις νέες τους υπηρεσίες; Σε ποιους τομείς απασχολούνται; Πώς περνά η μέρα τους, τέλος πάντων, ξέρετε; Πού απευθύνονται; Ποιος κρίνει το έργο τους, το όποιο έργο –τέλος πάντων- προσφέρουν;

Δεν είναι πρωτοφανές να καίγονται τα δάση μας και το προσωπικό της πρώην Αγροφυλακής, το οποίο μετατάξατε, να μένει αναξιοποίητο και άπρακτο; Δεν είναι πρωτοφανές, αγροτικά μηχανήματα, ακόμα και ρολόγια δικτύων άρδευσης να εξαφανίζονται, η ζωοκλοπή να εκτινάσσεται και η Αγροφυλακή να είναι μεταταγμένη, χωρίς να ξέρει κανείς τι κάνει και πού είναι;»

Αναφορικά με τα θέματα της Κρήτης σημείωσε:
«(…)Κατά την επίσκεψή του στο νησί προσφάτως ο κ. Όθωνας ανακοίνωσε την ίδρυση ΕΚΑΜ Κρήτης. Διερωτώμαι, αλήθεια, πού εξυπηρετεί αυτή η πρόθεση ή απόφαση, αν πρόκειται για απόφαση. Είστε βέβαιος ότι δεν εξυπηρετεί σήμερα η ΕΚΑΜ όλη την Ελλάδα; Μήπως απλώς θέλουν ενίσχυση οι υπάρχουσες τοπικές υπηρεσίες; Τι χρειαστήκατε, αλήθεια, από την ΕΚΑΜ και δεν ανταποκρίθηκε; Είναι δυνατόν μια τοπική ΕΚΑΜ, όπως την ονόμασε ο κ. Όθωνας, να είναι εφάμιλλη της κεντρικής υπηρεσίας; Και είναι αλήθεια ότι αν αύριο το πρωί προκύψουν ανάγκες στη Λάρισα, στην Πάτρα, στην Ηγουμενίτσα, θα κάνετε και εκεί ΕΚΑΜ;

Τώρα επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι κατά την άποψή μας η λειτουργία της Κεντρικής Τροχαίας του ΒΟΑΚ –και αυτό ανακοίνωσε ο Υφυπουργός κ. Όθωνας- στην Επισκοπή Ρεθύμνου, επτά, οκτώ χιλιόμετρα μακριά από τον οδικό άξονα, δεν θα εξυπηρετήσει κατά το βέλτιστο τρόπο τους πολίτες, αλλά ούτε και την ίδια την Υπηρεσία. Μπορεί, βεβαίως, να ιδρύθηκε εκεί για άλλους λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς προς όφελος του Υφυπουργού σας. Όμως, είναι δεδομένο ότι η λειτουργία υποσταθμών της Νεάπολης και της Επισκοπής δεν είναι αποτέλεσμα ορθής χωροταξικής κατανομής.

Επίσης, προφανώς δεν ελήφθη υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος οχημάτων του ΒΟΑΚ –Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, για τους συναδέλφους που μπορεί να μην γνωρίζουν- κινείται στο τμήμα Ηρακλείου, αλλά και Χανίων λόγω πληθυσμού, λόγω αεροδρομίων, λόγω λιμανιών, αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης των δύο αυτών περιοχών. Δεν εξετάστηκαν δηλαδή τα κριτήρια που αφορούσαν την ταχύτερη δυνατή επέμβαση της Τροχαίας σε όλο το μήκος του Βόρειου Οδικού Άξονα, αλλά και των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας, εκτός και αν η Τροχαία Ηρακλείου θα αστυνομεύει πάλι το τμήμα Ηρακλείου, η Τροχαία Χανίων θα αστυνομεύει πάλι το τμήμα Χανίων και απλώς κάναμε μια τρύπα στο νερό. (…)»

Κατά τη δευτερολογία του, ο Βουλευτής σημείωσε:
«(…)Κύριε Υπουργέ, μας παρουσιάσατε το νέο λογισμικό πρόγραμμα της Αστυνομίας, αλλά δεν μας δώσατε σημαντικές πληροφορίες για το προσωπικό. Δεν πήραμε συγκεκριμένες ικανοποιητικές απαντήσεις για την κάλυψη των υλικοτεχνικών ελλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, πέρα από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, που δεν νομίζω ούτε εσείς ο ίδιος να πείθεσθε γι’ αυτά τα οποία μας μεταφέρατε, ότι λόγω αυτών των καθυστερήσεων σήμερα δεν έχουν καύσιμα τα περιπολικά να κινηθούν, δεν έχουν ελαστικά, δεν έχουν εξοπλισμό και κυρίως δεν έχουν περάσει από σέρβις, αλλά κυρίως στοιχειώδη εξοπλισμό και πράγματα τα οποία απαιτούνται για να λειτουργήσει ένα αστυνομικό τμήμα, μια υπηρεσία.

Δεν μας είπατε, για το προσωπικό της Αγροφυλακής. Τι θέλετε να κάνει αυτό το προσωπικό; Τι περιμένετε; Τι περιμένουμε ως Έλληνες αυτή τη στιγμή από μια υπηρεσία από κάποιους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν μεταταγεί, αλλά δεν ξέρει κανένας ακριβώς τι κάνουν. Δεν μας είπατε σχετικά με τα ΕΚΑΜ στην Κρήτη ποια είναι η θέση, άποψη, απόφαση, δεν ξέρουμε ακριβώς. Δεν μας είπατε επίσης για το θέμα της Τροχαίας. Πώς δημιουργείτε αλήθεια τμήματα; Με ποια κριτήρια; Βάσει ποιας λογικής εσείς μπαίνετε στη διαδικασία να ανακοινώσετε ένα νέο τμήμα σε ένα σημείο οπουδήποτε, χωρίς καν να λάβετε υπόψη σας τα κριτήρια τα οποία θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας και μια σειράς άλλων ζητημάτων που σας έθεσα στην πρωτολογία μου, αλλά επιτρέψτε μου να σας πω, με όλο το σεβασμό, ότι απάντηση δεν πήρα.

Επιτρέψτε μου επίσης να επισημάνω και πολλά άλλα καθημερινά φαινόμενα που η Κυβέρνηση αρνείται να δει, αλλά και κυρίως αρνείται να παραδεχθεί. Υπάρχουν καθημερινές διαρρήξεις στις περιουσίες των συμπολιτών μας, υπάρχουν ληστείες σε επαγγελματίες, σε τράπεζες, κλοπές σε κατοικίες, επιπλέον σε ορισμένες περιοχές υπάρχει συνεχές αυξανόμενο κύμα ζωοκλοπών και ζωοκτονιών, ενώ είναι πλέον καιρός να μιλήσουμε και για το δίκτυο εκβιαστών των επιχειρηματιών, αλλά και προστασίας των μαγαζιών, κύριε Υπουργέ.

Έχετε υπόψη σας το ξέσπασμα που έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα σε αυτοκτονίες επιχειρηματιών, μετά από πιέσεις και εκβιασμούς δικτύων τοκογλυφίας; Δεν έχει γίνει τίποτα, μα τίποτα, γι’ αυτό το θέμα. Αυτή η ιδιόμορφη νέα τρομοκρατία είναι δεδομένο ότι πρέπει να ελεγχθεί, γιατί αφορά άμεσα το κοινό αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και όσο η Κυβέρνηση θέλοντας να καλύψει την αδυναμία της να το αντιμετωπίσει υποβιβάζει τη σημασία της -δηλαδή κοινώς στρουθοκαμηλίζει κρύβοντας το κεφάλι της στην άμμο των προβλημάτων- τόσο το κρούσμα της εγκληματικότητας διογκώνεται και θα διογκώνεται. Και δυστυχώς όσο η οικονομική κρίση εντείνεται, όσο οι αδυναμίες και η εξαθλίωση ορισμένων κοινωνικών ομάδων επεκτείνονται, τόσο συχνότερα θα εμφανίζονται δυστυχώς τέτοιου είδους φαινόμενα. Και για να συμβεί αυτό υποστηρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχει μία ενιαία αδιατάρακτη συνέχεια στις προσπάθειες πάταξης της εγκληματικότητας και της δομής των κρατικών υπηρεσιών, πέρα και έξω των κομματικών διαφωνιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...