Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Κουβέλης: Άμεση άρση της μείωσης μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων

Tην πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από το τούνελ της κρίσης καταθέτει ο Πρόεδρος του κόμματος, κ. Φώτης Κουβέλης, στη συνέντευξη  που παραχώρησε στο xtypos.gr εν όψει των εκλογών της 6η Μαΐου. 
 
Ο κ. Κουβέλης θέτει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί η ΔΗΜ.ΑΡ να συμμετέχει σε κυβερνήσεις συνεργασίας με τις βασικότερες εξ αυτών να είναι συμμετοχή στην Ευρωζώνη με παράλληλη απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Μάλιστα εξηγεί που θα επικεντρωθεί η προσπάθεια του για επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση του Μνημονίου σε περίπτωση που συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα την επαύριο των εκλογών ενώ αποκαλύπτει ποιο άμεσο μέτρο θα πάρει για την ανακούφιση χαμηλόμισθων και χαμησυνταξιούχων. Σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών ο κ. Κουβέλης δεν συμμερίζεται τις απόψεις για περίοδο ακυβερνησίας κάνοντας λόγο για κινδυνολογίες που προέρχονται κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Μια συνηθισμένη κατηγορία εις βάρος των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς είναι πως ασκούν αντιπολίτευση χωρίς να καταθέτουν μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Απαντώντας τους, πείτε μας ποια είναι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο; 

Η ΔΗΜΑΡ είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τη δύναμη που θα της δώσει ο λαός για παρέμβαση στις μετεκλογικές διαδικασίες είτε από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης είτε από θέσεις συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αποδέχεται την πρόκληση για μια κυβερνώσα αριστερά. Είναι ανοικτή σε συνεργασίες με την προϋπόθεση ότι θα υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τη νομή της εξουσίας ή τη συνέχιση με άλλο τρόπο των ίδιων πολιτικών. Οι προϋποθέσεις που θέτουμε είναι σύμπτωση σε προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή του. Την πρόταση μας αυτή την καταθέτουμε σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και τη στηρίζουμε σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική και προγραμματική βάση: συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το ευρώ και παράλληλη δέσμευση για σταδιακή απαγκίστρωση από τις επαχθείς για τους εργαζόμενους και τους πολίτες ρυθμίσεις του μνημονίου, με αναθεώρησή του στη βάση των τροποποιήσεων και του προγραμματικού πλαισίου άμεσων παρεμβάσεων που προτείνουμε. Εμμονή στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής με την παθητική αποδοχή του μνημονίου δεν αφήνει περιθώριο συνεργασίας. Η πρόταση μας προϋποθέτει μετατοπίσεις προγραμματικού χαρακτήρα από τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται και αυτό θα διευκολυνθεί από την αλλαγή των συσχετισμών. Η ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ δεν αποτελεί στενό εγωιστικό κομματικό στόχο αλλά ανοίγει το δρόμο για στέρεες και βιώσιμες συνεργασίες σε προοδευτική κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση έχει υπογράψει το δεύτερο Μνημόνιο Συνεργασίας. Αν μετά τις εκλογές συμμετέχετε στην κυβέρνηση τι θα κάνετε; Θα αρνηθείτε να το υλοποιήσετε; Θα επιχειρήσετε να αλλάξετε κάποιους από τους όρους του; 
 
Η πολιτική απαρέγκλιτης εφαρμογής του μνημονίου που προωθούν το ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι το μνημόνιο είναι αναγκαίο κακό και δηλώνοντας “αναγκασμένοι” το προσυπογράφουν και εφαρμόζουν εξουθενωτικές για τους εργαζόμενους πολιτικές, είναι αδιέξοδη. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δε θα φέρει ανάταξη της οικονομίας και βιώσιμη διαχείριση του χρέους, ενώ δεν μπορεί να προσφέρει ανεκτές συνθήκες διαβίωσης για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς δομείται στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στην εφαρμογή μέτρων που θα αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη στον επιμερισμό των βαρών της κρίσης και στις ωφέλειες της προσδοκώμενης ανάταξης. Έναντι του δεσμευτικού πλαισίου που δημιουργεί η δανειακή σύμβαση επιδιώκουμε την ανάπτυξη αντίρροπων αναπτυξιακών πολιτικών με την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και την αξιοποίηση νέων πόρων. Την άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα έχουν θετική επίπτωση στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη, χωρίς να θίγουν εργασιακά δικαιώματα και την προώθηση μέτρων ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος ώστε να αποκτηθούν έσοδα από τις κοινωνικές ομάδες που κατέχουν ή φοροδιαφεύγουν και να μειωθούν οι δαπάνες από τη εξάλειψη της διαπλοκής και των φαινομένων ιδιοποίησης του δημόσιου πλούτου. Η προσπάθεια για επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση πρέπει να επικεντρωθεί σε ρυθμίσεις όπως η άρση της μείωσης της αμοιβής της μισθωτής εργασίας και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Η αλλαγή των προβλέψεων ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιπλέον έσοδα, που θα προκύπτουν πέραν από τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο, να μπορούν να διατίθενται για τη χρηματοδότηση μέτρων ανακούφισης των χειμαζόμενων πολιτών. Η αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, επαναξιολόγηση και ένταξή του σε ένα νέο σχέδιο συμπράξεων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον στους στρατηγικούς τομείς. Επιπλέον, πρόσθεση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση της ύφεσης.

Οι επικριτές σας υποστηρίζουν πως η Δημοκρατική Αριστερά θα εξελιχθεί σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ ή φτάνουν να μιλάνε ακόμα και για ένα καινούργιο ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε; Ποια είναι η στάση του κόμματος απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του; 

Υποστηρίζω τη συμπόρευση ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ρευστοποίησης της κοινωνίας και αποσύνθεσης του παλαιού κομματικού συστήματος. Η σύνθεση και η συγκρότηση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου είναι αναγκαία. Η μετακίνηση του ΠΑΣΟΚ σε θέσεις οικονομικού φιλελευθερισμού και η μετακίνηση άλλων δυνάμεων της αριστεράς σε παλαιοκομμουνιστικές και αντιευρωπαϊκές θέσεις διαμορφώνουν την ανάγκη συγκρότησης του σοσιαλιστικού χώρου. Η Δημοκρατική Αριστερά απευθύνεται στους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, στους πολίτες της ανανεωτικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες και τους καλεί σε συστράτευση για μια δημοκρατική αριστερά, φορέα πολιτικής συσπείρωσης έξω από το συντηρητικό νεοφιλελεύθερο περιβάλλον και τις πολιτικές του μνημονίου. Η συνεργασία πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, γίνεται στη βάση του συγκεκριμένου πολιτικού προγράμματος και των θέσεων του κόμματός μας και ακριβώς στο πλαίσιο της συγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Οι δημοσκοπήσεις σας φέρνουν ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών. Περιμένετε πως θα ενταθούν οι επιθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων απέναντι στη ΔΗΜΑΡ την προεκλογική περίοδο; 

Οι επιθέσεις εντείνονται και θα ενταθούν ακόμα περισσότερο εναντίον της ΔΗΜ.ΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι εμπόδιο για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ που θέλουν να ξαναστήσουν το σκηνικό του δικομματισμού που κατέστρεψε τη χώρα και διέλυσε την κοινωνία. Οι υπεύθυνοι αυτής της πολιτικής απειλούν την κοινωνία με κινδυνολογία. Οι πολίτες θα τους δώσουν την απάντηση. Η ΔΗΜ.ΑΡ. πορεύεται με σταθερότητα στην πολιτική της, με εμπιστοσύνη στην κρίση του κυρίαρχου λαού. Είμαστε έτοιμοι με πρόγραμμα και θέσεις. Απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους ζητάμε να δώσουν δύναμη στη Δημοκρατική Αριστερά. Για να είναι η Ελλάδα ζωντανή, με την κοινωνία όρθια. Μέσα στην Ευρώπη. Για να απαγκιστρωθεί η χώρα από το μνημόνιο και τα απαράδεκτα μέτρα του.

Πολλοί φοβούνται πως η χώρα θα εισέλθει σε περίοδο ακυβερνησίας. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;
Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ουσιαστικά προωθούν την κυβερνητική συνεργασία τους, επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Δεν συμμερίζομαι την άποψή τους και αποκρούω την κινδυνολογία τους.

• Aμεση άρση της μείωσης μισθών, συντάξεων και βοηθημάτων

Κύριε Πρόεδρε οι συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τις να ψαλιδίζονται και τις παροχές που απολάμβαναν μέχρι σήμερα να εξαφανίζονται. Οι εργαζόμενοι καλούνται να δουλέψουν με μισθούς πείνας, ενώ οι άνεργοι παίρνουν πλέον ψίχουλα από τον ΟΑΕΔ. Τι μπορείτε να κάνετε, ως μια αυριανή κυβέρνηση, για να αλλάξετε αυτή τη δυσμενή πραγματικότητα; 

Θα προχωρήσουμε στην άμεση άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μείωσε τους χαμηλούς μισθούς και των νόμων που περιόρισαν ιδιαίτερα τις μικρές συντάξεις και τα βοηθήματα του ΟΑΕΔ. Τα ισοδύναμα μέτρα βρίσκονται στην αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην περιστολή της σπατάλης, στην πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
xtypos.eu
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...