Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η L΄Οreal τρώει υπουργούς στη Γαλλία

ΠΑΡΙΣΙ Oι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για τη ροή του μαύρου χρήματος και τα φακελάκια από την πλουσιότερη γυναίκα της Ευρώπης, τη Λιλιάν Μπετανκούρ , στα ταμεία του κυβερνητικού κόμματος επιβαρύνουν το άσχημο κλίμα για τον Νικολά Σαρκοζί καθώς η Εισαγγελία του Παρισιού διέταξε χθες και επισήμως έρευνα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου, το 2007.

Η τελευταία δημοσκόπηση του οργανισμού ΒVΑ δείχνει ότι οι αρνητικές γνώμες για τον πρόεδρο αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με τον περασμένο Μάιο και έφτασαν το 64%. Με το ποσοστό αυτό ο κ. Σαρκοζί ισοφαρίζει το αρνητικό ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Απρίλιο του 2008. Οι αναλυτές είχαν κάνει λόγο τότε για τον πρόεδρο με τη χαμηλότερη αποδοχή στα 30 χρόνια ύπαρξης του συγκεκριμένου βαρόμετρου της κοινής γνώμης. Σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσον η σχέση διαπλοκής χρήματος και πολιτικής ενισχύθηκε μετά την εκλογή του κ. Σαρκοζί, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά.

Την ίδια ώρα ο αντίκτυπος από την υπόθεση Μπετανκούρ δεν λέει να κοπάσει. Οι δηλώσεις της Κλερ Τιμπού, πρώην λογίστριας της κληρονόμου της L΄ Οreal, σύμφωνα με τις οποίες ο γάλλος πρόεδρος έλαβε οικονομική ενίσχυση 150.000 ευρώ σε φακελάκι για τον προεκλογικό αγώνα του 2007, πυροδότησαν νέο κύκλο αντιδράσεων στην Εθνοσυνέλευση. Η αντιπολίτευση ζητεί καθαρές εξηγήσεις, ενώ χθες διατάχθηκε και εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες της λογίστριας.

Η λογίστρια είπε ακόμη ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί ήταν συχνά καλεσμένος στο σπίτι των Μπετανκούρ όταν ήταν δήμαρχος στο Νεγί-συρ-Σεν τη δεκαετία του 1990 και έπαιρνε από τότε φακελάκια γεμάτα χαρτονομίσματα από την κυρία Μπετανκούρ και τον μακαρίτη σύζυγό της Αντρέ.

Τις δηλώσεις της κυρίας Τιμπού, που έγιναν σε γαλλική ιστοσελίδα, διέψευσε ο Πατρίς ντε Μετρ, ιδιοκτήτης της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Clymene, που έχει στο πελατολόγιό της την κυρία Μπετανκούρ. Ο κ. Ντε Μετρ αναδεικνύεται σε πρόσωπο-«κλειδί» της υπόθεσης, γιατί εκτός από διαχειριστής της τεράστιας περιουσίας της είναι αυτός που είχε προσλάβει το 2007 τη Φλοράνς Βερτ στην εταιρεία του και της είχε αναθέσει τον λογαριασμό Μπετανκούρ. Η κυρία Βερτ, πρόσωπο με επιρροή στους γαλλικούς χρηματοοικονομικούς κύκλους, είναι η σύζυγος του σημερινού υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ, ο οποίος τότε είχε το χαρτοφυλάκιο του προϋπολογισμού και ήταν αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική.

Σύμφωνα με τη λογίστρια, τα 150.000 ευρώ του 2007 κατέληξαν στα ταμεία του κυβερνώντος κόμματος μέσω του κ. Βερτ, ο οποίος είχε τότε και αυτή την αρμοδιότητα. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο που έχει φέρει το ζεύγος Βερτ στη δίνη του σκανδάλου είναι οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες της κυρίας Μπετανκούρ με τον κ. Ντε Μετρ, που διέρρευσαν μέσω ενός πρώην μπάτλερ της χρυσής κληρονόμου, στις οποίες οι δύο συζητούν για τις φορολογικές εκκρεμότητές της και ο κ. Ντε Μετρ αναφέρει ότι ο κ. Βερτ του ζήτησε να προσλάβει τη σύζυγό του στην εταιρεία του. Το ζεύγος Βερτ έχει αρνηθεί ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων, αλλά η κυρία Βερτ παραιτήθηκε στη συνέχεια από την Clymene και σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οίκου Ηermes.

Ο γάλλος πρόεδρος κάνει λόγο για πόλεμο λάσπης εναντίον του και του υπουργού του, ο οποίος έχει αναλάβει σήμερα το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Πληθαίνουν όμως οι φωνές που του ζητούν να παραιτηθεί ώστε να προχωρήσει ο πρόεδρος σε ανασχηματισμό για να αποφύγει τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...