Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Τα δίκαια 11 δις.

Άρθρο του Βουλευτή Ιωάννη Δ. Μιχελογιαννάκη.

Αρκετά έχουν ακουστεί όσον αφορά την υπάρχουσα αντίδραση για τα άδικα μέτρα, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ούτε συγκεκριμένες προτάσεις, ούτε το δια ταύτα. Στην παθογένεια του ελληνικού κράτους καταθέτω σκέψεις που δεν είναι μόνο προτάσεις για ισοδύναμα αλλά και εθνική ανάγκη.

Καπνός

Το 9% των φορολογικών εσόδων της χώρας προέρχεται από την φορολόγηση καπνού. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 7η θέση σε λαθρεμπόριο τσιγάρων. Ο καπνός είναι η περισσότερο λαθραία διακινούμενη νόμιμη ουσία στον κόσμο. Το 11,6% όλων των τσιγάρων είναι λαθραία. Υπάρχουν τρία είδη λαθρεμπορίας τσιγάρων, η παράνομη μεταφορά χωρίς φόρο, η παράνομη αγορά χωρίς τελωνείο και παράνομη κατασκευή. Η αιμορραγία στα φορολογικά έσοδα εκτιμάται στα 500 εκ.

Υγεία.

Το 2% του υπολογίζεται ότι αποτελεί η παραοικονομία στην υγεία αφαιρώντας από το ελληνικό κράτος έσοδα από φόρους που πλησιάζουν τα 5 δις. Το φάρμακο αποτελεί το 20% των συνολικών δαπανών και το υπόλοιπο 80% αποτελεί υπηρεσίες. Η μείωση στις τιμές των φαρμάκων επέφερε στα ασφαλιστικά ταμεία 750 εκατ. Ευρώ και μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη στα νοσοκομεία κατά 100 εκτ. Ευρώ. Αυτά τα 850 εκ. είναι πολύ μικρό ποσό έναντι των 5 δις.

Παιδεία

Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις χώρες όπου οι περισσότεροι από το 50% των μαθητών κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 18,6% του οικογενειακού προϋπολογισμού και στο 20% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία δηλαδή 1 δις ευρώ περίπου.

Καύσιμα

Το 20% του πετρελαίου που πωλείται ως κίνησης είναι νοθευμένο με θέρμανσης ή ναυτιλίας, ενώ το 1% έως 2% των πωλήσεων βενζινών είναι νοθευμένες με συστατικά που δεν έχουν ΕΦΚ ή από εικονικές αφορολόγητες εισαγωγές. Η εκτιμώμενη δασμοδιαφυγή είναι 400 εκατομμύρια ευρώ από το πετρέλαιο και 100 εκατομμύρια ευρώ από την βενζίνη, σύνολο 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ανεργία

Το κόστος της ανεργίας διακρίνεται στο μετρήσιμο και στο μη μετρήσιμο (κοινωνικό κόστος ανεργίας διάρρηξη κοινωνικής συνοχής). Η ανεργία όμως εμπεριέχει και έμμεσο κόστος όπως κόστος ευκαιρίας ή εναλλακτικό κόστος, οι πόροι δηλαδή που χάνει το κράτος από μειωμένες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία αφού ούτε οι άνεργοι αλλά ούτε και οι δυνητικοί εργοδότες τους καταβάλλουν εισφορές. Σύμφωνα Ε.Σ.Ε.Ε. αυτό ξεπερνά τα 4 δις.

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι, τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τον καπνό, τα 5 δις από την υγεία, το 1 δις από την παιδεία, τα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα καύσιμα και τα 4 δις από την ανεργία, συμπληρώνουν τα περιβόητα 11 δις.

Οφείλουν τα κόμματα της κυβέρνησης ευθύνης, αφού παραδώσουν στους ξένους την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά τα παραπάνω, να τους πείσουν με οποιοδήποτε κόστος, ότι έχουν την βούληση να τα θεραπεύσουν. Αυτό αποτελεί το ζητούμενο της κοινωνικής δικαιοσύνης, που είναι δυστυχώς μονόδρομος για να μην επέλθει κοινωνική εξέγερση.

Ιωάννης Δ. Μιχελογιαννάκης

Βουλευτής ΔΗΜ.ΑΡ Ν. Ηρακλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...