Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΗΓΓΕΙΛΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

Της Κατερίνας Χατόλα 

Με όλο τον σεβασμό και την κατανόηση προς τους πατατοπαραγωγούς του Νευροκοπίου και το αδιάθετο προϊόν τους καθώς και προς τους εθελοντές που, με την πρωτοβουλία τους, άνοιξαν δρόμους κι απέδειξαν εναλλακτικές δυνατότητες προώθησης των αγροτικών προϊόντων, ομολογώ ότι, δεν παρήγγειλα και δεν  αγόρασα, από εδώ στη Χαλκίδα, πατάτες Νευροκοπίου. Και τούτο, επειδή: 

-  Δεν διαθέτω κατάλληλο χώρο για αποθήκευση τόσο μεγάλων ποσοτήτων πατάτας και, φοβάμαι ότι, μέχρι να  καταναλωθούν όλες, αρκετές απ’ αυτές μπορεί να σαπίσουν ή να φυτρώσουν. 

-  Δεν αποτελεί μόνο η χαμηλή τιμή της πατάτας κριτήριο για την αγορά της. Ήδη, οι πλανόδιοι τσιγγάνοι πωλητές πωλούν πατάτες σε χαμηλότερη τιμή (10 ευρώ τα 40 κιλά). Ούτε απ’ αυτούς αγόρασα. 

-  Για τις αγορές μου, προτιμώ τα καταστήματα της περιοχής μου ή τις λαϊκές αγορές, με τη γνώση ότι ενισχύω ντόπιους παραγωγούς κι επαγγελματίες και ότι συμβάλω στην μη διόγκωση της ανεργίας. 

-  Το λεγόμενο «Κίνημα της πατάτας», σε όποια προϊόντα κι αν επεκταθεί, έδειξε κι άνοιξε δρόμους, αλλά «δεν είναι και για χόρταση». Δεν μπορούμε να γυρίσουμε τόσο πίσω και να μετατρέψουμε τα σπίτια μας σε αποθήκες τροφίμων! 

-  Χρειάζεται, αξιοποιώντας την εμπειρία του «Κινήματος της πατάτας», να διεκδικήσουμε άλλες, μόνιμες λύσεις, όπως πχ Δημοτικές Αγορές αγροτικών προϊόντων, όπου, μόνο οι αγρότες – κι όχι οι έμποροι και μεσάζοντες -, θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους απ’ ευθείας στους καταναλωτές. 

-  Κι ένα τελευταίο, αλλά όχι ελάχιστο: Εκτός απ’ τους οικονομικούς μεσάζοντες των αγροτικών προϊόντων, φαίνεται ότι, υπάρχουν και πολιτικοί μεσάζοντες αγροτικών προϊόντων. Εδώ που έφθασε η χώρα μας, ειλικρινά δεν ξέρω, ποια απ’ τις δυο αυτές κατηγορίες μεσαζόντων, είναι η πιο άχρηστη κι επιβλαβής για τον τόπο. Όσο απεχθής είναι η αισχροκέρδεια των μεγαλεμπόρων μεσαζόντων, τόσο απεχθής μου φαίνεται η πολιτική αισχροκέρδεια κάποιων μικρεμπόρων της πολιτικής που, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την ανασφάλεια του κόσμου, «πουλάνε», με την ίδια ιδιοτέλεια, πατάτες, δραχμές και, προπαντός, τον εαυτό τους.

1 σχόλιο:

  1. Συμφωνώ μαζί σας όμως πρέπει με κάποιο τρόπο ...να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει αυτές τις τιμές και ότι αν θέλουν να υπάρχουν πρέπει να ρίξουν τις ανέκαθεν ανεβασμένες τιμές γιατί μην ξεχνάμε ότι εκμεταλλεύομενοι την είσοδό μας στο ευρώ ανέβηκαν εν νυκτή όλα τα προιόντα διπλές και τριπλές τιμές και ενώ το γνώριζαν όλοι οι πολιτικοί υπουργοί κτλ. ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο δεν φρόντισαν να το απαγορεύσουν αλλά και όταν συνέβει δεν έκαναν τίποτε !!! Μήπως λοιπόν είναι ένας τρόπος αυτός να αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές φοβούμενοι την πτώση των τζίρων τους αν και εφόσον γίνει πιό διαδεδομένο και φυσικά ακολουθήσουν και άλλοι ??? Είναι η άποψη μου . Ευχαριστώ ... απλώς ΠΟΛΙΤΗΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...