Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Το αναπτυξιακό μοντέλο του Κεμάλ Ντερβίς για την Ελλάδα

Kemal Dervis, Administrator, United Nations De...Image via WikipediaΣτο σημερινό φύλλο της αγγλικής εφημερίδας Financial Times δημοσιεύτηκε το άρθρο του Τούρκου οικονομολόγου και πρώην υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς με τίτλο: "Η θάλασσα, τα πλοία και ο ήλιος μπορούν να οδηγήσουν την ανάκαμψη της Ελλάδας".
«Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου έχει υποστηρίξει ένα μακροπρόθεσμο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο βασίζεται στην τοποθεσία της Ελλάδος και στους εθνικούς πόρους» αναφέρει οΑντιπρόεδρος του αμερικανικού ιδρύματος πολιτικής Brookings και υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης της, το 2001 Κεμάλ Ντερβίς .
Ο Ντερβίς στο άρθρο του σημειώνει ότι «ως μέλος της Ε.Ε. και ως χώρα υψηλού εισοδήματος, παρά τις τρέχουσες δυσκολίες, η ανάπτυξη της Ελλάδος δεν μπορεί να βασίζεται στο να αποτελέσει ένα κέντρο παραγωγής απλών προϊόντων από χαμηλούς μισθούς».
«Ο τουριστικός τομέας θα παραμείνει κεντρικός στο μέλλον της Ελλάδος, ενισχυμένος και συμπληρωμένος από περισσότερες πολιτιστικές δράσεις, ομάδες συνταξιούχων από τη Βόρεια Ευρώπη και υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες σε κόστος που συμφέρει. Η γεωργία με υψηλή προστιθέμενη αξία θα είναι επίσης σημαντική. Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να διοχετεύσει μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων που προέρχονται από τη ναυτιλία στην εθνική της οικονομία. Θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και να συμμετέχει στην παγκόσμια δομή της. Τέλος, με σημαντικές δυνατότητες για αιολική και ηλιακή ενέργεια, η «πράσινη τεχνολογία» θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να αποτελέσει μία σημαντική πηγή ανάπτυξης» προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα καιοι εταίροι της θα έπρεπε να ξοδεύουν τόσο χρόνο και δύναμη μυαλού στο σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στοιχείων μιας στρατηγικής ανάπτυξης όσο και στους λεπτούς χειρισμούς ανάλυσης του χρέους της χώρας. Η μία προσπάθεια δεν θα πρέπει να παραγκωνίζει την άλλη. Τόσο η πραγματικότητα των άμεσων θέσεων εργασίας, όσο και οι προσδοκίες για ανάπτυξη αποτελούν ισχυρή δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσει το βάρος του χρέους και να δώσει ελπίδα στους Έλληνες πολίτες» καταλήγει στο άρθρο του ο Κεμάλ Ντερβίς.
***
Ο Κ. Ντερβίς έχει πλούσιο βιογραφικό αφού έφυγε από την χώρα του το 1978 για να δουλέψει στην Παγκόσμια Τράπεζα, στην οποία το 1996 κατέλαβε την θέση του αντιπροέδρου. Το 2001 επέστρεψε στην Τουρκία ως «σωτήρας» για να εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας. Την εποχή εκείνη η Άγκυρα αντιμετώπιζε μία οξεία οικονομική κρίση η οποία χαρακτηριζόταν από το κλείσιμο τραπεζών, την άνοδο του πληθωρισμού και την ταχεία και διαρκή υποτίμηση της τουρκικής Λίρας.
Το 2005 ο Κ. Ντερβίς ανέλαβε την διοίκηση της προγράμματος ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ενώ το 2009 αποφάσισε να μην ανανεώσει την θητεία του για να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μία από τις μεγαλύτερες «Δεξαμενές Σκέψης» (Think Tank) των ΗΠΑ, το Brookings Institution στο οποίο έχει καταλάβει την θέση του αντιπροέδρου και του διευθυντή του προγράμματος για την Παγκόσμια Οικονομία και Ανάπτυξη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...