Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι Ευρωπαίοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Τώρα είναι η σειρά μας…

του Λευτέρη Αυγενάκη,
Βουλευτή Ηρακλείου και Γραμματέα Οργανωτικού ΔΗ.ΣΥ.

To νέο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας, που αποφασίστηκε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης, μας έδωσε μια ουσιαστική ευκαιρία να πάρουμε «μια ανάσα» στον κοπιαστικό αγώνα για την έξοδο από τη δημοσιονομική κρίση.

Η σύνθετη λύση που βρέθηκε για την αντιμετώπιση του επίσης σύνθετου Ελληνικού προβλήματος χρειάζεται βεβαίως περαιτέρω διευκρινήσεις ειδικά σε ό,τι αφορά τα ομόλογα και τον τραπεζικό τομέα. Αναμφισβήτητο είναι ωστόσο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τις ενστάσεις, δυσκολίες και επιφυλάξεις τους, ανέλαβαν στο ακέραιο την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στη χώρα μας και τη ζώνη του Ευρώ, δίνοντας μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στις αγορές. Συνέβαλαν με τις αποφάσεις τους στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στη δημιουργία συνθηκών σταθεροποίησης της οικονομίας μας, ενώ θωράκισαν τα άλλα κράτη μέλη από τους φόβους επέκτασης της κρίσης χρέους.

Η Δημοκρατική Συμμαχία αισθάνεται δικαιωμένη, διότι ένα μεγάλο μέρος των προτάσεων των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων έχει υιοθετηθεί στην πρόταση αυτή. Ταυτόχρονα όμως, το αναμφισβήτητα θετικό αποτέλεσμα της Συνόδου δεν αλλάζει την αυταπόδεικτη πραγματικότητα ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας πρέπει να προχωρήσουν. Τώρα είναι που δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Τώρα είναι που οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες και να μην αφήσουμε ούτε μια ημέρα να πάει χαμένη.

Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι, όσο και εάν το θέλουν, δεν μπορούν να δώσουν την τελική λύση των προβλημάτων μας. Αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της κυβέρνησης και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας να αναθεωρήσουν άμεσα τα κακώς κείμενα και οι δομικές παθογένειες του Δημοσίου τομέα. Να διαμορφωθεί δηλαδή οριστικά και αμετάκλητα το σταθερό πλαίσιο, ώστε το Ελληνικό κράτος να μάθει να συλλέγει τους φόρους του, να μειώσει τις δαπάνες του, να περιορίσει την παρέμβασή του στην οικονομία, να βάλει τέλος στην υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δίνουν στην κυβέρνηση μια μικρή πίστωση χρόνου για να προχωρήσει άμεσα τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έκανε μέχρι σήμερα. Της δίνουν τον απαραίτητο ζωτικό χώρο να κινηθεί. Αλλά πρέπει να κινηθεί άμεσα και να μην ακολουθήσει την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας.

Διότι δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την καθυστέρηση των αναγκαίων δομικών μεταρρυθμίσεων, δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο για τη μείωση του υπερτροφικού, μη ανταγωνιστικού δημόσιου τομέα, δεν μπορεί να υπάρχει καμία αναβολή για τον ουσιαστικό περιορισμό των δαπανών και καμία παρέκκλιση από την πλήρη απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας που μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη.

Οι Ευρωπαίοι ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Τώρα είναι η σειρά μας…
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...