Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Πώς αντιμετώπισαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη διάσωση της Ελλάδας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jean-C...Image by Πρωθυπουργός της Ελλάδας via Flickr"Σημαντικό βήμα" για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, "προσπάθεια "ισχυροποίησης" της Ευρωζώνης και "νέο σχέδιο Μάρσαλ" για την Ελλάδα, είναι μερικές από τις ποικίλες εκτιμήσεις των αμερικανικών ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, η "Νιου Γιορκ Τάιμς" αναφέρει ότι "πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα", όπως εάν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτηρίσουν την επιτευχθείσα συμφωνία ως χρεοκοπία ή ενέργεια με επιπτώσεις στις αξιολογήσεις τους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Επίσης, οι συντάκτες του κειμένου διερωτώνται σε σχέση με τις αγορές παραγώγων και τα CDS, εάν θα υπάρξει ανακοίνωση για την πληρωμή ή μη όσων στοιχημάτισαν κατά της Ελλάδας, την ίδια στιγμή που η αγορά δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει εάν το ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα συνιστά πρωτίστως δάνειο ή επιλεκτική χρεοκοπία.

Σε άλλη ανάλυση στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζεται ότι εάν η Ευρώπη επιθυμεί πραγματικά να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα του ευρώ, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική και οικονομική ενσωμάτωση, γεγονός που συνεπάγεται ότι τα κράτη-μέλη της θα πρέπει να εγκαταλείψουν σε μεγάλο βαθμό την εθνική τους κυριαρχία. Παράλληλα, σύμφωνα με την άποψη του αρθρογράφου, οι νέες αποφάσεις που ελήφθησαν στη χθεσινή σύνοδο κορυφής αναγνωρίζουν ότι η μέχρι πρότινος εφαρμοσθείσα στρατηγική "ευημερία μέσω λιτότητας" ήταν "πλήρης αποτυχία". Και ακόμη, όπως τονίζεται, και αν υπάρχει μικρή αμφιβολία ότι η "ελληνική ανηθικότητα" ήταν σε μεγάλο βαθμό υπαίτια για το χάλι που προκλήθηκε στη χώρα, οι περικοπές των κρατικών δαπανών σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας δεν θα δημιουργήσουν επ’ ουδενί την απαιτούμενη ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Σε κύριο άρθρο της "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" διατυπώνεται η γνώμη ότι αν η πρώτη διάσωση της Ελλάδας δεκαπέντε μήνες πριν ήταν "ισοδύναμη του σοκ και του δέους", τότε η χθεσινή σύνοδος στις Βρυξέλλες μοιάζει με "μπερδεμένη και ασαφής περίπτωση". Αρκετές ήταν οι διαρροές σχετικά με τις επιμέρους πτυχές της συμφωνίας για ένα νέο πακέτο διάσωσης πριν από τη συνάντηση, σύμφωνα με τη θέση της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι παρόλο που εντός των θυρών αρκετά ήταν τα ζητήματα που συζητήθηκαν, το πιο σημαντικό επίτευγμα φαίνεται να είναι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν και ακόμα και σε αυτό το σημείο τα ερωτήματα παραμένουν. Για να αξίζει τον κόπο μια αναδιάρθρωση, όπως υποστηρίζεται, θα έπρεπε να μειωθεί σημαντικά το απόθεμα του ελληνικού χρέους που ανέρχεται στο 160% του ΑΕΠ και αυξάνεται ραγδαία. Όμως μια καθαρά εθελοντική αναδιάρθρωση είναι απίθανο να καλύψει πολλά από αυτά που οφείλει η Ελλάδα. Οι τράπεζες που ήταν παρούσες στην χθεσινή σύνοδο, κατέχουν ένα μικρό ποσοστό του χρέους της Ελλάδας και επίσης οι άλλοι επενδυτές ίσως να μην είναι και τόσο πρόθυμοι να δεχτούν ένα πλήγμα στην αξία των ομολόγων που κατέχουν.

Στο άρθρο της εφημερίδας προβάλλεται επίσης η θέση ότι θα ήταν ντροπή για την Ευρώπη να θίξει το θέμα ταμπού της χρεοκοπίας, χωρίς να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να μειώσει το χρέος της Ελλάδας κάτω από το 100%. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια "προαναπτυξιακή οικονομική μεταρρύθμιση" και όχι μια ακόμη βοήθεια "κενσιανικού τύπου". Όσον αφορά το μηχανισμό σταθερότητας, συνιστά τον πυροσβεστήρα των χρηματιστικών αγορών σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η μετάδοση της κρίσης, πριν να καταστεί απαραίτητη μια διάσωση ελληνικού τύπου σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Σε άλλη ανάλυση που δημοσιεύεται στην ίδια εφημερίδα σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν τελικά σ’ ένα σημαντικό βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση της κρίσης με το ελληνικό χρέος, ωστόσο παραμένουν τρωτά σημεία, που καταδεικνύουν τις αδυναμίες των δανειστικών μηχανισμών της ΕΕ, όπως η συνεχιζόμενη απειλή εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα. Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι παρόλο που οι επενδυτές επέλεξαν χθες να τονίσουν τη θετική πλευρά της συνόδου, με αποτέλεσμα την αύξηση των μετοχών στα χρηματιστήρια και την άνοδο της αξίας του ευρώ, η ανάπτυξη εντός Ευρώπης παραμένει ασταθής. Εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης συναντηθούν εκ νέου σε άλλη έκτακτη σύνοδο, θα είναι για να προβούν σ’ ένα καίριο βήμα στο δρόμο προς την πλήρη πολιτική ένωση και τη δημιουργία ενός αληθινού ευρωομολόγου, όπως σημειώνεται.

Η "Ουάσιγκτον Ποστ", σε ανταπόκριση από τη Ρώμη, αναφέρεται στα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την παροχή νέων δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 145 δις δολαρίων και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των αδύναμων τραπεζών και κρατών. Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία επιτρέπει επίσης τη συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στη διευκόλυνση της Ελλάδας, εγείροντας ωστόσο τη συζήτηση να εκληφθεί ως μορφή χρεοκοπίας.

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν στις Βρυξέλλες σηματοδοτούν μια προσπάθεια ισχυροποίησης της Ευρωζώνης, σημειώνεται χαρακτηριστικά, καθώς καλούνται οι ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να στηρίξουν τις αδύναμες τράπεζες και χώρες της νομισματικής ένωσης. Στην ανταπόκριση παρουσιάζονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την Ελλάδα, τόσο με την παροχή δανείων, όπως και για τη συμμετοχή των τραπεζών, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα επενδύσεων που θα εφαρμοσθεί στη χώρα μας και το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα "νέο σχέδιο Μάρσαλ".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής και τη λήψη των νέων αποφάσεων για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμά της για την αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας. "Αυτό που ζητάμε είναι το δικαίωμα να υλοποιήσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τις ευρείες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας" τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι "δεσμευόμαστε να καταστήσουμε τη χώρα μας βιώσιμη, με την επαναφορά της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας".
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψή σας !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...